Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd samodopasowania Sterownik Punto

Featured Replies

Napisano

Witam, podpinałem ostatnio Seja pod CDIF, bo mi wywalało Check. Co sie okazało komp łapie błąd Samodopasowania za każdym razem jak sie zapala check. Szybciej zapalał sie jak auto chodziło na wolnych przez chwile, podczas jazdy miałem spokój czasami przez 200 km.

Wywaliło ten błąd a ponadto sonda lambda ma jakiś pokręcony wykres, Strasznie ostry, schodzi w góre i w dół tak skokowo a mówili mi że powinny być to łagodne łuki.

Mam wykres wyglądający tak jak ten na dole, prosze sie nie sugerować tymi wykresami bo są typowo poglądowe.

Po odpięciu sondy Lambda narazie check sie nie pojawia wcale, jednak na odpietej sondzie CDIF nie chciał sie za każdym razem łączyć z centralką.

Komp IAW 8F, sonda była z SC 1.1 Widziałem na allegro że do Punto 1.2 8V i SC 1.1 były różne sondy.

otwarc.gif

Napisano
  • Autor

Nikt nie wie od czego może wywalać ten błąd 330?

Jeszcze 1 pytanie, jaki jest numer sondy występującej w Punto 1.2 8V sterownik IAW 8F z przed 99r?

Napisano

> Nikt nie wie od czego może wywalać ten błąd 330?

> Jeszcze 1 pytanie, jaki jest numer sondy występującej w Punto 1.2 8V sterownik IAW 8F z przed 99r?

Nie wiem co masz zepsute, i który konkretnie błąd Ci wywala (oprócz błędu samego w sobie są jeszcze informacje dodatkowe, które precyzują trochę bardziej co mu nie halo). Może te dodatkowe informacje w tym 330 są zakodowane. Ale do rzeczy, błąd samodopasowania / autoadaptacji polega na tym, jej parametry (zwiększanie lub zmniejszanie dawki paliwa) osiągneły wartość graniczną i ECU już dalej nie może ich zmieniać, a sonda lambda mu dalej pokazuje, że silnik nie oscyluje wokół zadanej mieszanki. Tak więc, tak, sprawdziłbym / podmienił na początek lambdę.

Napisano

> Komp IAW 8F, sonda była z SC 1.1 Widziałem na allegro że do Punto 1.2 8V i SC 1.1 były różne sondy.

Różnią się tylko długością kabla, stąd różne numery.

U mnie jest dokładnie taki sam problem, tylko że mierzony od drugiej strony - od wydechu, analizatorem spalin zlosnik.gif .

Na wolnych CO2 skacze sobie jak piłeczka, a po podmianie sondy problem znika natychmiast ok.gif .

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co masz zepsute, i który konkretnie błąd Ci wywala (oprócz błędu samego w sobie są jeszcze

> informacje dodatkowe....

CDIF nie pokazywał wiecej jak błąd 330, co do sondy wskazania były dziwne, wykres wyglądał jak ten dolny co pokazywałem w 1 poście.

Ostatnio jeżdże be zlambdy to o ile sie nie myle komp widzi że jest optymalny parametr lambdy, i wywaliło mi checka tez bez lambdy po ok 20 KM od skasowania błędów.

Napisano
  • Autor

> Różnią się tylko długością kabla, stąd różne numery.

> U mnie jest dokładnie taki sam problem, tylko że mierzony od drugiej strony - od wydechu,

> analizatorem spalin .

> Na wolnych CO2 skacze sobie jak piłeczka, a po podmianie sondy problem znika natychmiast .

Ale tych sond do fiatów jest z 7 chyba, i jaką tu wybrać?

Napisano

> CDIF nie pokazywał wiecej jak błąd 330, co do sondy wskazania były dziwne, wykres wyglądał jak ten

> dolny co pokazywałem w 1 poście.

> Ostatnio jeżdże be zlambdy to o ile sie nie myle komp widzi że jest optymalny parametr lambdy, i

> wywaliło mi checka tez bez lambdy po ok 20 KM od skasowania błędów.

Ale ten sam błąd? Bo teraz może Ci wywalać, że lambdy nie widzi...

Napisano

> CDIF nie pokazywał wiecej jak błąd 330

jedz na Euroskana, albo zalatw opis bledu z tego polskiego CDIFa.

Napisano

> Ale tych sond do fiatów jest z 7 chyba, i jaką tu wybrać?

Poszukaj takiej do CC Sporting - ta ma 40cm kabla + jedną czteropinową wtyczkę ok.gif .

Napisano

generalnie masz straszne zabuzenia w zawartosci (chyba) tlenu, momentami pokazuje ze jest bardzo bogato a momentami wcale oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> generalnie masz straszne zabuzenia w zawartosci (chyba) tlenu, momentami pokazuje ze jest bardzo

> bogato a momentami wcale

Ale to nie jest mój wykres, pisałem ze to poglądowo. że plus minus ode mnie tak wygląda, a auto lekko jakby przymulone.

Napisano
  • Autor

> Poszukaj takiej do CC Sporting - ta ma 40cm kabla + jedną czteropinową wtyczkę .

ja nie chce do 1.1, bo nie mam 1.1. Raczej musze szukać sondy do Punto 1.2 8V z przed 99 r, bo potem miały już po 2 sondy. Tylko te opisy na aukcjach durne jakieś bo u jednego sprzedawcy sonda pasi do 4 modeli a u innego to do prawie wszystkich.

Napisano

> ja nie chce do 1.1, bo nie mam 1.1. Raczej musze szukać sondy do Punto 1.2 8V z przed 99 r, bo

> potem miały już po 2 sondy. Tylko te opisy na aukcjach durne jakieś bo u jednego sprzedawcy

> sonda pasi do 4 modeli a u innego to do prawie wszystkich.

Do tego właśnie brnę - ta do CCS i P1 75 są takie same, różnią się tylko długością kabla ok.gif .

Napisano
  • Autor

> Do tego właśnie brnę - ta do CCS i P1 75 są takie same, różnią się tylko długością kabla .

To jaką z allegro byś np polecał?

I 2 pytanie, czy jak sie jeździ bez sondy moze wywalić marchewe?

Napisano

> To jaką z allegro byś np polecał?

> I 2 pytanie, czy jak sie jeździ bez sondy moze wywalić marchewe?

Nie może a nawet powinno ok.gif

Napisano

> Nie może a nawet powinno

punto I 75KM maly komp nie wywala marchewy

Napisano

> punto I 75KM maly komp nie wywala marchewy

ten wiekszy tez nie i IMO w PI wogole nie wywala bledu braku sondy w postaci kontrolki wtrysku.

Napisano
  • Autor

> punto I 75KM maly komp nie wywala marchewy

Mam dużego kompa i wywala marchewe, jest to wlaśnie błąd 330, bez sondy jak naraie przez tydzien tylko 1 wywaliło. a z sondą za każdym razem jak chwile postoi na jałowym to zapala i też 330. Więc nie wiem czemu twierdzicie zę os Lambdy nie wywala jak wywala.

Napisano

> Mam dużego kompa i wywala marchewe, jest to wlaśnie błąd 330, bez sondy jak naraie przez tydzien

> tylko 1 wywaliło. a z sondą za każdym razem jak chwile postoi na jałowym to zapala i też 330.

> Więc nie wiem czemu twierdzicie zę os Lambdy nie wywala jak wywala.

Samej lambdy nie powinien (wpisuje sobie za to błąd do pamięci), ale wywala na bank jak to co ECU próbuje ustalić na podstawie lambdy wykracza poza dopuszczalne granice. Krótko mówiąc, jak odłączysz lambdę = no marchewa, jak lambda jest tylko trochę trafiona = no marchewa (ale negatywny wpływ na pracę silnika), jak lambda daje kosmiczne odczyty = marchewa.

Napisano

> ten wiekszy tez nie i IMO w PI wogole nie wywala bledu braku sondy w postaci kontrolki wtrysku.

potwierdzam, do tego nie wiam skad te przekonania z rodzajami sondy, ja mam 900tkową i jeżdze zlosnik.gif one co najwyzej mogą sie różnic długoscią kabla

Napisano

> To jaką z allegro byś np polecał?

> I 2 pytanie, czy jak sie jeździ bez sondy moze wywalić marchewe?

Wydaje mi się, że Bosch wrzucał sony na pierwszy montaż w CCS i tego bym się trzymał ok.gif .

Napisano

> Mam dużego kompa i wywala marchewe, jest to wlaśnie błąd 330, bez sondy jak naraie przez tydzien

> tylko 1 wywaliło. a z sondą za każdym razem jak chwile postoi na jałowym to zapala i też 330.

> Więc nie wiem czemu twierdzicie zę os Lambdy nie wywala jak wywala.

Duzego tzn jakiego?

ECOLa?

Jak tak to wywal to w pizdu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Duzego tzn jakiego?

> ECOLa?

> Jak tak to wywal to w pizdu

IAW 8F

Są chyba ze 3 wielkosci, ja mam ten wiekszy niż miałem w 1.1 SPI ale nie największy, bo widziałęm jakieś takie jeszcze większe od tego co mam 270751858-jezyk.gif

Zresztą foto masz tu

I niby czemu nie ECOLa??

dsc00683.th.jpg

dsc00682b.th.jpg

Napisano

> IAW 8F

> Są chyba ze 3 wielkosci, ja mam ten wiekszy niż miałem w 1.1 SPI ale nie największy, bo widziałęm

> jakieś takie jeszcze większe od tego co mam

> Zresztą foto masz tu

> I niby czemu nie ECOLa??

Ale kloc zlosnik2.gificon_eek.gif co to jezd ten ecol?

Napisano
  • Autor

> Ale kloc co to jezd ten ecol?

Cholera wi! Znowu coś wymyślają zlosnik.gif

Napisano

> IAW 8F

> Są chyba ze 3 wielkosci, ja mam ten wiekszy niż miałem w 1.1 SPI ale nie największy, bo widziałęm

> jakieś takie jeszcze większe od tego co mam

> Zresztą foto masz tu

> I niby czemu nie ECOLa??

To zacznij od wymiany tego szajsu ... Powaznie waytogo.gif

To on jest powodem wiekszosci problemow z silnikiem wink.gif

Jak cos to mam kompa na handel swiety.gif

Napisano
  • Autor

> To zacznij od wymiany tego szajsu ... Powaznie

> To on jest powodem wiekszosci problemow z silnikiem

> Jak cos to mam kompa na handel

Wytłumacz mi czemu to niby szajs skoro był fabrycznie w niejednym Punto?

Napisano

> Wytłumacz mi czemu to niby szajs skoro był fabrycznie w niejednym Punto?

Bo lapie bledy i "sie psuje"

Zapytaj sie huby to Ci powie waytogo.gif

Swapowalem ditera i tez na poczatku mial takiego kompa i sie dzialy cuda na kiju ...

Napisano
  • Autor

> Bo lapie bledy i "sie psuje"

> Zapytaj sie huby to Ci powie

> Swapowalem ditera i tez na poczatku mial takiego kompa i sie dzialy cuda na kiju ...

Mi sie nie dzieją "Cuda na kiju" Nie sieje niewiadomymi błędami tylko mam uwaloną lambdę.

Zrobiłem adaptacje bez sondy i nie wali checka już, ale co do sond dalej nie wiem co kupować.

Napisano

> Mi sie nie dzieją "Cuda na kiju" Nie sieje niewiadomymi błędami tylko mam uwaloną lambdę.

> Zrobiłem adaptacje bez sondy i nie wali checka już, ale co do sond dalej nie wiem co kupować.

Sondy sa wszystkie takie same, roznia sie tylko glugoscia kabla i tyle ...

Napisano
  • Autor

> Sondy sa wszystkie takie same, roznia sie tylko glugoscia kabla i tyle ...

No ale rozbieżność cenowa od 100 do 400 zł, a te od MPI z 2 sondami nie różnią się od tych starszych> Nie rozumiem czemu sprzedawcy podają tyle różnych modeli tych sond. Nawet jak Chodzi o kabel to były krótsze i dłuższe, to skad tyle różnic?

PS Poślij cene kompa na Priv i jaki to jest.

Napisano
  • Autor

....... (oprócz błędu samego w sobie są jeszcze

> informacje dodatkowe, które precyzują trochę bardziej co mu nie halo). Może te dodatkowe

> informacje w tym 330 są zakodowane. .....

Jak odczytać te zakodowane info?

Napisano

> ....... (oprócz błędu samego w sobie są jeszcze

> Jak odczytać te zakodowane info?

Trzeba zczytać dodatkowe bajty diagnostyczne, w przypadku tego błędu możeszesz się dowiedzieć tylko czy autoadaptacja ma za bogato, czy za ubogo. Nie wiem, które programy to robią, bo ja używam swojego własnej roboty.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Chciałbym zauważyć ze jak ktoś ma Swap na 1.2 8V i dużego kompa to uwalona Sonda Lambda może walić check, choć każdy prawie tu twierdził zę nie

Po wymianie na dobrą check nie występuje, a po adaptacji przepustnicy auto całkiem inaczej sie zbiera 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Chciałbym zauważyć ze jak ktoś ma Swap na 1.2 8V i dużego kompa to uwalona Sonda Lambda może walić

> check, choć każdy prawie tu twierdził zę nie

> Po wymianie na dobrą check nie występuje, a po adaptacji przepustnicy auto całkiem inaczej sie

> zbiera

Dlatego Ci mówili, żebyś kompa zmienił tongue.gif Fajnie, że ogarnąłeś problem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego Ci mówili, żebyś kompa zmienił Fajnie, że ogarnąłeś problem

Nie ma potrzeby zmiany, jakby nie waliło checka pewnie bym sie sondą nawet nie zainteresował, a tak jak działa to niech działa, po co zmieniać.

Dzięki za twoja pomoc wink.gif

Napisano

> choć każdy prawie tu twierdził zę nie

pokaz gdzie? byla mowa, ze odlaczenie sondy nie powoduje zapalenia kontrolki.

jesli obwod podgrzewania jest uszkodony, to zapala sie marchewa. ok.gif

Napisano

dołącze się do tej sparwy :/ bo widze żę też masz ten sam problem co ja z 1.2 8v komp ecol :/ marchewa się zapala, niestety z moim dużym kompem nie da się połączyć :/, narazie odłączyłem sąde i zobacze czy się zapala na podmiane mam z spi ale problem jest z wykręceniem ze starego kolektora

Napisano

> dołącze się do tej sparwy :/ bo widze żę też masz ten sam problem co ja z 1.2 8v komp ecol :/

> marchewa się zapala, niestety z moim dużym kompem nie da się połączyć :/, narazie odłączyłem

> sąde i zobacze czy się zapala na podmiane mam z spi ale problem jest z wykręceniem ze starego

> kolektora

Jak jedziesz jutro do kamienia to moge Ci pozyczyc kompa z 8v tylko zebys mi go nie zakodowal i zobaczysz czy pomoze wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.