Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 TDI VP, a BIOester

Featured Replies

Napisano

Podłączę się pod pytanie, zrobili mi na orlenie dystrybutor i sie waham czy spróbować wink.gif Gadałem z facetem na stacji to mówił że do osobówki raczej by nie lał, do jakiegoś Jelcza by sie nadało wink.gif. Znajomy do citroena xm-a nalał ostatnio to podobno gorzej pali na zimno niewiem.gif

Napisano

> Podłączę się pod pytanie, zrobili mi na orlenie dystrybutor i sie waham czy spróbować Gadałem z

> facetem na stacji to mówił że do osobówki raczej by nie lał, do jakiegoś Jelcza by sie nadało

> . Znajomy do citroena xm-a nalał ostatnio to podobno gorzej pali na zimno

moj mechanik mowi ze rozpuszcza on gume....

Napisano

Powiem, że najlepiej jakbyś zasięgnął informacji w instrukcji obsługi auta lub u producenta. wink.gif

Napisano

> ma ktoś jakieś doświadczenie w jeździe TDI na zwykłej pompie na ekologicznym oleju napędowym ze

> stacji Bliska ?

> http://www.bliska.pl/PL/NaszePaliwa/Strony/BIOester.aspx

Amciek tankuje do auta na PD i auto mu smiga i nie narzeka. Podobno do auta na PV spokojnie mozna lac. Ja sie wacham czy nie lac pol na pol z zwyklym ON.

Napisano
  • Autor

> Amciek tankuje do auta na PD i auto mu smiga i nie narzeka. Podobno do auta na PV spokojnie mozna

> lac. Ja sie wacham czy nie lac pol na pol z zwyklym ON.

właśnie kumpel mi dał do myślenia bo tankuje to do swojego AFNa a cena przecież blisko 1 zł na litrze niższa

ponoć silnika na VP potrafią przepalić prawie każde g...... zlosnik.gif

Napisano

do VP możecie to lać auto może być trochę słabsze i więcej tego palić - przynajmniej tak mi się wydawało... ale do PD jakoś wole lać tylko dobrą ropę...

Napisano

> do VP możecie to lać auto może być trochę słabsze i więcej tego palić - przynajmniej tak mi się

> wydawało... a

Z moich informacji wynika że ci sie dobrze wydaje. Znajomy jak był w Norwegii(?) czy tam w którymś skandynawskim kraju pomykał na tym i z tego co mówił golf palił mu 2-3 litry więcej... Ale w końcowym rozrachunku bardziej sie opłacało wink.gif

Napisano

Znam człowieka który pół roku jeździł 1.9 PD chcąc go zamordować na zwykłym oleju opałowym i.................... i nic.... potem stwierdził że jest nie do zamordowania i zaczął tankować normalna ropę... wniosek że się da... ale ja bym osobiście nie próbował tego lać... żadnego "bio" itd....

Diesel już i tak pali mało że szukanie kolejnych oszczędności może się skończyć tak naprawdę dużymi wydatkami a nie oszczędnościami, ale wiadomo Twoje auto Twoja decyzja.... Gdybym miał starego diesla może bym testował ale dzięki... fakt do ciężarówki itd...pewnie tak...

Napisano

> Znam człowieka który pół roku jeździł 1.9 PD chcąc go zamordować na zwykłym oleju opałowym

> i.................... i nic....

Ale nic bo auto nie stanęło czy zlogował pompowtryski i nie zaczynały lać były w takiej kondycji jak przed jazdą na opale?

Napisano

> Ale nic bo auto nie stanęło czy zlogował pompowtryski i nie zaczynały lać były w takiej kondycji

> jak przed jazdą na opale?

Auto nie staneło,poprostu nic się z nim nie chciało "stać"... jeździło bez najmniejszego problemu... ale to tylko w formie ciekawostki pisałem a nie żeby wiesz potem ktoś próbował... crazy.gif

Napisano

> Auto nie staneło,poprostu nic się z nim nie chciało "stać"... jeździło bez najmniejszego

> problemu... ale to tylko w formie ciekawostki pisałem a nie żeby wiesz potem ktoś próbował...

Właśnie o to chodzi, że ktoś przeczyta, że nic się nie stało i będzie próbował.

A to, że jeszcze jeździ to kwestia czasu zamiast zrobić jeszcze 100tys na nich zrobi np 15tys, a auto coraz bardziej będzie kopcić i palić..

Więc jak ktoś ma zbędne $ na nowe pompowtryskiwacze niech zrobi logi w jakim są stanie pojeździ z 5tys na opale i ponownie zloguje i zobaczymy czy nic im nie będzie...

Napisano

> Z moich informacji wynika że ci sie dobrze wydaje. Znajomy jak był w Norwegii(?) czy tam w którymś

> skandynawskim kraju pomykał na tym i z tego co mówił golf palił mu 2-3 litry więcej... Ale w

> końcowym rozrachunku bardziej sie opłacało

Wczoraj cos mnie tknelo i postanowilem zatankowac BIO na Bliskiej. Zrobilem wczoraj tylko 15km i oprocz Mc Donald's nie zauwazylem roznic w przyspieszaniu. Dzisiaj jade w trase i zobaczymy jak sie bedzie auto zachowywalo smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wczoraj cos mnie tknelo i postanowilem zatankowac BIO na Bliskiej. Zrobilem wczoraj tylko 15km i

> oprocz Mc Donald's nie zauwazylem roznic w przyspieszaniu. Dzisiaj jade w trase i zobaczymy

> jak sie bedzie auto zachowywalo

napisz potem jak na trasie się spisywało BIO

ja czekam na opróżnienie zbiornika i spróbuje też zalać

najwyżej coś padnie, tyle że mój parch za dużo nie jest warty clown.gif

Napisano

> napisz potem jak na trasie się spisywało BIO

> ja czekam na opróżnienie zbiornika i spróbuje też zalać

> najwyżej coś padnie, tyle że mój parch za dużo nie jest warty

Wiec wlasnie wrocilem. Zrobilem tylko 300km i narazie bez zarzutu. Jedyna roznca to zapach z wydechu. Jakos zeby byl slabszy nie zauwazylem, innych objawow tez nie widac. Jak by mi nikt nie powiedzial myslal bym ze jezdze na ropie.

Napisano
  • Autor

> Wiec wlasnie wrocilem. Zrobilem tylko 300km i narazie bez zarzutu. Jedyna roznca to zapach z

> wydechu. Jakos zeby byl slabszy nie zauwazylem, innych objawow tez nie widac. Jak by mi nikt

> nie powiedzial myslal bym ze jezdze na ropie.

a jak ze spalaniem ?

wzrasta ?

Napisano

> a jak ze spalaniem ?

> wzrasta ?

Narazie nie jestem w stanie policzyc. Jak wyjezdze to co zatankowalem to napisze ile spalil smile.gif

Napisano
  • Autor

> Narazie nie jestem w stanie policzyc. Jak wyjezdze to co zatankowalem to napisze ile spalil

czekamy

Napisano

U mnie pali na trasie więcej o ok. 0.3l/100km, praca silnika cichsza i "miększa".

Kwestia zmian osiągów ciężka do oszacowania subiektywnie - Bioester w stosunku do ON niższą wartość energetyczną ale wyższą liczbę cetanową.

"Liczba cetanowa Bioestru zgodnie z normą PN-EN 14214 oraz ON zgodnie z normą EN-590 nie może być niższa niż 51. W przypadku Bioestru typowo wynosi ona 53-54, przy czym typowe wartości dla ON to 51-52."

Źródło: klik

Napisano

> ma ktoś jakieś doświadczenie w jeździe TDI na zwykłej pompie na ekologicznym oleju napędowym ze

> stacji Bliska ?

> http://www.bliska.pl/PL/NaszePaliwa/Strony/BIOester.aspx

ja mam doswiadczenia ale na PD. smiga az milo choc sa pewne minusy o ktorych juz kiedys pisalem.

ciekawi mnie czy mechanicy mowiacy, ze bio rozpuszcza gume mowia to na podstawie swoich doswiadczen (naprawiali) czy to jakies wydumki.

ktos napisal, ze diesel pali malo. skwituje to hehe.gif

w miescie (wroclaw) nie zejde ponizej 7-8. IMO to duzo. na gazie jezdze taniej, wiec poszukiwanie oszczednosci w postaci 1zl/ltr do dla mnie duzo.

Napisano

> Właśnie o to chodzi, że ktoś przeczyta, że nic się nie stało i będzie próbował.

> A to, że jeszcze jeździ to kwestia czasu zamiast zrobić jeszcze 100tys na nich zrobi np 15tys, a

> auto coraz bardziej będzie kopcić i palić..

> Więc jak ktoś ma zbędne $ na nowe pompowtryskiwacze niech zrobi logi w jakim są stanie pojeździ z

> 5tys na opale i ponownie zloguje i zobaczymy czy nic im nie będzie...

na podstawie czego tak mowisz? wlasnych doswiadczen? jezdziles i cos Ci sie popsulo?

kuzyn natlukl pasatem na czerwonym ponad 100kkm i nic nie padlo, palil i jezdzil jak zawsze.

wydaje mi sie, ze czesto przyczyna problemow po jezdzie na OO jest fakt, ze jest odbarwiany jakims kwasem, ktory pewnie powoduje wiecej problemow niz sam OO.

Napisano

> czekamy

Chyba nici z wyliczen bo w miedzyczasie zmienilem fele na 17 i opone na 225/45/17 wiec. Powiem tylko ze za 120zł (czyli 34litry) zrobilem 450km w tym - 300km trasa dosc szybko i z wyprzedzankami 5 osob na pokladzie bez klimy i miasto 150km po miescie z klima w korkach.

Wiec chyba jakiejs tragedi nie bedzie. Jesli spala to wiecej to podejrzewam ze nie wiecej jak 0.5 -1 litr MAX.

Napisano

> na podstawie czego tak mowisz? wlasnych doswiadczen? jezdziles i cos Ci sie popsulo?

Na podstawie wiedzy zaczerpniętej w internecie na różnych forach, gdzie wszędzie jest podkreślane, że do układów wysokociśnieniowych PD/CR nie można lać opału.

> kuzyn natlukl pasatem na czerwonym ponad 100kkm i nic nie padlo, palil i jezdzil jak zawsze.

Po raz kolejny prosiłbym o logi takiego auta.

Tak w ogóle to w instrukcji aut z silnikiem PD jest zakazane tankowanie paliw BIO ciekawe czemu

Napisano
  • Autor

> Na podstawie wiedzy zaczerpniętej w internecie na różnych forach,

tylko nie mów że na onecie

Napisano

> tylko nie mów że na onecie

Nabijasz posty czy chcesz coś sensownego napisać?

Niestety nie czytam tego forum co Ty

Napisano

> Tak w ogóle to w instrukcji aut z silnikiem PD jest zakazane tankowanie paliw BIO ciekawe czemu

Zdaje się że dopiero od któregoś roku zakazali (2003?) wcześniej pozwalali lać bio do PD.

Napisano

> Tak w ogóle to w instrukcji aut z silnikiem PD jest zakazane tankowanie paliw BIO ciekawe czemu

A to Ciekawe:

obraznowy007xv3.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano
  • Autor

> A to Ciekawe:

> Uploaded with ImageShack.us

no to jak VW w PDkach pozwala na BIO to w VP tymbardziej

Napisano

> no to jak VW w PDkach pozwala na BIO to w VP tymbardziej

VP przepali wszystko..

Co do PD to tak jak kolega adam66 pisał od któregoś tam roku zakazano lać BIO

Może serwis zauważył negatywne skutki tego, a może woleli się zabezpieczyć.

Napisano

masz skan intrukcji gdzie jest napisane, ze nie mozna lac BIO? confused.gif

to teraz jestem w kropce bo ja widzialem instrukcje gdzie jak wol bylo napisane, ze do PD BIO jak najbardziej jest ok. mowimy o vw?

no wlasnie maras zamiescil ten skan. wiec kolego Iron87 pokaz na potwierdzenie swoich slow jakis dowod - skan intrukcji gdzie napisano, ze nie wolno lac BIO. inaczej uznam Cie za kolejnego heretyka gloszacego teorie z onetu wink.gif (to taki zarcik wiec wyluzuj piwo.gif)

Napisano
  • Autor

zalałem dzisiaj do pełna 42 l BIO i przejechałem 90 km

pierwsze wrażenia:

- bardziej miękko pracuje silnik

- mniej dymi

- może minimalnie słabszy ale trudno to zauważyć

- leciutko czuć frytkami z wydechu, ale lepsze frytki niż smród zwykłej ropy zlosnik.gif

jutro dalsza trasa, a w środe tankuje znowu do pełna i podaje wynik spalania

Napisano

> zalałem dzisiaj do pełna 42 l BIO i przejechałem 90 km

> pierwsze wrażenia:

> - bardziej miękko pracuje silnik

> - mniej dymi

> - może minimalnie słabszy ale trudno to zauważyć

> - leciutko czuć frytkami z wydechu, ale lepsze frytki niż smród zwykłej ropy

> jutro dalsza trasa, a w środe tankuje znowu do pełna i podaje wynik spalania

ok.gif

Napisano

> . Znajomy do citroena xm-a nalał ostatnio to podobno gorzej pali na zimno

Jestem po kolejnej rozmowie z kolegą, mówił że jednak nie poleca, rozmawiał ze swoim mechanikiem i ten ostatnio miał 3 samochody na warsztacie po biopaliwie- rozpuszcza przewody

Napisano

> Jestem po kolejnej rozmowie z kolegą, mówił że jednak nie poleca, rozmawiał ze swoim mechanikiem i

> ten ostatnio miał 3 samochody na warsztacie po biopaliwie- rozpuszcza przewody

Nie poleca bo co bo mechechanik ztwierdzil ze rozpuszcza przewody. Opowiesci dziwnej tresci.

Napisano

> Nie poleca bo co bo mechechanik ztwierdzil ze rozpuszcza przewody. Opowiesci dziwnej tresci.

No chyba logiczne, w czym widzisz problem? Przekazuje opinie mechanika. Nie bardzo wiem po co ten post, czepić sie dla samego czepiania czy co? Nie pierwszą taka opinię słyszę więc coś w tym pewnie jest.

Napisano

> No chyba logiczne, w czym widzisz problem?

W tym ze to jest kompletna bzdura. Myslisz ze ktos wypuscil by do sprzedazy paliwo ktore rozpuszcza przewody paliwowe rotfl.gif

Napisano

> W tym ze to jest kompletna bzdura. Myslisz ze ktos wypuscil by do sprzedazy paliwo ktore rozpuszcza

> przewody paliwowe

ja robie test z tym rozpuszczaniem. do sloika wlalem troche bio i wrzucilem skrawki przewodu paliwowego (paliwowy gumowy ze sklepu moto niby do ropy). lezy w sloiku juz prawie pol roku i jakos nic go nie zezarlo.

pozyjemy zobaczymy.

Napisano

Jak ma ktoś np Passka 2.0TDI to niech popatrzy na klapkę wlewu paliwa czy jest przekreślone BIO i poda rok produkcji auta

Napisano

> Jak ma ktoś np Passka 2.0TDI to niech popatrzy na klapkę wlewu paliwa czy jest przekreślone BIO i

> poda rok produkcji auta

2.0 maja przekresone BIO, najnowszy pasat 1.6 blue motion tez ale wszystkie z common rail i pokrewne nie pojada na tym paliwie.

Napisano

Z tego co się skromnie orientuję Gripen pomyka na tym 1,9TDI w skodzie a to ten sam motor co w VW.

Chyba do normy Euro IV mogą, jeśli się mylę to mnie poprawi.

Napisano

> W tym ze to jest kompletna bzdura. Myslisz ze ktos wypuscil by do sprzedazy paliwo ktore rozpuszcza

> przewody paliwowe

A co w tym dziwnego ?

Weźmy choćby "etyl" (czy też etanol...nie pamiętam dokładnie) powszechny na niektórych rynkach.. Wymaga zmian w układzie paliwowym i dostosowania wspomnianych do tego paliwa.

Napisano

Wszystkie Diesle z normą do EURO3 włącznie mogą śmigać na BIOEstrze, Czyli silniki z pompą VP czy Pompo-wtryskami mogą śmigać. Auta z Euro4 już nie bardzo, gdyż posiadają FAP, DPF, tu też zaliczają się silniki z Common rail czyli JTD, HDI, DCI, CDI, TDCI, CRDI, CDTI, CTDI, TDI-CR, oczywiście samochody pojadą na tym, ale szybko zarżniemy układ paliwowy.

Napisano

> A co w tym dziwnego ?

> Weźmy choćby "etyl" (czy też etanol...nie pamiętam dokładnie) powszechny na niektórych rynkach..

> Wymaga zmian w układzie paliwowym i dostosowania wspomnianych do tego paliwa.

No wlasnie to ze do tamtego wymagana jest zmiana w ukladzie paliwowym. Skoro producent paliwa jak i auta nie maja takich zalecen to znaczy ze przebadali wszysko i mozna smigac.

Napisano

> JTD, HDI, DCI, CDI, TDCI, CRDI, CDTI, CTDI, TDI-CR,

> oczywiście samochody pojadą na tym, ale szybko zarżniemy układ paliwowy.

HDI nie chce nawet zapalic - testowalismy.

Napisano

jak tam wyniki spalania?

ja przestaje lac to BIO.Auto pali mi wyraznie wiecej nawet chyba do litra na 100km.Do tego mulaste jest i czuc to pod gore.Teraz na pol zbiornika bio dolalem zwyklego ON i jest duzo lepiej.Mysle ze to maksymalna proporcja 50/50 ale i tak nawet ekonomicznie to nie ma sensu.Szkoda ze nie ma alternatywy na ON ktora wciaz drozeje

Napisano
  • Autor

> jak tam wyniki spalania?

> ja przestaje lac to BIO.Auto pali mi wyraznie wiecej nawet chyba do litra na 100km.Do tego mulaste

> jest i czuc to pod gore.Teraz na pol zbiornika bio dolalem zwyklego ON i jest duzo

> lepiej.Mysle ze to maksymalna proporcja 50/50 ale i tak nawet ekonomicznie to nie ma

> sensu.Szkoda ze nie ma alternatywy na ON ktora wciaz drozeje

nie pisałem o spalaniu bo w międzyczasie miałem awarię i trochę paliwa wyciekło

ja również wracam do zwykłego ON gdyż :

1. spalanie wyższe na oko 0,5-1 l na setkę

2. po przejechaniu 400 km czuć spadek mocy

3. rzygać mi się wąchając spaliny z BIO

wypalam teraz maksymalnie BIO i zalewam znowu ON

Napisano

> Znalazłem jeszcze takie coś. Do przestudiowania KLIK

Nie kumam, w wielu wariantach dopuszczają B100 a B30 nie?

Ze co? bardziej szkodzi im B30? Bez sensu.

Napisano

> Nie kumam, w wielu wariantach dopuszczają B100 a B30 nie?

> Ze co? bardziej szkodzi im B30? Bez sensu.

To jeszcze nic, dopuszczają B100 dla Superba, a dla Passata z identycznym silnikiem już nie. hehe.gif

Napisano

> jak tam wyniki spalania?

Na Bio za 40zł (11litrow po 3.60zł/l) robie 140Km.

Na zwyklym Dieslu musze zatankowac za 50zł zeby zrobic 140km. Wiec na kazdym tankowaniu za 100zł mam 20zł w kieszeni. Ja narazie leje Bio. Narazie nie zauwazylem podwyzszonego spalania ale malo co przejechalm. Wypowiem sie ostatecznie za miesiac jak bede znal dane dlugoterminowe i powtarzalne wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.