Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stabilizator w Aveo....

Featured Replies

Napisano

czy warto?? założenie stabilizatora w Felicii dało rewelacyjne efekty - czy ktoś z Was dokładał owego diwajsa do aveo?? czy efekt był tego wart ??

Napisano
  • Autor

> o jaki stabilizator ci chodzi ?

o stabilizator zawieszenia przedniego - o taki skromny.gif

Napisano

> czy warto?? założenie stabilizatora w Felicii dało rewelacyjne efekty - czy ktoś z Was dokładał

> owego diwajsa do aveo?? czy efekt był tego wart ??

Robili aveo bez stabilizatora ?

W uno tez byl ekstra efekt waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Robili aveo bez stabilizatora ?

mój nie ma.... buu.gif

Napisano

> mój nie ma....

Nie ma takiej możliwości aby nie miał, no chyba że go wykręciłeś, albo masz inne aveo niż te z podpisu biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma takiej możliwości aby nie miał, no chyba że go wykręciłeś, albo masz inne aveo niż te z

> podpisu

cholera - możliwe żebym go nie wypatrzył pod autem.... ?? co prawda lookałem bez podnośnika ani najazdu ale wydaje mi się że powinienem go od razu zobaczyć.... hmm.gif

dzisiaj lokknę bardziej wnikliwie...

a swoją drogą jeśli MAM stabilizator i to auto z zamontowanym tak pływa to strach pomyśleć co by było bez... sick.gif

Napisano

> czy warto?? założenie stabilizatora w Felicii dało rewelacyjne efekty - czy ktoś z Was dokładał

> owego diwajsa do aveo?? czy efekt był tego wart ??

Taki powinien miec kazde aveo. Chyba, ze myslisz o rozporce kielichow?

1999745918_5.jpg

Napisano
  • Autor

> Taki powinien miec kazde aveo. Chyba, ze myslisz o rozporce kielichow?

nie - myślałem o stabilizatorze "dolnym" łączącym wahacze...

Rozpórkę miałem od nowości założoną w Felce więc nie wiem ile ona daje - może warto też dołożyć żeby trochę usztywnić przód ??

Napisano

> nie - myślałem o stabilizatorze "dolnym" łączącym wahacze...

> Rozpórkę miałem od nowości założoną w Felce więc nie wiem ile ona daje - może warto też dołożyć

> żeby trochę usztywnić przód ??

Dolny to standard. Felka miala slaba sztywnosc nadwozia IMHO seryjnie tam to powinni wkladac.

Rozporka zepnie Ci od gory i usztywni. Ale znalezienie tego da Aveo graniczy z cudem.

Napisano

stabilizator ma każde aveo nr katalogowy 96535094 lub 96535091, we fabii I basic pametam ze nie było ale juz od wersji classic był

Napisano
  • Autor

> Dolny to standard. Felka miala slaba sztywnosc nadwozia IMHO seryjnie tam to powinni wkladac.

> Rozporka zepnie Ci od gory i usztywni. Ale znalezienie tego da Aveo graniczy z cudem.

W felce rozpórka była standardem w 1,6 oraz 1,9. Do 1,3 nie dawali - ale masz rację - mieli problemy ze sztywnością budy i zdarzały się przypadki pękania przednich szyb - więc zaczęli dawać w standardzie....

Napisano

> stabilizator ma każde aveo nr katalogowy 96535094 lub 96535091, we fabii I basic pametam ze nie

> było ale juz od wersji classic był

Nigdy nie rozumialem polityki skody hehe.gif

Napisano

> Taki powinien miec kazde aveo. Chyba, ze myslisz o rozporce kielichow?

no wlasnie widziales takie cuda na ruskich forach chevroletow aveo - u nas chyba nie dostepne ? bo w kielichach nawet otwory sa by to przymocowac

Napisano

> no wlasnie widziales takie cuda na ruskich forach chevroletow aveo - u nas chyba nie dostepne ? bo

> w kielichach nawet otwory sa by to przymocowac

Nie widzialem nigdzie. Mozna by sprobowac podpasowac z lanosa. IMHO przy zwyklej jezdzie to jest niepotrzebne.

Napisano

> IMHO przy zwyklej jezdzie to jest niepotrzebne.

właśnie w lanosie przy zwykłej jeździe po nierównych drogach czuć, że auto trzyma się kupy

w aveo efekt pewnie jest podobny

Napisano

> właśnie w lanosie przy zwykłej jeździe po nierównych drogach czuć, że auto trzyma się kupy

> w aveo efekt pewnie jest podobny

Aveo jest duzo sztywniejsze od lanosa.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> o stabilizator zawieszenia przedniego - o taki

Prawdopodobnie masz stabilizator. W odróżnieniu od Felicii jest on w Aveo mało widoczny, ponieważ jest umiejscowiony ponad półką, do której umocowane są wahacze, przebiega ponad nią a końce są łączone za pośrednictwem łączników z macphersonem ( a nie jak w felicii z wahaczami). Też podejrzewałem, że go nie mam, ale dzisiaj go wypatrzyłem mając auto na podnośniku.

Przy okazji - przy przebiegu 40 kkm mam gumy na drążku do wymiany ( i jak mówi kolega-mechanik - od razu łączniki, ponieważ rzadko udaje się je bezboleśnie zdemontować). Powodem oględzin auta było stukanie na wybojach, które pojawiło się w ostatnich dniach. Poza stukającym stabilizatorem innych uchybień w zawieszeniu nie stwierdziliśmy...ufff...

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie masz stabilizator. W odróżnieniu od Felicii jest on w Aveo mało widoczny, ponieważ

> jest umiejscowiony ponad półką, do której umocowane są wahacze, przebiega ponad nią a końce są

> łączone za pośrednictwem łączników z macphersonem ( a nie jak w felicii z wahaczami). Też

> podejrzewałem, że go nie mam, ale dzisiaj go wypatrzyłem mając auto na podnośniku.

> Przy okazji - przy przebiegu 40 kkm mam gumy na drążku do wymiany ( i jak mówi kolega-mechanik -

> od razu łączniki, ponieważ rzadko udaje się je bezboleśnie zdemontować). Powodem oględzin auta

> było stukanie na wybojach, które pojawiło się w ostatnich dniach. Poza stukającym

> stabilizatorem innych uchybień w zawieszeniu nie stwierdziliśmy...ufff...

No to jeśli tak (tak jak zresztą sugerowali koledzy powyżej) i Aveo zachowuje się z fabrycznie założonym stabilizatorem tak jak Felka PRZED założeniem - czyli buja jak stare wyro.... to pora pomyśleć o gazowych amorach.... odrobinę utwardzić zawias by nie zaszkodziło - a przyjemność z jazdy nieporównywalnie większa....

Napisano

> No to jeśli tak (tak jak zresztą sugerowali koledzy powyżej) i Aveo zachowuje się z fabrycznie

> założonym stabilizatorem tak jak Felka PRZED założeniem - czyli buja jak stare wyro.... to

> pora pomyśleć o gazowych amorach.... odrobinę utwardzić zawias by nie zaszkodziło -

Może najpierw sprawdź ciśnienie w gumach i dopompuj do 2,4. Ja na takim jeżdżę i nie ma tragedii. Może maszyna nieznacznie gorzej hamuje na mokrym, ale za to jak lekko się toczy, malutko pali, no i gumy po 40 kkm są zużyte równiutko.

a

> przyjemność z jazdy nieporównywalnie większa....

Po Wrocku ???? 893goodvibes.gif

Napisano

to tak na marginesie powiem ze aveo (a przynajmniej to T200 )miało gazowe amortyzatory w standardzie jedynie wersja najbiedniejsza ta bez obrotomierza miała olejowe.

Napisano
  • Autor

> Może najpierw sprawdź ciśnienie w gumach i dopompuj do 2,4. Ja na takim jeżdżę i nie ma tragedii.

> Może maszyna nieznacznie gorzej hamuje na mokrym, ale za to jak lekko się toczy, malutko pali,

> no i gumy po 40 kkm są zużyte równiutko.

> a

> Po Wrocku ????

ZWŁASZCZA po wrocku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.