Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ktore elementy maja wplyw na "twardosc" zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Pacjent to Seat Ibiza

Do tej pory auto jezdzilo na sprezynach od wersji cupra (twardsza sprezyna w porownaniu do serii).

Po zmianie samych spreznych na Eibach Pro Kit (nizej i teoretycznie twardziej niz seria) przod stal sie bardzo miekki, auto "plywa" na nierownosciach. nie wiem co jest nie tak, a amory wykazaly na badaniu 70% skutecznosci.

Pytanie brzmi czy tylko sprezyny i amortyzatory maja wplyw na twardosc przedniego zawieszenia? czy moze inne elementy rowniez jak poduszki kolumny mcpersona, czy silenblocki itp?

Pytanie zadalem specjalnie tutaj a nie na kaciku VAG poniewaz sprawa dotyczy ogolnie zawieszenia auta, chcialbym dowiedziec się jak to jest rowniez w przypadku innych samochodów smile.gif

Pozdrawiam, Pol

Napisano

> Po zmianie samych spreznych na Eibach Pro Kit (nizej i teoretycznie twardziej niz seria) przod stal

> sie bardzo miekki, auto "plywa" na nierownosciach. nie wiem co jest nie tak, a amory wykazaly

> na badaniu 70% skutecznosci.

Bo zmniejszył się skok amortyzatora, musisz teraz dopasować amorki i będzie ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Bo zmniejszył się skok amortyzatora, musisz teraz dopasować amorki i będzie ok.

> Pozdrawiam BAS

Hmm a czy to mozliwe ze amorki sa juz na tyle zuzyte ze nie trzymaja normy przy krotszej sprezynie?

Amorki to Bilstein B6.

Czyli sprezyna ktora zmniejszyla zakres skorku amortyzatora powoduje to iz owy amortyzator nie dziala w takim zakresie jak powinien i przez to nie tlumi drgan tak jak powinien?

Napisano

> Czyli sprezyna ktora zmniejszyla zakres skorku amortyzatora powoduje to iz owy amortyzator nie

> dziala w takim zakresie jak powinien i przez to nie tlumi drgan tak jak powinien?

Amortyzator potrzebuje odpowiedniej drogi do wyhamowania tłoka a u Ciebie ta droga jest za krótka.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Amortyzator potrzebuje odpowiedniej drogi do wyhamowania tłoka a u Ciebie ta droga jest za krótka.

> Pozdrawiam BAS

dociekam tematu dlatego iz sprezyny obnizyly auto 25mm (wedlug specyfikacji technicznej producenta) co nie jest duzym skokiem w dol (w granicach normy), amorki to Bilstein B6, przystosowane do krotszych sprezyn czyli powinno byc ok. U innych osob na takim zestawie nie ma podobnych rzeczy.

Czy winą w zwiazku z tym moga byc juz czesciowo zuzyte amortyzatory i po zmianie na nowe powinno byc ok ?

Napisano
  • Autor

> amorki to Bilstein B6, przystosowane do krotszych sprezyn czyli powinno byc ok.

Bilstein B6 nie są przystosowane do krótszych sprężyn. Pomyliło Ci się z B8.

Napisano

1. Sprezyny sa dedykowane do Cupry czy do zwyklej Ibozy. moze sie okazac ze seryjne z Cupry sa twardsze niz Eibach dedykowany do seryjnego modelu.

2. Bilstein b6 jest amortyzatorem do seryjnych sprzezyn.

3. Na "twardosc" moga tez miec wplyw tuleje wachaczy. Proponuje poliuretany jak chesz "twardziej i dokladniej" wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bilstein B6 nie są przystosowane do krótszych sprężyn. Pomyliło Ci się z B8.

Aha ok, mój bląd 20.GIF

Czy teoretycznie wymiana springów na nowe, nie koniecznie B8, powinna rozwiązać temat? (biore pod uwage fakt ze moga szybciej sie zuzyc) ??

Napisano

Nikt nie napisał o oponach yikes.gifyikes.gifyikes.gif i ciśnieniu "gazu" w nich ok.gif

Nie zapomnij też o kątach nachylenia kół im niżej tym bardziej idzie w negatywie ok.gif

Napisano

> Aha ok, mój bląd

> Czy teoretycznie wymiana springów na nowe, nie koniecznie B8, powinna rozwiązać temat? (biore pod

> uwage fakt ze moga szybciej sie zuzyc) ??

A ten B6 nowy czy uzywany? Generalnie seryjny B6 nie jest najtwardszym amorem ale napewno sporo twardszy od seri wink.gif

Napisano

> Nikt nie napisał o oponach i ciśnieniu "gazu" w nich

Dobrze ze mamy Ciebie ok.gif

Napisano
  • Autor

> 1. Sprezyny sa dedykowane do Cupry czy do zwyklej Ibozy. moze sie okazac ze seryjne z Cupry sa

> twardsze niz Eibach dedykowany do seryjnego modelu.

Sprezyny sa dedykowane pod silnik (diesla), do cupry i zwyklej 6L są takie same

> 2. Bilstein b6 jest amortyzatorem do seryjnych sprzezyn.

> 3. Na "twardosc" moga tez miec wplyw tuleje wachaczy. Proponuje poliuretany jak chesz "twardziej i

> dokladniej"

z prawej strony silenblock mam zuzyty, bede wymienial wlasnie na taki od cupry, natomiast czy to moze miec bezposredni wplyw na zachowanie zawieszenia "gora-dol" hmm.gif

> A ten B6 nowy czy uzywany? Generalnie seryjny B6 nie jest najtwardszym amorem ale napewno sporo

> twardszy od seri

amorki mają juz dobre kilka lat smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nikt nie napisał o oponach i ciśnieniu "gazu" w nich

> Nie zapomnij też o kątach nachylenia kół im niżej tym bardziej idzie w negatywie

Opony 205/45/16, cisnienie odpowiednie, natomiast sytuacja nastapila tylko i wylacznie po zmianie sprezyn... smile.gif (za jednym zamachem wymieniona byla maglownica, drazki, koncowki drazkow, lozyska gornego mocowania mcpersona i sprezyny od razu), odrazu rowniez zrobiona zbieznosc.

Napisano

> Sprezyny sa dedykowane pod silnik (diesla), do cupry i zwyklej 6L są takie same

Nie wydaje mi sie zeby Cupra i zwykle 1,4 mialo takie same sprezyny.

> z prawej strony silenblock mam zuzyty, bede wymienial wlasnie na taki od cupry, natomiast czy to

> moze miec bezposredni wplyw na zachowanie zawieszenia "gora-dol"

> amorki mają juz dobre kilka lat

Kup lepiej komplet Poliuretanu. Te z Cupry sa coprawda pelne ale nadal to "zwykla" guma.

Napisano
  • Autor

> Nie wydaje mi sie zeby Cupra i zwykle 1,4 mialo takie same sprezyny.

springi są dedykowane pod silnik, czyli do cupry (1.8T), oraz do 1.9 TDI masz takie same, do benzynki 1.4, 1.6 są już inne smile.gif

> Kup lepiej komplet Poliuretanu. Te z Cupry sa coprawda pelne ale nadal to "zwykla" guma.

cięzko dostac takie do 6L

Napisano
  • Autor

> Opony 205/55/16

tak przy okazji, to masz chyba niewłaściwy rozmiar opon - powinno być 205/45/16

Napisano
  • Autor

> tak przy okazji, to masz chyba niewłaściwy rozmiar opon - powinno być 205/45/16

sorki oczywiscie moj blad, oponki na lato to 205/45/16 smile.gif a zima 205/50/15- > "literowka" wink.gif

Napisano

Jeżeli zmieniłeś tylko srpeżyny, bo podejżewam, że poduszki mcpersona zostały te same. Tak więc w tym przypadku one nie mogły wpłynąć na miękość zawieszenia.

Poza tym z niektóych zasłyszanych opini wynika, że Eibach Prokit (czerwony) wcale nie jest zbyt twardą sprężyną, więc może z Cupry są twarsze.

Acha, widze, że jednak łożyska z poduchami wymieniałeś.

Ale to chyba nie ma większego wpływu na twardość.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli zmieniłeś tylko srpeżyny, bo podejżewam, że poduszki mcpersona zostały te same. Tak więc w

> tym przypadku one nie mogły wpłynąć na miękość zawieszenia.

> Poza tym z niektóych zasłyszanych opini wynika, że Eibach Prokit (czerwony) wcale nie jest zbyt

> twardą sprężyną, więc może z Cupry są twarsze.

> Acha, widze, że jednak łożyska z poduchami wymieniałeś.

> Ale to chyba nie ma większego wpływu na twardość.

wymienilem same lozyska bez poduch, a jesli chodzi o eibachy to ProKit do Ibizki ma kolor szary/grafitowy, jesli ma to jakies znaczenie wink.gif

Napisano

W takim układzie powinno być twardziej, jeżeli amor jest nieco ścisnięty i pracuje w krótszym zakresie pracy.

Napisano

> Aha ok, mój bląd

> Czy teoretycznie wymiana springów na nowe, nie koniecznie B8, powinna rozwiązać temat? (biore pod

> uwage fakt ze moga szybciej sie zuzyc) ??

B8 to amor, a nie spring wink.gif

Napisano

> wymienilem same lozyska bez poduch, a jesli chodzi o eibachy to ProKit do Ibizki ma kolor

> szary/grafitowy, jesli ma to jakies znaczenie

Ja się na tych kolorach Eibacha nie znam, ktoś pisał gdzieś na forum, że zółte Eibachy są sporo twardsze od czerwonych.

Napisano
  • Autor

> W takim układzie powinno być twardziej, jeżeli amor jest nieco ścisnięty i pracuje w krótszym

> zakresie pracy.

hmm no wlasnie a jest bardziej miekko, jak nacisnie się na amor (czyt. nadkole) to amor sie ugina, wraca do gory i znow lekko sie ugina a moim zdaniem powinien zostac (przy przejezdzie prze garb przod po prostu sie buja), auto jest zdecydowanie za miekkie jak na taki zestaw i totalnie tego nie rozumiem .

Zastanawiam sie czy moze jakis inny element moze miec wplyw na to, typu silenblock, stabilizator drazka, czy cos innego...

p.s

wiem ze b6 i b8 to amory, "przejezyczylem sie" smile.gif

Napisano

Z doświadczenia "Hondziarzy": po zastosowaniu krótszych i twardszych sprężyn, bez zmiany amortyzatorów, autko pływało i było uczucie zużytych amortyzatorów. Warto też np. zastąpić gumowe elementy zawieszenia (tuleje, silentblocki itp) poliuretanowymi.

Napisano

ze strony eibacha kiedyś wyczytałem, że eibach pro kit pozostawia fabryczną twardość i komfort przy jednoczesnym obniżeniu,a mimo to poprawić się ma prowadzenie i hamowanie

więc bardzo prawdopodobne, że te seryjne sprężyny z cupry były twardsze

a tak na marginesie...co w lanosie obniża i utwardza nie oznacza, że tak samo będzie w innym aucie grinser006.gif bo wnioskuję, że zasugerowałeś się sprężynami u Pawła...

Napisano
  • Autor

> ze strony eibacha kiedyś wyczytałem, że eibach pro kit pozostawia fabryczną twardość i komfort przy

> jednoczesnym obniżeniu,a mimo to poprawić się ma prowadzenie i hamowanie

hmm jesli to prawda to seryjne zawieszenie jest straaaszne (jesli chodzi o twardosc) zlosnik.gif

Ale czy przy mocnym nacisnieciu amortyzatora z jednej strony auto powinno sie bujnac lekko przodem (tak ze drugi amortyzator lekko sie zakolysze) hmm.gif

kurcze musialbym to pokazac komus kto sie lepiej ode mnie zna na zawieszeniu zlosnik2.gif

> więc bardzo prawdopodobne, że te seryjne sprężyny z cupry były twardsze

> a tak na marginesie...co w lanosie obniża i utwardza nie oznacza, że tak samo będzie w innym aucie

> bo wnioskuję, że zasugerowałeś się sprężynami u Pawła...

mozna tak powiedziec biglaugh.gif

Napisano

> Pytanie brzmi czy tylko sprezyny i amortyzatory maja wplyw na twardosc przedniego zawieszenia? czy

> moze inne elementy rowniez jak poduszki kolumny mcpersona, czy silenblocki itp?

Pewnie już jest po problemie, wątek starawy, ale...

Sprężyny odpowiadają głównie za przechyły, czyli obciążenia bardziej statyczne. Amory to tłumienie nierówności, czyli obciążenia bardziej dynamiczne. Oczywiście elementy te współpracują ze sobą i mają na siebie wpływ. Nic odkrywczego, wiem, ale po obserwacji zachowań auta można się spodziewać co jest nie tak. Za bardzo się wychyla w zakrętach - sprężyny. Za miękki na nierównościach - amory.

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy - nie odpiął Ci się czasem drążek stabilizatora? Miałem wątpliwą przyjemność jazdy takim autem - bardzo wychyla się na zakrętach, jest za miękkie i pływa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie już jest po problemie, wątek starawy, ale...

> Sprężyny odpowiadają głównie za przechyły, czyli obciążenia bardziej statyczne. Amory to tłumienie

> nierówności, czyli obciążenia bardziej dynamiczne. Oczywiście elementy te współpracują ze sobą

> i mają na siebie wpływ. Nic odkrywczego, wiem, ale po obserwacji zachowań auta można się

> spodziewać co jest nie tak. Za bardzo się wychyla w zakrętach - sprężyny. Za miękki na

> nierównościach - amory.

autko na zakretach trzyma sie Ok, plywa na nierownosciach i przy przejazdach prze poprzeczne garby.

sprezyny maja napewno tez jakis wplyw na twardosc zawieszenia (uginanie sie itp), skoro po zmianie jest taka roznica, wiadomo są twardsze sprezyny i bardziej miekkie smile.gif

chociaz z informacji zebranych przeze mnie eibach pro kit z zestawem amorkow B6 powinien byc w miare twardy (przy takim samym aucie) wink.gif

> Jeszcze jedno mi przyszło do głowy - nie odpiął Ci się czasem drążek stabilizatora? Miałem wątpliwą

> przyjemność jazdy takim autem - bardzo wychyla się na zakrętach, jest za miękkie i pływa

jeden drazek stabilizatora mam do wymiany bo jest na nim spory luz, przy ruszaniu stuka...

ale czy to moze byc wina drazka, hmmm to by bylo z jednej strony miekko czy z obydwu? hmm.gif

Napisano

> ale czy to moze byc wina drazka, hmmm to by bylo z jednej strony miekko czy z obydwu?

Ja to czułem raczej symetrycznie, pomimo odpięcia się tylko z jednej strony. Ale czy sam luz spowoduje takie mecyje, hmm...

Napisano
  • Autor

> Ja to czułem raczej symetrycznie, pomimo odpięcia się tylko z jednej strony. Ale czy sam luz

> spowoduje takie mecyje, hmm...

teraz to moze i sie juz odpial grinser006.gif

Napisano

> Pytanie brzmi czy tylko sprezyny i amortyzatory maja wplyw na twardosc przedniego zawieszenia? czy

> moze inne elementy rowniez jak poduszki kolumny mcpersona, czy silenblocki itp?

Sprężyna odpowiada za ugięcie, amortyzator za bujanie. Optymalnym rozwiązaniem dla komfortu jest w miarę miękka sprężyna i dość sztywny amortyzator, który nie pozwoli jej się za długo bujać. Im sztywniejsza sprężyna tym lepiej samochód się trzyma drogi na zakrętach ale też bardziej czuć nierówności.

Reszta osprzętu odpowiada raczej za oddziaływanie zawieszenia na nadwozie (tłumienie drgań, stuki, puki i inne takie)

Napisano
  • Autor

> Sprężyna odpowiada za ugięcie, amortyzator za bujanie. Optymalnym rozwiązaniem dla komfortu jest w

> miarę miękka sprężyna i dość sztywny amortyzator, który nie pozwoli jej się za długo bujać. Im

> sztywniejsza sprężyna tym lepiej samochód się trzyma drogi na zakrętach ale też bardziej czuć

> nierówności.

> Reszta osprzętu odpowiada raczej za oddziaływanie zawieszenia na nadwozie (tłumienie drgań, stuki,

> puki i inne takie)

hmm sytuacja jest troszke dziwna poniewaz na zakretach auto nie wychyla sie wcale, auto jezdzie jak przyklejone a problem polega na bujaniu na nierownosciach, tak jak wspomnialem przod plywa, po przejechaniu przez garb potrafi lekko drugi raz sie bujnac, ogolnie problem jest z bujaniem gora-dol

Napisano

Eibach u mnie w 106 mial tendencje do dobijania na bilsteinie, mimo, ze pozornie wszystko powinno bylo dzialac.

Wiec moze zmien sprezyny na "serie" a eibachowi podziekuj - wiele osob mialo juz z nim srednie doswiadczenia.

Napisano

> hmm sytuacja jest troszke dziwna poniewaz na zakretach auto nie wychyla sie wcale, auto jezdzie jak

> przyklejone a problem polega na bujaniu na nierownosciach

To przynajmniej tego stabilizatora bym się nie czepiał. Pierwsze co byś poczuł to właśnie nadmierne wychylanie się w zakrętach. Wrażenie jest takie, jakbyś się zaraz miał wywrócić zlosnik.gif

Napisano

> Sprężyna odpowiada za ugięcie, amortyzator za bujanie. Optymalnym rozwiązaniem dla komfortu jest w

> miarę miękka sprężyna i dość sztywny amortyzator, który nie pozwoli jej się za długo bujać. Im

> sztywniejsza sprężyna tym lepiej samochód się trzyma drogi na zakrętach ale też bardziej czuć

> nierówności.

I taka jest teoria i logika, która na to wskazuje, ale byłem wymienić łożysko amortyzatora z przodu, niestety okazało się, że to sprężyna strzeliła.

Na stanie mieli jedna (wymienia się ponoć jak amortyzatory parami) wymienili, zamiennik, jako że auto wiekowe więc w zamiennikach nie ma wyszczególnienia do jakich silników, znaczy dana sprężyna jest do niby wszystkich.

W oryginale do Diesla sprężyny były sztywniejsze.

Ta wymieniona sprężyna ewidentnie miększa, powoduje, że z danej strony auto jest niższe około 10mm, i ogólnie bardziej buja na nierównościach, a od tego niby jest amortyzator (bujanie), amorytzatory nie wymieniane (oryginalne).

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.