Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra II 2.0 DI 16v (opinie)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ja z kącika obok zlosnik.gif

Mam 3 pytania.

Jakie macie opinie na temat silnika 2.0 DI 16v ?

Jak jest z zawieszeniem i budą w tych autach, 99r. ?

Na co uważać przy kupnie?

Z góry bow.gif za odpowiedź i sugestie

Napisano

Astra G najbardziej sprawdzony i najmniej awaryjny Opel, ale nie koniecznie z tym silnikiem... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Astra G najbardziej sprawdzony i najmniej awaryjny Opel, ale nie koniecznie z tym silnikiem...

Można coś więcej hmm.gif

Napisano

Szukaj na tym kąciku tematów o X20DTH, X20DTL, Y20DTH, Y22DTH, Y22DTR, 2.0 DTI, 2.0 DI, 2.0 DTL, 2.2 DTI - kilka tematów w tym roku już było o tym silniku. zlosnik.gif

Napisano

> Można coś więcej

Prosze bardzo... 2.0 DI , lubie czestowac ta strona...warto poczytac....

Pozdrawiam

Napisano

> Prosze bardzo... 2.0 DI , lubie czestowac ta strona...warto poczytac....

> Pozdrawiam

Awaria tej głowicy i zaworów to nie jest typowa bolączka tylko odosobniony przypadek, którego nie ma co łączyć z tym silnikiem konkretnie. Z kolektorem się zgadzam. Ze świecami nie do końca - przy odpowiedniej eksploatacji się nie zapiekają.

Napisano

Zwracam jedynie uwage na irracjonalna kontrukcje glowicy i napedu zaworow...Zaraz ktos zapyta: co to ma do rzeczy, przeciez jezdzi...A ma, bo osiagi tego silnika sa niestety marne w stosunku do komplikacji calej konstrukcji...Osobiscie, szukalbym silnika wyprodukowanego przez Isuzu o pojemnosci 1,7...

Zapytam z czystej ciekawosci: jak wyglada odpowiednia eksploatacja (nie wykreca sie ich codziennie lub co okreslony przebieg...), aby bez problemu wykrecic swiece zarowe w tym silniku?

Pozdrawiam

Napisano

W przypadku 2.0DTI a 1.7TD/DTI moc jest taka sama z tego co kojarzę (82KM?) i faktycznie lepiej raczej wybrać tego 1.7. Ale jak się znajdzie dobry 2.0 DTI to nie ma powodu, żeby nie brać. smile.gif

Napisano

> Pozdrawiam

Myślę, że przesadzasz. Większość z tych silników jednak dożywa starczej renty z kosmicznymi przebiegami, o pardął - na blatach 120kkm. zlosnik.gif

Napisano

> Pozdrawiam

O problemach z głowicą i pękających zaworach nigdy nie słyszałem, Kolektor fakt ale w niczym to nie przeszkadza, świece i pompa to chyba jest więcej mitów niż prawdy.

Zresztą te chwalone TDI też nie są takie cacy bo pompowtryski lubią padać jak muchy. Tyle że dla mechaników to bajka silnik w robocie.

Napisano

> Myślę, że przesadzasz. Większość z tych silników jednak dożywa starczej renty z kosmicznymi

> przebiegami, o pardął - na blatach 120kkm.

Święte słowa ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Słynny tłoczek w pompie, wiecznie zasyfione klapki w kolektorze ssącym, padające co rusz zaworki podciśnienia - tych problemów nie uświadczam w Isuzu i za to go lubię 893goodvibes.gif

Napisano

> W przypadku 2.0DTI a 1.7TD/DTI moc jest taka sama z tego co kojarzę (82KM?) i faktycznie lepiej

> raczej wybrać tego 1.7. Ale jak się znajdzie dobry 2.0 DTI to nie ma powodu, żeby nie brać.

Informacyjnie dla innych

2.0DI - silnik x20dtl - 82KM

2.0DTI - x20dth, y20dth - ~100KM

wink.gif

Napisano

> Jakie macie opinie na temat silnika 2.0 DI 16v ?

Ja mam ten silnik i nie narzekam. skromny.gif

Napisano

> Słynny tłoczek w pompie, wiecznie zasyfione klapki w kolektorze ssącym, padające co rusz zaworki

> podciśnienia - tych problemów nie uświadczam w Isuzu i za to go lubię

Niestety Isuzu też potrafi zrobić bubla vide 3.0CDTI.

A 2.0/2.2 DTI to na prawdę dobre silniki - dobre paliwo i będzie jeździł sprawnie wiele lat. ok.gif

Napisano

> Niestety Isuzu też potrafi zrobić bubla vide 3.0CDTI.

> A 2.0/2.2 DTI to na prawdę dobre silniki - dobre paliwo i będzie jeździł sprawnie wiele lat.

Ale co ma piernik do wiatraka?

Jeżdżąc 1.7 Isuzu nie myślę o tulejach w 3.0 cdti więc nie rozumiem?

A że 2.0 DTL/DTI to syf, to Ci powie każdy lepszy mechanik...

Napisano

> Ale co ma piernik do wiatraka?

> Jeżdżąc 1.7 Isuzu nie myślę o tulejach w 3.0 cdti więc nie rozumiem?

> A że 2.0 DTL/DTI to syf, to Ci powie każdy lepszy mechanik...

Niech mechanik gada co chce, a tysiące ludzi jeździ zadowolonych. skromny.gif

Napisano

> A że 2.0 DTL/DTI to syf, to Ci powie każdy lepszy mechanik...

A niby dla czego yikes.gif Silnik jest b. dobry pada osprzęt, ale to też w sporej części wina złej diagnostyki oslabiony.gif

Napisano

> Niestety Isuzu też potrafi zrobić bubla vide 3.0CDTI.

Jego wkładali też do Frontery? Gdzieś czytałem opisy i mi wpadła w oko taka informacja hmm.gif

Napisano

> A niby dla czego Silnik jest b. dobry pada osprzęt, ale to też w sporej części wina złej

> diagnostyki

Co nie zmienia faktu, że awaryjność tego silnika jako całości (razem z osprzętem) jest większa niż standardowego choćby 1.9TDI wink.gif

Napisano

> Jego wkładali też do Frontery?

Nie. Montowany był najpierw w Signum a potem w Vectrze C.

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że awaryjność tego silnika jako całości (razem z osprzętem) jest większa niż

> standardowego choćby 1.9TDI

Tego nie wiem ok.gif

Napisano

> Nie. Montowany był najpierw w Signum a potem w Vectrze C.

Acha. Czyli może być, że właściciel bajki pisał ok.gif

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że awaryjność tego silnika jako całości (razem z osprzętem) jest większa niż

> standardowego choćby 1.9TDI

Może jakieś statystyki pokażesz na poparcie tej teorii?????

Bo w moim przypadku żadna czarna wizja na temat tego silnika jak na razie się nie spełniła. Jedynie co to potwierdziła się teza że większość mechaników nie ma pojęcia o tych silnikach i potrafi tylko pieprzyć głupoty.

Napisano

> Może jakieś statystyki pokażesz na poparcie tej teorii?????

> Bo w moim przypadku żadna czarna wizja na temat tego silnika jak na razie się nie spełniła. Jedynie

> co to potwierdziła się teza że większość mechaników nie ma pojęcia o tych silnikach i potrafi

> tylko pieprzyć głupoty.

tylko jedno mnie zastanawia, czemu w astrze III nie ma zastosowanego tego silnika , nawet po modyfikacjach grinser006.gifjak by była dobra konstrukcja to by chyba był by sens ją modyfikować spineyes.gif

Napisano

> tylko jedno mnie zastanawia, czemu w astrze III nie ma zastosowanego tego silnika , nawet po

> modyfikacjach jak by była dobra konstrukcja to by chyba był by sens ją modyfikować

Bo moda na pompowtryski przyszła i ten silnik się już nie łapie na ten trend. Są inne silniki oferujące większą moc z porównaniu z nim więc zastosowanie silnika z końca lat 90 jest trochę archaiczne.

Napisano

> tylko jedno mnie zastanawia, czemu w astrze III nie ma zastosowanego tego silnika , nawet po

> modyfikacjach jak by była dobra konstrukcja to by chyba był by sens ją modyfikować

Skalek był szybszy...ale wyjaśnił to bardzo dobrze waytogo.gif

Napisano

Ja na swoją to nie dam złego słowa powiedzieć.

Chciałem ją wymienić na nowszy model ,ale tak niezawodnie jeździ , że mi jej żal sprzedać.Spełnia w 95 % moje oczekiwania i potrzeby.Te brakujące 5 % to niestety jedyna wada astry - słabe przewietrzanie wnętrza oraz słaba klima / w 102% sprawna /.

2 rok z rzędu przeprowadzam "swoich studentów - 2 dzieci " i nie zdarzyło mi się aby brakło miejsca na przeprowadzkę.Przesuwam siatkę za przednie fotele i mam prawie półciężarówkę.

Od lutego 2004 zrobiłem nią 120 tys km i nigdy mnie nie zawiodła.Ogólnie ma ok.250 tys przebiegu.Co 10-15 tys. wymiana filtrów oleju co 3 lata reszty płynów.Tankuję praktycznie tylko na Neste 24.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.