Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie a rozmiar opon ??

Featured Replies

Napisano

Witam,

Moich rozterek cd.

Wiem ze podobne tematy były poruszane na tym forum ale nie znalazłem potrzebnej mi odpowiedzi.

Fiat zaleca do Bravo opony 175/65 R14. W moim egzemplarzu są zainstalowane 185/60 R14.

Czy zmiana opon na zalecane przez producenta może w znaczący sposób wpłynąc na poziom spalania ?? Jaka to może być różnica (niektórzy pewnie wiedzą ze moje Bravo w tej chwili pali średnio 10l/100km przy jezdzie ze znaczną przewagą jazdy pozamiejskiej ( 100 - 120 km/h) więc szukam oszczędności..

I jeszcze jedno pytanie moze oczywiste ale dla mnie nie. CZy na moje felgi założę opony 175/65 R14.

Z góry dzięki,

Napisano

masz zamienniki...

nic to nie da...

napraw padake to zacznie palic tyle co w katalogu...

Napisano

Moim zdaniem nie odczujesz zadnej roznicy w spalaniu.

Nawet jakbys zalozyl 135/80 czy cos w tym stylu, tez roznica bylaby baaardzo mala o ile wogole by byla. Zato odczulbys ogromna roznice w komforcie pokonywania zakretow.

Przyczyny wysokiego spalania raczej szukalbym gdzieindziej

Napisano

> Witam,

> Moich rozterek cd.

> Wiem ze podobne tematy były poruszane na tym forum ale nie znalazłem

> potrzebnej mi odpowiedzi.

> Fiat zaleca do Bravo opony 175/65 R14. W moim egzemplarzu są

> zainstalowane 185/60 R14.

> Czy zmiana opon na zalecane przez producenta może w znaczący sposób

> wpłynąc na poziom spalania ?? Jaka to może być różnica

> (niektórzy pewnie wiedzą ze moje Bravo w tej chwili pali średnio

> 10l/100km przy jezdzie ze znaczną przewagą jazdy pozamiejskiej (

> 100 - 120 km/h) więc szukam oszczędności..

> I jeszcze jedno pytanie moze oczywiste ale dla mnie nie. CZy na moje

> felgi założę opony 175/65 R14.

> Z góry dzięki,

Ja mam w swoim 1.9 TD 205/45/16 i tez mi palił 10. Teraz wymieniłem termostat , olej, wszystkie płyny

i w mieście pali 7 literków. Jeszcze tylko trasy niezmierzyłem.

Napisano

ja ostatnio z powodu braku pieniedzy zaczelem jezdzic moim diselkiem tak ekonomicznie ze w miescie spala ponizej 5l/100 km. jaezeli to cos zmieni to moje oponki 195/50/15. takzeszukaj jakiejs prazwdziwej przyczyny w padace smile.gif

Napisano

> Czy zmiana opon na zalecane przez producenta może w znaczący sposób

> wpłynąc na poziom spalania ??

W znaczacy nie, ale moze. Od szerokosci wazniejsze sa jednak opory toczenia konkretnego modelu opony. U mnie po zmianie letnich 185, na zimowe 165 (standard) spalanie nieco spadlo.

Napisano

> Moim zdaniem nie odczujesz zadnej roznicy w spalaniu.

> Nawet jakbys zalozyl 135/80 czy cos w tym stylu, tez roznica bylaby

> baaardzo mala o ile wogole by byla. Zato odczulbys ogromna

> roznice w komforcie pokonywania zakretow.

> Przyczyny wysokiego spalania raczej szukalbym gdzieindziej

Moim zdaniem nie patrzysz no temat szczegolowo.

Mam opony:

- letnie - Goodyear Eagle Ventura 185/60R14

- zimowe - Kleber Krisalp 3 (w tym roku mialy 75kkm i sie skonczyly - 4mm) 175/65R14

IMHO utrwalone mamy w pamieci informacje, ze na zimowkach wielej pali, wieksze opory, itp. Tymczasem u mnie letnie maja tak wysokie opory toczenia, ze jest to naprawde odczuwalne w moim silniku od kosiarki (1,2). Jak zaloze zimowki to odczuwam, ze auto dostaje kopa.

Testy opon pokazuja to samo: jeden z najwyzszych wspolczynnikow oporow toczenia - no cos przyczepnosc kosztuje!

IMHO opony maja duzy wplyw na zuzycie paliwa: nie tyle szerokosc o ile konstrukcja bieznika, sklad mieszanki.

Kolega, ktory zalozyl do Golfa IV 1,4 opony jakies Pirelli 205/xx/R16 stwierdzil, ze nie odczuwa duzej roznicy....testy opon mowily o niskich oporach toczenia....

Napisano

U mnie po przejsciu ze 175-tek na 185 spalanie wzroslo o ok 0.5l. Osiagi rowniez spadly, nieznacznie ale odczuwalnie. Zalezy to tez od oporow samych opon. Jednak opony szersze tylko o 10mm to jeszcze nie tragedia.

Napisano

> U mnie po przejsciu ze 175-tek na 185 spalanie wzroslo o ok 0.5l.

icon_eek.gif

Niemożliwe by sam rozmiar tyle zmienił.

> Zalezy to tez od oporow samych opon. Jednak opony szersze tylko o 10mm to jeszcze nie tragedia.

Tu się zgodzę waytogo.gif

Napiszę tak: Na dunlop zimowych i barum letnich tego samego rozmiaru po wymianie z barum na dunlop jakby wiatru w żagle dostał. Nadmienieam, że to samo ciśnienie sprawdzone tym samym manometrem.

I tu jest pies pogrzebany sciana.gif dlatego odradzam tanie opony.

Napisano

a ja mam letnie o szer 205 a zimówki 165 smile.gif Trochę dynamika lepsza na 165, natomiast spalanie podobne. Być może dlatego że 165 są zimą a 205 latem

Napisano

> Niemożliwe by sam rozmiar tyle zmienił.

Przy 1,4 odczujesz 1%-towe wzniesienie biglaugh.gif

Napisano

> Przy 1,4 odczujesz 1%-towe wzniesienie

przy jego TD 100-konnym to by kapcie musiały mieć z 25cm by spalanie wzrosło mu o te ~7% hehe.gif

Napisano

> I tu jest pies pogrzebany dlatego odradzam tanie opony.

Nie zgodze sie! To nie jest wina taniosci, ze ciezko sie jedzie smile.gif) Moje Eagle Ventura wcale nie byly tanie, sa dobre wrecz doskonale, ale maja duze opory toczenia.

Napisano

> a ja mam letnie o szer 205 a zimówki 165 Trochę dynamika lepsza na

> 165, natomiast spalanie podobne. Być może dlatego że 165 są zimą

> a 205 latem

Mam identyczne zimówki i letnie i równiez nie odczówam wiekszej róznicy w spalaniu ,caly czas pali ok 10l (cykl miejski)

Napisano

> Nie zgodze sie! To nie jest wina taniosci, ze ciezko sie jedzie )

> Moje Eagle Ventura wcale nie byly tanie, sa dobre wrecz

> doskonale, ale maja duze opory toczenia.

Racja , bo przecież opory toczenia na pewno nie tylko wiążą się z szerokością opony ale też z kształtem bieżnika i składem gumy samej opony ok.gif

Napisano
  • Autor

> Racja , bo przecież opory toczenia na pewno nie tylko wiążą się z

> szerokością opony ale też z kształtem bieżnika i składem gumy

> samej opony

W takim razie gdzie mogę znaleść porównanie opon pod względem oporów toczenia. Bo szukałem czegoś np. o Frigo 2 i nie mogłęm znaleźć.

Co sądzicie o tej oponie.? Czytałem różne komentzrze i raczej ludzie są zadowoleni.

Pozdrawiam,

Napisano

> Nie zgodze sie!

Poniekąd muszę sie bronić hehe.gif

Mój wywód miał na celu dać do zrozumienia, że różnica szerokości opon 1cm nie spowoduje aż takiego wzrostu spalania, a wpływem na nie będzie marka, czyli związane opory toczenia, skład gumy i wiele innych czynników, co wszyscy w jakiś sposób wyrażają.

Ponadto dałem przykład, że zimówki (zresztą moje bardzo dobrze się sprawujące) mogą mieć mniejsze opory od letnich.

waytogo.gif

Pozdrawiam

Jarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.