Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Foto+Film] Nowa Megane RS 3 - premiera i track day

Featured Replies

Napisano

W weekend miałem okazję uczestniczyć w szwedzkiej premierze nowego Megane RS.

p1090678.jpg

Renault zaprosiło 30 wybranych kierowców na całodniowy test w różnych warunkach całej gamy Megane RS.

Miałem okazję jeździć i wersją zwykłą, i wersją Cup.

p1090690v.jpg

Różnica między nimi to głównie zawieszenie, szpera, fotele i tarcze hamulcowe nacinane lub nie.

Zaciski różnią się tylko kolorem- czerwone w wersji Cup, ale i w tej słabszej są też 4-tłoczkowe Brembo z przodu.

p1090707.jpg

Wersja bez nawigacji może być wyposażona w komputer pokładowy mierzący m.in. przyspieszenie,

przeciążenie, pokazujący aktualną moc i moment obrotowy - fajny gadżet!

p1090714.jpg

Inna fajna rzecz, to pisk mówiący kiedy zmienić bieg.

Puszczenie gazu przy ok. 3000 obr to fajne puknięcia z wydechu,

ale poza tym dźwięk wydechu to o tylko szum, który można pomylić z szumem opon.

p1090711.jpg

Występują 3 wersje felg, z czego te czarne na zdjęciu mogą też być w srebrnym kolorze.

Te dziwne to opcjonalne 19 cali, reszta 18.

p1090725k.th.jpgp1090728.th.jpgp1090729v.th.jpg

Deska rozdzielcza dobrze wykonana. Nic nie trzeszczy, natomiast przy prędkościach autostradowych

i większych uciążliwy się staje świst wiatru na zewnątrz, co w nowoczesnym "sportowym" aucie naprawdę dziwi.

p1090737h.jpg

Bardzo dobre pedały: szeroki hamulec i dobrze zamontowany względem niego gaz - łatwo dawać międzygazy podczas hamowania.

p1090744b.jpg

Fotele występują w dwóch wersjach, tutaj elektrycznie sterowana wersja kanapowa:

p1090745c.jpg

Te lepsze kubełkowe Recaro wyglądają fajnie, ale ich wykonanie pozostawia wiele do życzenia.

Skrzydełka są niepotrzebnie miękkie, przez co uginają się wiecej niż by się chciało.

Wykonanie foteli ogólnie jest słabe. Wersja nieskórzana to dość śliski materiał i nitka prująca się już w aucie mającym ledwo kilka tys km!

p1090746b.jpg

O pasażerów z tyłu Renault w ogóle nie zadbało - z tyłu jest jedynie coś na kształt płaskiej ławki.

p1090749.jpg

Ten "wylot" to atrapa.

p1090755.jpg

Przeraźliwie niewygodny bagażnik- mały otwór z prawie półmetrowej wysokości progiem.

p1090756h.jpg

Autka robią dość piorunujące wrażenie wizualne.

p1090776p.jpg

A teraz o jeździe: 250 KM i 340 Nm brzmi nieźle.

Jest jednak spora turbo dziura powodująca, że po ostrym dohamowaniu jest się zmuszonym zredukować aż do jednynki.

Na dwójce po prostu nic się nie dzieje przez jakieś 2 sekundy- widać to na filmiku ok. 00:58.

Skrzynia biegów zdecydowanie psuje to auto. Dwójka jest za krótka i za słaba, a trójka nieprecyzyjna!

W obu egzemplarzach którymi jeździłem zdarzały się zgrzyty 3 biegu podczas szybkiej zmiany! W nowych autach!!

Widać taką niepotrzebnie długą zmianę biegu w 47 sekundzie filmu (to wersja Cup)

Podsterowność jest, ale zgrabnie ukryta tym, że auto chętnie uślizguje się wszystkimi kołami - nawet w trybie ESP Sport.

Mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu w wersji Cup jest łagodny- nie czuć spinania kół przedniej osi i auto po prostu jedzie.

Nie można tego natomiast powiedzieć o wersji bez szpery- ta cierpi na duży torque steer i właściwie cały czas,

nawet na prostej autostradzie, próbuje jechać zygzakiem- szybko staje się to uciążliwe, ale problem ten nie występuje w wersji Cup.

Wersja Cup ma jednak inny problem- cenę identyczną jak Focus RS.

Napisano

> Na dwójce po prostu nic się nie dzieje przez jakieś 2 sekundy- widać to na filmiku ok. 00:58.

> Skrzynia biegów zdecydowanie psuje to auto. Dwójka jest za krótka i za słaba, a trójka

> nieprecyzyjna!

> W obu egzemplarzach którymi jeździłem zdarzały się zgrzyty 3 biegu podczas szybkiej zmiany! W

> nowych autach!!

> Widać taką niepotrzebnie długą zmianę biegu w 47 sekundzie filmu (to wersja Cup)

> Podsterowność jest, ale zgrabnie ukryta tym, że auto chętnie uślizguje się wszystkimi kołami -

> nawet w trybie ESP Sport.

dobry review smile.gif auto rewelacja - moze ma swoje "wady", ale kosztuje za to rewelacyjnie.

pytanie: jak Ci wyszła cena focusa RS? pakiet CUP kosztuje 7k PLN smile.gif to jeszcze daleko do 150 tys PLN w sumie.

skrzynia podpięta do F4R pochodzi z diesla (żeby znieść wysoki moment) smile.gif tak jak w mojej "cywilnej" wersji 180 KM... i Renault zapomniało pewnie o tym żeby nauczyć synchronizatory obrotów powyżej 4000 tys smile.gif czyli TTTM... mi zazgrzytało przez 11 tys km tylko raz moze w miedzyczasie cos poprawia bo juz 1,5 roku to tak produkuja.

zobaczymy tez jak zabłysną jak wypuszczą pod koniec roku konkurencję dla DSG...

Napisano
  • Autor

> pytanie: jak Ci wyszła cena focusa RS? pakiet CUP kosztuje 7k PLN to jeszcze daleko do 150 tys PLN

Focus RS kosztował w Polsce ok. 125 tys zł.

U mnie w Szwecji Megane RS Cup kosztuje 310 tys koron, a Focus RS 311 tys kr.

> zobaczymy tez jak zabłysną jak wypuszczą pod koniec roku konkurencję dla DSG...

To brzmi obiecująco! smile.gif

Napisano

> Focus RS kosztował w Polsce ok. 125 tys zł.

a sorki - fakt... pomylilo mi sie z cena RS500. BTW. Jak to jest z tym zakupem focusa RS... mialo byc 5000 egz (w tym 12 sztuk na polske), a teraz jest normalnie w cenniku. Zrobili z tego seryjne auto?

> U mnie w Szwecji Megane RS Cup kosztuje 310 tys koron, a Focus RS 311 tys kr.

> To brzmi obiecująco!

albo bedzie wielka klapa bo made by renault:)

Napisano

co oni zrobili z tymi pieknymi cyferblatami yikes.gif przeciez elektroniczny szybkosciomierz byl najlepszy, bardzo mi sie podoba w Coupe ktorym jezdze. Niestety kazda ta skrzynia z silnika 2.0 zgrzyta przy trojce i niestety brak jest mozliwosci zmiany tego.

Napisano
  • Autor

> a sorki - fakt... pomylilo mi sie z cena RS500. BTW. Jak to jest z tym zakupem focusa RS... mialo

> byc 5000 egz (w tym 12 sztuk na polske), a teraz jest normalnie w cenniku. > Zrobili z tego seryjne auto?

Od początku miało być 8000 egz. w tym połowa na UK

Ostatnie co słyszałem, to że chyba podnieśli produkcję do 10 tys sztuk, z czego w PL zdaje się 30-parę szt.

Produkcja ma się zakończyć we wrześniu.

Napisano

dla mnie super autko, tylko brak jakiejkolwiek skrzyni typu dsg to nieporozumienie. Chłopaki przespali sprawę i teraz jest problem no.gif pod koniec roku to już baaardzo późno, ale ciekaw jestem co z tego będzie. Mam nadzieję, że nie taka, jak w mitsu twinclutch no.gif.

A zgrzytanie biegów i złe przełożenie to jakaś masakra no.gif no i ta cena za cup icon_rolleyes.gif

Z drugiej strony Ford, który oferuje, ale tak naprawdę nie oferuje RSa grinser006.gif

Nie ma co do niego porównywać, jak auta praktycznie nie ma w salonach hmm.gif

Trochę dziwne podjeście ze strony Forda niewiem.gif

Napisano

Czy te kubły bardziej sportowe to nie jest dokładnie to samo co w foce RS? Wyglądają niemal identycznie!?

Napisano

> Z drugiej strony Ford, który oferuje, ale tak naprawdę nie oferuje RSa

> Nie ma co do niego porównywać, jak auta praktycznie nie ma w salonach

> Trochę dziwne podjeście ze strony Forda

To chyba nie wina Forda, że ludzie się zabijali o limitowane RSy i szybko została wyprzedana cała partia. wink.gif

Megane RS nie jest limitowaną wersją, więc sprzedaje się je tak jak ine hot-hatche typu focus ST, golf GTI, leon CupraR,itp.

Klient zamawia, fabryka robi.

Napisano
  • Autor

> Czy te kubły bardziej sportowe to nie jest dokładnie to samo co w foce RS? Wyglądają niemal

> identycznie!?

Kształtem są identycznie, ale wykonaniem się różnią.

W Focusie RS kanty skrzydełek są twarde i obszyte czymś skóropodobnym.

W Megane skrzydełka uginają się i są całe z tego samego dość śliskiego, cienkiego materialu, co reszta fotela.

mAbZp1020473_800x600.jpg

p1090706y.jpg

W Megane fotele są obniżane. Nie siedzi się super nisko, ale jednak niżej niż w Focusie RS.

Ale z kolei obszycie jest mniej solidne, cieńszą nitką, która pruje się już przy małym przebiegu:

p1090739.jpg

Napisano

> To chyba nie wina Forda, że ludzie się zabijali o limitowane RSy i szybko została wyprzedana cała

> partia.

jak nie wina forda? a bylo wypuscic kulturalna ilosc auta a nie jakies 8000 sztuk smile.gif

> Megane RS nie jest limitowaną wersją, więc sprzedaje się je tak jak ine hot-hatche typu focus ST,

> golf GTI, leon CupraR,itp.

> Klient zamawia, fabryka robi.

jakby tak zrobili z RSem, to by sie czekalo i tak pewnie 6 mcy na realizacje smile.gif sam bym kupil pewnie za 2 lata, jak mi sie leasing obecny skonczy wink.gif

Napisano

> To chyba nie wina Forda, że ludzie się zabijali o limitowane RSy i szybko została wyprzedana cała

> partia.

nie no, a kogo? hmm.gif dopłacają do biznesu sprzedając RSy? hmm.gif Bo jeśli nie i jest to opłacalny biznes, a widać, że się sprzedają, to nie rozumiem, dlaczego robią z niego limitowaną wersję niewiem.gif

Napisano

> nie no, a kogo? dopłacają do biznesu sprzedając RSy? Bo jeśli nie i jest to opłacalny biznes, a

> widać, że się sprzedają, to nie rozumiem, dlaczego robią z niego limitowaną wersję

Bo by sie pewnietak dobrze nie sprzedawaly, jakby byly limitowane. Nie mowiac o wartosci przy odsprzedazy-mi sie taki pomysl poodba ok.gif

Napisano

Dokładnie, taka jest polityka marketingowa Forda w przypadku modeli RS i chyba musi się im sprawdzać bo się jej trzymają.

Może być nawet tak, że model sportowy przynosi firmie mierzalne straty finansowe ale "zyski marketingowe" są dla nich ważniejsze.

W cyklu życia produktu modele sportowe mają przyciągnąć z powrotem uwagę do danego modelu i następują często w momencie, kiedy zaczynają zanikać marketingowe efekty face-liftingów.

Napisano

> Bo by sie pewnietak dobrze nie sprzedawaly, jakby byly limitowane. Nie mowiac o wartosci przy

> odsprzedazy-mi sie taki pomysl poodba

no to jest pewnie dobry argument... ale to auto jest tak dużym kamieniem milowym, że pewnie poszłoby w każdej rozsądnej ilości...

tak jak np GTR...ja wiem że to inna liga i sposób produkcji, ale suma sumarum tego nikt nie limituje odgórnie, a i tak się czeka kilka miesięcy na auto.

zapewne będą wychodziły takie limitowane dodruki typu 500 sztuk RS500 http://focusrs500.com/ ... ktory to rozszedl sie w 12 godzin?

Napisano

> ktory to rozszedl sie w 12 godzin?

I to przy kosmicznej cenie jak za zakres "usprawnień"!

W Polsce kosztowały 30 tys. zł więcej niż maksymalnie wyposażony zwykły RS.

Napisano

Z tyłu i z boku to auto wygląda jak Kia ProCeed zlosnik.gif

Napisano

Jest to chyba jedyne Renault, które chciałbym mieć... serduszka.gifzlosnik.gif

Napisano

> A samochod - ni to pies ni to wydra.

bo nie ma V8, 7 metrów długości, paki na grilla i skręca?

Napisano

> bo nie ma V8

Tak. Ferrari ma V8, Aston Martin ma V8.

> i skręca?

Na tym filmiku widac raczej ze zamiast skrecania, to ten pojazd preferuje piszczenie kolami.

Napisano

> Tak. Ferrari ma V8, Aston Martin ma V8.

a pozostałe 99,9% pojazdów to nie samochody jak rozumiem...

> Na tym filmiku widac raczej ze zamiast skrecania, to ten pojazd preferuje piszczenie kolami.

polar-bear-face-palm_thumbnail.jpg

Napisano
  • Autor

> Na tym filmiku widac raczej ze zamiast skrecania, to ten pojazd preferuje piszczenie kolami.

Znasz jakiś lepszy sposób na testowanie auta na granicy przyczepności ? hmm.gif

Napisano

> Znasz jakiś lepszy sposób na testowanie auta na granicy przyczepności ?

no bo pewnie pozłacana Toyota o nazwie Lexus podczas jazdy "na granicy", emituje "kontr dźwięki" o częstotliwości odwrotnej do pisku opon, aby do kierowcy w komfortowych klimatyzowanych warunkach nie dochodziły i nie niepokoiły barbarzyńskie dźwięki z kół...

niestety megana jedzie w sposób klasyczny i piszczy.

Napisano

> W weekend miałem okazję uczestniczyć w szwedzkiej premierze nowego Megane RS.

fajna relacja ok.gif

w filmiku wygląda jakby auto nie chciało jechać hehe.gifzlosnik.gif

wiem ,że potrafisz zmieniać biegi ale muli jakbyś jechał na za wysokim biegu icon_eek.gif taki lag ?

HanYs

Napisano
  • Autor

> fajna relacja

> w filmiku wygląda jakby auto nie chciało jechać

> wiem ,że potrafisz zmieniać biegi ale muli jakbyś jechał na za wysokim biegu taki lag ?

Tak, na dwójce jest po prostu tragedia- nie jedzie i koniec crazy.gif

Widać to po nawrocie zaraz przed slalomem w filmiku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.