Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno Clip zwiększenie osiągów

Featured Replies

Napisano

Witam Panów...

Przeglądając to forum mogę stwierdzić że macie wielkie pojęcie o tych pięknych zabawkach zwanych Unami...

Moje pytanie to czy jest i jak możliwość wyciągnięcia z 1.0 Clip więcej mocy. Gdyż te 45 Km to trochę za mało... Na razie nie myslałem nad zmianą silnika na inny ale jeśli będzie to jedyna opcja to jaki polecacie i jaki może być koszt zmiany. confused.gif

Napisano

> Witam Panów...

> Przeglądając to forum mogę stwierdzić że macie wielkie pojęcie o tych pięknych zabawkach zwanych

> Unami...

> Moje pytanie to czy jest i jak możliwość wyciągnięcia z 1.0 Clip więcej mocy. Gdyż te 45 Km to

> trochę za mało... Na razie nie myslałem nad zmianą silnika na inny ale jeśli będzie to jedyna

> opcja to jaki polecacie i jaki może być koszt zmiany.

Czesc kolego

Obrobka glowicy(kanaly),wywalic kata i zrobic przelot oraz stozek w seryjne miejsce puchy na orginalny waz doprowadzajacy powietrze do wtrysku...u mnie po tych zabiegach wyszlo 56 km i 89 nm...

Napisano

> Czesc kolego

> Obrobka glowicy(kanaly),wywalic kata i zrobic przelot oraz stozek w seryjne miejsce puchy na

> orginalny waz doprowadzajacy powietrze do wtrysku...u mnie po tych zabiegach wyszlo 56 km i 89

> nm...

A ile to kosztowało?

Napisano
  • Autor

> A ile to kosztowało?

Dołączam się do pytania, można jeszcze bardziej szczegółowo?

Napisano

załóż 1.4 i będzie 68KM

załóż 1.3 Turbo i będzie 113KM

z litrówki to chyba za wiele się nie wyciągnie, a spalanie moze wzrosnąć, Tschoob, jak u Ciebie to wyglądało?

Napisano

> załóż 1.3 Turbo i będzie 113KM

Z seryjnego 1.3T może być (w zależności od wersji) 99, 101 lub 105 KM skromny.gif A ile z tego da się tak naprawdę wyciągnąć to już pozostaje jedynie kwestią wiedzy, umiejętności i oczywiście posiadanych funduszy grinser006.gif

Napisano

> A ile to kosztowało?

obrobka glowicy kosztowala mnie pare godzin spedzonych w garazu z dremelkiem w reku(kanaly na lustro),wywalenie kata za darmo przy okazji latania wydechu, a stozek cale 49 zł na allegro zeby.GIF

Napisano

> załóż 1.4 i będzie 68KM

> załóż 1.3 Turbo i będzie 113KM

> z litrówki to chyba za wiele się nie wyciągnie, a spalanie moze wzrosnąć, Tschoob, jak u Ciebie to

> wyglądało?

spalanie nie wzroslo,auto zaczelo sie lepiej zbierac od dolu...we fiatach mozna duzo ugrac na zrobieniu glowicy,seryjna glowica nie jest wogole spasowana z kolektorami...

Napisano

Witam. Mam pytanie trochę z innej beczki. Wiem motorek jest Brazylii , ale ktoś mi może łopatologicznie wyjaśnić czy podmieniając głowicę z Punto 1,2 z wałkiem coś da? Kombinował ktoś już w tym silniku? Jeżeli tak to proszę o link dotyczący serduszka Made in Brasil wink.gif Chodzi mi o normalne koszty , a nie typu kup 1,4 turbo (potem remontuj za 10 patoli) Poprawić dynamikę i to wszystko. Liczę na pomoc od fachury. Świątek nawiasem też się rozpościł frown.gif

Napisano

> Witam. Mam pytanie trochę z innej beczki. Wiem motorek jest Brazylii , ale ktoś mi może

> łopatologicznie wyjaśnić czy podmieniając głowicę z Punto 1,2 z wałkiem coś da? Kombinował

> ktoś już w tym silniku?

Silnik w Uno Clip nie nalezy do rodziny FIRE, wiec glowica od 1.2 nie pasuje. To w zasadzie ucina wszelkie mozliwosci grubszych kombinacji przy tym silniku.

Napisano

Czyli głowicy nie zmienimy. A jak tam z planowaniem tejże , ktora jest zainstalowana (ile można?),czy można zmienić zawory o większym "świetle" oraz czy wałek z Clip-a ma tą samą wadę co standardowy Fire (zbyt krotki czas otwarcia) Pytam , bo jeżeli silnik z Clip-a jest "nieformowalny" to nie ma sensu inwestować w niego prawda?

Napisano

> oraz czy wałek z Clip-a ma tą samą wadę

> co standardowy Fire (zbyt krotki czas otwarcia)

odpowiednio clip i fire

zawór ssący - otwarcie: przed GMP 12 st. 2 st.

zawór ssący - zamknięcie: po DMP 30 st. 42 st.

zawór wydechowy - otwarcie: przed GMP 42 st. 42 st.

zawór wydechowy - zamknięcie: po DMP 0 st. 2 st.

Napisano

Dziękuję za info dotyczące rożnicy pomiędzy C a F. Pomimo , że motor ma dobre opinie to niewiele można coś z nim zrobić , a szkoda. Szukam na google , ale wersja Clip jest tak cichociemna jak czarna dziura. spineyes.gif

Napisano

> Czyli głowicy nie zmienimy. A jak tam z planowaniem tejże , ktora jest zainstalowana (ile

> można?),czy można zmienić zawory o większym "świetle" oraz czy wałek z Clip-a ma tą samą wadę

> co standardowy Fire (zbyt krotki czas otwarcia) Pytam , bo jeżeli silnik z Clip-a jest

> "nieformowalny" to nie ma sensu inwestować w niego prawda?

zdejmij kolektor ssacy i zobacz jak wogole to nie jest popasowane...popraw fabryke i pare koni na tym ugrasz bez wykladania wiekszej kasy...poczytaj o silniku w linku co dalem wyzej, i daje LINKA jeszcze raz tutaj !! jest opisane ze jest to silnik wywodzacy sie z fiata 127 i 1050 lancii Y,poszukaj o modyfikacji tych silnikow...pamietaj ze zawsze dlubanie n/a bedzie drozsze niz podkrecenie doladowania w turbo zeby.GIF

Napisano

> tym ugrasz bez wykladania wiekszej kasy...poczytaj o silniku w linku co dalem wyzej,jest

A gdzie dałeś ten link hmm.gifcfaniaczek.gif

Napisano

w tym drugim topicu ale myslalem ze jest wyzej wiec dlatego tak pisalem...a tak wogole to sio spamerze wpysk.gif

Napisano

> w tym drugim topicu ale myslalem ze jest wyzej wiec dlatego tak pisalem...a tak wogole to sio

> spamerze

Jaki spamerze wpysk.gif ja tylko ratuje Kolege przed wprowadzeniem w błąd wpysk.gif

Napisano

Panowie!!! Dajmy spokoj. Chciałem zapytać co z tym motorem można zrobić , a tu nerwowa atmosfera się nam zbiera. Motorek fajny , ale słaby jak diabli na tą budę. Muszę założyć nowy wątek odnośnie 60D może się uda odratować mego dieselka drive.gif

Napisano

poczytaj co napisane w linku od kolegi... cały artykuł, bo z niego już wywnioskowałem, co mógłbyś sam zrobić... ale pozostawiam to Tobie... i podstawa, fiat słabo spasowywał części, popraw fabrykę to uzyskasz parę koni u Nm za free

Napisano

> Panowie!!! Dajmy spokoj. Chciałem zapytać co z tym motorem można zrobić , a tu nerwowa atmosfera

> się nam zbiera. Motorek fajny , ale słaby jak diabli na tą budę. Muszę założyć nowy wątek

> odnośnie 60D może się uda odratować mego dieselka

icon_eek.gif a czemu nerwowa? hmm.gif Tschoob i ja jesteśmy starmi znajomymi i nikt na nikogo sie nie denerwuje ok.gifhehe.gif luzik zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Fenix nie chcę się narzucać , ale o to pytałem ( kto jakie ma sugestie dotyczące pewnych modyfikacji ) po to jest te forum , aby się wypowiadali ludzie ktorzy coś już robili. Czym więcej pomysłow tym więcej rożnic poglądowych czy nie tak? Wtedy w pewnym momencie można wybrać najbardziej optymalną opcję.

Napisano

> a czemu nerwowa? Tschoob i ja jesteśmy starmi znajomymi i nikt na nikogo sie nie denerwuje

> luzik

agresja zero 20.GIFpub2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> agresja zero

boozing.gif

Napisano

> Fenix nie chcę się narzucać , ale o to pytałem ( kto jakie ma sugestie dotyczące pewnych

> modyfikacji ) po to jest te forum , aby się wypowiadali ludzie ktorzy coś już robili. Czym

> więcej pomysłow tym więcej rożnic poglądowych czy nie tak? Wtedy w pewnym momencie można

> wybrać najbardziej optymalną opcję.

ale oczekujesz konkretnej odpowiedzi ?

no to ci pisze :

-glowica na 3 katy

-polerka kanalow ssacych

-wydech przelot o wiekszej srednicy np 1.75"

-dolot

potem mozesz zrobic

-odelzyc kolo zamachowe

-walek od swiatka o lepszych czasah

-wypierdzielic wtrysk i przerobic go na 2 trabki

a jak to zrobic to odsylam do wujka google...

Napisano

Tschoob czytając wyżej posty coś tam majstrowałeś. Oprocz dopasowania kolektorow (wywalenia kata - dla mnie to narazie czerwona.gif ) co coś zmienałeś? A zaworki?

Napisano

wiesz, to tylko drobne sugestie, ale:

- fiat kiepsko spasowuje części, poprawa spasowania, polerka kanałów w głowicy, zmiana ich kąta, zwiększenie stopnia sprężenia itp dałoby parę dodatkowych kucyków

-

Quote:

Prawda jest taka że ten silnik jest mixem silnika 127 1050/1300. Kopletna głowica z wałkiem w silniku Clip jest głowicą od 127 - 1300, a blok od 1050. Silnik 127 - 1050/1300 odnajdziemy również w Lanci Y10 (występowała również wersjia 1050 Turbo

oraz

Quote:

Uno Clip 994 cm3

pojemność silnika 994,3 cm3

średnica x skok tłoka 76 x 54,8mm.

stopień sprężania 8,5:1.

moc maksymalna 48,4 KM przy 5.700 obr/min. (spotkałem się też że przy 6000 obr/min)

maksymalny moment obrotowy 7,4 kGm przy 3.000 obr/min

skrzynia 5 biegowa 1.) 4,09; 2.) 2,23; 3.) 1,46; 4.) 1,04; 5.) 0,86; R.) 3,71. Przełożenie przekładni 4,41

Fiat 127 1050 cm3

pojemność silnika 1049 cm3

średnica x skok tłoka 76 x 57,8mm

stopień sprężania 9,3

moc maksymalna 50 KM przy 5.600obr/min.

maksymalny moment obrotowy 7,9 kGm przy 3000 obr/min

skrzynia 5 biegowa 1.) 3,91; 2.) 2,05; 3.) 1,34; 4.) 0,96 R.) 3,71. Przełożenie przekładni ?

co daje przy założeniu wału korbowego, z 1050 około 60 KM (70 miały silniki 1050 z głowicą 1300, u Ciebie możnaby coś podobnego uzyskać)

druga sprawa to modyfikacja tego co wszyscy, czyli poprawka układu wydechowego, bo w fiacie uno ma straszne echo zwrotne

i z ciekawostek dodam, że co jakiś czas na allegro pojawia się głowica abarth do silnika CLip/1050/1300, o znacznie poprawionych kolektorach i wałku... ale to już droga inwestycja

Napisano

> Tschoob czytając wyżej posty coś tam majstrowałeś. Oprocz dopasowania kolektorow (wywalenia kata -

> dla mnie to narazie ) co coś zmienałeś? A zaworki?

dopasowanie kolektorow i delikatna obrobka glowicy...to co moglem sam zrobic...zaworow nie ruszalem chociaz tez by im sie polerka przydala...

Napisano
  • Autor

Panowie dziś się stało....

Założyłem stożek wywaliłem kata( cały dzień pracy) miałem jeszcze w planach wywalić trochę sit z ostatniego tłumika ale po pól godzinnym czasie męczenia się z jego wyciągnięciem zrezygnowałem z tego.

Efekt.... O Boże! Fiatek idzie jak złoto od dołu zaczyna się rozkręcać. Pierwszy raz miałem uczucie w nim gdy na jedynce dociskam do spodu to on idzie, czuć nawet lekkie wcinanie w fotel:D Mogę polecić to każdemu kto ma Clip daje efekt. Kolejne w planach to ten szlif cały, chodź nie wiem jak się do tego zabrać dlatego liczę na jakąś pomoc od was jak sobie z tym poradzić żeby to działało.

W każdym razie i tak już dzięki za pomoc. Efekt widać:)

Napisano

> Panowie dziś się stało....

> Założyłem stożek wywaliłem kata( cały dzień pracy) miałem jeszcze w planach wywalić trochę sit z

> ostatniego tłumika ale po pól godzinnym czasie męczenia się z jego wyciągnięciem zrezygnowałem

> z tego.

> Efekt.... O Boże! Fiatek idzie jak złoto od dołu zaczyna się rozkręcać. Pierwszy raz miałem

> uczucie w nim gdy na jedynce dociskam do spodu to on idzie, czuć nawet lekkie wcinanie w

> fotel:D Mogę polecić to każdemu kto ma Clip daje efekt. Kolejne w planach to ten szlif cały,

> chodź nie wiem jak się do tego zabrać dlatego liczę na jakąś pomoc od was jak sobie z tym

> poradzić żeby to działało.

> W każdym razie i tak już dzięki za pomoc. Efekt widać:)

Kurcze jakbym siebie widział przed laty, czułem przyrost mocy nawet jak zatankowałem na lepszej stacji hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Kurcze jakbym siebie widział przed laty, czułem przyrost mocy nawet jak zatankowałem na lepszej

> stacji

Może i masz coś racji:D Ale ten fiacik ma dla mnie jakiś sentyment chodź by dlatego ze to pierwsze auto i to jeszcze od ojca dostałem...

Nie mam zamiaru go sprzedać ale ciągle w jakimś tam stopniu modyfikować, a że fundusze nie pozwalają na wiele ciesze się wszystkim nawet najmniejszym przyrostem mocy:)

Napisano

> Kurcze jakbym siebie widział przed laty, czułem przyrost mocy nawet jak zatankowałem na lepszej

> stacji

ale sam przyznales ze nawet sie zbiera ten moj clipek a wszyscy sie na poczatku ze mnie smiali ze tylko dzwiek sobie zrobilem....a hamownia prawde powiedziala zeby.GIF

Napisano

> stacji

Tzw. siła umysłu wink.gif

Napisano

Witam czy może ktoś mi jakoś dokładniej napisać/wytłumaczyć jak to z tym tarciem tym papierem jak to samemu zrobić żeby jeszcze czegoś nie zepsuć.

Kat-a wyciąłem, założyłem strumienice, stożek też założony, a że trochę fundusz narazie ubogi to myślałem kilka sit z końcowego tłumika wywalić i tutaj moje 2 pytania:

1. Czy prócz dźwięku doda to jakiś efekt jesśli chodzi o moc?

2. Jak to zrobić jak się do tego zabrać? Które wywalić czy jest sens czy lepiej tego nie ruszać?

Napisano

To co zrobiłeś - wystarczy - by osiągnąć szczun na dzielni 893goodvibes.gif

Napisano

Tyle ci to da że jak rozetniesz tłumik to w tych miejscach ci go mulher.gif zeżre 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam czy może ktoś mi jakoś dokładniej napisać/wytłumaczyć jak to z tym tarciem tym papierem jak

> to samemu zrobić żeby jeszcze czegoś nie zepsuć.

> Kat-a wyciąłem, założyłem strumienice, stożek też założony, a że trochę fundusz narazie ubogi to

> myślałem kilka sit z końcowego tłumika wywalić i tutaj moje 2 pytania:

> 1. Czy prócz dźwięku doda to jakiś efekt jesśli chodzi o moc?

> 2. Jak to zrobić jak się do tego zabrać? Które wywalić czy jest sens czy lepiej tego nie ruszać?

wal do kolegi Ortesa bo ma sprawę tłumika na świeżo i linki Ci podrzuci do fajnego tłumiczka palacz.gif

Napisano

> To co zrobiłeś - wystarczy - by osiągnąć szczun na dzielni

bez tematu byle byl post,nie ?? zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.