Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierszeństwo

Featured Replies

Napisano

Który z pojazdów (sorry za rysunek zlosnik.gif) ma pierszeństwo? bo ilu "znawców" tyle opini grinser006.gif

283821143-111.jpg

A- który zawraca za wysepką i jest cały czas na drodze z pierszeństwem?

B- który wyjeżdża z podporządkowanej?

Ja obstawiam, że pojazd A ma pierszeństwo

Co gdyby droga w która skręcają obaj miała dwa pasy ruchu ( w jedną stronę), ale zawracanie z racji szerokości kończy sie zawsze na pasie zewnętrznym ?

post-18232-14352508316581_thumb.jpg

Napisano

pierwszenstwo ma pojazd A - porusza sie droga z pierwszenstwem ok.gif

pojazd B ustepuje wszystkim na drodze z pierwszenstwem, rowniez tym co zawracaja ok.gif

Napisano

> pierwszenstwo ma pojazd A - porusza sie droga z pierwszenstwem

> pojazd B ustepuje wszystkim na drodze z pierwszenstwem, rowniez tym co zawracaja

proponuję kurs nauki prawa jazdy powtórzyć w dobrej szkole zlosnik.gif

Napisano

> Który z pojazdów (sorry za rysunek ) ma pierszeństwo? bo ilu "znawców" tyle opini

> A- który zawraca za wysepką i jest cały czas na drodze z pierszeństwem?

> B- który wyjeżdża z podporządkowanej?

> Ja obstawiam, że pojazd A ma pierszeństwo

A ma pierszeństwo, ale jak nie chcesz rozbić bryczki to czasami trzeba przepuścić pojazd B.

> Co gdyby droga w która skręcają obaj miała dwa pasy ruchu ( w jedną stronę), ale zawracanie z

> racji szerokości kończy sie zawsze na pasie zewnętrznym ?

Z tego co pamiętam to A może w zasadzie zająć dowony pas o ile nie ma znaku niebieskiego ze strzałko po skosie w dół wink.gif, który sugerowałby zajęcie lewego pasa.

Drogowy bon ton sugeruje zajęcie lewego pasa, a jeżeli zachodzi konieczność zajęcia prawego to należy z wyrozumiałością podejęść do chęci zajęcia tego pasa przez pojazd B czyli mimo, że mamy pierwszeństwo to przepuszczamy smile.gif.

Napisano

> Który z pojazdów (sorry za rysunek ) ma pierszeństwo? bo ilu "znawców" tyle opini

> A- który zawraca za wysepką i jest cały czas na drodze z pierszeństwem?

> B- który wyjeżdża z podporządkowanej?

> Ja obstawiam, że pojazd A ma pierszeństwo

> Co gdyby droga w która skręcają obaj miała dwa pasy ruchu ( w jedną stronę), ale zawracanie z

> racji szerokości kończy sie zawsze na pasie zewnętrznym ?

Albo inaczej jakie sa znaki po prawej stronie skrecajacego pojazdu A. Nie ma pokazanych znakow ale na moje pierwszy jedzie pojazd B bo znajduje sie z prawej strony pojazdu A. Chociaz z drugiej strony pojazd B ma znak ustap pierwszenstwa co mowi ze ma pierwszenstwo pojazd A , hmm nie za malo tych znakow narysowales wink.gif

Napisano

> proponuję kurs nauki prawa jazdy powtórzyć w dobrej szkole

Zawracanie na drodze uprzywilejowanej, coś się zmieniło?? Bo jeśli nie to będzie robił komuś auto ze swojej polisy a szkoda by było wink.gif

Napisano

> Albo inaczej jakie sa znaki po prawej stronie skrecajacego pojazdu A. Nie ma pokazanych znakow ale

> na moje pierwszy jedzie pojazd B bo znajduje sie z prawej strony pojazdu A. Chociaz z drugiej

> strony pojazd B ma znak ustap pierwszenstwa hmm nie za malo tych znakow narysowales

Te wystarczą, A jest na drodze uprzywilejowanej, B ma ustąp - tyle znaków wystarczy ok.gif

Napisano

> Który z pojazdów ... <

Art. 22.

1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;

do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, ok.gif oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony ok.gif.

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

6. Zabrania się zawracania:

w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;

na autostradzie;

na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;

w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.

Napisano

Zawracający ma pierwszeństwo AFAIR od 1998r - wtedy to wywalono z KD zapis mówiący, że zawracający ma ustąpić wszystkim.

Ale wielu kierowców "starej daty" o tym nie wie.

Napisano

To skrzyżowanie jest podobne do tego, które ostatnio było poruszane na forum.

Tutaj jest ostatnio opisywane skrzyżowanie.

Komentarz wyjaśniający osoby kompetentnej, który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości.

Quote:

podinspektor Armand Konieczny z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji, w krótkich, "żołnierskich" słowach rozwiał wszelkie wątpliwości. "Pierwszy powinien przejechać pojazd A. Kierowca z auta B skręca w lewo i ma obowiązek przepuścić pojazdy jadące z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcające w prawo".

Myślę, że na tym można by zakończyć dyskusję.

Napisano

zawracanie_1.jpg

Napisano

> To skrzyżowanie jest podobne do tego, które ostatnio było poruszane na forum.

> Tutaj jest ostatnio opisywane skrzyżowanie.

> Komentarz wyjaśniający osoby kompetentnej, który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości.

> Quote:

> podinspektor Armand Konieczny z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji, w krótkich,

> "żołnierskich" słowach rozwiał wszelkie wątpliwości. "Pierwszy powinien przejechać pojazd A.

> Kierowca z auta B skręca w lewo i ma obowiązek przepuścić pojazdy jadące z kierunku

> przeciwnego na wprost lub skręcające w prawo".

> Myślę, że na tym można by zakończyć dyskusję.

w stosunku do takiego skrzyżowania:

zawracanskrz_1.jpg

Napisano

> To skrzyżowanie jest podobne do tego, które ostatnio było poruszane na forum.

> Tutaj jest ostatnio opisywane skrzyżowanie.

> Komentarz wyjaśniający osoby kompetentnej, który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości.

> Quote:

> podinspektor Armand Konieczny z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji, w krótkich,

> "żołnierskich" słowach rozwiał wszelkie wątpliwości. "Pierwszy powinien przejechać pojazd A.

> Kierowca z auta B skręca w lewo i ma obowiązek przepuścić pojazdy jadące z kierunku

> przeciwnego na wprost lub skręcające w prawo".

> Myślę, że na tym można by zakończyć dyskusję.

A czytales co pisze nizej hehe to przytocze:

,,~EgzaminatorDrodzy Państwo i młodzi i starsi.Pisze to od niedzieli.....dzisiaj byłem u biegłego sadowego rzeczoznawcy wypadkowego ze stażem 42lata.Być moze ,że ja się myliłem i moi znajomi egzaminatorzy , instruktorzy, zast komendanta Policji.Czekałem na to spotkanie 2dni, byłem dzisiaj o 17ej.Pan popatrzył, pomyślał, zostawiłem go na 1h ,żeby nic nie sugerować i potem mnie zawołał....Tak jak twierdziłem od samego poczatku....B MA 1NSWTO BEZ ZNACZENIA CZY ZAWRACA CZY WYJEZDZA Z DOŁU.POWIEDZIAŁ,ZE SPRAWA JEST ZUPELNIE PROSTA....CO DO SŁÓW POD ADRESEM PANA INSPEKTORA NIE PRZYTOCZĘ...ALE MÓWIL MI ILE MA SPRAW OBECNIE, GDYZ POLICJA BARDZO CZĘSTO ZLE OCENIA ZDARZENIA, STWIERDZIL,ZE TO częste obecnie.Co do linii p13 na torach...powinna tam byc linia przerywana, to mówil,ze rzeczywiscie jest błąd ale nie ma to i tak znaczenia na końcu B ma 1esnstwo.Stwierdzil równiez ,ze mam zakończyć na tym dyskusję i jesli będę potrzebowal zawsze wyad mi opinie na ten temat.W takim układzie prosze pana Armanda o podanie kontaktu i sprostowanie tego, tym bardziej,ze nie bylo UZASADNIENIA TEGO, TYLKO ZDZIWNIENIE,ZE MY JEZDZIMY PO DROGACH.To pan dziwne,ze w ogole w tak oczywistej sprawie wypowiada sie BŁEDNIE I WPROWADZA W BŁĄD.W poniedzialek będę dzwonił w tej sprawie do Wawa.Z poważaniem.Ps.Wjazd na dole nie zalicza się do tego skrzyżowania....to bez znaczenia ale tak jest....a dlaczego..niech kazdy pomysli, to proste ale i ciekawe. "

,,Ja tez byłem na policji to sprawdzić, powiedzieli,że oczywiscie,że B jedzie zawsze pierwszy, bez znaczenia skad jedzie, dziwili się,ze w ogóle mozna mieć watpliwosci, gdyż sprawa jest oczywista."

Czyli co komendant blednie podal skoro na policji i biegly sadowy twierdza inaczej.

Czyli sprawa ciekawa bo sami fachowcy roznie sie wypowiadaja.

Tutaj gosc dobrze opisal przepisy drogowe:

~yyyCi wszyscy, którzy twierdzą, że gdy pojazd B zawraca na głównej to ma pierwszeństwo przed A niech podają konkretny przepis, który to jednoznacznie formułuje , bo chyba jednak takiego jednoznacznego zapisu nie ma (i nigdy nie było). Był zapis , który jednoznacznie mówił, że zawracający musi ustąpić wszystkim innym uczestnikom ruchu , tym wyjeżdżającym z podporządkowanej również, ale nie wiadomo dlaczego go usunięto w 97 czy 98 roku i teraz brzmi "Zabrania się zawracania w warunkach w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu drogowego na drodze lub ten ruch utrudnić" i teraz sobie ludzie interpretują , że jak zawracają na głównej to mają pierwszeństwo przed tymi na podporządkowanej. Niech ktoś przywróci ten poprzedni JEDNOZNACZNY zapis bo się pozabijamy na skrzyżowaniach.

Napisano

nie wiem czy robię to dobrze czy źle ale jadąc samochodem B zajmuje przy skręcie prawy pas i uważam że mam pierwszeństwo bo mój samochód znajduje się po prawej stronie samochodu A 270751858-jezyk.gif Ii nigdy nie miałem z tego powodu jakiegoś przykrego zdarzenia

Napisano

a czy A nie ma "zakazu zawracania"? zlosnik.gif

nie widze na rysunku strzalki "do tylu" hmm.gifzlosnik.gif

z drugiej strony zawracanie to dwa skrety w lewo, ale dlaczego w takim razie czasami sa strzalki "w lewo i do tylu"? zlosnik.gif

ja tez nie raz tak zawracalem i zawracam, ale... jak to rzeczywiscie jest? zlosnik.gif

ps: tez w razie czego pojde na kurs od nowa- takze za takie rady dziekuje biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> a czy A nie ma "zakazu zawracania"?

> nie widze na rysunku strzalki "do tylu"

> z drugiej strony zawracanie to dwa skrety w lewo, ale dlaczego w takim razie czasami sa strzalki "w

> lewo i do tylu"?

> ja tez nie raz tak zawracalem i zawracam, ale... jak to rzeczywiscie jest?

> ps: tez w razie czego pojde na kurs od nowa- takze za takie rady dziekuje

albo znak zakazu albo sygnalizator s-3 zabrania zawracania

Napisano

> nie wiem czy robię to dobrze czy źle ale jadąc samochodem B zajmuje przy skręcie prawy pas i uważam

> że mam pierwszeństwo bo mój samochód znajduje się po prawej stronie samochodu A

Primo masz znak a-7

secundo znajdujesz się na drodze podporządkowanej...

Prosty przykład... Auto jedzie lewym pasem na drodze z pierwszeństwem i ty wyjeżdżasz zajmując prawy pas. W tym samym momencie auto jadące lewym pasem zmienia pas na prawy i dochodzi do kolizji. Czyja wina?

Napisano

> Prosty przykład... Auto jedzie lewym pasem na drodze z pierwszeństwem i ty wyjeżdżasz zajmując

> prawy pas. W tym samym momencie auto jadące lewym pasem zmienia pas na prawy i dochodzi do

> kolizji. Czyja wina?

Kodeks drogowy okresla taki przypadek jasno (odnosi się to również do zawracania):

Art. 22.

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Napisano

> Kodeks drogowy okresla taki przypadek jasno (odnosi się to również do zawracania):

> Art. 22.

> 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa

> pojazdowi jadącemu po pasie ruchu , na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na

> ten pas z prawej strony.

widzisz tu pewną nieścisłość?

Napisano

> widzisz tu pewną nieścisłość?

Nie, przepis jest dla mnie jasny i czytelny.

Napisano

Wychodzi na to, "każdy sobie rzepkę skrobie" i nie ma jasno określonego przepisu.

Skoro Policja mówi swoje, instruktorzy swoje, ubezpieczyciel też po swojemu i egzaminatorzy też to wniosek jest tylko jeden: albo jeździć na czuja z duszą na ramieniu albo sprawę tą odpowiednio głośno naświetlić w mediach tak by w końcu jednoznacznie ustalić jak to ma być i przez kilka dni stale o tym trąbić.

Napisano

> Nie, przepis jest dla mnie jasny i czytelny.

hehe.gifok.gif

Czyli pojazd poruszający się na drodze z pierwszeństwem zmieniając pas ruchu musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającego z drogi podporządkowanej? Nobel za interpretacje hahaha.gif

A taki znak jest dla Ciebie jasny i czytelny?

Znak drogowy A-7: ustąp pierwszeństwa przejazdu

a-7.png

Napisano

> Wychodzi na to, "każdy sobie rzepkę skrobie" i nie ma jasno określonego przepisu.

> Skoro Policja mówi swoje, instruktorzy swoje, ubezpieczyciel też po swojemu i egzaminatorzy też to

> wniosek jest tylko jeden: albo jeździć na czuja z duszą na ramieniu albo sprawę tą odpowiednio

> głośno naświetlić w mediach tak by w końcu jednoznacznie ustalić jak to ma być i przez kilka

> dni stale o tym trąbić.

Ale o co chodzi? Stoi znak A-7? Zawracasz na skrzyżowaniu? Jak jeden osioł z drugim trąbi ruszając spod kielni to tylko sobie wystawia świadectwo...

Napisano

> A taki znak jest dla Ciebie jasny i czytelny?

> Znak drogowy A-7: ustąp pierwszeństwa przejazdu

A co ma ten znak do sytuacji kiedy zmieniam pas ruchu czy kierunek jazdy ( zawracam) ? ja tego znaku nie widzę - mnie on nie dotyczy. Kodeks drogowy nakłada na mnie obowiązek ustapienia pierwszeństwa pojazdom poruszającym się po pasie na który zamierzam wjechać oraz pojazdom wjeżdżającym na ten pas z prawej strony - wię co tu kombinować ze znakami dla innych kierowców które mnie nie dotyczą.

Napisano

> A co ma ten znak do sytuacji kiedy zmieniam pas ruchu czy kierunek jazdy ( zawracam) ? ja tego

> znaku nie widzę - mnie on nie dotyczy. Kodeks drogowy nakłada na mnie obowiązek ustapienia

> pierwszeństwa pojazdom poruszającym się po pasie na który zamierzam wjechać oraz pojazdom

> wjeżdżającym na ten pas z prawej strony - wię co tu kombinować ze znakami dla innych kierowców

> które mnie nie dotyczą.

chwileczkę... Przepis który podałeś dotyczy zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu a nie zawracania

"Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony."

Napisano

> Ale o co chodzi? Stoi znak A-7? Zawracasz na skrzyżowaniu? Jak jeden osioł z drugim trąbi ruszając

> spod kielni to tylko sobie wystawia świadectwo...

Ja to wiem i Ty to wiesz. Ale jak widać jest niezły zamęt wśród kierowców i nie tylko wśród kierowców, bo nawet osoby, które teoretycznie powinny znać przepisy jak własną kieszeń i być zgodni jeżeli chodzi o wszelkie wyjaśnienia to jeden podważa wypowiedź drugiego i dalej jest zamęt.

Napisano

Gdybym byl w takiej sytuacji w samochodzie A, to bym prawie na pewno puscil pojazd B choc wiem, ze mam pierszenstwo. Ale ten z B tego moze nie wiedziec a ja nie lubie stluczek. Bedac w samochodzie B bym prawie na pewno puscil A - bo ma pierszenstwo.

Napisano

> Ja to wiem i Ty to wiesz. Ale jak widać jest niezły zamęt wśród kierowców i nie tylko wśród

> kierowców, bo nawet osoby, które teoretycznie powinny znać przepisy jak własną kieszeń i być

> zgodni jeżeli chodzi o wszelkie wyjaśnienia to jeden podważa wypowiedź drugiego i dalej jest

> zamęt.

Ja naprawdę nie wiem jak zawracanie na drodze z pierwszeństwem można traktować jako podwójny skręt w lewo... A pewien sekretarz i taką filozofię zawracania nam przedstawił... Tak to się tłumaczy kursantom, żeby zrozumieli znak zakaz skrętu w lewo i zakaz zawracania, ale to nie ma zastosowania kiedy tych znaków nie ma na drodze...

Napisano

> Czyli pojazd poruszający się na drodze z pierwszeństwem zmieniając pas ruchu musi ustąpić

> pierwszeństwa pojazdowi wyjeżdżającego z drogi podporządkowanej? Nobel za interpretacje

Dziękuję za Nobla.

Może się kiedyś spotkamy zlosnik.gif gdy będę wyjeżdżał z podporządkowanej widząć wolny pas ruchu, a Kolega w tym czasie zmieni swój pas na mój.

Rozstrzygniemy to w sposób bokser.gif

Napisano

> Dziękuję za Nobla.

> Może się kiedyś spotkamy gdy będę wyjeżdżał z podporządkowanej widząć wolny pas ruchu, a Kolega w

> tym czasie zmieni swój pas na mój.

A proszę Cię bardzo. Jeden już mi taki laureat wyjechał i potem chodził dumnie z rozbitą głową trzystuzłotowym mandatem i sześcioma punktami hehe.gif

Napisano

> Primo masz znak a-7

> secundo znajdujesz się na drodze podporządkowanej...

> Prosty przykład... Auto jedzie lewym pasem na drodze z pierwszeństwem i ty wyjeżdżasz zajmując

> prawy pas. W tym samym momencie auto jadące lewym pasem zmienia pas na prawy i dochodzi do

> kolizji. Czyja wina?

no wtedy moja wina, ale według rysunku i sytuacji na skrzyżowaniu wydaje mi się że jest inaczej? on zajmuje najbliższy pas czyli lewy ja prawy i nie ma problemu oboje wykonaliśmy dany manewr nie powodując zagrożenia (to tak na chłopski rozum)

a czy można zmieniać pas ruchu na skrzyżowaniu (wymijanie i wyprzedzanie drugiego auta)??

Napisano

akurat z kursami prawa jazdy mam duzo wspolnego, wiec dziekuje ale nie musze skorzystac smile.gif

Napisano

> no wtedy moja wina, ale według rysunku i sytuacji na skrzyżowaniu wydaje mi się że jest inaczej? on

> zajmuje najbliższy pas czyli lewy ja prawy i nie ma problemu oboje wykonaliśmy dany manewr nie

> powodując zagrożenia (to tak na chłopski rozum)

Nie ma w przepisach albo ja nie widzę jaki pas należy zająć przy zawracaniu

> a czy można zmieniać pas ruchu na skrzyżowaniu (wymijanie i wyprzedzanie drugiego auta)??

o zmianie pasa ruchu na skrzyżowaniu nie mogę nic znaleźć w PoRD, ale wyprzedzanie jest możliwe tylko przy ruchu kierowanym

Art. 24.

7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Napisano

> 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa

> pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu

> na ten pas z prawej strony .

czemu zaznaczyles ten fragment? zaden z tych pojazdów nie zmienia pasa ruchu, wiec ich to nie dotyczy. Oba zmieniaja kierunek jazdy, nie pas ruchu.

Napisano
  • Autor

nie nie ma zakazu zawracania, na tym skrzyzowaniu 50 % samochodow zawraca aby wjechac na osiedle ktore jest " u góry rysunku"

rysunek prowizoryczny, niemniej jednak nie ma chyba wiecej znakow- no chyba ze nie oddalem dokladnie znakow poziomych na jezdni grinser006.gif

Napisano

Idealna propozycja dla samego siebie.

Nie musi byc w szkole zreszta - wystarczy poczytac autokacik.

Napisano

> pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu

> na ten pas z prawej strony .

Wszystko fajnie.

Ale chyba zapomniales o tym przepisie

Quote:

Art. 5.

1.
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do
poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz
znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany
przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.

3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Z tego wyraznie wynika, ze znak "ustap pierwszenstwa" dla B jest wazniejszy niz przepis o ktorym wspomniales.

Napisano

> nie wiem czy robię to dobrze czy źle ale jadąc samochodem B zajmuje przy skręcie prawy pas i uważam

> że mam pierwszeństwo bo mój samochód znajduje się po prawej stronie samochodu A Ii nigdy nie

> miałem z tego powodu jakiegoś przykrego zdarzenia

Uwazajac ze masz pierwszenstwo - zle robisz.

A to ze nigdy nie miales zadnego przykrego zdazenia to dobrze wink.gif

Napisano

Nie musi byc strzalki do tylu.

Najbardziej lewy pas do skretu w lewo rownierz pozwala na zawracanie.

Napisano

> Kodeks drogowy okresla taki przypadek jasno (odnosi się to również do zawracania):

> Art. 22.

> pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na

> ten pas z prawej strony.

Ale ten przepis w tej sytuacji nie obowiazuje, ze wazniejszy jest znak "ustap pierwszenstwa"

Napisano

> A co ma ten znak do sytuacji kiedy zmieniam pas ruchu czy kierunek jazdy ( zawracam) ? ja tego

> znaku nie widzę - mnie on nie dotyczy. Kodeks drogowy nakłada na mnie obowiązek ustapienia

> pierwszeństwa pojazdom poruszającym się po pasie na który zamierzam wjechać oraz pojazdom

> wjeżdżającym na ten pas z prawej strony - wię co tu kombinować ze znakami dla innych kierowców

Ciebie rzeczywiscie te znaki nie dotycza.

Ale w przypadku tego skrzozywania, ten znak "ustap pierwszenstwa" dotyczy pojazdu B i to on ma cie przepuscic.

Napisano

> Wszystko fajnie.

> Ale chyba zapomniales o tym przepisie

> Quote:

> Art. 5.

> 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń

> i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów

> świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób

> zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe. ..... <

Kierowca zawracający A nie wie jakie znaki ma przed sobą pojazd B. A jeżeli będzie inna organizacja pierwszeństwa dla B ?

Na ten problem musimy patrzeć z pozycji kierowcy A który nie widzi organizacji pierwszeństwa przejazdy na jezdni na którą zamierza wjechać.

Napisano

> Ciebie rzeczywiscie te znaki nie dotycza.

> Ale w przypadku tego skrzozywania, ten znak "ustap pierwszenstwa" dotyczy pojazdu B i to on ma cie

> przepuscic.

Może z uporem maniaka, ale dalej twierdzę, że jako kierowca A nie widzę znaku dla B i nie wiem jak on się zachowa, może być na drodze głównej przy skręcaniu w prawo.

Napisano

> Kierowca zawracający A nie wie jakie znaki ma przed sobą pojazd B. A jeżeli będzie inna organizacja

> pierwszeństwa dla B ?

> Na ten problem musimy patrzeć z pozycji kierowcy A który nie widzi organizacji pierwszeństwa

> przejazdy na jezdni na którą zamierza wjechać.

A widzi znac ze jest na drodze z pierwszenstem, nie ma tu zadnego lamanego pierwszenstwa zeby musial ustepowac komukolwiek.

Napisano

> że mam pierwszeństwo bo mój samochód znajduje się po prawej stronie samochodu A Ii nigdy nie

> miałem z tego powodu jakiegoś przykrego zdarzenia

nie masz racji, kiedys jak bedziesz mial stluczke w takiej sytuacji to sie przekonasz smile.gif

Napisano

> Może z uporem maniaka, ale dalej twierdzę, że jako kierowca A nie widzę znaku dla B i nie wiem jak

> on się zachowa, może być na drodze głównej przy skręcaniu w prawo.

co z tego ze nie widzisz?

wiesz ze jedziesz droga z pierwszenstwem i ze drogi po bokach sa podporzadkowane. gdyby przebieg pierwszenstwa byl inny, to widzialbys znak (romb z tabliczka, na ktorej pogrubiona linia wskazuje przebieg pierwszenstwa).

Ja tez nigdy nie wiem jak sie zachowa B, niezaleznie od tego czy ma ustap pierwszenstwa, czerwone, czy zamkniety szlaban - ludzie prawdziwe cudnosci potrafia na drodze wyczyniac. zeby.GIF

Przegladajac ten temat naprawde jestem zaskoczony jak w tak prostej sytuacji mozna wymyslac sobie problemy.

Pozdro

Napisano

Nie. Ty wjezdzasz na skrzyzowanie droga z pierwszenstwem. Masz pierwszenstwo niewazne czy jedziesz prosto, czy skrecasz, czy zawracasz. Masz pierwszenstwo. Inni wjezdzajacy na to skrzyzowanie maja inne znaki, w takiej sytuacji wlasnie znaki A7. Musza ustapic wszystkim ktorzy na to skrzyzowanie wjechali droga z pierwszenstem, niewazne co robią.

To nie ma nic wspolnego ze zmiana pasa ruchu o ktorej mowisz!!!

Napisano

> Może z uporem maniaka, ale dalej twierdzę, że jako kierowca A nie widzę znaku dla B i nie wiem jak

> on się zachowa, może być na drodze głównej przy skręcaniu w prawo.

Ty widzisz swoj znak!!! Twoj znak Ci mowi ze masz pierwszenstwo niewazne co chcesz zrobic - czy jechac prosto, czy skrecic czy zawrocic, masz pierwszentwo!!!

Napisano

> Kierowca zawracający A nie wie jakie znaki ma przed sobą pojazd B. A jeżeli będzie inna organizacja

> pierwszeństwa dla B ?

Tzn jaka?

Pojazd A jedzie droga z pierwszenstwem, wiec wie, ze drogi po bokach sa drogami podporzadkawanymi.

> Na ten problem musimy patrzeć z pozycji kierowcy A który nie widzi organizacji pierwszeństwa

> przejazdy na jezdni na którą zamierza wjechać.

No wlasnie tak patrzymy.

Gdybys byl kierowca A, ale nie zawracal tylko jechal prosto, to tez bys sie zastanawial czy nie puscic kogos z prawej (bo tamten jest z prawej), czy bys jednak pojechal wiedzac ze masz pierwszenstwo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.