Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wymianie poduszek silnika mocno trzęsię na biegu jałowym

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jestem tuż po wymianie wszystkich poduszek silnika. Wszystkie były pourywane. Po tej operacji bardzo mocno trzęsie budą na luzie, kierownica mało nie wyskoczy, muszę ją mocno trzymać. Mechanik mówi, że podkręci trochę obroty to będzie w porządku.

Czy gumy w nowych poduszkach muszą się trochę wyrobić? Czy to trzęsienie z czasem minie? Czy może mechanik gdzieś przekombinował?

Napisano

> Mechanik mówi, że podkręci trochę obroty to będzie w porządku.

Taaa... Tylko niech nie ustawia więcej niż 3000... wink.gif

Wejdź do kanału, poluzuj (sporo) wszystkie poduszki, odpal silnik niech się poustawiają po swojemu. Mechanior pewnie wymieniał poduszki "po jednej", każdą dokręcając do oporu. Silnik jest ustawiony tak jak był na urwanych, jak widać w dość przypadkowy sposób wink.gif

> Czy gumy w nowych poduszkach muszą się trochę wyrobić? Czy to trzęsienie z czasem minie?

2 razy "nie".

P.S. A swoją drogą to dwa lata zwlekałeś z wymianą wink.gifKLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Zgadza się, poduszki były wymieniane "po jednej" i pewnie dokręcane do oporu.

Czyli wystarczy poluzować dość mocno wszystkie poduchy, odpalić silnik, dać mu trochę popracować, żeby się ułożył na poduszkach. A na koniec rozumiem, że spowrotem dokręcić do oporu?

Napisano

A na koniec rozumiem, że spowrotem dokręcić do oporu?

Nawet w trakcie można go przegazować troszeczke.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> A na koniec rozumiem, że spowrotem dokręcić do oporu?

> Nawet w trakcie można go przegazować troszeczke.

> PZDR VEN

Chodzi mi o to, czy po poluzowaniu poduszek, odpaleniu silnika i przegazowaniu go, kiedy już silnik się ustawi na swoim miejscu, należy ponownie dokręcić na maksa poduszki, czy zostawić je nieco poluzowane?

Napisano

> Chodzi mi o to, czy po poluzowaniu poduszek, odpaleniu silnika i przegazowaniu go, kiedy już silnik

> się ustawi na swoim miejscu, należy ponownie dokręcić na maksa poduszki, czy zostawić je nieco

> poluzowane?

Sorka nie dopisałem, oczywiście dokręcić - z tym luzowaniem chodzi o to aby się właśnie silnik prawidłowo na poduszkach ułożył.

PZDR VEN

Napisano

> Zgadza się, poduszki były wymieniane "po jednej" i pewnie dokręcane do oporu.

Zobacz: podczas operacji wymiany poszczególnej poduszki silnik był podparty lewarkiem czy czymśtam. W związku z tym z pewnością nie był ustawiony w takiej pozycji jak podczas "normalnego zwisu" wink.gif I w takiej pozycji została założona nowa poduszka i dokręcona. Otwory w budzie nie są okrągłe ale mają kształt fasolek, więc jak sam rozumiesz można sporo "przekrzywić" silnik.

> Czyli wystarczy poluzować dość mocno wszystkie poduchy, odpalić silnik, dać mu trochę popracować,

> żeby się ułożył na poduszkach. A na koniec rozumiem, że spowrotem dokręcić do oporu?

Dokładnie tak. I tak jak pisze vendorr, można przygazować, albo/i zapiąć jedynkę, zaciągnąć ręczny i próbować ruszyć, czyli zrobić wszystko aby silnik z poduszkami ułożył się na swoim miejscu. Niektórzy robią tak, że jeden siedzi w aucie i trzyma obroty, tak ze 2000, a drugi w kanale dokręca śruby poduszek. Ale to już perfekcjoniści i hardkorowcy wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dziękuję Panowie za wskazówki. Jutro będę działał. Dam znać jak poszło.

Napisano

Miałem podobny problem z Fiatem Punto. Wymieniłem jedną poduszkę (o ile pamiętam tą obok skrzyni biegów). Nie dość, że trzęsło budą, to jeszcze przenosiło hałas przekładni. Okazało się, że to wina zbyt twardej poduszki (tani zamiennik). Kupiłem na szrocie za parę złotych używaną i problem zniknął.

Napisano
  • Autor

No więc sprawa wygląda następująco: działanie typu poluzowanie poduszek i pogazowanie silnikiem, żeby się ułożył, nie pomogło, ale... problem prawdopodobnie w tym, że fachowcy wymienili mi trzy poduszki, w tym dwie boczne jednej firmy (topran) a środkową innej firmy (jakiś "no name"). Prawdopodobnie to ona stwarza problem, bo wystarczyło tylko tę środkową poduchę poluzować i drganie ustawało. Stanęło na tym, że wymienią mi tą środkową również na tej samej firmy co boczne i mam nadzieję, że problem się rozwiąże, bo jeździć się nie da kiedy kierownica chce wyskoczyć. Wogóle co to za pomysł wymieniać poduszki silnikowe różnych firm? Btw, co to za firma "topran", jakościowo w miarę?

Napisano

> Btw, co to za firma "topran", jakościowo w miarę?

jedni chwalą, drudzy odradzają

ogólnie części mają średniej jakości...

Napisano

> jedni chwalą, drudzy odradzają

> ogólnie części mają średniej jakości...

ja odradzam, fajans no.gif

Napisano

> co to za firma "topran"

Topran to inaczej Hans Pries. Nie chcę Cię załamywać ale to "najniższa półka". Firma nie produkuje tylko pakuje, najczęściej to co im wpadnie w ręce. Jak chcesz się zdołować, to wpisz w szukajkę kącikową "hans pries", poczytasz opinie. Tak z ciekawości spytam: ile płaciłeś za poduszki? Jak się pojawi zielik to sypnie nazwami dobrych firm, mi się kojarzy tylko firma Mayle.

Pozdroofka

Napisano

Najlepsze są poduszki LEMFORDER'a. Pozostałe to ruletka. Może być dobrze, a może być kicha. Tutaj mamy przykład części, która nadaje się jedynie na reklamację.

Nie możemy też generalizować. Sam mam założone kilka części z firmy TOPRAN i jakoś się nie psują, a te same odpowiedniki lepszej marki już miałem okazję reklamować. Tu nie ma reguły.

Napisano

> Najlepsze są poduszki LEMFORDER'a. Pozostałe to ruletka.

Wymieniłem wszystkie poduszki Lemforder zgodnie ze wszystkimi zasadami i niestety dopiero po kilku miesiącach uspokoiło się na tyle, że można kogoś zabrać do samochodu. Najgorzej jest gdy jest zimno a samochód stał kilka dni.

W porównaniu z oryginalnymi te nowe były jak kamienie.

> Tu nie ma reguły.

Właśnie, nawet wśród najlepszych... W całej rozciągłości potwierdzam.

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości spytam: ile płaciłeś za poduszki?

Mechanik mówił, że coś koło 80 zł za sztukę.

Mam nadzieję, że po wymianie tej środkowej poduszki, która wyraźnie powodowała to drżenie, da się jakoś normalnie jeździć. Jutro chłopaki mają działać. Dam znać jak im poszło.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany. Okazało się, że drżenie kierownicy i budy powodowała ta środkowa poducha, która była z innej firmy niż boczne. Była twarda jak kamień. Po wymianie środkowej poduchy jest już ok. Dzięki za podpowiedzi!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.