Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 generacja i śruba

Featured Replies

Napisano

nie wiem jaka to instalacja - bo się na tym nie znam. wiem ze 2 generacja. auto to seicento z 1 punktowym wtryskiem.

auto zaczęło mieć problemy z przyspieszaniem - dusiło się. dodatkowo przełączał się na gaz po osiagnięciu temp. na wskaźniku około 90st. (w ustawieniach miał min temp.18stopni)

po wyłączeniu opcji przełączania uzależnionej od temperatury dalej nie przełączał się aż do 90stopni.

dałem auto do gazowników.

po odebraniu auto chodzi idealnie. ale zauważyłem, że zamiast krokowego jest jakieś pokrętło(urzadzenie ze śrubą smile.gif), a krokowy jest zdjęty z przewodu i wisi na opaskach obok, ale jest podłączony i działa "na sucho".

powtarzam auto jeżdzi ok, tylko moje pytanie czy taka przeróbka nie spowoduje jakichś negatywnych skutków. rozumiem że zrobiono mi z 2gen --- 1gen smile.gif

dziekuję za odpowiedź wink.gif

Napisano

Cóż, tak "naprawić" to każdy potrafi.

Jedyne co może być na minus to spalanie bo osiągi przy dobrze wyregulowanej śrubie nie spadną.

Napisano
  • Autor

czyli zakładając, że instalacja zwróciła mi się już dawno temu, a do pracy mam 2 kilometry, to nie muszę się zbytnio martwić że coś strzeli?

spalanie mnie już nie interesuje, raczej bezawaryjność smile.gif

ediy: czy przyczyną takiej przeróbki może być to że auto ma dość przekombinowany dolot (duuuużoo powietrza)?

Napisano

> czyli zakładając, że instalacja zwróciła mi się już dawno temu, a do pracy mam 2 kilometry, to nie

> muszę się zbytnio martwić że coś strzeli?

> spalanie mnie już nie interesuje, raczej bezawaryjność

> ediy: czy przyczyną takiej przeróbki może być to że auto ma dość przekombinowany dolot (duuuużoo

> powietrza)?

Ale wcześniej na tym dolocie śmigało? Jak tak to odpowiedz sobie sam cfaniaczek.gif

Przyczyna może być nawet taka, że nie mieli softu albo nie umieli się połączyć z centralką (która być może tak jak u mnie się przestawiła i trzeba było zresetować eeprom). Poszli na łatwiznę.

Mi kiedyś przed uturbieniem też tak jeden doradził. Jak spalanie mi wzrosło o 30% to sobie od razu darowałem tą śrubę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To nie byli dobrzy gazownicy, tylko druciarze.

waytogo.gifhehe.gif

a jak dobrze wyregulowali to będzie OK, też trafiłem na takich grinser006.gif

z miesiąc jeździłem i autko śmigało, a spalanie ... prawie bez zmian

jednak wkurzał mnie dyndający korkowiec i sam sobie naprawiłem ideia.gif

Napisano
  • Autor

zmieniłem dolot przed zimą. zimę nie było problemów. te zaczęły się jak zrobiło się ciepło.

dzięki. pojeżdżę - zobaczę. smile.gif

Napisano

> zmieniłem dolot przed zimą. zimę nie było problemów. te zaczęły się jak zrobiło się ciepło.

> dzięki. pojeżdżę - zobaczę.

bedzie ok.

jak jest instalka dobrze wyregulowana to spalanie też raczej nie wzrośnie. Powiedziałbym nawet, że moze być deczko niższe, ale to juz sam zobaczysz za jakis czas.

Napisano

> bedzie ok.

> jak jest instalka dobrze wyregulowana to spalanie też raczej nie wzrośnie. Powiedziałbym nawet, że

> moze być deczko niższe, ale to juz sam zobaczysz za jakis czas.

Ale już np. taki katalizator ( o ile jest) z powodu zainstalowania tego wynalazku może nie być specjalnie szczęśliwy. smile.gif

Napisano

> Ale już np. taki katalizator ( o ile jest) z powodu zainstalowania tego wynalazku może nie być

> specjalnie szczęśliwy.

U mnie w meganie wytrzymał 100kkm zanim się zaklajstrował, także jakoś przedwcześnie szybko szlag go nie trafił.

Wszystko kwestia regulacji

Napisano

> nie wiem jaka to instalacja - bo się na tym nie znam. wiem ze 2 generacja.

kabelki do silniczka krokowego wychodzą z pudelka które jest sterownikiem LPG. Na pudełku powinno coś pisać , jakiś opis który zidentyfikuje co masz. Po sznurku do kłębka wink.gif

>auto to seicento z 1

> punktowym wtryskiem.

> auto zaczęło mieć problemy z przyspieszaniem - dusiło się. dodatkowo przełączał się na gaz po

> osiagnięciu temp. na wskaźniku około 90st. (w ustawieniach miał min temp.18stopni)

> po wyłączeniu opcji przełączania uzależnionej od temperatury dalej nie przełączał się aż do

> 90stopni.

> dałem auto do gazowników.

> po odebraniu auto chodzi idealnie. ale zauważyłem, że zamiast krokowego jest jakieś

> pokrętło(urzadzenie ze śrubą ), a krokowy jest zdjęty z przewodu i wisi na opaskach obok, ale

> jest podłączony i działa "na sucho".

sick.gifDruciarnia. Wg mojej oceny problemy tkwią w elektryce: np wspólne zaśniedziałe, skorodowane połączenie masy, lub niezależne usterki czujnika temperatury i blokujący się czyli wymagający oczyszczenia krokowy.

> powtarzam auto jeżdzi ok, tylko moje pytanie czy taka przeróbka nie spowoduje jakichś negatywnych

> skutków. rozumiem że zrobiono mi z 2gen --- 1gen

> dziekuję za odpowiedź

kilka informacji ntt

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.