Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne szyby kolejne starcie

Featured Replies

Napisano

Witajcie, dziś wreszcie znalazłem czas żeby wziąć się za zbadanie podnośników. Problem był ze zbyt dużym poborem prądu (ok 180 mA). Rozebrałem oboje drzwi z przodu, odłączyłem silniki i przełączniki. Po zbadaniu poboru prądu nic się nie zmieniło mad.gif. W końcu znalazłem taką dziwną kosteczkę:

7f5efc1a2449cc87m.jpg

Nie wiem czy to jakiś przekaźnik czy bezpiecznik, ale w każdym razie po jego odpięciu pobór prądu wrócił do normy.

Czy to "coś" da się naprawić, wymienić jesli tak to czy nowe czy trzeba szukać używki ?

Napisano
  • Autor

> w karzdym ? nie czasem każdym?

Sorry jestem dys i mi się zdarza zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie, dziś wreszcie znalazłem czas żeby wziąć się za zbadanie podnośników. Problem był ze zbyt

> dużym poborem prądu (ok 180 mA). Rozebrałem oboje drzwi z przodu, odłączyłem silniki i

> przełączniki. Po zbadaniu poboru prądu nic się nie zmieniło . W końcu znalazłem taką dziwną

> kosteczkę:

> Nie wiem czy to jakiś przekaźnik czy bezpiecznik, ale w każdym razie po jego odpięciu pobór prądu

> wrócił do normy.

> Czy to "coś" da się naprawić, wymienić jesli tak to czy nowe czy trzeba szukać używki ?

to przekaźnik na 100% tylko pokaż od strony nóżek

Napisano
  • Autor

> to przekaźnik na 100% tylko pokaż od strony nóżek

9c6461ef123de9ddm.jpg

Napisano

Zwykły przekaźnik samochodowy 20A, w sklepie 7zł, albo weź przekaźnik z ogrzewania tylnej szyby i wsadz go od elektrycznych i zobacz czy dalej masz to samo. Może być walnięty ten przekaźnik.

Napisano
  • Autor

> Zwykły przekaźnik samochodowy 20A, w sklepie 7zł, albo weź przekaźnik z ogrzewania tylnej szyby i

> wsadz go od elektrycznych i zobacz czy dalej masz to samo. Może być walnięty ten przekaźnik.

Dzięki za pomoc 20.GIF, dziś postaram się zakupić nowy i napisze czy pomogło waytogo.gif

Napisano

no, to żaden cud, idź do motoryzacyjno-elektrycznego po taki, byle ilość nóżek i ich opis się zgadzał.

Napisano
  • Autor

No niestety, zamontowałem nowy i nadal to samo to z małą różnicą teraz bierze o 10 mA mniej ale 170 nadal jest nie do przyjęcia sick.gif

Całość wygląda tak:

Przewody od instalacji podnośników są podpięte pod światłą awaryjne. A jakiś kabel od masy znalazłem przykręcony w miejscu montażu blaszki z przekaźnikiem. Dodam że ktoś inny montował ten zestaw więc mogę powiedzieć tylko tyle ile zaobserwowałem.

Macie może jakiś pomysł gdzie może leżeć problem ?

Napisano

> Całość wygląda tak:

> Przewody od instalacji podnośników są podpięte pod światłą awaryjne.

ale że jak: szyby ruszają się w rytm pracy przerywacza? icon_eek.gifhmm.gif

> A jakiś kabel od masy

> znalazłem przykręcony w miejscu montażu blaszki z przekaźnikiem. Dodam że ktoś inny montował

> ten zestaw więc mogę powiedzieć tylko tyle ile zaobserwowałem.

> Macie może jakiś pomysł gdzie może leżeć problem ?

chyba nie obejdzie się bez ponownego, porządnego podłączenia szybek. skoro odłączyłeś silniki i przełączniki i nic, to zostało okablowanie no i sposób podłączenia hmm.gif no zawsze można je podłączyć "po zapłonie" (bo teraz - mniemam - działają również przy wyłączonym zapłonie?) i wtedy to 0,18A jest właściwie bez znaczenia...

Napisano

> No niestety, zamontowałem nowy i nadal to samo to z małą różnicą teraz bierze o 10 mA mniej ale 170

> nadal jest nie do przyjęcia

przecież podnośniki gdy nie pracują to nie pobierają prądu

masz radio to sprawdź czy ono ci nie pobiera dużego prądu w stanie spoczynku

> Całość wygląda tak:

> Przewody od instalacji podnośników są podpięte pod światłą awaryjne.

icon_eek.gif ciekawe rozwiązanie

A jakiś kabel od masy

> znalazłem przykręcony w miejscu montażu blaszki z przekaźnikiem. Dodam że ktoś inny montował

Napisano
  • Autor

> ale że jak: szyby ruszają się w rytm pracy przerywacza?

Nie bardzo kapuje ... 270751858-jezyk.gif Tak mi powiedział gostek który to kiedyś montował ze podłączył pod awaryjne, ale chyba tylko + bo mam wrażenie ze ta masa tam przykręcona jest od szyb. W każdym razie podnośniki pracowały normalnie (teraz nie pracują bo chyba im się trochę przyrdzewiało czy coś i wziąłem je do sprawdzenia do domu). Światłą awaryjne też tak samo jak zawsze.

To są podnośniki oryginalne i mają przewód do podłączenia pod stacyjkę, tylko czy to możliwe że one muszą tyle brać ? Z tego co pamiętam parę osób tutaj ma podłączone na stałe (nie przez stacyjkę) i chyba się nie skarżą na problemy z prądem.

Strasznie to wszystko dziwne screwy.gif Najbardziej denerwuje mnie to że muszę przy wyjściu z auta odpinać bezpiecznik od awaryjnych bo już parę razy przez to ładowałem aku.

Napisano
  • Autor

> masz radio to sprawdź czy ono ci nie pobiera dużego prądu w stanie spoczynku

Radio owszem bierze ok.30 mA i w tedy odczyt mam 200 mA więc na jedno wychodzi. Ale też to już sprawdzałem z odpiętym radiem i nadal wychodzi na to, że to podnośniki. Wystarczy odpiąć przekaźnik i wszystko wraca do normy crazy.gif

Napisano

> Radio owszem bierze ok.30 mA i w tedy odczyt mam 200 mA więc na jedno wychodzi. Ale też to już

> sprawdzałem z odpiętym radiem i nadal wychodzi na to, że to podnośniki. Wystarczy odpiąć

> przekaźnik i wszystko wraca do normy

to źle podłączyłeś sobie te szybki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> to źle podłączyłeś sobie te szybki

Właśnie nie ja je podłączałem. Uznałem że jak się na tym nie znam to lepiej oddać komuś kto ma większe pojęcie o tym ... jak widać chyba lepiej było samemu robić oslabiony.gif

Napisano

> Właśnie nie ja je podłączałem. Uznałem że jak się na tym nie znam to lepiej oddać komuś kto ma

> większe pojęcie o tym ... jak widać chyba lepiej było samemu robić

do nóżek przekaźnika podłączasz :

30 - stały plus prosto z aku oczywiście przez bezpiecznik 30A

86 - masa gdzieś do nadwozia

85- plus po stacyjce

87 - czerwony kabelek od szybek

Napisano
  • Autor

> do nóżek przekaźnika podłączasz :

> 30 - stały plus prosto z aku oczywiście przez bezpiecznik 30A

> 86 - masa gdzieś do nadwozia

> 85- plus po stacyjce

> 87 - czerwony kabelek od szybek

Ok, popatrzę na to jutro. A teraz tak mi się jeszcze nasunęło... czy jeśli kabel czerwony on z tego co pamiętam był gruby co sugeruje spory przepływ prądu został podłączony pod jakiś cieńszy albo został słabo podłączony, to czy takie coś może wywołać taki wysoki pobór prądu ?

Napisano

> Ok, popatrzę na to jutro. A teraz tak mi się jeszcze nasunęło... czy jeśli kabel czerwony on z tego

> co pamiętam był gruby co sugeruje spory przepływ prądu został podłączony pod jakiś cieńszy

> albo został słabo podłączony, to czy takie coś może wywołać taki wysoki pobór prądu ?

podłączenie cienkiego przewodu może spowodować większe spadki napięć podczas pracy szyb a także przy dość cienkim przewodzie może sie mocno grzać a co za tym idzie może sie przepalić

Napisano

> No niestety, zamontowałem nowy i nadal to samo to z małą różnicą teraz bierze o 10 mA mniej ale 170

> nadal jest nie do przyjęcia

> Całość wygląda tak:

> Przewody od instalacji podnośników są podpięte pod światłą awaryjne. A jakiś kabel od masy

problem leży w sterowaniu tego przekaźnika.

po prostu cały czas jest on zasilany .

stąd ten problem.

pozdr

Napisano
  • Autor

> problem leży w sterowaniu tego przekaźnika.

> po prostu cały czas jest on zasilany .

> stąd ten problem.

> pozdr

Czyli podłączenie pod stacyjke będzie niezbędne do rozwiązania tego problemu ?

Napisano

> Czyli podłączenie pod stacyjke będzie niezbędne do rozwiązania tego problemu ?

tak

dodatkowo możesz dać drugi przekaźnik podłączony poprzez stały plus i krańcówkę drzwi kierowcy.

dzięki temu będziesz mógł zamykać i otwierać szyby również przy otwartych drzwiach - co się czasem przydaje.

No i mam jeszcze pytanie - pomiary robiłeś przy zamkniętych drzwiach i klapie oraz wciśniętą krańcówką w komorze silnikowej (jeśli takową posiadasz)?

pozdr

Napisano
  • Autor

> dzięki temu będziesz mógł zamykać i otwierać szyby również przy otwartych drzwiach - co się czasem

> przydaje.

Nie jestem pewny ale chyba dało się zamykać i otwierać przy otwartych drzwiach.

> No i mam jeszcze pytanie - pomiary robiłeś przy zamkniętych drzwiach i klapie oraz wciśniętą

> krańcówką w komorze silnikowej (jeśli takową posiadasz)?

Przy otwartych drzwiach i klapie ale wyciągnąłem żarówkę z podsufitki. No chyba, że to sprawka alarmu ale to by było trochę dziwne bo po odpięciu bezpiecznika od świateł awaryjnych do których to jest podpięte pobór prądu wraca do normy. (Przy podłączonym radiu, zegarku ok 40 mA) A odczyt z podłączoną instalacja szyb na nowym przekaźniku 200 mA, na starym 210 mA. Jest jeszcze możliwość że coś źle mierze ?

Napisano

> Nie jestem pewny ale chyba dało się zamykać i otwierać przy otwartych drzwiach.

> Przy otwartych drzwiach i klapie ale wyciągnąłem żarówkę z podsufitki. No chyba, że to sprawka

> alarmu ale to by było trochę dziwne bo po odpięciu bezpiecznika od świateł awaryjnych do

> których to jest podpięte pobór prądu wraca do normy. (Przy podłączonym radiu, zegarku ok 40

> mA) A odczyt z podłączoną instalacja szyb na nowym przekaźniku 200 mA, na starym 210 mA. Jest

> jeszcze możliwość że coś źle mierze ?

zmierz przy zamkniętych drzwiach i wciśniętej krańcówce od maski.

pozdr

Napisano
  • Autor

> zmierz przy zamkniętych drzwiach i wciśniętej krańcówce od maski.

> pozdr

Ok, sprawdzę jutro wszystko dokładniej i napisze.

Napisano
  • Autor

Ok sprawdziłem wszystko jeszcze raz i mam nowe informacje.

1. Wszystkie podłączenia do przekaźnika się zgadzają

2. Kabel zasilający (brązowy) jest podłączony do wtyczki świateł awaryjnych przy kostce z bezpiecznikami (czerwony gruby kabel), a niebieski jest też gdzieś w kostkę z bezpiecznikami ale nie wiem na jakiej zasadzie działa. Wyjmowałem wszystkie bezpieczniki po jednym i odcięcie zasilania do instalacji szyb jest tylko na wyżej wspomnianej wtyczce i bezpieczniku od awaryjnych. Niestety nie byłem w stanie wsunąć się głębiej pod kierownicę żeby obejrzeć podłączenia do bezpieczników z tyłu kostki.

3. Wynik pomiaru prądu to ok. 150 mA po odliczeniu 40 z radia

4. Czarny kabelek masy wspomniany parę postów wcześniej to na pewno masa od szyb.

Nie wiem czy te informacje będą jeszcze pomocne frown.gif

Edit:

Quote:

zmierz przy zamkniętych drzwiach i wciśniętej krańcówce od maski.

Sprawdziłem odczyt się nie zmienił.

Napisano

Skoro szyby działają bez włączenia zapłonu to przekaźnik w układzie jest zbędny, zmostkuj w kostce przekaźnika piny 30 i 67 a przekaźnik na półkę lub w ramkę oprawić brawo.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro szyby działają bez włączenia zapłonu to przekaźnik w układzie jest zbędny, zmostkuj w kostce

> przekaźnika piny 30 i 67 a przekaźnik na półkę lub w ramkę oprawić

I po tym zabiegu powinny zniknąć problemy ze zbyt dużym poborem prądu ?

Napisano

> Witajcie, dziś wreszcie znalazłem czas żeby wziąć się za zbadanie podnośników. Problem był ze zbyt

> dużym poborem prądu (ok 180 mA). Rozebrałem oboje drzwi z przodu, odłączyłem silniki i

> przełączniki. Po zbadaniu poboru prądu nic się nie zmieniło . W końcu znalazłem taką dziwną

> kosteczkę:

> Nie wiem czy to jakiś przekaźnik czy bezpiecznik, ale w każdym razie po jego odpięciu pobór prądu

> wrócił do normy.

> Czy to "coś" da się naprawić, wymienić jesli tak to czy nowe czy trzeba szukać używki ?

A gdzie znalazłeś ten przekaźnik ? Może on wcale nie jest od podnośników szyb ? Może jest od czegoś innego ?

A działają ci w ogóle te elektryczne szyby ?

Napisano
  • Autor

> A gdzie znalazłeś ten przekaźnik ? Może on wcale nie jest od podnośników szyb ? Może jest od czegoś

> innego ? '

Na pewno od szyb, szedłem po kablach. Poza tym podnośniki nie były oryginalnie od nowości i pamiętam jak to wyglądało przed zamontowaniem i jestem pewny że to ten przekaźnik, no i po odpięciu go prąd wraca do normy. Sprzedawca zapewniał że to od uno 5D chyba z 1992 bo taka data jest na silnikach. Więc sama instalacja jest od uno, przekaźnik wymieniłem na nowy ale niewiele się poprawiło (ok. 10 mA mniej).

> A działają ci w ogóle te elektryczne szyby ?

Działały, teraz podnośniki są wymontowane i czekają aż będę miał czas żeby je zakonserwować na następny sezon smile.gif Ale wcześniej działały normalnie tylko występuje problem z dużym poborem prądu w spoczynku. Zanim doszedłem do tego co go powoduje to parę razy musiałem akumulator ładować.

Napisano

> Na pewno od szyb, szedłem po kablach. Poza tym podnośniki nie były oryginalnie od nowości i

> pamiętam jak to wyglądało przed zamontowaniem i jestem pewny że to ten przekaźnik, no i po

> odpięciu go prąd wraca do normy. Sprzedawca zapewniał że to od uno 5D chyba z 1992 bo taka

> data jest na silnikach. Więc sama instalacja jest od uno, przekaźnik wymieniłem na nowy ale

> niewiele się poprawiło (ok. 10 mA mniej).

> Działały, teraz podnośniki są wymontowane i czekają aż będę miał czas żeby je zakonserwować na

> następny sezon Ale wcześniej działały normalnie tylko występuje problem z dużym poborem prądu

> w spoczynku. Zanim doszedłem do tego co go powoduje to parę razy musiałem akumulator ładować.

Czyli jak teraz wymontowałeś te silniczki szyb i wsadzisz przekaźnik to nadal jest duży pobór prądu czy nie ?

Czy pomimo włożenia przekaźnika jest mały pobór prądu ?

Dopiero rośnie pobór prądy kiedy zamontujesz silniczki ?

Czy bez silniczków z zamontowanym przekaźnikiem jest duży pobór prądu ?

Napisano
  • Autor

> Czyli jak teraz wymontowałeś te silniczki szyb i wsadzisz przekaźnik to nadal jest duży pobór prądu

> czy nie ?

Podłączenie silników nie ma wpływu na pobór prądu. I nadal po włożeniu przekaźnika pobór prądu jest za duży, wzrasta o ok. 170 mA w spoczynku.

> Czy bez silniczków z zamontowanym przekaźnikiem jest duży pobór prądu ?

Tak

Napisano

> Podłączenie silników nie ma wpływu na pobór prądu. I nadal po włożeniu przekaźnika pobór prądu jest

> za duży, wzrasta o ok. 170 mA w spoczynku.

> Tak

To pozostaje tylko okablowanie - sprawdź je być może któryś się przetarł, jest zła masa, jakieś przebicie itp.

Bo żadnej centralki do podnoszenia szyb nie masz ? Jeśli tak to należałoby jeszcze ją sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> Bo żadnej centralki do podnoszenia szyb nie masz ?

Nie, nie ma centralki.

Ok, jak znajde znowu troche wiecej czasu to spróbuje jeszcze dokładnie kable sprawdzić.

Napisano

> Nie, nie ma centralki.

> Ok, jak znajde znowu troche wiecej czasu to spróbuje jeszcze dokładnie kable sprawdzić.

Zaraz, zaraz, skoro włożenie przekaźnika powoduje wzrost prądu, to znaczy że cewka przekaźnika jest non stop zasilania, a to może również oznaczać że jakiś przycisk od podnoszenia szyby ciągle jest włączony, czyli tak jakbyś non stop wciskał przycisk podnoszenia.

Sprawdź również czy przyciski od podnoszenia/opuszczania szyby są sprawne, i czy żaden nie ma zwartych styków.

Możesz zrobić tak, włóż przekaźnik na swoje miejsce.

Następnie odłączaj po kolej po jednym przycisku otwierania/zamykania szyby mierząc pobór prądu.

Jeśli po którymś wyjęciu przycisku prąd zmaleje to trzeba sprawdzić ten przycisk czy jest sprawny i czy nie zwiera non stop (czyli ciągle nie jest wciśnięty chociaż optycznie na to nie wygląda).

Jeśli przycisk będzie sprawny, to któryś kabel od tego przycisku do przekaźnika zwiera do masy.

Napisano
  • Autor

> Zaraz, zaraz, skoro włożenie przekaźnika powoduje wzrost prądu, to znaczy że cewka przekaźnika jest

> non stop zasilania, a to może również oznaczać że jakiś przycisk od podnoszenia szyby ciągle

> jest włączony, czyli tak jakbyś non stop wciskał przycisk podnoszenia.

> Sprawdź również czy przyciski od podnoszenia/opuszczania szyby są sprawne, i czy żaden nie ma

> zwartych styków.

> Możesz zrobić tak, włóż przekaźnik na swoje miejsce.

> Następnie odłączaj po kolej po jednym przycisku otwierania/zamykania szyby mierząc pobór prądu.

> Jeśli po którymś wyjęciu przycisku prąd zmaleje to trzeba sprawdzić ten przycisk czy jest sprawny i

> czy nie zwiera non stop (czyli ciągle nie jest wciśnięty chociaż optycznie na to nie wygląda).

> Jeśli przycisk będzie sprawny, to któryś kabel od tego przycisku do przekaźnika zwiera do masy.

Wlasnie zapomniałem dodać, ze podczas wymontowywania podnośników odpiąłem też przyciski z obydwu stron. No chyba, żę kostki od przycisków gdzies mają jakies zwarcie, przebicie moze się coś takiego zdażyć ?

Edit:

Przypomniałem sobie, że ten kabel od masy jest przykręcony do śruby która znajduje się za schowkiem po stronie pasarzera, nie wiem czy ta śruba tam wogule wczesniej (przed montarzem) była i czy moze ona powoduje gdzies jakies zwarcie, bo trudno mi powiedzieć co i gdzie tam za nią jest. Może spróbuje podłączyć masę gdzie indziej, tylko nie bardzo wiem gdzie mogłym ją podłączyć tak żeby mieć w miare pewność ze niczego nie spiernicze dodatkowo.

Napisano

> Wlasnie zapomniałem dodać, ze podczas wymontowywania podnośników odpiąłem też przyciski z obydwu

> stron. No chyba, żę kostki od przycisków gdzies mają jakies zwarcie, przebicie moze się coś

> takiego zdażyć ?

Kostki raczej nie, szybciej przycisk non stop jest wciśnięty wewnątrz, czyli non stop włącza np. podnoszenie szyby.

Podłącz wszystko i odłączaj po kolej przyciski, sprawdzając prąd - jak prąd spadnie to już wiesz jaki przycisk szlag trafił.

Napisano
  • Autor

> Kostki raczej nie, szybciej przycisk non stop jest wciśnięty wewnątrz, czyli non stop włącza np.

> podnoszenie szyby.

> Podłącz wszystko i odłączaj po kolej przyciski, sprawdzając prąd - jak prąd spadnie to już wiesz

> jaki przycisk szlag trafił.

Dopisałem też do poprzedniego edit.

Mierzyłem prąd już po odłączeniu wszystkiego (silników i przełączników). Bo na początku zrobiłem tak jak piszesz i odłączałem wszystko po kolei. Ale jak będę kolejny raz z tym robił to sprawdzę wszystko dokładnie jeszcze raz.

Napisano

> Dopisałem też do poprzedniego edit.

> Mierzyłem prąd już po odłączeniu wszystkiego (silników i przełączników). Bo na początku zrobiłem

> tak jak piszesz i odłączałem wszystko po kolei. Ale jak będę kolejny raz z tym robił to

> sprawdzę wszystko dokładnie jeszcze raz.

Oki, co do masy to możesz ją odkręcić, przeczyścić i skręcić ponownie - aby było to czyste połączenie.

Napisano
  • Autor

> Oki, co do masy to możesz ją odkręcić, przeczyścić i skręcić ponownie - aby było to czyste

> połączenie.

Tak zrobię, a jeśli dalej by się nie poprawiło to gdzie ewentualnie podłączyć tą masę, choćby tak na próbę jest jakieś bardziej pewne miejsce ?

Napisano

> Tak zrobię, a jeśli dalej by się nie poprawiło to gdzie ewentualnie podłączyć tą masę, choćby tak

> na próbę jest jakieś bardziej pewne miejsce ?

Na próbę to możesz podłączyć do minusa akumulatora.

Napisano

pawle a może dotrzesz 5 czerwca na techspota, lookniemy wkońcu na twe szybki

Napisano
  • Autor

> pawle a może dotrzesz 5 czerwca na techspota, lookniemy wkońcu na twe szybki

Było by super zlosnik.gif Bardzo bym chciał się pojawić, na razie trochę mi się zachorowało ale zrobię wszystko żeby się wykurować i jakoś się pojawić smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.