Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagadka - bagnet oleju

Featured Replies

Napisano

Na bagnecie nie widac po postoju poziomu oleju. KOntrolka niskiego stanu sie nie pali.

Dolewam 1,5 litra. Czekam. SPrawdzam. ZERO oleju na bagnecie. DOlewam prawie litr. Czekam. ZERO OLEJU NA BAGNECIE.

Jade, staje, chwile czekam. Na bagnecie zero oleju.

Mechanik tez nie wierzyl jak sam nie sprawdzil. To on dolewal oleju.

Wyciekow poza poceniem nie stwierdzono. zreszta musialoby ciurkiem leciec.

Spalac spala ostro i w tym jest problem bo wobec powyzszego jedyna kontrolą jest zapalajaca sie podczas jazdy kontrolka (miga). Wtedy staje i min litr dolewam.

OCB z tym bagnetem? Macie jakies pomysly? Mechanik malowal bagnet flamastrem czarnym, bo moze olej taki czysty smile.gif ale i tak nie bylo go na bagnecie.

Napisano

Mechanik nie powiedział Ci, że tam nie ma czujnika poziomu oleju i jak zacznie mrugać kontrolka, to znaczy, że oleju jest poniżej 1 litra i jeszcze chwila, a silnik zatarty?

Jak będziesz tak dłużej jeździł, czekając do zapalenia kontrolki to życzę powodzenia.

Napisano

Zmień mechanika nim zamęczysz silnik.

Nawet czysty olej widać na bagnecie jeśli się popatrzy pod odpowiednim kątem. Nawet specjalnie nie trzeba się wpatrywać. Żadnego czujnika tam nie ma a kontrolka zapala się jak spadnie ciśnienie oleju.

Napisano

Żadnego czujnika tam nie ma a kontrolka zapala się jak spadnie ciśnienie

> oleju.

Nie wiem jak u kolegi ale u siebie w Bravo miałem kontrolkę niskiego stanu oleju 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Żadnego czujnika tam nie ma a kontrolka zapala się jak spadnie ciśnienie

> Nie wiem jak u kolegi ale u siebie w Bravo miałem kontrolkę niskiego stanu oleju

kontrolkę? co najwyżej wskazanie na digitalu...

Napisano

> kontrolkę? co najwyżej wskazanie na digitalu...

Kontrolkę. Jak był niski poziom migała przez 30 sek. po uruchomieniu silnika

Napisano
  • Autor

Nastepny mądrala - założysz się że nie ma wskazania na bagnecie? Patrze na to gowienko codziennie, mechanikow w Feuvercie zlecialo sie 3. I co? Nie ma wskazania na bagnecie.

Napisano
  • Autor

> kontrolkę? co najwyżej wskazanie na digitalu...

Jak zwal tak zwal, konewka miga i o to chodzi (w trakcie jazdy)

Napisano
  • Autor

> To ile Ci przepala tego oleju? Litr na 100km?

Jak w trasie to po ok 200 km musze dolac bo konewka miga. Po miescie jako tako raz na tydzien. problem ze nie wiem ile tego oleju tam jest bo na bagnecie zawsze zero.

Napisano
  • Autor

Dlatego jak mi zaczyna migac to stajei dolewam. Niestety na bagnecie ile bym nie wlal to jest ZERO

> Mechanik nie powiedział Ci, że tam nie ma czujnika poziomu oleju i jak zacznie mrugać kontrolka, to

> znaczy, że oleju jest poniżej 1 litra i jeszcze chwila, a silnik zatarty?

> Jak będziesz tak dłużej jeździł, czekając do zapalenia kontrolki to życzę powodzenia.

Napisano

> Jak zwal tak zwal, konewka miga i o to chodzi (w trakcie jazdy)

nie wiem o jakiej konewce piszesz ale ja miałem mały czerwony bagnecik

Napisano
  • Autor

Prosze nie dawajcie mi durnych odpowiedzi ze niemozliwe zeby nie pokazywal na bagnecie bo nie pokazuje. Nie mam pierwszej Bravy i nie od 2 lat jezdze samochodem.

FAKT wscy sa w szoku ze na bagnecie nic nie pokazuje!!! Dolalismy w momencie jak kontrolka sie nie zapalala (czyli powyzej litra bylo) 2,5 litra oleju i NA BAGNECIE NIC!

Napisano
  • Autor

Wg Ziembowicza nazywa sie to KONTROLKA CISNIENIA OLEJU - czerwona konewka z kropelka. Amen

> nie wiem o jakiej konewce piszesz ale ja miałem mały czerwony bagnecik

Napisano
  • Autor

Patre masz jakis pomysl? naprawde nie ma wskazania poziomu oleju na bagnecie. CO najwyzej wzdluz koncowki (na bokach) sa sladu oleju, ale to w zaden sposob nie mowi ile go jest. Tak jakby cos sie tam kuzwa zapchalo w misce

Napisano

> Patre masz jakis pomysl? naprawde nie ma wskazania poziomu oleju na bagnecie. CO najwyzej wzdluz

> koncowki (na bokach) sa sladu oleju, ale to w zaden sposob nie mowi ile go jest. Tak jakby cos

> sie tam kuzwa zapchalo w misce

nigdzie nie przywaliłeś i smoka nie urwałeś?

Napisano

> Prosze nie dawajcie mi durnych odpowiedzi ze niemozliwe zeby nie pokazywal na bagnecie

Zamiast się denerwować, spuść do czystej bańki ten olej i później wlej 4 litry, bo takie jeżdżenie do momentu, gdy w silniku sucho, a później szukanie oleju na bagnecie, to jak grzebanie w dupie i szukanie hemoroidów.

Napisano
  • Autor

Bagnet od zawsze ten sam i wczesniej pokazywal

Napisano
  • Autor

Nie, od dolu od spustu tez nic nie cieknie.

Pali olej to wiem, bo widze biala chmure jak daje w palnik. Ale problem jest ze nie widze ile jest oleju a skoro pali to wypadaloby to zanim pierscionki zmienie (albo inne uszczelniacze) codziennie kontrolowac poziom.

> nigdzie nie przywaliłeś i smoka nie urwałeś?

Napisano
  • Autor

Wiesz ja chce go szukac wczesniej ale nie wiem ile go jest..... Wleje, spali olej i znowu nie bede wiedzial ile go jest ... az sie kontrolka zapali.

Napisano

> Nastepny mądrala - założysz się że nie ma wskazania na bagnecie? Patrze na to gowienko codziennie,

> mechanikow w Feuvercie zlecialo sie 3. I co? Nie ma wskazania na bagnecie.

Może głupio to zabrzmi ale... czy jesteś pewien, że wsuwasz bagnet do końca? zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz ja chce go szukac wczesniej ale nie wiem ile go jest..... Wleje, spali olej i znowu nie bede

> wiedzial ile go jest ... az sie kontrolka zapali.

Wylej cały olej z silnika a następnie wlej 4 litry. Nie ma *uja, musi się pokazać na bagnecie.

Napisano
  • Autor

> Wylej cały olej z silnika a następnie wlej 4 litry. Nie ma *uja, musi się pokazać na bagnecie.

To juz mowilem ja, 3 mechanikow smile.gif Ale tak zrobie tak czy inaczej

Napisano
  • Autor

> Może głupio to zabrzmi ale... czy jesteś pewien, że wsuwasz bagnet do końca?

Pozwol ze nie odpowiem palacz.gif Mam ten samochod od 6 lat. Wczesniej mialem taki sam 4 lata

Napisano

A wez z kartonu dosc grubego wytnij cienki pasek - dlugosci bagnetu i wloz go zamiast bagnetu - i zobacz czy nasiaka olejem.

Napisano

> A wez z kartonu dosc grubego wytnij cienki pasek - dlugosci bagnetu i wloz go zamiast bagnetu - i

> zobacz czy nasiaka olejem.

Dłuższy drut niech włoży aż do samego dna i zobaczy ile jest tego oleju.

Napisano

> Pozwol ze nie odpowiem Mam ten samochod od 6 lat. Wczesniej mialem taki sam 4 lata

hm... a mnie zastanawia.. czy 2.5 litra to nie za mało żeby pokazywało na bagnecie?

Ile powinno Ci wejść do pustego silnika?

Ja bym polecił zlać cały olej i wlać nowy, tyle ile powinno być..

Napisano

Popieram kolegę.

Moim skromnym zdaniem to niestety będziesz musiał spuścić cały olej, a następnie będziesz musiał nalać nowego, tyle ile powinno być.

Jeżeli wtedy olej nie pojawi się na bagnecie, to będę bardzo ciekawy co się tam stało.

skromny.gif

Napisano

> Na bagnecie nie widac po postoju poziomu oleju. KOntrolka niskiego stanu sie nie pali.

> Dolewam 1,5 litra. Czekam. SPrawdzam. ZERO oleju na bagnecie. DOlewam prawie litr. Czekam. ZERO

> OLEJU NA BAGNECIE.

> Jade, staje, chwile czekam. Na bagnecie zero oleju.

> Mechanik tez nie wierzyl jak sam nie sprawdzil. To on dolewal oleju.

> Wyciekow poza poceniem nie stwierdzono. zreszta musialoby ciurkiem leciec.

> Spalac spala ostro i w tym jest problem bo wobec powyzszego jedyna kontrolą jest zapalajaca sie

> podczas jazdy kontrolka (miga). Wtedy staje i min litr dolewam.

> OCB z tym bagnetem? Macie jakies pomysly? Mechanik malowal bagnet flamastrem czarnym, bo moze olej

> taki czysty ale i tak nie bylo go na bagnecie.

taaa 2,5l to ledwo koniec umoczysz

wlej tak ze 3,5 to pogadamy

zrob test kompresji

pewnie sie okaze ze po wkapniu oleju do 2 albo 3 cylindrow skoczy kompresja ;p

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.