Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bębny i zaciski - tył

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić cały osprzęt tylnych hamulców tzn bębny i zestaw zacisków i mam pytanko czy ta część co zaznaczona na zdjęciu (tarcza nośna od wewnętrznej strony bębna) też jest wymienna ?

p4180278.jpg

drugie pytanie, jeśli zanosi się na swap to chcę już kupić takie części które spasują czyli czy bębny takie jak w oryginale mogą zostać czy trzeba to wymienić wszystko na większe ?

Napisano

jak chcesz zakładac 1.2, to mozesz zostawić takie hamulce, ale lepiej byłoby belkę z SX'a albo T wsadzić z tarczami, zmienić pompę i serwo, do przodu wentylowane i baza pod swap całkiem fajna

ta blaszana osłona nie jest wymienna, zostaje przykręcona do belki

Napisano

Wywalaj bębny i zakładaj tarcze...

ja jestem w trakcie prac nad tarczami 240...

jak uzbroisz się w cierpliwość... to podam Ci wszystko co i jak biglaugh.gif

Na razie mogę zdradzić tyle, że flansze mam narysowane, jutro wyślę projekt do wyceny... bo muszę jeszcze sprawdzić z jakiej grubości blachy, żeby dystansów żadnych nie pchać już pod jarzmo...

Tarcze 240 lite, klocki takie jak w Fiacie Croma, Volvo V40/S40 i wielu innych autach zeby.GIF

i najważniejsze to ręczny na linkę smile.gif żeby auto mogło normalnie przejść przegląd...

Napisano

można zaadoptować bębny ze sieny/palio hmm.gif

ktoś miał cos takiego w uno i ręczny żyleta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wywalaj bębny i zakładaj tarcze...

> ja jestem w trakcie prac nad tarczami 240...

> jak uzbroisz się w cierpliwość... to podam Ci wszystko co i jak

chętnie smile.gif

robisz to na belce z turbo ?

i tak musze przynajmniej kupić na szybklo zaciski bo mi zmieliło potem można sie bawić smile.gif

Napisano
  • Autor

> można zaadoptować bębny ze sieny/palio

> ktoś miał cos takiego w uno i ręczny żyleta

tez dobra opcja , niech ktoś rozwinie wink.gif

Napisano

> byłoby belkę z SX'a albo T

SX miał takie same hamulce jak S. Tylko T miało tarcze. A takiej belki to ze swieca.gif szukać., żeby jeszcze była w "normalnej" cenie i dobrym stanie.

> wsadzić z tarczami, zmienić pompę i serwo, do przodu wentylowane i baza pod swap całkiem fajna

Sądzę, że jak zapoda na przód 240 wentylowane to i tak już nie będzie źle hamował. Potem można dalej kombinować.

> ta blaszana osłona nie jest wymienna, zostaje przykręcona do belki

Mi się wydaje, że to się nazywa tarcza kotwiczna i jest wymienna. Przynajmniej np. w seicento zdarzyło się to wymieniać.

Napisano

> chętnie

> robisz to na belce z turbo ?

> i tak musze przynajmniej kupić na szybklo zaciski bo mi zmieliło potem można sie bawić

Nie grinser006.gif Cały myk polega na tym, żeby wywalić bębny i wsadzić tarcze bez takich kombinacji... jak już bym miał belkę z tyrbo to pewnie razem z zaciskami, flanszami, tarczami, itd itp...

EDIT: Wysłałem zapytanie o wycenę moich flanszy, zobaczymy ile odpiszą w Katowicach cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> SX miał takie same hamulce jak S. Tylko T miało tarcze. A takiej belki to ze szukać., żeby

> jeszcze była w "normalnej" cenie i dobrym stanie.

> Sądzę, że jak zapoda na przód 240 wentylowane to i tak już nie będzie źle hamował. Potem można

> dalej kombinować.

> Mi się wydaje, że to się nazywa tarcza kotwiczna i jest wymienna. Przynajmniej np. w seicento

> zdarzyło się to wymieniać.

a jest możliwość założenia jeszcze większych niż 240 ? jaki jest następny rozmiar ? i jak przebiega montaż?

Napisano
  • Autor

> Nie Cały myk polega na tym, żeby wywalić bębny i wsadzić tarcze bez takich kombinacji... jak już

> bym miał belkę z tyrbo to pewnie razem z zaciskami, flanszami, tarczami, itd itp...

> EDIT: Wysłałem zapytanie o wycenę moich flanszy, zobaczymy ile odpiszą w Katowicach

Ok informuj o postępach grinser006.gif

ja dziś byłem zmuszony na szybko wymienić cylinder i szczęki bo miałem mixer w środku zeby.GIF

Napisano

> a jest możliwość założenia jeszcze większych niż 240 ? jaki jest następny rozmiar ? i jak przebiega

> montaż?

Można dać 257mm, tak samo ze sieny/palio. Warunkiem są koła 14 cali - minimum. Na stronce fiatuno.pl masz manuale.

Napisano
  • Autor

Kolejne pytanko jakie mi się nasuwa bo musze przewód podłączyć do cylinderka i mam taką ala "nakrętkę" z jednej strony wsadzam przewód z drugiej wkręcam. Na czym polega zarabianie tego przewodu specjalną maszynką ? Coś czytałem że przewód rozszerzyć trzeba, ale jak go rozszerzę już w momencie nałożenia tej nakrętki to potem go nie wkręce hmm.gif

Napisano

> SX miał takie same hamulce jak S. Tylko T miało tarcze. A takiej belki to ze szukać., żeby

> jeszcze była w "normalnej" cenie i dobrym stanie.

> Sądzę, że jak zapoda na przód 240 wentylowane to i tak już nie będzie źle hamował

Tak, nieźle hamuje ale na np u mnie nie pasuje mi serwo z 1.0, i myślę nad większym cool.gif

Napisano

> Muszę wymienić cały osprzęt tylnych hamulców tzn bębny i zestaw zacisków i mam pytanko czy ta część

> co zaznaczona na zdjęciu (tarcza nośna od wewnętrznej strony bębna) też jest wymienna ?

Tarcze kotwiczne są oczywiście wymienne ok.gif

W czerwonym parchu zakładam cały zestaw z CC zlosnik.gif

W czarnym nic z tyłu nie będę modził grinser006.gif

Napisano

> a jest możliwość założenia jeszcze większych niż 240 ? jaki jest następny rozmiar ? i jak przebiega

> montaż?

Można dać 257, ale myślę że jak z przodu będzie 257 wentylowane, to tył 240 lite wystarczy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Można dać 257, ale myślę że jak z przodu będzie 257 wentylowane, to tył 240 lite wystarczy

257 zmieszczą się na felgi 14 " ?

Napisano

> 257 zmieszczą się na felgi 14 " ?

tak, i na większe... na mniejsze niestety nie ;p

Napisano

> (...)

> Mi się wydaje, że to się nazywa tarcza kotwiczna i jest wymienna. Przynajmniej np. w seicento

> zdarzyło się to wymieniać.

bo w seicento te tarcze kotwiczne same się utylizują.

w uno nie ma tego kłopotu.

pozdr

Napisano
  • Autor

Wie ktoś jak podpiąć mam przewód hamulcowy do cylinderka ? żeby był szczelny ? wiem że jakaś maszynka jest do tego ale nie mam pojecia jak się to obsługuje

Napisano

> Wie ktoś jak podpiąć mam przewód hamulcowy do cylinderka ? żeby był szczelny ? wiem że jakaś

> maszynka jest do tego ale nie mam pojecia jak się to obsługuje

Trzeba było kupić gotowe przewody a nie zarabiać samemu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba było kupić gotowe przewody a nie zarabiać samemu

a jak to jest bo są dwa rodzaje jedne są elastyczne drugie są sztywne

elastyczne łączą się ze sztywnymi ?

Napisano

> a jak to jest bo są dwa rodzaje jedne są elastyczne drugie są sztywne

> elastyczne łączą się ze sztywnymi ?

I tak i nie... jeśli elastyczny zakończony jest otworem z gwintem, to wkręca się do niego sztywny... jeśli jest "oczko" na końcu elastyka to przykręca się specjalnymi śrubami do elementów, takich jak zaciski, cylinderki czy trójniki... jak ma końcówkę z gwintem to tak jak przy oczku wink.gif

A sztywne zawsze mają nakrętkę... tylko są różne opcje zakończenia "kielicha" na przewodach sztywnych...

wyjątkiem są przewody miedziane np. do gazu... do nich jest nakrętka i specjalna "beczułka" którą się ściska przykręcając nakrętkę i ona tworzy uszczelnienie...

Napisano

takie tarcze jak najbardziej, zaciski palio/siena 1.6 16v z tego co wiem (w słabszych chyba są mniejsze)... i do tego felga 14", i pamiętaj że do tych tarcz z tego co wiem są różne klocki

Napisano
  • Autor

>i pamiętaj że do tych tarcz z tego co wiem są różne klocki

tzn ? hmm.gif

poza tym pewnie też serwo do wymiany na większe też ze sieny 1.6 ? pompa zostaje z uno czy też inna ?

Napisano

o to pytaj już wprawionych, niemniej jest tak (o ile nic nie pomyliłem, i proszę jak coś o sprostowanie) że są dwa rodzaje zacisków pod tarcze 257, a przez to dwa typy kloców, które w jedną stronę tylko pasują zamiennie... piszę co pamiętam z czytania manuala na fu.pl

Quote:

Komplet klocków hamulcowych (Klocki często można zdobyć w dobrym stanie razem z zaciskami)(Tutaj uwaga! Są 2 rodzaje klocków do tego rozmiaru zacisków, różnią się wielkością powierzchni ciernej okładzin i o ile mniejsze pasują do obu rodzajów zacisku, to większe tylko do jednego!)

by Lord Falcon

reszta info w jego manualu, co do serwa i pompy to wystarczy bodajże seryjna... ale to też proszę o zweryfikowanie tych, co robili

Napisano

> o to pytaj już wprawionych, niemniej jest tak (o ile nic nie pomyliłem, i proszę jak coś o

> sprostowanie) że są dwa rodzaje zacisków pod tarcze 257, a przez to dwa typy kloców, które w

> jedną stronę tylko pasują zamiennie... piszę co pamiętam z czytania manuala na fu.pl

> Quote:

> Komplet klocków hamulcowych (Klocki często można zdobyć w dobrym stanie razem z zaciskami)(Tutaj

> uwaga! Są 2 rodzaje klocków do tego rozmiaru zacisków, różnią się wielkością powierzchni

> ciernej okładzin i o ile mniejsze pasują do obu rodzajów zacisku, to większe tylko do

> jednego!)

> by Lord Falcon

> reszta info w jego manualu, co do serwa i pompy to wystarczy bodajże seryjna... ale to też proszę o

> zweryfikowanie tych, co robili

Pompa i serwo: Ja mam oryginalne, nic nie zmieniałem narazie...

zobaczymy co się będzie działo po założeniu tarcz z tyłu zakrecony.gif

Klocki: Dlatego najlepiej mieć zacisk w sklepie przy sobie i przymierzyć na miejscu... zanim zaczniesz wszystko składać biglaugh.gif

P.S. Te tarcze jak w linku do allegro to takie jak ja mam właśnie Mikody...

Napisano

> kontynuując czy takie tarcza na przód się nadadzą ?

> http://allegro.pl/item1065851307_tarcze_wentylowane_257mm_klocki_fiat_palio.html

> i jakie zaciski do tego trzeba dobrać ?

Będą dobre, a żeby były jeszcze lepsze to zamów sobie nacinane i nawiercane. Wg mnie trochę lepsze od zwykłych. Pompy i serwa nie trzeba zmieniać, ale jeśli zmienisz na większe to hamulce powinny być jeszcze skuteczniejsze i lepiej wyczuwalne. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.