Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierszeństwo

Featured Replies

Napisano

> Może z uporem maniaka, ale dalej twierdzę, że jako kierowca A nie widzę znaku dla B i nie wiem jak

> on się zachowa,

To akurat racja, ze nie wiesz jak on sie zachowa - ale nie dlatego ze nie wiadomo jak przepisy stanowia, tylko dlatego ze B moze tych przepisow nie znac.

> może być na drodze głównej przy skręcaniu w prawo.

Nie moze. Gdyby tak bylo, to bys wjezdzjac na skrzyzowanie widzial odpowiednie znaki okreslajace jak idzie droga glowna. Jesli nie widzisz zadnych, ,to znaczy ze idzie prosto.

Napisano

> Ty widzisz swoj znak!!! Twoj znak Ci mowi ze masz pierwszenstwo niewazne co chcesz zrobic - czy

> jechac prosto, czy skrecic czy zawrocic, masz pierwszentwo!!!

Tez nie do konca.

To ze jestes na drodze z pierwszenstwem, znaczy tyle, ze masz pierwszenstwo przed tymi z drogi podporzadkowanej.

Natomiast to kto ma pierwszenstwo w przypadku dwoch samochodow jadacych droga z pierwszenstwem, to juz okreslaja przepisy ogolne - bo innymi slowy samochody te sa dla siebie na drodze rownorzednej.

Czyli poprostu jesli A zawraca, a ktos bedzie jechal z naprzeciwka, to A musi go przepuscic.

Napisano

> Tez nie do konca.

Do końa i zawsze.

Ty Cinio masz talent do rozbijania gówna na atomy i filozofowania.

Jest auto A na drodze głównej i stojące w bocznej uliczce auto B i o tym jest wątek.

> To ze jestes na drodze z pierwszenstwem, znaczy tyle, ze masz pierwszenstwo przed tymi z drogi

> podporzadkowanej.

I o tym jest mowa.

> Natomiast to kto ma pierwszenstwo w przypadku dwoch samochodow jadacych droga z pierwszenstwem, to

> juz okreslaja przepisy ogolne - bo innymi slowy samochody te sa dla siebie na drodze

> rownorzednej.

> Czyli poprostu jesli A zawraca, a ktos bedzie jechal z naprzeciwka, to A musi go przepuscic.

Proponuję założyć oddzielny wątek na temat: "Jadę drogą główna i chcę skręcić w lewo. Czy muszę przepuścić auto jadące z naprzeciwka i dlaczego?"

Napisano

> Do końa i zawsze.

> Ty Cinio masz talent do rozbijania gówna na atomy i filozofowania.

No widzisz... A kazdy talent trzeba jakos wykorzystac.

> Jest auto A na drodze głównej i stojące w bocznej uliczce auto B i o tym jest wątek.

> I o tym jest mowa.

No i dobrze. To juz ustalilismy jak jest prawidlowo.

> Proponuję założyć oddzielny wątek na temat: "Jadę drogą główna i chcę skręcić w lewo. Czy muszę

> przepuścić auto jadące z naprzeciwka i dlaczego?"

Hahah. Jestem pewny, ze znalazlo by sie kilku, ktorzy by byli zdania iz nie trzeba przepuszczac.

Tutaj tylko osmielilem sie skomentowac ten tekst:

Quote:

Ty widzisz swoj znak!!! Twoj znak Ci mowi ze masz pierwszenstwo niewazne co chcesz zrobic - czy

> jechac prosto, czy skrecic czy zawrocic, masz pierwszentwo!!!

poniewaz ktos moglby nieopatrznie z tego zrozumiec, ze jak jest na drodze z pierwszenstwem, to ma bezwzgledne pierwszenstwo przed wszystkimi.

Zreszta bardzo niedawno temu byl watek, gdzie calkiem spora grupa ludzi probowala tlumaczyc ze kazdy jadacy droga z pierwszenstwem ma pierwszenstwo przed wszystkimi wlasnie dlatego ze jada droga z pierwszenstwem.

I chocby tutaj ich idea upada - Zarowno A ktory zawraca, jak i auto ktore moze jechac z naprzeciwka (powiedzmy C) jada po drodze glownej. A jednak A musi ustapic C.

Wiem, ze to odbiega od glownego tematu watku, ale jednak jest z nim mocno zwiazane - nieprawdaz ?

Napisano

> Zreszta bardzo niedawno temu byl watek, gdzie calkiem spora grupa ludzi probowala tlumaczyc ze

> kazdy jadacy droga z pierwszenstwem ma pierwszenstwo przed wszystkimi wlasnie dlatego ze jada

> droga z pierwszenstwem.

(...)

> Wiem, ze to odbiega od glownego tematu watku, ale jednak jest z nim mocno zwiazane - nieprawdaz ?

ok.gif Masz argumety nie do zwalenia.

Ja wymiękam. Oczywiście tutaj, nie za kółkiem.

Z drugiej strony patrząc, dzięki takim wątkom, wiem skąd się biorą kierowcy zachowujący się na drodze irracjonalnie.

Jedno z ostatnich zdarzeń.

Kobitka, którą skróciłem o boczne lusterko podczas próby "wyostrzenia" mnie podczas zmiany pasa, wyjechała na mnie z ryjem - przecieź ja włączyłam kierunkowskaz i pan musiał mnie puścić. sciana.gif

K..wa, jak będę miał helikopter, to chętnie. zlosnik.gif

Napisano

> Tez nie do konca.

> To ze jestes na drodze z pierwszenstwem, znaczy tyle, ze masz pierwszenstwo przed tymi z drogi

> podporzadkowanej.

> Natomiast to kto ma pierwszenstwo w przypadku dwoch samochodow jadacych droga z pierwszenstwem, to

> juz okreslaja przepisy ogolne - bo innymi slowy samochody te sa dla siebie na drodze

> rownorzednej.

> Czyli poprostu jesli A zawraca, a ktos bedzie jechal z naprzeciwka, to A musi go przepuscic.

no to oczywiste smile.gif

Napisano

> Kierowca zawracający A nie wie jakie znaki ma przed sobą pojazd B. A jeżeli będzie inna organizacja

> pierwszeństwa dla B ?

Nie ma takiej mozliwosci, zeby byla inna organizacja. To jest jedno i to samo skrzyzowanie. Jesli A ma pierwszenstwo, to B ma droge podporzadkowana. Chyba ze obaj maja tabliczki pod znakiem.

Napisano

no to też można interpretować różnie hehe.gif, masz prawo pozwolić włóczyć się do ruchu pojazdowi

ps. wiem że są przepisy ale, czy odrobina życzliwości i kultury na drodze nie załatwiła by sprawy?

co do rysunku pierwszego; przecież ten manewr skrętu i zawracania mogą wykonać oba pojazdy jednocześnie beż szkody dla każdego z nich

co do włączania się do ruch miałem takie zdarzenie na A2

pędzę sobie autostradą 130 samochód kombi załadowany po dach, a ze ślimaka a następnie po rozbiegówce wpieprza się tuz przede mnie Niemiec , ja dość ostro po hamulcach autem zdołałem wyhamować ale Niemiec dostał kilka jobów zlosnik.gif,za jakiś czas miałem okazje jechać autostradą w Niemczech ponad 800kilometrów i u nich normą jest przyhamowanie i wpuszczeniu auta z rozbiegówki

Napisano

Na przedstawionym rysunku nie można zawracać. Informuje nas o tym znak poziomy, który nakazuje skręcić w lewo i tylko w lewo!!!!!!!

Napisano

> Na przedstawionym rysunku nie można zawracać. Informuje nas o tym znak poziomy, który nakazuje

> skręcić w lewo i tylko w lewo!!!!!!!

mylisz sie smile.gif

Napisano

> Na przedstawionym rysunku nie można zawracać. Informuje nas o tym znak poziomy, który nakazuje

> skręcić w lewo i tylko w lewo!!!!!!!

kompromitacja pad.gif

Polecam kurs doszkalający lub lekturę "ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych."

§ 87. 1. Znaki:

2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",

oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi.

2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

smirk.gif

Napisano

> mylisz sie

Na 100% się nie mylę.

Napisano

> Na 100% się nie mylę.

No skoro tak, to nie zawracaj w takich sytuacjach. Bedzie lepiej dla Ciebie i innych.

Napisano

> To podaj stosowny przepis

Rzeczywiście, nie mam racji blush.gif

Coś mi się ubzdurało, że jest tam sygnalizator S-3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.