Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Współwłaściciel w DR gdzie ubezpieczyć?

Featured Replies

Napisano

Chodzi o to, ja jako jeszcze młodzik mam jakieś tam zwyżki za wiek itp bla bla... Mam zamiar kupić auto ale chciałbym, żeby mi leciały już jakieś zniżki za bezwypadkowa jazde itp. Wiem, że kiedyś dopisywało się do dowodu rejestracyjnego taką osobe jako współwłaściciela i grała gitara. Ale z tego co wiem to teraz jak się tak zrobi to te zwyżki na OC i tak są (przechodzą właśnie z tego współwłaściciela). Czy są jeszcze jakieś ubezpieczalnie gdzie będę mógł zarejestrować np samochód na Mamę, która ma 40% zniżek i dopisać siebie aby mi te zniżki leciały lecz nie płacić przez to więcej za OC?

Napisano

> Chodzi o to, ja jako jeszcze młodzik mam jakieś tam zwyżki za wiek itp bla bla... Mam zamiar kupić

> auto ale chciałbym, żeby mi leciały już jakieś zniżki za bezwypadkowa jazde itp. Wiem, że

> kiedyś dopisywało się do dowodu rejestracyjnego taką osobe jako współwłaściciela i grała

> gitara. Ale z tego co wiem to teraz jak się tak zrobi to te zwyżki na OC i tak są (przechodzą

> właśnie z tego współwłaściciela). Czy są jeszcze jakieś ubezpieczalnie gdzie będę mógł

> zarejestrować np samochód na Mamę, która ma 40% zniżek i dopisać siebie aby mi te zniżki

> leciały lecz nie płacić przez to więcej za OC?

Raczej się już tak nie da, teraz można szukać firmy gdzie dają najmniejszą zwyżkę za wiek... Pamiętam rok temu w PZMocie dawali tylko 10% zwyżki, ale teraz sie z tego wycofali... Natomiast w grudniu ubezpieczalem auto w HDI gdzie po roku, przy kontynuacji u nich ubezpieczenia ma nie byc zwyżki za młody wiek...

Napisano

nie ma opcji dopisania w trakcie, tylko podczas kupna auta umowę pisze się na dwie osoby, matka jako główny użytkownik a Ty jako "współwłaściciel", jak mama ma dwa auta to te "wspólne" ubezpiecza się u innego ubezpieczyciela.

edit: lub drugie wyjście, kup sobie jakiś tani motor który ma papiery, przegląd, itd... zarejestruj, i płać ubezpieczenie na siebie

Napisano

> nie ma opcji dopisania w trakcie, tylko podczas kupna auta umowę pisze się na dwie osoby, matka

> jako główny użytkownik a Ty jako "współwłaściciel", jak mama ma dwa auta to te "wspólne"

> ubezpiecza się u innego ubezpieczyciela.

> edit: lub drugie wyjście, kup sobie jakiś tani motor który ma papiery, przegląd, itd...

> zarejestruj, i płać ubezpieczenie na siebie

osoba z istniejacymi znizkami nie musi byc jako pierwsza w dowodzie- wiem z autopsji

Napisano

allianz direct ok.gif przy liczeniu skladki biora pod uwage tylko wlasciciela l, dopiero pozniej pytaja sie o wspolwlasciciela i nie ma on zadnego wplywu na wysokosc skladki

Napisano

> matka

> jako główny użytkownik a Ty jako "współwłaściciel",

Nie ma takiej potrzeby, właścicielem może byc kolega a matka dopisana jako współwłaściciel

jak mama ma dwa auta to te "wspólne"

> ubezpiecza się u innego ubezpieczyciela.

A dlaczego u innego?

Napisano

> osoba z istniejacymi znizkami nie musi byc jako pierwsza w dowodzie- wiem z autopsji

wiem ale IMO tak jest lepiej bo to na niej "żerujemy" zlosnik.gif

Napisano

> A dlaczego u innego?

dlatego że w przypadku dzwona zniżki zabierają osobie i w tym momencie na drugie auto też będzie zwyżka

Napisano

> dlatego że w przypadku dzwona zniżki zabierają osobie i w tym momencie na drugie auto też będzie

> zwyżka

I mimo wyrządzonej szkody nie traci się zniżek na inne auto wg Ciebie?

Tzn posiadam dwa auta, ubezpieczone w różnych firmach, jedym powoduję stłuczkę i tracę ileś tam procent a drugie mogę spowrotem ubezpieczać ze zniżką 60%? Chyba coś nie tak...

Napisano

> I mimo wyrządzonej szkody nie traci się zniżek na inne auto wg Ciebie?

> Tzn posiadam dwa auta, ubezpieczone w różnych firmach, jedym powoduję stłuczkę i tracę ileś tam

> procent a drugie mogę spowrotem ubezpieczać ze zniżką 60%? Chyba coś nie tak...

Nie traci, no coś nie tak ale tak jest, jak zrobiłeś szkodę np. w PZU autem A to nie stracisz zniżek na auto B ubezpieczone w np. Warcie

Napisano

> Nie traci, no coś nie tak ale tak jest, jak zrobiłeś szkodę np. w PZU autem A to nie stracisz

> zniżek na auto B ubezpieczone w np. Warcie

A poiwiem Ci, ze jak masz oba auta ubezpieczone w warcie, to znizke tracisz tylko na jednym.

Napisano

> osoba z istniejacymi znizkami nie musi byc jako pierwsza w dowodzie- wiem z autopsji

jep ok.gif ja tak mam już 2 auto w compensie - ja jestem z tyłu wpisany jako współwłaściciel a zniżki sa moje

Napisano

> A poiwiem Ci, ze jak masz oba auta ubezpieczone w warcie, to znizke tracisz tylko na jednym.

przecież zniżka nie jest wypracowana na auto tylko na osobę która wypracowała tę zniżkę, a to o czym piszesz to prawdopodobnie jest "gwarancja zniżki" i występuje u wielu ubezpieczycieli, ale albo dają to jako gratis albo za jakąś opłatą

Napisano

> przecież zniżka nie jest wypracowana na auto tylko na osobę która wypracowała tę zniżkę, a to o

> czym piszesz to prawdopodobnie jest "gwarancja zniżki" i występuje u wielu ubezpieczycieli,

> ale albo dają to jako gratis albo za jakąś opłatą

Nie mam pojecia jak to sie nazywa. Wiem, ze szkoda na jednym samochodzie nie wplywa na zwyzki na drugim, jezeli oba byly ubezpieczone w warcie przd szkoda. Inaczej sprawa wyglada, jezeli po szkodzie chcesz ubezpieczyc kolejny samochod. Jezeli zrobisz wg oswiadczenia to skladka wyjdzie nie za ciekawa... jezeli wg taryfikacji, to nie bedzie zle. A do tego, jezeli jestes stalym klientem warty (pare ladnych lat bez szkod) to jedna szkoda nie zmieni Ci znizek, ciagle bedzie 60%

Pisze o warcie, innych ubezpieczycieli nie znam.

Napisano

> allianz direct przy liczeniu skladki biora pod uwage tylko wlasciciela l, dopiero pozniej pytaja

> sie o wspolwlasciciela i nie ma on zadnego wplywu na wysokosc skladki

PZU - nie liczy zwyzek a zniżki zlosnik.gif

Napisano

> Natomiast w grudniu ubezpieczalem auto w HDI gdzie po roku, przy kontynuacji u nich

> ubezpieczenia ma nie byc zwyżki za młody wiek...

Zgadza się, pod warunkiem oczywiście, że nie spowodowałeś żadnej kolizji przez ten rok. ok.gif

Ja już od 4 lat mam w HDI ubezpieczenie jako młody leszcz współwłaściciel i zawsze tam wychodzi najtaniej. smile.gif

Napisano

> Raczej się już tak nie da,

Zawsze może np. matce podarować 50% auta wink.gif Wtedy staje się ona współwłaścicielem i liczą się jej zniżki.

Ja współwłaśność robiłem od początku, na fadera i na siebie. Teraz przy następnym aucie mam zniżki maksymalne i gra gitara smile.gif

Napisano

> PZU - nie liczy zwyzek a zniżki

Patrz OWU - za zdarzenie, w którym udział brał kierowca poniżej lat 26 jest 25% udział własny. Można wykupić, ale czy to nie jest właśnie zwyżka?

Napisano

Czy są jeszcze jakieś ubezpieczalnie gdzie będę mógł

> zarejestrować np samochód na Mamę, która ma 40% zniżek i dopisać siebie aby mi te zniżki

> leciały lecz nie płacić przez to więcej za OC?

W Allianz Direct napewno nie policza wiecej, ale o znizki dla Ciebie musisz sie dowiedziec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.