Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - problem?

Featured Replies

Napisano

Już kiedyś opisywałem problem.

Później przyszła zima i klimy włączyć i tak się nie dało zlosnik.gif

Teraz jakby problem się nasilił.

Mondeo 1,8 z klimatyzacją.

W chwili kiedy uruchamiam klimatyzację spada straszliwie moc (jak chcę wyprzedzać to klimatyzację wyłączam - czasami jeszcze z LPG na benzynkę przełączam grinser006.gif ).

Do tego spalanie wzrosło mi z ~11l (bez klimatyzacji) do ponad 14 litrów (z klimatyzacją)!

Czyli uruchomienie klimatyzacji automatycznie zwiększa spalanie o 3l/100 km shocked.gif

To już chyba raczej nie jest normalne i raczej będzie to objaw usterki?

Tylko czego?

Samej klimatyzacji? (sprężarka?)

Czy może chodzi o regulację LPG?

Napisano

Za dużo czynnika w układzie ?

Napisano

A z jaką częstotliwością załącza ci się sprężarka?

Np. minutę chodzi, pół minuty nie chodzi. 10sek chodzi i 10sek przerwy. A może chodzi non stop?

Jeżeli zbyt często się załącza, to za mało czynnika.

Napisano
  • Autor

> A z jaką częstotliwością załącza ci się sprężarka?

> Np. minutę chodzi, pół minuty nie chodzi. 10sek chodzi i 10sek przerwy. A może chodzi non stop?

> Jeżeli zbyt często się załącza, to za mało czynnika.

Mam wrażenie jakby chodziła bardzo długo, chociaż ciężko mi określić, bo nie słyszę jej, a jedynie po spadku mocy czuję, że się uruchomiła...

W każdym razie sugerujecie, że wypadałoby zacząć od sprawdzenia klimatyzacji - w takim razie podjadę dzisiaj sprawdzić jak wygląda poziom czynnika...

Napisano

Nie piszesz jakie Mondeo, więc tylko porównawczo przytoczę swój problem z Mondeo i klimą. Mowa o Mondeo z 2004 i silnikiem 2.0 noPb.

W trakcie trwania gwarancji dwukrotnie wymieniano układ napędu (trudno mi to fachowo nazwać) sprężarki. Najpierw napinacz i pasek (bo to chyba było na wspólnym pasku wielorowkowym napędzającym także pozostałe urządzenia) a za drugim razem coś jeszcze.

Włączenie klimatyzacji powodowało nieokreślony ale donośny pisk z okolic sprężarki/jej napędu. Wrażenie jakby się coś zacierało. Nie badałem czy i o ile wzrastało zużycie paliwa, ale być może podążając tym tropem rozwiążesz zagadkę w swoim Mondeo (główny winowajca to zacierający się napinacz paska wielorowkowego).

Napisano

trudno ocenić na odległość ale ewidentnie masz problem z zacierającą sie sprężarką, lub jej napędem - bez serwisu się nie obejdzie.

Napisano
  • Autor

> trudno ocenić na odległość ale ewidentnie masz problem z zacierającą sie sprężarką, lub jej napędem

> - bez serwisu się nie obejdzie.

sciana.gifsciana.gifsciana.gif

To auto wyraźnie daje mi do zrozumienia, że chce wylądować na szrocie zlosnik.gif

Za 8 tys. km będzie wymiana rozrządu ~700-800 zł

Za 10-20 tys. km - podejrzewam, że sprzęgło ~1200-1300 zł

Naprawa sprężarki lub napędu będzie pewnie zupełnie nieopłacalna zlosnik.gif

A to w aucie o wartości ~5000 zł hehe.gif

Chyba czas kupić coś nowszego zlosnik.gif

Napisano

Kurde zmówili się zlosnik.gif Mój ma to samo icon_rolleyes.gif Ostatnio tak sobie myślałem czy by go nie podpalić jak znowu zażądał "eksploatacyjnej" wymiany angryfire.gif

Napisano

> trudno ocenić na odległość ale ewidentnie masz problem z zacierającą sie sprężarką, lub jej napędem

> - bez serwisu się nie obejdzie.

I to jest chyba właściwa diagnoza.

Napisano

> Tylko czego?

Wiec moje trzy grosze jakby sie zacierala sprezarka, to bys slyszal jak Ci sie pasek klinowy slizga. Jak sie nie slizga, to sprezarka sie nie zaciera. Wiec raczej stawialbym na problem z silnikiem a nie klimatyzacja + Twoje przeczulenie. W samochodzie z dychawicznym silniczkiem 1.8 do tego dodatkowo zduszonym przez LPG, klima dziala jak kotwica i trzeba sie do tego przyzwyczaic...

Napisano

> Wiec moje trzy grosze jakby sie zacierala sprezarka, to bys slyszal jak Ci sie pasek klinowy

> slizga. Jak sie nie slizga, to sprezarka sie nie zaciera. Wiec raczej stawialbym na problem z

> silnikiem a nie klimatyzacja + Twoje przeczulenie. W samochodzie z dychawicznym silniczkiem

> 1.8 do tego dodatkowo zduszonym przez LPG, klima dziala jak kotwica i trzeba sie do tego

> przyzwyczaic...

też tak uważam,miałem autko z lpg i silnikiem 2,0 8V 115 koników po załączeniu klimy bardzo wyraźny spadek mocy

teraz jest silnik 3,3 i spory moment obrotowy i w ogóle nie czuć spadku mocy przy załączonej klimie zlosnik.gif

Napisano

> też tak uważam,miałem autko z lpg i silnikiem 2,0 8V 115 koników po załączeniu klimy bardzo wyraźny

> spadek mocy

> teraz jest silnik 3,3 i spory moment obrotowy i w ogóle nie czuć spadku mocy przy załączonej klimie

A to zależy też od silnika...miałem 2.0 133KM i klima praktycznie nie obciążała silnika - w każdym razie nie odczuwałem tego. Teraz mam 2.3 145KM i odczuwam podczas jazdy, gdy klima pracuje...

Z kolei w 1.4 95KM żony nie wiem, że klima działa - jeździ, przyspiesza tak samo czy klima włączona czy nie niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Ale ja tym autem przejechałem już jakieś 50 tys. km.

[image]Wyraźny[/image] spadek mocy zaczął się pojawiać z 15 tys. km temu, a "pogłębia" to się od kilku ost. tys.

Jeżdżę też "w międzyczasie" innymi samochodami, słabszymi, mocniejszymi, ale tak wyraźny spadek mocy czuję tylko u siebie...

Napisano

> Ale ja tym autem przejechałem już jakieś 50 tys. km.

> [image]Wyraźny[/image] spadek mocy zaczął się pojawiać z 15 tys. km temu, a "pogłębia" to się od

> kilku ost. tys.

> Jeżdżę też "w międzyczasie" innymi samochodami, słabszymi, mocniejszymi, ale tak wyraźny spadek

> mocy czuję tylko u siebie...

no to faktycznie może być coś że sprężarką hmm.gif albo już silnik mówi kaput

Napisano

Sprężarka gdyby sie zacierała to juz by nie chłodziła zlosnik.gif

jedyne co mogło by byc u ciebie to zbyt wysokie cisnienie w układzie co wówczas potrafi dośc znaczni obciążyć układ . Trzeba by obadać cisnienia jakie sa na wolnych i wyższych obrotach waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.