Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

użwnie autoklimy

Featured Replies

Napisano

Chciałem podpytać. Jak działa automatyczna klima? np. gdy na zewnątrz jest 18 stopni, a ja chce w środku 22 to ustawiam na wskaznikuowe 22 i klima sama tą temp. ustawi? tzn., że wówczas sprężarka klimy nie działa, bo chcę większą temp. niż na zewnątrz? wydaje mi się, że klima jakoś sobie dobiera powietrze z nagrzewnicy i to z zewnątrz, tak aby dobrać żądana temp. 22 stopnie

Napisano

klima będzie działała, tylko dodatkowo będzie otwarty dopływ ciepłego powietrza. Automatyczna klima oprócz optymalnej temperatury reguluje też optymalną wilgotność - a to już bez klimy się nie da osiągnąć.

Jeśli chcesz żeby klimatron działał bez klimy, musisz wyłączyć auto i włączyć (tutaj roznie w zaleznosci od marki) - AC off, eco itp.

Napisano

> Chciałem podpytać. Jak działa automatyczna klima? np. gdy na zewnątrz jest 18 stopni, a ja chce w

> środku 22 to ustawiam na wskaznikuowe 22 i klima sama tą temp. ustawi? tzn., że wówczas

> sprężarka klimy nie działa, bo chcę większą temp. niż na zewnątrz? wydaje mi się, że klima

> jakoś sobie dobiera powietrze z nagrzewnicy i to z zewnątrz, tak aby dobrać żądana temp. 22

> stopnie

automat dobiera moc nawiewu oraz temperature tegoz - czasem to nieco wkurza, bo raz wieje zimniejsze a raz cieplejsze , tak aby utrzymac stala temperature w pojezdzie

czy nastawiasz klime na low (zimne) czy na +30 to i tak sperzarka dziala, zmienia sie tylko temperatura powietrza ktorym wieje. kiedys robilem porownanie - na poczatku wlaczylem sam nawiew na +26 bez klimy, a potem z klima i roznica jest dosc spora - przede wszystkim z klima powietrze jest osuszone

Napisano

> automat dobiera moc nawiewu oraz temperature tegoz - czasem to nieco wkurza, bo raz wieje

> zimniejsze a raz cieplejsze , tak aby utrzymac stala temperature w pojezdzie

> czy nastawiasz klime na low (zimne) czy na +30 to i tak sperzarka dziala, zmienia sie tylko

> temperatura powietrza ktorym wieje. kiedys robilem porownanie - na poczatku wlaczylem sam

> nawiew na +26 bez klimy, a potem z klima i roznica jest dosc spora - przede wszystkim z klima

> powietrze jest osuszone

Na auto odparowywuja szyby a przy silnym nawiewie na przednia szybe bez klimy, nie. zlosnik.gif

Napisano

> Na auto odparowywuja szyby a przy silnym nawiewie na przednia szybe bez klimy, nie.

w wiekszosci samochodow jest taki guziczek ktory po wcisnieciu go wlacza klime i ustawia max nawiew na szybe, nie pamietam tylko jaka temperatura

Napisano

> w wiekszosci samochodow jest taki guziczek ktory po wcisnieciu go wlacza klime i ustawia max nawiew

> na szybe, nie pamietam tylko jaka temperatura

Swojej do tej pory nie rozkminilem. zlosnik.gif

1. Wlaczam nawiew.

Na wyswietlaczu info na jakie partie dmucha.

Jest informacja o wybranej temperaturze. I tyle.

2. Przyciskasm AC i na wyswietlaczu pojawia sie "AC OFF".

3. Przyciskam znowu AC i pojawia sie "AC ON".

Teraz pytanie - czy klima dzialala po wlaczeniu nawiewu (punkt 1). spineyes.gif

Napisano

> Jeżeli jest AC OFF to chyba nie działa?

Tu nie ma watpliwosci. old.gif

Ale co sie dzieje gdy nie wyswietla sie ani "AC ON" ani "AC OFF"? zlosnik.gif

Zakladam, ze jednak klima wtedy dziala, ale to irytujace. no.gif

Napisano

> Tu nie ma watpliwosci.

> Ale co sie dzieje gdy nie wyswietla sie ani "AC ON" ani "AC OFF"?

> Zakladam, ze jednak klima wtedy dziala, ale to irytujace.

A nie gaśnie to AC ON po jakimś czasie? Czy świeci się cały czas?

Napisano

> Tu nie ma watpliwosci.

> Ale co sie dzieje gdy nie wyswietla sie ani "AC ON" ani "AC OFF"?

> Zakladam, ze jednak klima wtedy dziala, ale to irytujace.

Jeśli nie wyświetla to sprężarka chodzi.

Napisano

> Swojej do tej pory nie rozkminilem.

> 1. Wlaczam nawiew.

> Na wyswietlaczu info na jakie partie dmucha.

> Jest informacja o wybranej temperaturze. I tyle.

> 2. Przyciskasm AC i na wyswietlaczu pojawia sie "AC OFF".

> 3. Przyciskam znowu AC i pojawia sie "AC ON".

> Teraz pytanie - czy klima dzialala po wlaczeniu nawiewu (punkt 1).

U ojca w Sedici klimatyzacja działa zawsze. Ustala się temperaturę i komputer dobiera sobie automatycznie gdzie ma wiać i z jaką mocą.

Natomiast przyciskiem AC mogę ręcznie sterować sprężarką. Ale i tak jak wyłączę AC to klimatyzacja utrzymuje ustawioną temperaturę. Oczywiście wtedy nie da rady schłodzić powietrza.

Napisano

> U ojca w Sedici klimatyzacja działa zawsze. Ustala się temperaturę i komputer dobiera sobie

> automatycznie gdzie ma wiać i z jaką mocą.

> Natomiast przyciskiem AC mogę ręcznie sterować sprężarką. Ale i tak jak wyłączę AC to klimatyzacja

> utrzymuje ustawioną temperaturę. Oczywiście wtedy nie da rady schłodzić powietrza.

to zdecyduj się-utrzymuje zadaną temperaturę czy nie da rady schłodzić powietrza hehe.gif

ponieważ u mnie jest tak samo,to muszę cię zmartwić-po wyłączeniu AC automatycznie wyłancza się wentylator klimatyzacji więc ta nie działa. a to,że pozwala na utrzymanie przykladowo temperatury 20 stopni przy zewnetrznej 10 stopni to nie ma nic wspólnego z klimą-stare modele MB miały takie same możliwości bez klimy na wyposażeniu.

Napisano

> to zdecyduj się-utrzymuje zadaną temperaturę czy nie da rady schłodzić powietrza

Nie wiem co w tym śmiesznego widzisz confused.gif

Według mnie po wyłączeniu sprężarki klimatyzacja dalej działa, komputer stara się utrzymać zadaną temperaturę. Nie ma tylko możliwości chłodzenia poniżej temperatury zewnętrznej. Tu masz wytłumaczone co to jest klimatyzacja Klikać

> ponieważ u mnie jest tak samo,to muszę cię zmartwić-po wyłączeniu AC automatycznie wyłancza się

> wentylator klimatyzacji więc ta nie działa. a to,że pozwala na utrzymanie przykladowo

> temperatury 20 stopni przy zewnetrznej 10 stopni to nie ma nic wspólnego z klimą-stare modele

> MB miały takie same możliwości bez klimy na wyposażeniu.

Według mnie ma. Producent nie dołączył tylko do układu elementu chłodzącego.

Edit: Ja cały czas mówię o klimatyzacji automatycznej. Tak jak stoi w tytule tego wątku.

Napisano

> Chciałem podpytać. Jak działa automatyczna klima? np. gdy na zewnątrz jest 18 stopni, a ja chce w

> środku 22 to ustawiam na wskaznikuowe 22 i klima sama tą temp. ustawi? tzn., że wówczas

> sprężarka klimy nie działa, bo chcę większą temp. niż na zewnątrz? wydaje mi się, że klima

> jakoś sobie dobiera powietrze z nagrzewnicy i to z zewnątrz, tak aby dobrać żądana temp. 22

> stopnie

W trybie auto ustawiasz żądaną temperaturę i resztą zajmuje się komputer. Może on:

- dmuchać zimnym,

- dmuchać ciepłym,

- mieszać ciepłe z zimnym

- włączać/wyłączać sprężarkę,

- regulować siłę nadmuchu,

- regulować kierunek nadmuchu,

- włączać/wyłączać obieg zamknięty powietrza w kabinie

W zależności od warunków wewnątrz i na zewnątrz samochodu, komputer stosuje wybrany środek z powyższych, lub więcej naraz.

U mnie w aucie, jeśli w trybie auto sam sięgniesz do panelu i zmienisz jakiś parametr (np. siłę nadmuchu), to zostaje on zablokowany w ustawionej przez Ciebie pozycji, a komputer wykorzystuje pozostałe żeby i tak dążyć do utrzymania zadanej temperatury.

Na przykład, jeśli przy zadanej temperaturze 22st. dmuchał sobie bez klimy na twarz i nogi z nadmuchem na trzecim biegu, a ja postanowię sobie ustawić nadmuch na najniższą prędkość, to prawdopodobnie natychmiast obniży temperaturę powietrza lecącego z kratek. Jeśli to nie pomoże i temp. wewnątrz będzie rosła, to właczy klimę. Jeśli i to nie pomoże, to będzie kombinował z kierunkiem nadmuchu, a w ostateczności włączy obieg zamknięty. Ale nie zmieni prędkości nadmuchu.

Napisano
  • Autor

> W trybie auto ustawiasz żądaną temperaturę i resztą zajmuje się komputer. Może on:

> - dmuchać zimnym,

> - dmuchać ciepłym,

> - mieszać ciepłe z zimnym

> - włączać/wyłączać sprężarkę,

> - regulować siłę nadmuchu,

> - regulować kierunek nadmuchu,

> - włączać/wyłączać obieg zamknięty powietrza w kabinie

> W zależności od warunków wewnątrz i na zewnątrz samochodu, komputer stosuje wybrany środek z

> powyższych, lub więcej naraz.

> U mnie w aucie, jeśli w trybie auto sam sięgniesz do panelu i zmienisz jakiś parametr (np. siłę

> nadmuchu), to zostaje on zablokowany w ustawionej przez Ciebie pozycji, a komputer

> wykorzystuje pozostałe żeby i tak dążyć do utrzymania zadanej temperatury.

> Na przykład, jeśli przy zadanej temperaturze 22st. dmuchał sobie bez klimy na twarz i nogi z

> nadmuchem na trzecim biegu, a ja postanowię sobie ustawić nadmuch na najniższą prędkość, to

> prawdopodobnie natychmiast obniży temperaturę powietrza lecącego z kratek. Jeśli to nie pomoże

> i temp. wewnątrz będzie rosła, to właczy klimę. Jeśli i to nie pomoże, to będzie kombinował z

> kierunkiem nadmuchu, a w ostateczności włączy obieg zamknięty. Ale nie zmieni prędkości

> nadmuchu.

Superowe wytłumaczenie. dziękuje wszystkim za info. a ta na marginesie: jak u was z awaryjnośca automatycznej klimy? moze ktoś wie coś na temat tego typu urzadzeń w Citroenach?

Napisano

> W trybie auto ustawiasz żądaną temperaturę i resztą zajmuje się komputer. Może on:

> - dmuchać zimnym,

> - dmuchać ciepłym,

> - mieszać ciepłe z zimnym

> - włączać/wyłączać sprężarkę,

> - regulować siłę nadmuchu,

> - regulować kierunek nadmuchu,

> - włączać/wyłączać obieg zamknięty powietrza w kabinie

> W zależności od warunków wewnątrz i na zewnątrz samochodu, komputer stosuje wybrany środek z

> powyższych, lub więcej naraz.

> U mnie w aucie, jeśli w trybie auto sam sięgniesz do panelu i zmienisz jakiś parametr (np. siłę

> nadmuchu), to zostaje on zablokowany w ustawionej przez Ciebie pozycji, a komputer

> wykorzystuje pozostałe żeby i tak dążyć do utrzymania zadanej temperatury.

> Na przykład, jeśli przy zadanej temperaturze 22st. dmuchał sobie bez klimy na twarz i nogi z

> nadmuchem na trzecim biegu, a ja postanowię sobie ustawić nadmuch na najniższą prędkość, to

> prawdopodobnie natychmiast obniży temperaturę powietrza lecącego z kratek. Jeśli to nie pomoże

> i temp. wewnątrz będzie rosła, to właczy klimę. Jeśli i to nie pomoże, to będzie kombinował z

> kierunkiem nadmuchu, a w ostateczności włączy obieg zamknięty. Ale nie zmieni prędkości

> nadmuchu.

to ja cos zapytam bo widze ze kolega ogarnia zlosnik.gif a co jest, jak wybiore tryb manual i zrobie nawiew powiedzmy 2/3 ale wylacze kierunki nawiewu? hmm.gif pytanie nastepne: co to jest za stan klimy kiedy nawiewu nie ma ale jeszcze nie jest off (off robi kolejne zmniejszenie nawiewu)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.