Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośna praca 1.4TSI po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Gdy rano odpalam silnik zaczyna chodzić bardzo ale to bardzo głośno. Dzieje się tak , gdy auto postoi np. przez noc w garażu i na drugi dzień chcę go odpalić, chociaż nie jest tak dźwięk ten nie pojawia się za każdym razem. Zauważyłem (w przejściu z zimy na wiosnę), że takie zachowanie występuje tylko od jakiejś temperatury. Zjawisko trwa około minuty, obroty są podniesione do około 1100 obr/min, słychać charakterystyczny świst z okolic sprężarki (odgłos podobny do odkurzacza), i duże rzężenie w rurze z wydechu, potem wszystko się uspokaja, obroty spadają do tych 800-900 i silnik pracuje normalnie i cicho.

Ktoś ma pomysł cototo może być?

Napisano

> Ktoś ma pomysł cototo może być?

Sprawdź w instrukcji. Poważnie.

mar00ha

Napisano

mnie to wyglada na pompe wtornego grzania katalizatora zeby.GIF u mnie tez to dziala glosno u mnie dziwiek przypomina ufo zeby.GIF

Napisano

> mnie to wyglada na pompe wtornego grzania katalizatora u mnie tez to dziala glosno u mnie dziwiek

> przypomina ufo

a jaki dziwek wydaje UFO bo ja nie widzialem ani nie slyszalem zlosnik.gif

Napisano

> a jaki dziwek wydaje UFO bo ja nie widzialem ani nie slyszalem

na pewno jakis film z kosmitami musiałeś ogladać zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> a jaki dziwek wydaje UFO bo ja nie widzialem ani nie slyszalem

u mnie to tak jakbyś odkurzacz włączył pod maską. Słychać że jakieś powietrze gdzieś śmiga...

Napisano

> mnie to wyglada na pompe wtornego grzania katalizatora u mnie tez to dziala glosno u mnie dziwiek

> przypomina ufo

A co to za urządzenie? Jak to działa?

Napisano

> A co to za urządzenie? Jak to działa?

za forum passata

Secondary Air Injection System - w skrócie można powiedzieć - jest po to aby przyspieszyć rozgrzewanie się katalizatora w celu redukcji emisji szkodliwych substancji. Dodatkowe powietrze wstrzykiwane jest zaraz za zaworami w głowicy powodując efekt "afterburn" (z Haynes Manual -dodatkowe spalanie powoduje, że katalizator szybciej pokonuje bariere 300 stopni. System dziala okolo 2 minuty po odpaleniu zimnego silnika...

Napisano
  • Autor

> za forum passata

> Secondary Air Injection System - w skrócie można powiedzieć - jest po to aby przyspieszyć

> rozgrzewanie się katalizatora w celu redukcji emisji szkodliwych substancji. Dodatkowe

> powietrze wstrzykiwane jest zaraz za zaworami w głowicy powodując efekt "afterburn" (z Haynes

> Manual -dodatkowe spalanie powoduje, że katalizator szybciej pokonuje bariere 300 stopni.

> System dziala okolo 2 minuty po odpaleniu zimnego silnika...

O smile.gif

Pewnie jak jest zimno, to system się nie uruchamia, bo i tak by nie zdążył w ciągu 2 minut.

Napisano

> przypomina ufo

i trzeba to olac bo nowa kosztuje ponad 1300

Napisano

> i trzeba to olac bo nowa kosztuje ponad 1300

A czy auto z turbo nie powinno sie najpierw rozgrzać (30s zanim oleum dotrze wszędzie) zanim sie kręcic będzie wyżej jak wolne obroty ? Jak to sie ma dla trwałości turbinki ?

Napisano

> A czy auto z turbo nie powinno sie najpierw rozgrzać (30s zanim oleum dotrze wszędzie) zanim sie

> kręcic będzie wyżej jak wolne obroty ? Jak to sie ma dla trwałości turbinki ?

Te 1100rpm mu nie zaszkodzi raczej, tym bardziej że trwa to nie dłużej niż minutę. Turbo nie obraca się tak szybko jak podczas obciążania silnika w czasie jazdy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.