Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amorki

Featured Replies

Napisano

Czy amorki są zamienne 3D z 5D ??? hmm.gif

Wszystko na to wskazuje , ale prosze o potwierdzenie.

Napisano

> Czy amorki są zamienne 3D z 5D ???

> Wszystko na to wskazuje , ale prosze o potwierdzenie.

Potwierdzam zlosnik.gif

Napisano

Jak już jesteśmy przy amorkach, to zadam kilka pytań, bo akurat będę u siebie wymieniał przednie zlosnik.gif

1. Co przy okazji wymienić?

- sprężyny

- osłony+odboje

- łożyska

coś jeszcze ?

2. Czy trzeba jechać na zbieżność po wymianie?

3. Czy sprężyny od 1.4 różnią się od tych z 1.0 twardością? A może czymś jeszcze?

4. Czy do olejowych amorków Kayaba lepsze będą oryginalne, fiatowskie sprężyny z 1.4, czy lepiej szukać innych?

Z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif

Napisano

> 1. Co przy okazji wymienić?

> - sprężyny

jesli dotychczasowe są kaput, to wymień

> - osłony+odboje

to wymień, groszowa sprawa, a jak amor jest rozbebeszony, to przy okazji zrobisz waytogo.gif

> - łożyska

mcphersonów? moje były w dobrym stanie, więc zostawiłem, z ewentualną późniejszą wymianą jest mniej roboty, niż z odbojami

> coś jeszcze ?

w zależności od potrzeb albo od widzimisię albo z nadmiaru gotówki można wymieniać biglaugh.gif

> 2. Czy trzeba jechać na zbieżność po wymianie?

teoretycznie nie, ale tolerancja wykonania elementów jest różna, więc możesz sprawdzić. ja nie jechałem, ale nie ma takiej potrzeby

> 3. Czy sprężyny od 1.4 różnią się od tych z 1.0 twardością? A może czymś jeszcze?

283911847-DSC06336.JPG

> 4. Czy do olejowych amorków Kayaba lepsze będą oryginalne, fiatowskie sprężyny z 1.4, czy lepiej

> szukać innych?

czy lepsze? zależy, czego oczekujesz od zawiasu: odrobiny komfortu i standardowego prowadzenia czy sztywno, nisko, twardo hmm.gif

> Z góry dzięki za odpowiedzi

post-109606-1435250869009_thumb.jpg

Napisano

Co do wysokości sprężyn - ma ktoś taką konfigurację, tzn. sprężyny z 1.4 w 1.0 lub 1.1 ? Widzę, że do 1.4 są wyższe. Czy różnica w prowadzeniu jest znacząca?

> jechałem, ale nie ma takiej potrzeby

> czy lepsze? zależy, czego oczekujesz od zawiasu: odrobiny komfortu i standardowego prowadzenia czy

> sztywno, nisko, twardo

Szukam czegoś pomiędzy komfortem a pewnym prowadzeniem, z delikatnym wskazaniem na komfort. Jeżdżę przede wszystkim po mieście, więc rzadko mam większe prędkości na zakrętach, za to codziennie pokonuję serię dziur, kolein i wgłębień. Gleby raczej nie zamierzam uskuteczniać, z różnych powodów.

Napisano

1. Co przy okazji wymienić?

sprężyny i łożyska powinny być ok grinser006.gif Ja jedynie do łożysk dałem trochę smaru

osłony+odboje wymień bo jak ze starości popękają to będziesz miał duużo roboty z późniejszą wymianą grinser006.gif

2. Czy trzeba jechać na zbieżność po wymianie?

Po wymianie amorków i wahaczy musiałem regulować zbieżność bo ściągało crazy.gif

3. Czy sprężyny od 1.4 różnią się od tych z 1.0 twardością? A może czymś jeszcze?

Od 1.4 są większe. Samochód będzie wyżej stał.

4. Czy do olejowych amorków Kayaba lepsze będą oryginalne, fiatowskie sprężyny z 1.4, czy lepiej szukać innych?

Kupiłem Kayaby olejowe - są bardziej komfortowe niż gazowe i dłużej powinny wytrzymać. grinser006.gif Do miasta załóż olejowe biglaugh.gif

Napisano

> 1. Co przy okazji wymienić?

> sprężyny i łożyska powinny być ok

No sprężyny raczej nie są OK, bo są od nowości (jakieś 114 tys. km).

> Kupiłem Kayaby olejowe - są bardziej komfortowe niż gazowe i dłużej powinny wytrzymać. Do miasta

> załóż olejowe

Yhy, ale pytanie dotyczyło bardziej sprężyn niż amorków zeby.GIF Co do Kayab olejowych, to już są zamówione, więc klamka zapadła wink.gif

Napisano

> No sprężyny raczej nie są OK, bo są od nowości (jakieś 114 tys. km).

No i? Popękały czy coś takiego? hmm.gif

Napisano

> No i? Popękały czy coś takiego?

No w sumie nie popękały... Czyli się nie zużywają w takim stopniu jak amortyzatory? Nie tracą swoich właściwości?

Napisano

> Co do wysokości sprężyn - ma ktoś taką konfigurację, tzn. sprężyny z 1.4 w 1.0 lub 1.1 ? Widzę, że

> do 1.4 są wyższe. Czy różnica w prowadzeniu jest znacząca?

> Szukam czegoś pomiędzy komfortem a pewnym prowadzeniem, z delikatnym wskazaniem na komfort. Jeżdżę

> przede wszystkim po mieście, więc rzadko mam większe prędkości na zakrętach, za to codziennie

> pokonuję serię dziur, kolein i wgłębień. Gleby raczej nie zamierzam uskuteczniać, z różnych

> powodów.

Tak, ma i przejechał na takim setupie dość sporo, np ja, glaca...

Co do pokonywania zakrętów to wg mnie tak samo się gibie na seryjnym zawiasie jak z 1.4, jedyne o co się martwić nie trzeba to że dziura będzie za głęboka zeby.GIF 1.0 na springach z 1.4 które mam podniosło się z przodu o 7 cm, z tyłu o 1 (ale to może błąd pomiarowy i zużycie innych elementów)

ogólnie na polskie drogi taki setup jest dobry, ale czasami można uzyskać efekt zadartego nosa (przód wyżej niż tył). Osobiście polecam sprężyny z 1.4 do 1.0, plus gumy usztywniające

Napisano

> co się martwić nie trzeba to że dziura będzie za głęboka 1.0 na springach z 1.4 które mam

> podniosło się z przodu o 7 cm, z tyłu o 1

ale koza hehe.gif

Napisano

> ale koza

wiesz, plus 1 cm na oponach, i już go nie wieszam na żadnym krawężniku, dziurze, podjazdach, koleinach itp zeby.GIF:D ogólnie po obcięciu zderzaka z przodu mam prześwit w najwyższym punkcie 30 cm, w najniższym coś koło 25 (wydech) więc można szaleć zeby.GIF

Napisano

> wiesz, plus 1 cm na oponach, i już go nie wieszam na żadnym krawężniku, dziurze, podjazdach,

> koleinach itp zeby.GIF ogólnie po obcięciu zderzaka z przodu mam prześwit w najwyższym punkcie 30

> cm, w najniższym coś koło 25 (wydech) więc można szaleć

w terenie można grinser006.gif

Napisano

> wiesz, plus 1 cm na oponach, i już go nie wieszam na żadnym krawężniku, dziurze, podjazdach,

> koleinach itp zeby.GIF ogólnie po obcięciu zderzaka z przodu mam prześwit w najwyższym punkcie 30

> cm, w najniższym coś koło 25 (wydech) więc można szaleć

moim najnizszym punktem jest miska olejowa ktora znajduje sie obecnie 3 cm (!) nad ziemia i poza zwalnianiem przed progami i omijaniem dziur(ktore i tak trzeba omijac zeby nie pogiac felg i nie powyginac wahaczy) jest wspaniale sztywno na zakretach smile.gif

Napisano

> No sprężyny raczej nie są OK, bo są od nowości (jakieś 114 tys. km).

zrób im RTG - powinny wyjść ewentualne pęknięcia hehe.gif niewidoczne jeszcze gołym okiem, a na poważnie to zmierz je w stanie swobodnym i pod podanym w tabelce obciążeniem (to już jest trudniejsze do zrobienia). wtedy dowiesz się, jak bardzo fedry są zmęczone życiem waytogo.gif moje fedry po ok. 80kkm miały 392 zamiast 405 wysokości (mierzona największa wysokość fedry stojącej w miarę pionowo). pod obciążeniem nie mierzyłem niewiem.gif

Napisano

moje springi w 1.0 wytrzymały 325 kkm, w tym 20 kkm z 1.6 zlosnik.gif

Napisano

> osłony+odboje wymień bo jak ze starości popękają to będziesz miał duużo roboty z późniejszą wymianą

Czytałem gdzieś, że odboje z przodu są na dole i na górze. To prawda? Na razie mam tylko to co na zdjęciu. Trzeba dokupić jeszcze jakieś odboje?

amorekv.jpg

Napisano

> Czytałem gdzieś, że odboje z przodu są na dole i na górze. To prawda? Na razie mam tylko to co na

> zdjęciu.

ja mam tylko to, co widać na fotce. żadnego innego odboju nie zauważyłem waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.