Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 TDI VP, a BIOester

Featured Replies

Napisano

Zalałem i ja, póki co 50/50 z ON i nie widzę różnicy w zasadzie. Auto jeździ jak jeździło, odpala od kopa. Spalanie też wygląda że bez zmian. Następny bak będzie 100% bio i zobaczymy wtedy. Silnik ahf 110km.

Napisano
  • Autor

> Zalałem i ja, póki co 50/50 z ON i nie widzę różnicy w zasadzie. Auto jeździ jak jeździło, odpala

> od kopa. Spalanie też wygląda że bez zmian. Następny bak będzie 100% bio i zobaczymy wtedy.

> Silnik ahf 110km.

taki małe zastrzeżenie

zalałem 100 procent BIO i różnice w mocy odczułem dopiero po kilkuset km, przez pierwsze 200-300 km różnicy nie było

Napisano

> taki małe zastrzeżenie

> zalałem 100 procent BIO i różnice w mocy odczułem dopiero po kilkuset km, przez pierwsze 200-300 km

> różnicy nie było

Zrobiłem 300km w weekend i w sumie nadal bez zmian wink.gif Tyle że mam 50/50, następny bak bedzie samo bio i może wtedy będzie to bardziej odczuwalne ok.gif

Napisano
  • Autor

kolejne spostrzeżenie:

Dzisiaj wyjeździłem prawie do zera BIO i zalałem zwykły ON z Shella - Ibiza znowu ożyła uzbroj_zlo.gif

Napisano

> kolejne spostrzeżenie:

> Dzisiaj wyjeździłem prawie do zera BIO i zalałem zwykły ON z Shella - Ibiza znowu ożyła

czyli jednak - różnica mocno odczuwalna wink.gif

Napisano

dzisiaj dolałem do 40Litrów ON około 20Litrów BIOestru, stopniowo będę zwiększał dawkę, poprzez dolewanie do baku tzn wyjeżdżę teraz 50% baku i doleje 50% BIOestru.

Dziś zrobiłem 270km i narazie różnice widzę w cenie:

0a4faabfed15b8e5med.jpg

Foto z dziś 03.07.2010

Auto testowe to Passat B5 FL 131KM na pompowtryskach z normą EURO3

Korekcje pompowtryskiwaczy według VAGa na dzień dzisiejszy.

1cyl 2cyl 3cyl 4cyl

0.31 -0.66 0.28 0.00

Napisano

> dzisiaj dolałem do 40Litrów ON około 20Litrów BIOestru, stopniowo będę zwiększał dawkę, poprzez

> dolewanie do baku tzn wyjeżdżę teraz 50% baku i doleje 50% BIOestru.

> Dziś zrobiłem 270km i narazie różnice widzę w cenie:

> Foto z dziś 03.07.2010

> Auto testowe to Passat B5 FL 131KM na pompowtryskach z normą EURO3

> Korekcje pompowtryskiwaczy według VAGa na dzień dzisiejszy.

> 1cyl 2cyl 3cyl 4cyl

> 0.31 -0.66 0.28 0.00

takich testów nam potrzeba ok.gif zdawaj relacje jak to to się sprawuje ;-)

Napisano

No jestem zainteresowany bo też mam paska na pompowtryskach...ale na razie jestem sceptycznie nastawiony...

Napisano
  • Autor

> czyli jednak - różnica mocno odczuwalna

wg. mojej dupo-hamowni tak zlosnik.gif

Napisano

Dziś kolejny przejechany dystans 160km, zauważalny lekki zapaszek "placków ziemniaczanych", i woń bardziej "kwaśna" jak na mój węch, no ale dalej nie jest to 100% BIOEster tylko mix, ale czuć lekką woń. Zauważyłem że samochód na jałowym mniej wibruje i chyba ciszej pracuje, no ale może to przez to że wczoraj nabiłem klime brakującym 180g czynnikiem R134A stąd może sprężarka stawia mniejszy opór aby żądaną temp wew auta utrzymać.

A teraz co mnie najbardziej zaskoczyło to korekcje Pompek po podłączeniu VAG-COMa

1cyl 2cyl 3cyl 4cyl

0.26 -0.23 0.03 0.00

WTF?? claps.gif Może mi ktoś to wyjaśnić?

Napisano

Dodam jeszcze kilka ciekawych informacji znalezionych na stronie producenta BIOestru czyli ORLEN-Rafineria Trzebinia

# Na co powinni zwracać uwagę kierowcy korzystający z Bioestru?

Po długim okresie korzystania z ON i rozpoczęciu używania Bioestru, może stać się koniecznym wymiana filtru paliwa, z uwagi na fakt, iż Bioester posiada bardzo dobre właściwości myjące i uwalnia nagromadzone osady po użytkowaniu ON, które mogą doprowadzić do zablokowania filtru.

Ze względu na to, że Bioester posiada zdolności rozpuszczające niektóre materiały, to powierzchnie lakierowane, gdzie dochodzi do kontaktu z Bioestrem powinny zostać niezwłocznie wytarte. Dotyczy to również konwencjonalnego ON.

# Czy Bioester można stosować w silnikach diesla wyposażonych w nowoczesne układy zasilania np. Common Rail, pompowtryskiwacze?

Do niektórych modeli pojazdów wyposażonych w pompowtryskiwacze można używać Bioesteru, ale pojazdy z systemem Common Rail ze względu na zbyt wysokie ciśnienie wtrysku nie powinny być zasilane tym paliwem. W celu upewnienia się, czy Bioester może być stosowany w danym modelu należy skontaktować się z producentem pojazdu.

# Jak zmienią się parametry silnika (moc, moment obrotowy, dynamika, kultura pracy, elastyczność silnika) w czasie pracy na nowym paliwie jakim jest Bioester?

Bioester nie powoduje zmiany kultury pracy silnika. Ze względu na nieco niższą wartość energetyczną tego paliwa należy się liczyć z niewielkim wzrostem jego zużycia.

# Czy spalanie nowego paliwa nie będzie powodowało osadzania dodatkowych nagarów w silniku, zatykaniu wtryskiwaczy itp.?

Bioester nie powoduje powstawania dodatkowych nagarów w silniku. Przy używaniu tego paliwa w pojazdach do niego przystosowanych nie dochodzi do uszkodzeń żadnych jego podzespołów.

# Dlaczego na Bioestrze nie mogą jeździć samochody wyposażone w filtr cząstek stałych?

Związane jest to z faktem zastosowanej technologii wtrysku w silnikach samochodów wyposażonych w filtry cząstek stałych. Układy wtryskowe w najnowocześniejszych konstrukcjach (spełniających wymogi EURO 4) są bardzo wrażliwe na parametry paliwa - zostały opracowane specjalnie pod konwencjonalne olej napędowy. Z uwagi na to, że Bioester ma nieco wyższą gęstość i lepkość nie można go stosować w tego typu układach.

# Czym różnią się Bioestry od zwykłego ON?

Właściwości obydwu paliw są do siebie zbliżone. Bioester posiada wysoką liczbę cetanową oraz lepsze od ON właściwości smarne. Wyższa zawartość tlenu zapewnia Bioestrom pełniejsze spalanie i mniejszą ilość trujących składników spalin.

Napisano

> A teraz co mnie najbardziej zaskoczyło to korekcje Pompek po podłączeniu VAG-COMa

> 1cyl 2cyl 3cyl 4cyl

> 0.26 -0.23 0.03 0.00

> WTF?? Może mi ktoś to wyjaśnić?

Wtryski ci przeczyściło zlosnik.gif

Jak znajomy lał słonecznikowy do beczki to też miał ten efekt wink.gif

Napisano

> A teraz co mnie najbardziej zaskoczyło to korekcje Pompek po podłączeniu VAG-COMa

> 1cyl 2cyl 3cyl 4cyl

> 0.26 -0.23 0.03 0.00

a mozesz wyjasnic o co chodzi z tymi korekcjami? co to jest i z czym sie je? czego oczekujemy, a czego nie chcemy.

dla laikow smile.gif

Napisano

> kolejne spostrzeżenie:

> Dzisiaj wyjeździłem prawie do zera BIO i zalałem zwykły ON z Shella - Ibiza znowu ożyła

Ja wyjeździłem 2/3 baku na bio 100%. Spadku mocy jakoś specjalnego nie zauważyłem, w granicach błędu odczucia zlosnik.gif. Zauważyłem za to podwyższone spalanie i smrodek jak ze smażalni sick.gif Spalanie patrząc po przejechanych km i wskaźniku pewnie 0,5-1l większe, więc ekonomicznie coraz mniej uzasadnione tankowanie. Do tego po jednym odpaleniu zaczęło mi telepać budą tak że myślałem że się rozpadnie tongue.gif Jakby na 3 gary palił. Wcześniej nigdy nie miałem takiego przypadku. Wracam raczej do ON przy następnym tankowaniu wink.gif

Napisano

> a mozesz wyjasnic o co chodzi z tymi korekcjami? co to jest i z czym sie je? czego oczekujemy, a

> czego nie chcemy.

> dla laikow

Korekcje dawki wynikają z tego że ECU chce wyrównać prędkość obrotową wału tak aby była jednakowa niezależnie na którym z cylindrów mamy suw pracy. Jeśli któryś z cylindrów jest mocniejszy to dawka jest zmniejszana, jeśli słabszy zwiększana.

Najczęściej korekty wynikają ze zużycia wtrysków, ale też przyczyną może być słabsza kompresja itp na jednym z cylindrów, także nie można patrzeć na nie bezkrytycznie.

P.S. Właśnie rozmawiałem z kolegą z biurka obok - na BIO przelatał już z 6000 km i jak narazie jest ok. Nie zauważył spadku mocy ani większego zużycia ale jeździ baaaaardzo oszczędnie (Toledo 110KM - średnie spalanie 4,5l) wink.gif

Napisano

> rozumiem, ze im mniejsze (bliskie zeru) wartosci tym lepiej?

generalnie tak

Napisano

> ma ktoś jakieś doświadczenie w jeździe TDI na zwykłej pompie na ekologicznym oleju napędowym ze

> stacji Bliska ?

> http://www.bliska.pl/PL/NaszePaliwa/Strony/BIOester.aspx

żona jeździ na tym,ale ostatnio znowu przesiadka na zwykły ON bo taniej się trafiło. bioestra spalił więcej i są znane przypadki, że pojawiały się wycieki. Ale czy to przez wyeksploatowanie czy przez paliwo to nie wiem.

Napisano

> Wszystkie Diesle z normą do EURO3 włącznie mogą śmigać na BIOEstrze, Czyli silniki z pompą VP czy

> Pompo-wtryskami mogą śmigać. Auta z Euro4 już nie bardzo, gdyż posiadają FAP, DPF, tu też

> zaliczają się silniki z Common rail czyli JTD, HDI, DCI, CDI, TDCI, CRDI, CDTI, CTDI, TDI-CR,

> oczywiście samochody pojadą na tym, ale szybko zarżniemy układ paliwowy.

widziałeś jakiś JTD z fapem? Bo ja jakoś nie widziałem, multijet ok ale JTD nie.

Napisano

> ja robie test z tym rozpuszczaniem. do sloika wlalem troche bio i wrzucilem skrawki przewodu

> paliwowego (paliwowy gumowy ze sklepu moto niby do ropy). lezy w sloiku juz prawie pol roku i

> jakos nic go nie zezarlo.

> pozyjemy zobaczymy.

dochodzi jeszcze jeden czynnik, temperatura o tym nie pomyślałeś grinser006.gif

Napisano

> ma ktoś jakieś doświadczenie w jeździe TDI na zwykłej pompie na ekologicznym oleju napędowym ze

> stacji Bliska ?

> http://www.bliska.pl/PL/NaszePaliwa/Strony/BIOester.aspx

niby oszczędność jest, ja robię dziennie ok 80-100km ale nie jestem na tyle odważny żeby zalać bio. Zresztą 5zł na 100km/h wart jest ryzyka? moim zdaniem nie.

Napisano

no i dziś wróciłem z trasy WAWA-TORUŃ-WAWA prawie 450KM

moje wnioski i spostrzeżenia:

-silnik ciszej chodzi - a jak wiadomo silniki na PD są dosyć głośne

-mniejsze wibracje

-spadek mocy powiedzmy -10KM ale na to może też mieć wpływ wysoko temp powietrza dzisiejszego dnia 28-31'C i mało wydajny fabryczny intercooler, było czuć przy wyprzedzaniu.

- samochód przy redukcji i wcisnięciu gazu nie dymi na czarno, tzn wg nie dymi smile.gif, wcześniej na 100% ON jak pocisnąłem na 4tyś obr to widziałem czarną chmurę za sobą niczym prom Batory.

- no i niestety co boli to spalanie, normalnie w trasie na ON samochód palił 6,3l na 100km / tu spalił 7,4l/100km. z całej 450km trasy

Pozostawiam wszystkim do przemyślenia.

Czyli tankując tańszy BIO czy droższy ON wychodzimy na 0

BIOEster Bliska...........3,64zł x 7,4l = 26,94zł na 100km

ON Auchan Modlińska...4,29zł x 6,3l = 27,03zł na 100km

różnica 10gr, śmiech na sali. frown.gif

Napisano
  • Autor

> różnica 10gr, śmiech na sali.

i to jest właśnie cała puenta naszych rozważań - NIE WARTO

jak ceny BIO spadną w stosunku do ON bardziej znacząco zacznę na nowo myśleć o zalaniu "frytek" zlosnik.gif

Napisano

> i to jest właśnie cała puenta naszych rozważań - NIE WARTO

> jak ceny BIO spadną w stosunku do ON bardziej znacząco zacznę na nowo myśleć o zalaniu "frytek"

No właśnie i temat zatoczył koło... cool.gif

Napisano

> BIOEster Bliska...........3,64zł x 7,4l = 26,94zł na 100km

> ON Auchan Modlińska...4,29zł x 6,3l = 27,03zł na 100km

> różnica 10gr, śmiech na sali.

ile razy powtorzyles te trasy? pojedynczy pomiar nie moze byc brany pod uwage bo jest niewiarygodny (ze statystycznego punktu widzenia).

ja jakos nie zauwazam roznic w spalaniu miedzy ON i BIO. ostatnia trasa do lodzi na bio i chlipnal mi 4.7l/100km (ale jechalem spokojnie max 100), gdy na ON zwykle 5.5l/100km (tez jechalem spokojnie ale ciut powyzej 100). i co mam oglosic, ze na BIO pali mniej?

wysuwanie wnioskow po jednej trasie imo jest troche za szybkie.

zrob 10 takich tras, jesli na kazdej uzyskasz wyzszy wynik spalania bio vs on to wtedy mozna mowic, ze wiecej pali.

ps. nie jestem wielkim obronca bio i nie mam udzialu w rynku tych paliw zeby.GIF

Napisano

> dochodzi jeszcze jeden czynnik, temperatura o tym nie pomyślałeś

no faktycznie. ale skoro mit o straszliwej jadowitosci tego paliwa jest prawdziwy to powinien zzerac gume w niskich temp.

Napisano

no niestety test swój kończe w tym tygodniu: powody czuć różnicę, a szczególności w mieście takim jak WAWA, auto nie ma takiego startu przy ruszaniu na BIO jak na ON. Dziennie średnio pokonuje dystans około 80-100KM i wiem jak auto zachowuje się na ON. NA BIO trzeba wyżej kręcić stąd wyższe spalanie. No niestety trzeba wypalić do reszty to co już się zatankowało. W WAWIE średnie spalanie miałem 8,4 litra ON a teraz pokazuje mi komp 9,8l/100km BIO. W baku mam zalane mieszankę 10litrów ON z BP i ponad 50litrów BIOestru z Bliskiej.

Napisano

to teraz, zalej realnie 'full' i dowiesz się ile rzeczywiście spaliłeś - chyba, ze to co pokazuje komp jest faktycznie realne i miarodajne..

generalnie subiektywnie - jaka opinia - będziesz polecał czy nie ?

Napisano

> czekamy

zrobilem a3 na bio jakies 4tysiaki i nic oprocz oszczednosci nie zauwazylem, ani auto slabsze ani wiecej nie pali ok.gif

jako ciekawostke dodam ze pomoc drogowa ktora posiadam spala o litr mniej bio niz ropy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> zrobilem a3 na bio jakies 4tysiaki i nic oprocz oszczednosci nie zauwazylem, ani auto slabsze ani

> wiecej nie pali

> jako ciekawostke dodam ze pomoc drogowa ktora posiadam spala o litr mniej bio niz ropy

może na początku spalanie wzrasta a potem po kilku tyś km wraca do normy i pali tyle samo co na zwykłym ON ?

żeby jeszcze tak nie śmierdziało frown.gif

Napisano

Wlasnie zrobilem pond 1500Km na Bio.

We Wrocławiu zatankowalem pod korek (oaz sie przelalo prawie). Zrobilem 50km po miescie i pozniej 450w trasie. Nad morzem zalalem (bylo rowno 505km na liczniku) znowu do pelna i wyszlo mi rowno 100zł (moze z 1-2 zł bym dotankowal jak bym sie uparl ale napewno nie wiecej). Wiec wyszlo ze na 28 litrach zrobilem 500Km wychodzi spalanie 5,6 l/100km.

Nie wydaje mi sie zebym na ON zszedl litr mniej na 100Km. Ja osobiscie nie zuwazylem narazie podwyzszonego spalania.

Napisano

> # Czy Bioester można stosować w silnikach diesla wyposażonych w nowoczesne układy zasilania np.

> Common Rail, pompowtryskiwacze?

> Do niektórych modeli pojazdów wyposażonych w pompowtryskiwacze można używać Bioesteru, ale pojazdy

> z systemem Common Rail ze względu na

"zbyt wysokie ciśnienie wtrysku" zakrecony.gif

Pewnie według rzecznika Ursus C360 ma "odpowiednie" ciśnienie wtrysku. Inne Diesle są zbyt nowoczesne.

> # Jak zmienią się parametry silnika (moc, moment obrotowy, dynamika, kultura pracy, elastyczność

> silnika) w czasie pracy na nowym paliwie jakim jest Bioester?

> Bioester nie powoduje zmiany kultury pracy silnika. Ze względu na nieco niższą wartość energetyczną

> tego paliwa należy się liczyć z niewielkim wzrostem jego zużycia.

Zagadka braku kopcenia i spadku osiągów już rozwiązana. Po prostu z uwagi na niższą kaloryczność przy tej samej nastawie wydatku pompy mamy gorsze osiągi. Pewnie wystarczyłoby podkręcić blokadę na pompie i uważać, by na ON nie cisnąć na maxa bo inaczej zasłona dymna gwarantowana.

Napisano

Za 150km leje do swojego Paska TDI 130 koni AVF 2001r.

Jako że od zawsze (czyli od czasu zakupu) tankuje ~40km od zapalenia się rezerwy i zawsze do fulla myślę że zrobię miarodajny teścik spalania wink.gif Prowadzę sobie takie małe statystyki w tym zakresie i zobaczymy jak się zmieni wykres wink.gif

Napisano

No i zalałem 60 litrów. Wnioski po przejechaniu 70km:

1. pojawiło się zjawisko "szarpania" przy mocnym przyśpieszaniu gdzieś pomiędzy 2,2 a 2,7k obrotów. Nie zawsze ale podczas tych przejechanych 70km z 10 razy się to pojawiło. Raczej wyczuwam tendencję malejącą... Mam nadzieje że przejdzie...

2. Żadnych innych zmian

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jakby to jeszcze kogoś interesowało:

Wymieniłem filtr paliwa (który tak szczerze powinienem już wymienić jakiś czas temu) i autko śmiga bez żadnych problemów. Zatankowałem później cały bak verwy i muszę przyznać że jak po przejściu ze zwykłego ON na bio różnicy w mocy nie czułem to po wlaniu verwy po wyjeżdżeniu bio czuć różnicę w mocy. Na bio trzeba troszkę bardziej podciągnąć obroty. Nie jest to jakaś dramatyczna różnica i wg mnie nie jest warta dopłacania 1zł do litra. Tym bardziej że różnicy w spalaniu pomiędzy bio, on i on verwa nie widzę kompletnie żadnej. Tankuję zawsze do pełna i do zapalenia rezerwy robie ~750km od momentu tankowania. Co ciekawe na verwie zrobiłem 740km a na bio od 730 do 780.

Podsumowując, POLECAM

W moim przypadku różnica 50gr na litrze (Kraków, stacja bliska przy al. 29 listopada, 1l-3,69) daje mi oszczędność w ciągu roku 1500zł. Sami oceńcie czy warto czy nie.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Przed weekendem zatankowałem B100 produkcji Lotos'u. Obecnie w zbiorniku mam mieszankę 1 części ON do 2 części B100. Wnioski po kilku dniach obserwacji :

-czuć mniejszy moment obrotowy w średnim zakresie obrotów

-Vmax porównywalny z ON

-spalanie większe w granicy do 0,5 l na 100km (podejrzewam że bardzo zależne od tego gdzie jeździmy, po mieście będzie więcej, przy spokojnej jeździe w trasie ze stałą prędkością będzie porównywalne ze zwykłym ON)

-problemów z dłuższym odpalaniem nie zanotowałem

Jak wyjeżdzę tą miksturę to spróbuje jeszcze czystego B100 lub BIO100 z Bliskiej. Obecna różnica w cenie ON vs B100 na tej samej stacji to ponad 60gr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.