Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup PASSATA B5 2004r. Proszę o poradę.

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam na oku do kupienia Passata B5 z 2004r. Silnik 1.9 w wersji 130KM. Opcja wyposażenia to chyba najwyższa - bo jest i klimatronic i podgrzewane siedzenia, itd. Przebieg oryginalny 127 tys - pewny na 99% wink.gif

Miałbym do was kilka pytań:

1) Jak wychodzi eksploatacja tego modelu - ceny części zamiennych?

2) Jakie jest spalanie w mieście i w trasie? Osobiście mam do pracy 7-8km w mieście i zastanawiam się ile ten silniczek paliłby mi w takiej trasie wink.gif

3) Na co zwrócić uwagę przy zakupie - może są jakieś newralgiczne punkty?

4) Czy jest możliwość wymiany radiomagnetofonu na CD w tym aucie (ten model co oglądam ma jeszcze niestety radiomagnetofon).

Z góry dziękuję za porady i wskazówki smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Chodzi Ci o to czy Anglik czy nie? Jesli o to pytasz to 100% nie przekładany.

Napisano

> Sprawdzić czy nie przekładaniec RHD>LHD. Chyba,że Ci to nie robi różnicy

a co jest zlego w LHD?

Napisano

> Witam,

> mam na oku do kupienia Passata B5 z 2004r. Silnik 1.9 w wersji 130KM. Opcja wyposażenia to chyba

> najwyższa - bo jest i klimatronic i podgrzewane siedzenia, itd.

jaki silnik? AWX?

skora na fotelach jest? jesli nie ma to nie najwyzsza wersja wink.gif

> Miałbym do was kilka pytań:

> 1) Jak wychodzi eksploatacja tego modelu - ceny części zamiennych?

zalezy czego. dwumasa ze sprzeglem od 1600 do 3000. turbo w okolicach 1000-1500. te dwie rzeczy predzej czy pozniej padna i trzeba naprawiac.

> 2) Jakie jest spalanie w mieście i w trasie? Osobiście mam do pracy 7-8km w mieście i zastanawiam

> się ile ten silniczek paliłby mi w takiej trasie

ile km rocznie bedziesz robil?

jesli robisz tylko trasy do pracy i do kosciola to po co Ci diesel?

ja kupilem i zaluje. w miescie (wroclaw) pali od 6 do 12 (korki). poza trasa zalezy jak jezdzisz. mnie pali od 4.5 (spokojna jazda) do 10 (zapieprzanie autostrada z gazem w podlodze).

ogolnie przy tej cenie ropy wcale nie wychodzi tanio - w porownaniu do gazu.

> 3) Na co zwrócić uwagę przy zakupie - może są jakieś newralgiczne punkty?

dwumas czy nie szarpie przy ruszaniu, czy dziala klima (mozna zrobic test klimy) i inne podstawowe rzeczy. zrob przegazowke - czy nie kopci na czarno. jak mu wjedziesz na czerwone pole z obrotami moze puscic dymka ale chwilowo. silnikowi nic wiecej nie powinno byc.

typowa usterka sa zapieczone kierownice turbiny - efekt jezdzenia na niskich obrotach, dlatego te silniki od czasu do czasu trzeba wkrecac na obroty i przegonic po autostradzie. zapieczone egry to tez norma ale mozna samemu wyczyscic i oslepic.

warto sprawdzic czy odplywy spod akumulatora sa drozne. lubia sie zapchac poprochem i masz powodz w aucie - pod dywanikami wszystko plywa.

drogie jest zawieszenie bo alu wielowahaczowe. zamienniki sa tanie ale nie warto kupowac. lepsze elementy kosztuja i to sporo. w porownaniu do opla bardzo drogo.

duzo wiecej wyczytasz na forum vw passata - ale niestety poziom uczynnosci uzytkownikow tego forum jest tragiczne = na zadane laickie pytanie dostajesz lakoniczna odpowiedz i watek laduje w koszu :/. poziom merytoryczny w miare ok.

> 4) Czy jest możliwość wymiany radiomagnetofonu na CD w tym aucie (ten model co oglądam ma jeszcze

> niestety radiomagnetofon).

a tego to nie wiem.

ps. AWX jezdzi na BIO wiec masz ladny zapach spalin wink.gif

Napisano

> Rozwiń pytanie

przerabiales auto i jestes niezadowolony czy wyczytales, ze Ci co przerabiaja to potencjalni zabojcy bo lepia auto?

chodzi mi o to co jest zlego w kupnie przerobionego LHD?

Napisano

> przerabiales auto i jestes niezadowolony czy wyczytales, ze Ci co przerabiaja to potencjalni

> zabojcy bo lepia auto?

> chodzi mi o to co jest zlego w kupnie przerobionego LHD?

Chodzi mi o to aby mieć świadomość co się kupuje. Ludki kupują takie auta płacąc jak za rodowitego LHD, a auto w rzeczywistości ma niższą wartość ze względu na pochodzenie. Do aut po przekładce nic nie mam - moja siostra takim jeździ i wielu znajomych i wszystko jest ok.gif Osobiście w razie potrzeby byłbym zdecydowany na zakup anglika i przekładkę ok.gif

Napisano

> Chodzi mi o to aby mieć świadomość co się kupuje. Ludki kupują takie auta płacąc jak za rodowitego

> LHD, a auto w rzeczywistości ma niższą wartość ze względu na pochodzenie.

no wlasnie ja tego nie rozumiem. dlaczego niby? bo przelozone?

Do aut po przekładce

> nic nie mam - moja siostra takim jeździ i wielu znajomych i wszystko jest Osobiście w razie

> potrzeby byłbym zdecydowany na zakup anglika i przekładkę

no wlasnie ja tez mam i nie moge zlego slowa powiedziec. rzezba jakas tam byla ale wszystko zrobione jak nalezy. nie mialbym oporow przed kupnem angola ani przed ponownym przerobieniem.

zastanawia mnie tylko skad sie wziela taka opinia, ze LHD to zło.

Napisano

> zalezy czego. dwumasa ze sprzeglem od 1600 do 3000. turbo w okolicach 1000-1500 . te dwie rzeczy

Rozwiniesz?

Napisano

> no wlasnie ja tego nie rozumiem. dlaczego niby? bo przelozone?

> Do aut po przekładce

> no wlasnie ja tez mam i nie moge zlego slowa powiedziec. rzezba jakas tam byla ale wszystko

> zrobione jak nalezy. nie mialbym oporow przed kupnem angola ani przed ponownym przerobieniem.

> zastanawia mnie tylko skad sie wziela taka opinia, ze LHD to zło.

A powiedz mi skad masz wiedziec jak to auto zostalo przelozone?

Bo znajac kunszt naszych magikow, to ja bym sie nie podjal kupna takiego samochodu nawet za polowe ceny LHD.

Niestety nikt nie przeklada tego charytatywnie, wiec robi sie to po kosztach...

A wolalbym sie nie zdziwic np, ze poduchy nie odpalily a powinny.

Wg mnie wg te samochody powinny miec adnotacje w dowodze, ze byly RHD sick.gif

Napisano

> A powiedz mi skad masz wiedziec jak to auto zostalo przelozone?

> Bo znajac kunszt naszych magikow, to ja bym sie nie podjal kupna takiego samochodu nawet za polowe

> ceny LHD.

> Niestety nikt nie przeklada tego charytatywnie, wiec robi sie to po kosztach...

> A wolalbym sie nie zdziwic np, ze poduchy nie odpalily a powinny.

> Wg mnie wg te samochody powinny miec adnotacje w dowodze, ze byly RHD

a kupujac RHD masz pewnosc, ze nie zostalo zespawane z dwoch innych, ze poduszki dzialaja i wszystko inne? tez nie masz pewnosci.

przeciez naprawy powypadkowe tez sa robione po kosztach, jak najtaniej.

Napisano

> rozwin

bukiet frytek pomieszany z zapachem smazonej ryby.

a co tu rozwijac? zeby.GIF. powahaj spaliny z ropy i z bio - roznica kolosalna.

Napisano

> Rozwiniesz?

co rozwijac?

uzywana dwumasa ze sprzeglem mozna kupic juz od paru stowek. nowy komplet prawie 3tys.

to samo z turbo. regenerowane mozna kupic za ok 800zl + wymiana jak ktos nie potrafi/ nie ma czasu/ nie ma gdzie i wychodzi jakies 1.5tys.

Napisano

> a kupujac RHD masz pewnosc, ze nie zostalo zespawane z dwoch innych, ze poduszki dzialaja i

> wszystko inne? tez nie masz pewnosci.

> przeciez naprawy powypadkowe tez sa robione po kosztach, jak najtaniej.

Pewnosci nie mam, ale kupujac bezwypadkowe mam duuuuuzo wieksze prawdopodobienstwo, ze nikt w nim nie grzebal.

Wlasnie majac na uwadze, jak naprawia sie po wypadkach uwazam, ze przekladki sa robione na podobnym poziomie technologicznym.

Wybacz, ale ja bym nie zaryzykowal tym jezdzic ok.gif

Napisano

> co rozwijac?

> uzywana dwumasa ze sprzeglem mozna kupic juz od paru stowek. nowy komplet prawie 3tys.

Zamienil stryjek sierierke...? zlosnik.gif

> to samo z turbo. regenerowane mozna kupic za ok 800zl + wymiana jak ktos nie potrafi/ nie ma czasu/

> nie ma gdzie i wychodzi jakies 1.5tys.

I pojezdzi 3 miesiace przy dobrych wiatrach oslabiony.gif

Jak juz podajesz koledze orientacyjne ceny czesci, to niech to przynajmniej beda ceny za godne polecenia zamienniki ok.gif

Napisano

> Pewnosci nie mam, ale kupujac bezwypadkowe mam duuuuuzo wieksze prawdopodobienstwo, ze nikt w nim

> nie grzebal.

kup u nas bezwypadkowe - rosyjska ruletka lub musisz sie znac zeby wytropic zlomy.

> Wlasnie majac na uwadze, jak naprawia sie po wypadkach uwazam, ze przekladki sa robione na podobnym

> poziomie technologicznym.

zgodze sie, ze istnieje pewien odsetek dziechciarzy, ktory robia na sztuke. ja widzialem jak robione jest moja przekladka i nie mam obaw jezdzic smile.gif

> Wybacz, ale ja bym nie zaryzykowal tym jezdzic

wiesz na czym polega przelozenie np. renault laguny? na wyjeciu gumowych zaslepek, przelozeniu wiazki (tej samej bo pasuje), zalozeniu gumowych zaslepek. jedyna obawa, ze cos Ci nie bedzie dzialac to fakt, ze nie zadziala Ci opuszczanie szyby wink.gif.

oczywiscie to duze uproszczenie ale niektore modele jak wlasnie laguna czy mondeo jest typu plug and play. nie da sie nic spartolic wink.gif

Napisano

> Zamienil stryjek sierierke...?

e, no nie przesadzaj. za 200zl mozna sie pomeczyc ze skrzynia. niech i padnie za rok to sie znow wymieni na kolejne.

> I pojezdzi 3 miesiace przy dobrych wiatrach

gwarancje niby daja na pol roku. nie mialem przyjemnosci regenrowac. Tobie padlo po regeneracji?

nowe turbo zabija cena...

> Jak juz podajesz koledze orientacyjne ceny czesci, to niech to przynajmniej beda ceny za godne

> polecenia zamienniki

imo za 1500 da sie zrobic turbo tak zeby pojezdzilo znacznie dluzej niz 3 miesiace. ale moze sie nie znam piwo.gif

Napisano

> gwarancje niby daja na pol roku. nie mialem przyjemnosci regenrowac. Tobie padlo po regeneracji?

Pada. Niestety poprzedni wlasciciel dal sie namowic mechanikom na wymiane oryginalu po 150kkm, bo podobno halasowalo...

Zamowil korespondencyjnie regenerowana w pewnej firmie, wymienil, odeslal swoje 'uszkodzone'. Nawet 10kkm nie minelo i gwizda jak cholera sciana.gif

Gwarancja oczywiscie jest, ale po pierwsze to to jeszcze musza ja uznac, po drugie znow dochodzi koszt wymiany, po trzecie trzeba im turbo wyslac i oczywiscie modlic sie zeby nie robili problemow i zalatwili wszystko szybko, bo bez turbo raczej ciezko jezdzic. A na koniec modlic sie zeby jednak troche dluzej wytrzymalo sciana.gif

Z tego co mi mowil 'moj mechanik' tych turbin sie po prostu nie da dobrze zregenerowac i zdecydowanie odradza.

> nowe turbo zabija cena...

Cene nowego trawie juz jakis tydzien ale chyba ostatecznie zdecyduje na wymiane zlosnik.gif

> imo za 1500 da sie zrobic turbo tak zeby pojezdzilo znacznie dluzej niz 3 miesiace. ale moze sie

> nie znam

Jak napisalem wyzej - jedna wielka loteria. Masz czas, grzebiesz sam, firma lokalna pod reka, to moze i warto sie bawic. Dla chcacych uniknac problemow, to zdecydowanie nie jest godna polecenia opcja.

Napisano

> kup u nas bezwypadkowe - rosyjska ruletka lub musisz sie znac zeby wytropic zlomy.

Miernik lakieru kosztuje 200PLN, wizyta w ASO pewnie max 300PLN.

To chyba nie sa duze koszta, a pozwola odsiac 99% zlomu zlosnik.gif

> zgodze sie, ze istnieje pewien odsetek dziechciarzy, ktory robia na sztuke. ja widzialem jak

> robione jest moja przekladka i nie mam obaw jezdzic

> wiesz na czym polega przelozenie np. renault laguny? na wyjeciu gumowych zaslepek, przelozeniu

> wiazki (tej samej bo pasuje), zalozeniu gumowych zaslepek. jedyna obawa, ze cos Ci nie bedzie

> dzialac to fakt, ze nie zadziala Ci opuszczanie szyby .

> oczywiscie to duze uproszczenie ale niektore modele jak wlasnie laguna czy mondeo jest typu plug

> and play. nie da sie nic spartolic

Nadal ciezko mi w to uwierzyc, ze nic wiecej sie tam nie zmienia... A kolumna kierownicy, cale wnetrze itp?

Ja bym dla siebie tego nie kupil po prostu, ale skoro Ty jestes zadowolony to ok.gif

Napisano

> Nadal ciezko mi w to uwierzyc, ze nic wiecej sie tam nie zmienia... A kolumna kierownicy, cale

> wnetrze itp?

no wiadomo, ze to tez trzeba przelozyc. ale w tych autach jest to naprawde bezproblemowe i latwe.

> Ja bym dla siebie tego nie kupil po prostu, ale skoro Ty jestes zadowolony to

masz prawo ok.gif

Napisano

> wizyta w ASO pewnie max 300PLN.

> To chyba nie sa duze koszta, a pozwola odsiac 99% zlomu

Biorac pod uwage ze ogladniesz minimum 20 auto generuje to koszty w grancach 6000zł rotfl.gif

A tak na serio ogladnelem 26 sztuk zanim kupilem bezwypadkowego. I juz nie wybrzydzalem ze skrzynia 5 ze niema climatronica ze biały wink.gif Bo po tym co ogladnalem cieszylem ze ze wogle byl jeden bezwypadkowy wink.gif

Napisano

slowo klucz - korespondencyjnie.

czytalem, ze korespondencyjni lubia robic problemy, ze nie oni montowali itp itd.

ja jesli juz to wstawilbym do warsztatu zajmujacego sie regeneracja, oni niech wymotnuja, naprawia i zamontuja.

Napisano

> Miernik lakieru kosztuje 200PLN, wizyta w ASO pewnie max 300PLN.

no niby tak. ale po 5 sztuce to juz 1500zl :/.

Napisano
  • Autor

dzięki za info .... chyba zrezygnuję ... auto ma wiele plusów ale jak i widzę minusy .... dla mnie najważniejszy, mało robię kilometrów bo do pracy mam ok. 8km czasami w korku frown.gif Rocznie przejeżdżam może z 14-17 tys. Także analizując w żadnej postaci diesel mi się nie opłaca, a jeszcze jak pomyślę o kosztownych naprawach to ..... wiadomo. Poszukam czegoś w benzynie z możliwością instalacji gazu smile.gif

Dziękuję za rady i pozdrawiam

Napisano

> przerabiales auto i jestes niezadowolony czy wyczytales, ze Ci co przerabiaja to potencjalni

> zabojcy bo lepia auto?

> chodzi mi o to co jest zlego w kupnie przerobionego LHD?

Może i ja jestem przewrażliwiony ale połowa passków b5 na allegro ma duże lusterka od pasażera, może to właśnie świadczyć że auto było anglikiem. sick.gif

Miałem niedawno okazje widzieć jak robią angliki na PL, pan Kaziu z druciarnią na wierzchu z daleka od świata aby chyba nikt nie widział sick.gif

Napisano

> Może i ja jestem przewrażliwiony ale połowa passków b5 na allegro ma duże lusterka od pasażera,

> może to właśnie świadczyć że auto było anglikiem.

Od bodajże 2003 lub 2004r oryginalnie były 2 duże lusterka, razem z kierunkowskazami.

Można jeszcze inne mixy spotkać np. włącznik awaryjnych jest raz po lewej a raz po prawej stronie konsoli. Tunel środkowy między fotelami - dźwignia ręcznego czasem jest przy fotelu pasażera a czasem przy fotelu kierowcy.

Napisano

> Może i ja jestem przewrażliwiony ale połowa passków b5 na allegro ma duże lusterka od pasażera,

bo po 2004 tak wlasnie mialy.

> może to właśnie świadczyć że auto było anglikiem.

anglika wykrywa sie innymi metodami.

> Miałem niedawno okazje widzieć jak robią angliki na PL, pan Kaziu z druciarnią na wierzchu z daleka

> od świata aby chyba nikt nie widział

no na pewno takie widoki moga zniechecac. ale to tak jak oddasz auto na naprawe po wypadku. jeden zrobi porzadnie zgodnie ze sztuka, a drugi ulepi z drutu.

Napisano

> dzięki za info .... chyba zrezygnuję ... auto ma wiele plusów ale jak i widzę minusy .... dla mnie

> najważniejszy, mało robię kilometrów bo do pracy mam ok. 8km czasami w korku Rocznie

> przejeżdżam może z 14-17 tys. Także analizując w żadnej postaci diesel mi się nie opłaca, a

15 tys rocznie hmm.gif musisz policzyc. pamietaj, ze gaz tez nie jest taki bezobslugowy. drozsze przeglady do tego raz w roku trzeba by podjechac na wymiane filterka i jakas regulacje. wszystko ma swoje + i -.

> jeszcze jak pomyślę o kosztownych naprawach to ..... wiadomo.

nie przesadzaj z tymi kosztownymi naprawami. benzyny tez sa kosztowne w naprawie. tez maja turba, tez padaja pompy paliwowe.

Napisano

> no niby tak. ale po 5 sztuce to juz 1500zl :/.

No tak, ale nie bedziesz chyba z kazdym autem jezdzil do ASO hehe.gif

Po to wlasnie warto kupic miernik, zeby na wstepie odsiac padline, ktorej niestety jest wiekszosc sick.gif

Napisano

> anglika wykrywa sie innymi metodami.

Poradź wodzu jak jeszcze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.