Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[MKI] Miska olejowa.

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako, że ostatnio mam wyciek dość spory z silnika i podejrzenie na uszczelniacz od wału okazało się błędnym założeniem, uszczelniacz i przy okazji sprzęgło po 140 tys zostało wymienione, to teraz jeszcze muszę wymienić miskę olejową bo to ona najprawdopodobniej na łączeniu z blokiem silnika od strony skrzyni przepuszcza olej.

Może doradzicie gdzie najlepiej szukać miski pasującej bez przeróbek, z allegro, Intercars... ASO nie biorę pod uwagę bo cena odstrasza, a auto 16 lat ma więc się nie kalkuluje.

Napisano
ja zamówiłem telefonicznie u Tego gościa, co prawda do 1.2 ale pasowała bez problemów (2 lata temu 140zł razem z kurierem)
Napisano

Kilka miesięcy temu wymieniałem miskę olejową w moim Punto.

Kupiłem miskę za 140zł włoskiej firmy VG. Miska wykonana średnio

i przy montażu wymagała "mały poprawek", otwory się nie pokrywały.

W Lubelskich sklepach polecano mi miskę Niemiecką za około 120zł firmy Klokkerholm.

Nie wiem jak pasuje bo nie kupiłem jej.

Mechanik powiedział że moja miska za 140zł nie różniła się wiele w montażu od misek za 80zł.

Robocizna za wymianę miski-50zł.

Napisano

> Witam

> Jako, że ostatnio mam wyciek dość spory z silnika i podejrzenie na uszczelniacz od wału okazało się

> błędnym założeniem, uszczelniacz i przy okazji sprzęgło po 140 tys zostało wymienione, to

> teraz jeszcze muszę wymienić miskę olejową bo to ona najprawdopodobniej na łączeniu z blokiem

> silnika od strony skrzyni przepuszcza olej.

> Może doradzicie gdzie najlepiej szukać miski pasującej bez przeróbek, z allegro, Intercars... ASO

> nie biorę pod uwagę bo cena odstrasza, a auto 16 lat ma więc się nie kalkuluje.

Witam.

Sprawdż tutaj http://www.iparts.pl/

Kupowałem u nich kilka części. Są solidni i bardzo szybko dostarczają zamówienia.

Napisano
  • Autor

A więc tak zamówiłem:

- miskę olejową w Intercars firmy 4max - 146 zl

- klej do miski olejowej - ASO Fiata - 49zł

- śruby do miski olejowej 14 szt - ASO Fiata - 22 zł

Napisano

> A więc tak zamówiłem:

> - miskę olejową w Intercars firmy 4max - 146 zl

ok.gif

> - klej do miski olejowej - ASO Fiata - 49zł

Wystarczyło silikon do 1000 stopni, czarny, za mniej niż połowę tej ceny smile.gif

> - śruby do miski olejowej 14 szt - ASO Fiata - 22 zł

Wystarczyło wziąć starą śrubę i w metalowym kupić ile trzeba, koszt pewnie nie większy niż 5 zł

20.GIF

Napisano

Będę wdzięczny za relację po wymianie miski.

Czy miska była dobrze spasowana i czy otwory montażowe się pokrywały.

Sam będziesz wymieniał miskę ?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Będę wdzięczny za relację po wymianie miski.

> Czy miska była dobrze spasowana i czy otwory montażowe się pokrywały.

> Sam będziesz wymieniał miskę ?

> Pozdrawiam.

Ok relacja będzie na pewno, może jakiś manual, z tą wymianą to sam nie wiem, chcę najpierw zobaczyć czy śruby puszczą, jeżeli tak to będę sam robił, jeżeli nie to u znajomego mechanika.

Napisano
  • Autor

> Wystarczyło silikon do 1000 stopni, czarny, za mniej niż połowę tej ceny

ok może i tak ale wolę zapłacić więcej i mieć już spokój, bo nie lubie robić żadnych poprawek...

> Wystarczyło wziąć starą śrubę i w metalowym kupić ile trzeba, koszt pewnie nie większy niż 5 zł

tylko te śruby z ASO są lepszej wytrzymałości, cena 22zł aż tak nie poraża, no gdyby kosztowały wiecej to mógłbym się potrudzić w szukaniu po metalowych wink.gif

Napisano

> ok może i tak ale wolę zapłacić więcej i mieć już spokój, bo nie lubie robić żadnych poprawek...

> tylko te śruby z ASO są lepszej wytrzymałości, cena 22zł aż tak nie poraża, no gdyby kosztowały

> wiecej to mógłbym się potrudzić w szukaniu po metalowych

czy aby napewno sa lepesze ???

co mja napisne na łebku śruby ???

Napisano
  • Autor

> czy aby napewno sa lepesze ???

> co mja napisne na łebku śruby ???

tego nie wiem co mają napisane, ale pierwsze lepsze z żelaznego będą kiepskie, trzeba by było dobrać odpowiednie wg wspomnianego opisu na śrubie.

Napisano

> tego nie wiem co mają napisane, ale pierwsze lepsze z żelaznego będą kiepskie, trzeba by było

> dobrać odpowiednie wg wspomnianego opisu na śrubie.

no poszukja jak bedziesz mial chwile i pochwal sie co tam napisali bo raczej wydaje mi sie ze beda to podstawowe sruby a nie jakies tam wzmocnione smile.gif

Napisano

> ok może i tak ale wolę zapłacić więcej i mieć już spokój, bo nie lubie robić żadnych poprawek...

Spokój to dobrze wykonana robota hehe wink.gif

> tylko te śruby z ASO są lepszej wytrzymałości, cena 22zł aż tak nie poraża, no gdyby kosztowały

> wiecej to mógłbym się potrudzić w szukaniu po metalowych

No, nie wiem jak u Ciebie z zaopatrzeniem w metalowych, ale u mnie śruby 8.8 ( takie ciut mocniejsze) można bez problemu dostać na wagę czy też na sztuki smile.gif

Napisano
  • Autor

> Spokój to dobrze wykonana robota hehe

> No, nie wiem jak u Ciebie z zaopatrzeniem w metalowych, ale u mnie śruby 8.8 ( takie ciut

> mocniejsze) można bez problemu dostać na wagę czy też na sztuki

A więc tak w ASO dostałem śruby dedykowane do miski olejowej z wyżej podanym parametrem 8.8 biglaugh.gif tylko cena inna niż w żelaznym sklepie ;-)

Napisano

Sprawdzony patent na trwałą miskę olejową we Fiatach to kupno używanej sprawnej, oddanie jej do piaskowania a potem do malowania proszkowego. Po takiej kuracji uzyskujemy trwałość znacznie lepszą od fabryki. Mam taką w Punto i 3ci rok mija a miska dalej się błyszczy po przetarciu szmatką. Ostatnio zrobiłem sobie taką w Marei i już trzymam na podmiankę. Polecam.

Napisano

> Sprawdzony patent na trwałą miskę olejową we Fiatach to kupno

Można również zakupić miskę na allegro(nie najtańszą z bambusa wink.gif )za niecałe 100 zł,dobry silikon,loctite za 25 i poświęcić chwilę na jej dopasowanie i odpowiednie sklejenie - tak mam i trzyma zeby.GIF - minus - wkład własny,ale ja to lubie zeby.GIF

3ci rok mija a miska dalej się błyszczy po przetarciu

> szmatką

A jak po przetarciu asfaltem? wink.gifrotfl.gif moja ze dwa razy widziała,styknie psiknąć sprayem za 8 zł i nie koroduje zeby.GIF

Napisano

> Można również zakupić miskę na allegro(nie najtańszą z bambusa )za niecałe 100 zł,dobry

> silikon,loctite za 25 i poświęcić chwilę na jej dopasowanie i odpowiednie sklejenie - tak mam

> i trzyma - minus - wkład własny,ale ja to lubie

> 3ci rok mija a miska dalej się błyszczy po przetarciu

> A jak po przetarciu asfaltem? moja ze dwa razy widziała,styknie psiknąć sprayem za 8 zł i nie

> koroduje

Nie przecieram asfaltem miski, mam płytę pod silnikiem cool.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj miska została założona i pasowała idealnie, w poniedziałek zaleje olejem i próba szczelności.

Napisano
  • Autor

Krótka relacja z wymiany miski:

- spuszczamy olej silnikowy,

- odkręcamy kolektor wydechowy od głowicy celem lepszego dostępu do miski, można to zrobić na łączeniu kolektor-dwururka ale u mnie groziło to pourywaniem śrub

- zdjęcie starej nie sprawiło problemów, śruby odkręciły się bezproblemowo, miska odkleiła się też bez większych sił - silikon kiepski i puszczał już olej;

- dobrze został wyczyszczony blok silnika w miejscu montażu miski olejowej;

- nowa miska została odtłuszczona i pokryta silikonem LOCTITE 5910 i pozostawiona na 5 minut

- przyłożenie miski do bloku silnika i lekkie załapanie, znów 10 minut i stopniowe dociąganie śrub aż sylikon zaczął z każdej strony wypływać, śruby dokręcamy do lekkiego oporu, nie na maxa;

- na 24H auto pozostawiamy do zaschnięcia, w moim przypadku będzie to 48H bo zdecydowałem się, że zostawię auto u kumpla na warsztacie do poniedziałku

- po zalaniu olejem próba szczelności...

283921244-miska.jpg

post-41280-14352508718485_thumb.jpg

Napisano

Chyba ktoś dawno nie pił patrząc po wzorkach z sylikonu na misce. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba ktoś dawno nie pił patrząc po wzorkach z sylikonu na misce.

te po krawędzi to dokładanie silikonu dlatego tak komicznie to wygląda, ps. kumpel jest abstynentem

Napisano
  • Autor

dzisiaj odebrałem auto i po teście w terenie z miski wreszcie nic nie kapie, silnik znów suchutki jak pieprz biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.