Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to sprzęgło było rzeczywiście do wymiany ?

Featured Replies

Napisano

Samochód: Opel Astra 1.6 16V, przebieg ~ 220.000 km, nic nie wiadomo nt wcześniejszych zmian sprzęgła, ja nim jeżdżę od 40.000 km, a objawy takie, że pedał był już bardzo wysoko uniesiony i wg mnie łapał na samej górze, ale jeszcze bez ślizgania i tym podobnych...

283794290-1(2).JPG

Planowany czas eksploatacji: 2 lata - 50.000 km

Tak więc czy wymiana była słuszna ? Pytam, bo się nie znam, a w ten sposób mogę się czegoś nauczyć smile.gif

Pozdrawiam

post-28955-14352508211757_thumb.jpg

Napisano

> Samochód: Opel Astra 1.6 16V, przebieg ~ 220.000 km,

To może być oryginalna tarcza przy tym przebiegu i jest już "łysa".

Napisano
  • Autor

> To może być oryginalna tarcza przy tym przebiegu i jest już "łysa".

Czyli słusznie ?? smile.gif Ja też tak myślę, ale pierwszy raz w życiu widzę sprzęgło, więc wolę zapytać smile.gif

Napisano

> Czyli słusznie ?? Ja też tak myślę, ale pierwszy raz w życiu widzę sprzęgło, więc wolę zapytać

Słusznie. Docisk pewnie też nie wygląda na nowy. 220 tys. to jest bardzo dobry czas dla sprzęgła, zwłaszcza "europejskiego". To nowe Valeo już tyle nie zrobi zlosnik.gif

Napisano

> Tak więc czy wymiana była słuszna ? Pytam, bo się nie znam, a w ten sposób mogę się czegoś nauczyć

Podobnie wyglądała tarcza w moim Peugeocie jak już zaczęła ślizgać.

Wg mnie wymiana tuż przed końcem życia tarczy. Pewnie 50 000 nie wytrzymałaby.

Pozdrawiam

Napisano

> Słusznie. Docisk pewnie też nie wygląda na nowy. 220 tys. to jest bardzo dobry czas dla sprzęgła,

> zwłaszcza "europejskiego". To nowe Valeo już tyle nie zrobi

Dobre są te sprzęgła w astrze g. U mojej dziewczyny już 250kkm a jeszcze fabryka. Ciekawe jak długo zeby.GIF.

Napisano

> Dobre są te sprzęgła w astrze g. U mojej dziewczyny już 250kkm a jeszcze fabryka. Ciekawe jak długo

> .

Jeden ma sprzęgło na 60 tys, inny tym samym samochodem zrobi 250. Zależy od buta i warunków eksploatacji.

Napisano

> Jeden ma sprzęgło na 60 tys, inny tym samym samochodem zrobi 250. Zależy od buta i warunków

> eksploatacji.

No właśnie auto nie ma lekko od początku, jeździło w firmie. A od 100 kkm jeździ moja luba a nóżki lekkiej nie ma.

Napisano

> Słusznie. Docisk pewnie też nie wygląda na nowy. 220 tys. to jest bardzo dobry czas dla sprzęgła,

u mnie stare sprzęgło wytrzymało 252 tys km, a zmieniłem cały komplet valeo i tarczo po 300 km do reklamacji- badziewie, jak ktoś sie przymierza to nie polecam Valnęło ale LUK-a albo Aisin-a.... smile.gif dodam że docisk ok a tarcza jeszcze ujdzie a poszło łożysko wycsikowe.....

Napisano

Zależy w jakim aucie. W Skodach i Oplach wytrzymują grubo ponad 250kkm (doświadczenie z floty). Natomiast w Fiatach tylko około 100 kkm. Rekord - 470 tysięcy na fabrycznym sprzęgle w Passacie, ale fakt, głównie jeździł trasy Kraków-Londyn autostradami.

Napisano

> u mnie stare sprzęgło wytrzymało 252 tys km, a zmieniłem cały komplet valeo i tarczo po 300 km do

> reklamacji- badziewie, jak ktoś sie przymierza to nie polecam Valnęło ale LUK-a albo

> Aisin-a.... dodam że docisk ok a tarcza jeszcze ujdzie a poszło łożysko wycsikowe.....

Potwierdzam, Valeo to syf no.gif

Napisano

> Jeden ma sprzęgło na 60 tys, inny tym samym samochodem zrobi 250. Zależy od buta i warunków

> eksploatacji.

Za czasów świetności Nubiry, którą jeździłem, sprzęgło wymieniałem przy przebiegu 420 tys. km.

Nie miała lekko, bo często ciągała przyczepę dwuosiową i woziła po metrze sześciennym drewna na bagażniku dachowym zlosnik2.gif

Napisano

> Zależy w jakim aucie. W Skodach i Oplach wytrzymują grubo ponad 250kkm (doświadczenie z floty).

> Natomiast w Fiatach tylko około 100 kkm. Rekord - 470 tysięcy na fabrycznym sprzęgle w

> Passacie, ale fakt, głównie jeździł trasy Kraków-Londyn autostradami.

Jakim cudem we Fiacie Uno sprzęgło wytrzymało mojemu ojcu 240 kkm?

Napisano

słuszna zlosnik.gif

Nacięcia ukośne miejscami się juz powycierały, a one są jak bieżnik opony przy jeździe po wodzie zlosnik.gif

Napisano

> Jakim cudem we Fiacie Uno sprzęgło wytrzymało mojemu ojcu 240 kkm?

Nie wiem. Mówię opierając się na własnym doświadczeniu.

Napisano

U mnie w Peugeocie Partnerze wytrzymało 200 tys. i niestety umarło,ale kierowców sporo to i nie ma się co dziwić zbytnio w sumie.

Napisano

> Jakim cudem we Fiacie Uno sprzęgło wytrzymało mojemu ojcu 240 kkm?

Żadnych cudów - moje w bravie zrobiło trochę ponad 270 tys.

A jeszcze mi się przypomniało, że mój instruktor nauki jazdy twierdził, że w uno sprzęgło wytrzymało mu około 200 tys. - w samochodzie którym jeździli kursanci! smile.gif

Napisano

> Za czasów świetności Nubiry, którą jeździłem,

> i woziła po metrze sześciennym drewna na

> bagażniku dachowym

Spuść trochę jest z czego. grinser006.gif

Napisano

> Za czasów świetności Nubiry, którą jeździłem, sprzęgło wymieniałem przy przebiegu 420 tys. km.

> Nie miała lekko, bo często ciągała przyczepę dwuosiową i woziła po metrze sześciennym drewna na

> bagażniku dachowym

800-1000kg na dachu osobówki? Chyba nie bardzo cfaniaczek.gif

Napisano

> Spuść trochę jest z czego.

kolega miał na myśli metr kwadratowy...... forniru 1mm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.