Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Temperatura silnika - skąd wziąć wskazanie?

Featured Replies

Napisano

Proszę mnie oświecić skąd się dowiedzieć jaką temperaturkę w moim bolidzie osiągnął w danej chwili silniczek? Konstruktorzy Opla pominęli wskaźnik. Nie wierzę, że nie da się tego jakoś odczytać.

Napisano

> Proszę mnie oświecić skąd się dowiedzieć jaką temperaturkę w moim bolidzie osiągnął w danej chwili

> silniczek? Konstruktorzy Opla pominęli wskaźnik. Nie wierzę, że nie da się tego jakoś

> odczytać.

Na GIDzie w trybie serwisowym ponoć jest dostępna ta wartość.

Napisano

Pominęli wskaźnik, ale nie pominęli czujnika. Do niego najłatwiej będzie się podpiąć.

Napisano

> Na GIDzie w trybie serwisowym ponoć jest dostępna ta wartość.

Jak dostać się do trybu serwisowego?

Wiem jak wejść w tryb "Testowy" ale to chyba nie to...?

Napisano

Przytrzymaj przycisk "settings" aż usłyszysz piknięcie. Wtedy przyciskiem "BC" zmieniasz sobie okienka i bodaj że na czwartym jest napis "coolant" i podana temp. płynu.

Tyle że takie pstrykanie to za dużo zachodu. Niektórzy wolą mieć wskaźnik na widoku.

Napisano
  • Autor

> Przytrzymaj przycisk "settings" aż usłyszysz piknięcie. Wtedy przyciskiem "BC" zmieniasz sobie

> okienka i bodaj że na czwartym jest napis "coolant" i podana temp. płynu.

> Tyle że takie pstrykanie to za dużo zachodu. Niektórzy wolą mieć wskaźnik na widoku.

Niekoniecznie, wstarczy mi takie wskazanie. Dzięki, spróbuję.

Napisano

> Przytrzymaj przycisk "settings" aż usłyszysz piknięcie. Wtedy przyciskiem "BC" zmieniasz sobie

> okienka i bodaj że na czwartym jest napis "coolant"

A na TIDie (ten z przyciskami pod spodem) zmieniasz pozycje bodajze lewym przyciskiem tegoz wyswietlacza ... tez mnie to wkurza oslabiony.gif na dluga trase wlanczam ta opcje serwisowa wtedy widze predkosc i temperaturke ale w krotkich trasach nie chce sie skromny.gif

Napisano

> Niekoniecznie, wstarczy mi takie wskazanie. Dzięki, spróbuję.

Działa. ok.gif Było o tym nie tak dawno. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pominęli wskaźnik, ale nie pominęli czujnika. Do niego najłatwiej będzie się podpiąć.

ATSD ciekawe czy ktoś już wymyślił taki 'sniffer' podpięty do magistrali, do tego wyświetlacz który podawałby np temp płynu i inne zdarzenia z CAN ?

o i produkcja takich urządzeń dla maniaków motoryzacji to jest przyszłościowy biznes palacz.gif

brat

Napisano

> Jest coś takiego na zabawki z jabłkiem.

> Nazywa się REV.

ok.gif

no to teraz podobna aplikacja/interface na PDA i już można montować w autach z magistralą cool.gif

brat

Napisano

Albo iść na całość. Wywalić zegary, wstawić w ich miejsce LCD i wyświetlać wszystkie wskaźniki. Do tego możliwość własnoręcznego projektowania wyglądu i - przy takich możliwościach jakie ma rev - to byłby prawdziwy komputer pokładowy wink.gif.

Napisano

> Albo iść na całość. Wywalić zegary, wstawić w ich miejsce LCD i wyświetlać wszystkie wskaźniki. Do

> tego możliwość własnoręcznego projektowania wyglądu i - przy takich możliwościach jakie ma rev

> - to byłby prawdziwy komputer pokładowy .

hehe.gif i to jest to! jednak co dwie głowy to nie jedna hahaha.gif

brat

Napisano

Kolega wszim kiedyś wspominał o przymierzaniu się do czegoś podobnego. Trzeba by go wkręcić zlosnik.gif

Tylko patrzeć jak połowa kącika miałaby takie deski w swoich Astrach grinser006.gif

Napisano

> Kolega wszim kiedyś wspominał o przymierzaniu się do czegoś podobnego. Trzeba by go wkręcić

> Tylko patrzeć jak połowa kącika miałaby takie deski w swoich Astrach

hehe.gif no i trzeba by podwiesić wątek pt. "Jak do A-F/A-G dołożyć magistralę CAN?" hahaha.gif

brat

Napisano

Eeee, taki fajny sprzęt wymyśliliśmy, a Ty się szczegółami przejmujesz zlosnik.gif

EDIT: W Lexusach to tak wygląda:

Napisano

> EDIT: W Lexusach to tak wygląda:

icon_eek.gif wow niezłe...skąd ja tyle kasy wezmę na takie auto?

wiem, zacznę dorabiać na nocach jako stróż hehe.gif

brat

Napisano

> A na TIDie (ten z przyciskami pod spodem) zmieniasz pozycje bodajze lewym przyciskiem tegoz

> wyswietlacza ... tez mnie to wkurza na dluga trase wlanczam ta opcje serwisowa wtedy widze

> predkosc i temperaturke ale w krotkich trasach nie chce sie

Dokładnie jak to zrobić na TID-ie bo u mnie nie da się nic wyświetlić oprócz standardowej daty, godziny i temp. zewnętrznej?

Napisano

> Dokładnie jak to zrobić na TID-ie bo u mnie nie da się nic wyświetlić oprócz standardowej daty,

> godziny i temp. zewnętrznej?

Z tego co mi tu kiedyś napisali TID nie obsługuje funkcjonalności BC więc się nie da.

Napisano

> Z tego co mi tu kiedyś napisali TID nie obsługuje funkcjonalności BC więc się nie da.

No też mi się tak wydawało, ale ktoś tam wcześniej coś napisał, że pokazuje to się pytam o szczegóły

Napisano

> Dokładnie jak to zrobić na TID-ie bo u mnie nie da się nic wyświetlić oprócz standardowej daty,

> godziny i temp. zewnętrznej?

Jesli TID to ten wyswietlacz z dwoma przyciskami pod spodem to da rade

O taki http://allegro.pl/item1066460710_opel_astra_iii_3_wyswietlacz_waw.html

wciskasz SETTINGS dlugo az piknie

i pozniej wciskasz przycisk przy wyswietlaczu (chyba ten po lewo)

bedzie pelno informacji ... wciskasz do momentu pojawienia sie

V: wartosc T: wartosc

gdzie wartosci dla poszczegolnych to :

V- predkosc

T -temperatura

Fajna pozycja jest tez napiecie ladowania

Tylko te kumam grinser006.gif

Napisano

> Z tego co mi tu kiedyś napisali TID nie obsługuje funkcjonalności BC więc się nie da.

tak nie obsluguje BC (choc gdzies czytalem chyba na astraklubie ze cos mozna i czasem dziala ale mimo to i tak beznadziejnie widac i nie warto) w standardowy sposob jak na tych duzych wyswietlaczach nie ma spalan itp sa takie serwisowe bardziej informacje i na szczescie jest tempereatura i ladowanie grinser006.gif

Napisano

> tak nie obsluguje BC (choc gdzies czytalem chyba na astraklubie ze cos mozna i czasem dziala ale

> mimo to i tak beznadziejnie widac i nie warto) w standardowy sposob jak na tych duzych

> wyswietlaczach nie ma spalan itp sa takie serwisowe bardziej informacje i na szczescie jest

> tempereatura i ladowanie

O patch zlosnik.gif A ja na BIDzie nie mam (a przynajmniej nie potrafię umiejscowić grinser006.gif)

Napisano

> Jesli TID to ten wyswietlacz z dwoma przyciskami pod spodem to da rade

> O taki http://allegro.pl/item1066460710_opel_astra_iii_3_wyswietlacz_waw.html

> wciskasz SETTINGS dlugo az piknie

> i pozniej wciskasz przycisk przy wyswietlaczu (chyba ten po lewo)

> bedzie pelno informacji ... wciskasz do momentu pojawienia sie

> V: wartosc T: wartosc

> gdzie wartosci dla poszczegolnych to :

> V- predkosc

> T -temperatura

> Fajna pozycja jest tez napiecie ladowania

> Tylko te kumam

To u mnie nie hula

Poprawka - jednak działa ok.gif

Jaką macie temperaturę swoich klekotów? U mnie temperatura rośnie płynnie do ok. 77 st., po czym spada o jakieś 3 stopnie (coś jakby się otwierał termostat), trochę "powalczy" w okolicach tych 77 stopni i wzrasta do 80 - no i tu po chwili musiałem wysiąść...

Jak to u Was wygląda, ktoś prześledził może ścieżkę wzrostu temp. silnika?

• 10 miesięcy później...
Napisano

> Proszę mnie oświecić skąd się dowiedzieć jaką temperaturkę w moim bolidzie osiągnął w danej chwili

> silniczek? Konstruktorzy Opla pominęli wskaźnik. Nie wierzę, że nie da się tego jakoś

> odczytać.

Kontynuuję wątek. Dziś wyczytałem o ciekawym urządzeniu Garmin EcoRoute HD. To jakiś nadajnik do nawigacji Garmina podłączany do komputera pokładowego przez gniazdo serwisowe samochodu.

Dzięki temu można otrzymać na wyświetlaczu podgląd różnych parametrów.

Załączam linki do obrazków. Może ktoś z nawigacją tego producenta się pokusi na to rozwiązanie i nam bliże opisze, jak to cudo wygląda w działaniu.

[image]http://www.garniak.pl/download/file.php?id=3700&sid=607ad11b25fdd03ac27cc1a6437de7c7[/image]

[image]http://img833.imageshack.us/img833/2912/358732rs.jpg[/image]

Napisano

> Jesli TID to ten wyswietlacz z dwoma przyciskami pod spodem to da rade

> O taki http://allegro.pl/item1066460710_opel_astra_iii_3_wyswietlacz_waw.html

> wciskasz SETTINGS dlugo az piknie

> i pozniej wciskasz przycisk przy wyswietlaczu (chyba ten po lewo)

> bedzie pelno informacji ... wciskasz do momentu pojawienia sie

> V: wartosc T: wartosc

> gdzie wartosci dla poszczegolnych to :

> V- predkosc

> T -temperatura

> Fajna pozycja jest tez napiecie ladowania

> Tylko te kumam

No to teraz proszę mnie wyjaśnić T:105 panic.gif

To chyba nie możliwe żeby tyle było podczas normalnej jazdy hmm.gif

Napisano

A dlaczego nie? To nie jest temp. niebezpieczna dla silnika.

Napisano

> A dlaczego nie? To nie jest temp. niebezpieczna dla silnika.

Nie jest to za wysoka temperatura?

Jeśli jest, to co może być przyczyną i co zrobić aby to zmienić?

oto co znalazłem na Opel Astra Klub Polska

"Ostatnio jadąc w korku przy temp. zewnętrznej około 28C pokazywało się tam 113-114C"

i

"średnio pokazuje 100

a w korkach mam około 110"

no to nieźle

Napisano

Właśnie dlatego Opel oszukuje wskaźnikiem, albo w ogóle się go pozbył. Ludzie widzą temp. powyżej 100*C i myślą, że to coś złego.

I faktycznie jest to złe, gdy w silniku jest woda i otwarty układ.

Tu mamy układ zamknięty i odpowiedni płyn. Taka mieszanina wrze dopiero w temp. przekraczających 120-130*C, a czasem więcej.

Napisano

> Właśnie dlatego Opel oszukuje wskaźnikiem, albo w ogóle się go pozbył. Ludzie widzą temp. powyżej

> 100*C i myślą, że to coś złego.

> I faktycznie jest to złe, gdy w silniku jest woda i otwarty układ.

> Tu mamy układ zamknięty i odpowiedni płyn. Taka mieszanina wrze dopiero w temp. przekraczających

> 120-130*C, a czasem więcej.

Czy jest to temperatura dla wszystkich samochodów czy to tylko Opel i co ma na celu tak wysoka temperatura?

Bo chyba przyjęła się temperatura ok. 90C

Napisano

> co zrobić aby to zmienić?

Kupić diesla. W 1.9 nigdy nie zobaczysz nawet 90`C.

W benzyniakach ponad 100`C to norma.

Napisano

> Kupić diesla. W 1.9 nigdy nie zobaczysz nawet 90`C.

> W benzyniakach ponad 100`C to norma.

E, mnie to nie przeszkadza, jakby co to herbatę zagotuje zlosnik.gif

A diesla do miasta nie kupię nono.gif

Napisano

Musisz zrewidować swoje poglądy. Mój klekot nawet przy mrozach -10-15*C w mieście, osiąga temp. 90*C .

W taką pogodę jak dzisiaj zdarza mu się chwilowo osiągać 105*C. Zwykle temperatura waha się w przedziale 90-95*C.

Wskazania brane są przez złącze OBDII.

Myślę, że są bardzo dokładne, bo jak rano wsiadam do samochodu, sprawdzam przed wyjściem na stacji pogodowej temp. na zewnątrz. Zgadza się co do stopnia z tym, co pokazują w aucie: czujnik temp. zewnętrznej, czujnik temp. w kolektorze ssącym i czujnik temp. płynu chłodzącego.

Napisano

Nie tylko u Opla są takie temperatury. I nie jest to temp. całego silnika. Najcieplej jest w głowicy, gdzie zwykle jest czujnik. Im wyższa temp. tym wyższa sprawność silnika. Stąd takie wynalazki jak podgrzewane termostaty.

A żeby uspokoić nieświadomych użytkowników zaniża się wskazania zegarów.

Napisano

> A żeby uspokoić nieświadomych użytkowników zaniża się wskazania zegarów.

Robią to pewnie wszyscy producenci, bo u mnie przy 105*C na wskaźniku do czerwonego pola jest jeszcze daleka droga smile.gif

Napisano

> Musisz zrewidować swoje poglądy. Mój klekot nawet przy mrozach -10-15*C w mieście, osiąga temp.

> 90*C .

> W taką pogodę jak dzisiaj zdarza mu się chwilowo osiągać 105*C. Zwykle temperatura waha się w

> przedziale 90-95*C.

Nic nie muszę. grinser006.gif Czytamy ze zrozumieniem. biglaugh.gifW klekocie 1.9 o którym pisałem nie zobaczysz 90`C . Nawet na nowym termostacie. Osobiście sprawdzane

Jak jest w autach na F to nie wnikam biglaugh.gif

Napisano

> Nic nie muszę. Czytamy ze zrozumieniem.

No to czytamy razem

Quote:

Kupić diesla. W 1.9 nigdy nie zobaczysz nawet 90`C.

W benzyniakach ponad 100`C to norma.

> W klekocie 1.9 o którym pisałem nie zobaczysz 90`C .

> Nawet na nowym termostacie. Osobiście sprawdzane

Nie mogę się dopatrzyć, o jakim to dieslu pisałeś? 1.9 występuje w bardzo wielu markach aut. Chyba że 1.9 Astry jest w jakiś szczególny sposób spaprany.

> Jak jest w autach na F to nie wnikam

I słusznie.

Napisano

> No to czytamy razem

> Quote:

> Nie mogę się dopatrzyć, o jakim to dieslu pisałeś? 1.9 występuje w bardzo wielu markach aut. Chyba

> że 1.9 Astry jest w jakiś szczególny sposób spaprany.

> I słusznie.

Chyba zaczniemy odbijać piłeczkę biglaugh.gif 1.9 wystepujący w Oplach i wielu innych markach jak Alfa, Fiat, Lancia, Saab nie osiąga 90`C

1.9 o symbolu 1Z z Audi A4 też nie wskoczył mi wiecej niż na 90`C ale to dane wskaźnikowe wiec nie będę się upierał że w realu jest tyle samo.

btw

To kącik Astry wiec wydawało mi się że jeśli napiszę 1.9 to będzie wiadomo o jaki silnik chodzi. Sorry , widać nie każdy to ogarnia. Następnym razem napisze dokładnie że chodzi o rodzinę silników o oznaczeniu 1.9 CDTI

Napisano

> To kącik Astry wiec wydawało mi się że jeśli napiszę 1.9 to będzie wiadomo o jaki silnik chodzi.

Do tego miejsca rozmowa była tylko o Astrach.

"Czy jest to temperatura dla wszystkich samochodów czy to tylko Opel i co ma na celu tak wysoka temperatura?"

Po tym pytaniu już nie.

> Sorry , widać nie każdy to ogarnia.

Chyba nie każdy zlosnik.gif

Dajmy spokój, bo zrobił się spamwątek wink.gif

Napisano

> Dajmy spokój, bo zrobił się spamwątek

20.GIF Tu sie zgadzam. Nie ma co wywoływać moda z lasu

Napisano

> Nie tylko u Opla są takie temperatury. I nie jest to temp. całego silnika. Najcieplej jest w

> głowicy, gdzie zwykle jest czujnik. Im wyższa temp. tym wyższa sprawność silnika. Stąd takie

> wynalazki jak podgrzewane termostaty.

> A żeby uspokoić nieświadomych użytkowników zaniża się wskazania zegarów.

No tak, bo zwykły użytkownik myśli, że silnik się zagotuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.