Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Progi mam dziurkę :(

Featured Replies

Napisano

Odebrałem dziś moją ukochaną padakę z warsztatu (takie drobnostki: przód-wahacze, końcówki drążka kier, łączniki stab. gumy stab.; tył: łożyska wahaczy, tuleje belki dodatkowo czyszczenie rozrusznika oraz krokowiec+ czyszczenie wlotów smile.gif większość TRW i NK)

to było chwalenie się ale nie bez przyczyny, każdy chyba czuje się co najmniej przyjemnie jak pomyśli, że ma wszystko w autku zrobione......

a tu mechanik uderza do mnie w te słowa, że mechanicznie wszystko ok i długo będzie jeszcze ok (no linki z ręcznego mówi żeby powymieniać) ale pokazał mi dziurę w progu na 2 palce frown.gif (okolice plastiku tylne drzwi) i około 30 cm do przodu "miękką" blacha.

Podał 2 pomysły:

1) sprzedać i kupić nawet ten sam rocznik ale byle nie polski, a najlepiej to włoszkę - co prawda nie stać nie za bardzo w tym roku.

2) znaleźć blacharza który wstawi progi za jak to określił około 1000-1500 a za 1-1,5 roku wrócić do blacharza bo rdza zaś będzie kapać z okolic spawów i wymienię podłogę....

No i tu już mi dobry humorek odszedł frown.gif

Może ktoś z Was walczył z progami:

jakieś pomysły- porady?

albo tani i dobry blacharz z okolic Katowic?

Napisano

kolega w Bravo wymieniał razem z lakierowaniem zderzaka dał 1300 po małej znajomości... ale zaraz po tym sprzedął padakę zeby.GIF

Napisano

No bez jaj...

Moje auto jest z 2000r z polskiego salonu. Progi jak dzwon wiec to nie jest norma...

Druga sprawa - wymienic progi nie jest trudno - progi to ok. 200zl, wymiana ok 200zl, lakierowanie niech bedzie ze 300. Ktos Cie tutaj robi w jajo troche z tymi cenami albo ja lepiej trafilem (wymienialem w Polonezie a tam sa 3 progi po kazdej stronie).

Napisano

> No bez jaj...

> Moje auto jest z 2000r z polskiego salonu. Progi jak dzwon wiec to nie jest norma...

odepnij koreczek z progu albo zeskrob tą powłokę bitumiczną przy zgrzewie od podnośnika to zrobisz karpika...

Napisano

> odepnij koreczek z progu albo zeskrob tą powłokę bitumiczną przy zgrzewie od podnośnika to zrobisz

> karpika...

Cykne w nastepny weekend fotki i zobaczymy komu "cenka opadnie" zlosnik.gif Jakbym zapomnial - przypomnijcie ze obiecalem zlosnik.gif

Jedyne co im sie dzieje to od przednich kol obija farbe z zewnatrz progow - ale sprawa juz opanowana ok.gif

Napisano

> No bez jaj...

> Moje auto jest z 2000r z polskiego salonu. Progi jak dzwon wiec to nie jest norma...

a zaglądałeś do progu? Bo ja jestem się w stanie założyć o 1000zł, że znajdę tam chociaż trochę rudej, jeszcze nie było auta żebym nie znalazł.

Napisano

> jakieś pomysły- porady?

> albo tani i dobry blacharz z okolic Katowic?

wyciąć progi, wypiaskować podproża, wspawać nowy próg spawy cynować, pomalować, zaimpregnować od środka. Jeśli ma być dobrze, nie będzie tanio.

Napisano

> a zaglądałeś do progu? Bo ja jestem się w stanie założyć o 1000zł, że znajdę tam chociaż trochę

> rudej, jeszcze nie było auta żebym nie znalazł.

No ale zaraz - mowimy o nalocie rudego czy o dziurach na wylot? Nie mieszajmy dwoch spraw. Do samych progow nie zagladalem - okolice zaslepki bez problemow, masa bitumiczna byla zdarta do zera i kladziona nowa wiec wiem w jakim stanie mam progi.

To tak jak z czyims postem na forum ze zjadlo mu prog nad lotka i siekierke blotnika - w kazdym polskim tak sie trafia? No nie - wiec generalizowac ze tylko wloszczyzna zostaje nie nalezy. Ogolnie temat rzeka - postaram sie potwierdzic moje slowa fotkami - zeby nie bylo...

Napisano

> No ale zaraz - mowimy o nalocie rudego czy o dziurach na wylot? Nie mieszajmy dwoch spraw. Do

> samych progow nie zagladalem - okolice zaslepki bez problemow,

to zajrzyj do środka, bo z zewnątrz to sobie możesz cykać...

po to mówiłem o koreczkach abyś je sobie odpiął i poświecił do środeczka...

Napisano

mowimy o nalocie rudego czy o dziurach na wylot? Nie mieszajmy dwoch spraw.

Dla mnie jest to jednoznaczne, ponieważ tylko kwestia czasu kiedy będzie z tego dziura, progi korodują od środka na zewnątrz w przeważającej liczbie przypadków. Niestety nawet niektóre 3-5letnie auta mają tam zaczątki korozji, dlatego impregnacja po fakcie nic nie daje a jak już to niewiele.

Napisano

Ja robiłem 2 lata temu progi i do dzisiaj jest ideał, ale zapłaciłem łącznie 3k pln...dodatkowo miałem wymieniany tylny lewy błotnik, bo też był do zrobienia.

Malowanie 300-400zł za element (zależy kto robi) no i blacharki trochu + koszt progów i błotnika.

Koszty spore, ale wiem co mam, no i nie lubię druciarstwa....

Napisano

> Koszty spore, ale wiem co mam, no i nie lubię druciarstwa....

Dokładnie albo dobrze albo tanio połączyć się tego nie da, chyba że się robi samemu i się ma ku temu możliwości i wiedzę.

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam.Mam także problem z progiem w moim bravusie,powoli rozgladam się za blacharzem.Dodam że autko mam od nowości,garażowane a z prawej strony niestety zagnieżdziły sie korniki.(Z lewej próg zdrowy jak dzwon).W związku z tym mam pytanko skąd braliście próg do przeszczepu tzn .z alegro-tzw reperaturke progu,czy może orginalny próg od zdrowego dawcy.,bo widziałem takowe na alledrogo i czy od brawy pasuje<po niewielkich zabiegach> do bravusa.?

Napisano

e pokazał mi dziurę w progu na 2 palce (okolice

> plastiku tylne drzwi) i około 30 cm do przodu "miękką" blacha.

witaj w klubie:

dsc00444sl.th.jpg

Te plastikowe owiewki z tyłu pod progami trzymały się tylko na jednej (przedniej) śrubce, aż się bałem zaglądać pod spód.

ja sam wpadłem na pomysł nr 2 Twojego mechanikera.

Koleś, który bravkę ode mnie kupił na oględziny przyjechał z blacharzem rotfl.gif. Pooglądali z 15 minut, jazda próbna, targ -200zł i pojechali, a ja nawet nie zapłakałem.

Napisano

szukaj oryginału

Napisano

> Witam.Mam także problem z progiem w moim bravusie,powoli rozgladam się za blacharzem.Dodam że autko

> mam od nowości,garażowane a z prawej strony niestety zagnieżdziły sie korniki.(Z lewej próg

> zdrowy jak dzwon).W związku z tym mam pytanko skąd braliście próg do przeszczepu tzn .z

> alegro-tzw reperaturke progu,czy może orginalny próg od zdrowego dawcy.,bo widziałem takowe na

> alledrogo i czy od brawy pasuje do bravusa.?

Kolego jesli potrzebujesz mam takie progi w stanie bdb bez rdzy cena za sztuke 100zl odbior najlepiej osobisty (mieszkam w okolicach Rzeszowa) ale wysylka tez wchodzi w gre. Od bravy nie spasuje na pewno prog ma slupek srodkowy w innym miejscu, no i chyba bedzie minimalnie krotszy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.