Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prośba o pomoc w wyborze

Featured Replies

Napisano

witam,

zastanawiam się nad kupnem Laguny III w kombi z silnikiem 2,0 w dieslu, lub Citroenem C5 także w kombi z silnikiem 2,0 z dieslem, jako że ceny są bardzo zbliżone, proszę o wasze odczucia i porady,

dzięki za pomoc

Napisano

1. Citroen jest zdecydowanie bardziej prestiżową marka

2. Ma nieporównywalnie większy komfort jazdy ( zresztą nie ma tu wogóle porównywalnego auta) i znacznie lepiej trzyma się drogi.

3. Z zawieszeniem do 200 000 km nie robisz nic.

4. W standarcie ma ESP i 9 poduch

5. Duuuużo cichszy w środku.

Napisano

No komfort tak, ale w wersji z hydrozawiasem, a ta jak mnie pamięć nie myli występuje od wersji Exclusive. Reszta ma zwykłe zawieszenie co moim zdaniem jest idiotyzmem bo w wersjach mkI ii II hydro było dostępne w każdej wersji. Nawiązując do tematu to ja bym brał C5

Napisano

> 1. Citroen jest zdecydowanie bardziej prestiżową marka

Prezydent Francji jeździ Renault smile.gif

Napisano

ciach

A tak wogóle to najprestiżowiejszejszy to Golf III od dziadka z niemiec clown.gif

Napisano

> No komfort tak, ale w wersji z hydrozawiasem, a ta jak mnie pamięć nie myli występuje od wersji

> Exclusive.

Nie, występuje w każdej oprócz najtańszej.

Napisano

> Prezydent Francji jeździ Renault

Odkąd Francja ma citroena to prezydenci jeżdzą autami tej marki. Aktualnie jest C6. Fakt że Sarkozy jako pierwszy używa też Renault biglaugh.gif

Napisano

> Odkąd Francja ma citroena to prezydenci jeżdzą autami tej marki. Aktualnie jest C6. Fakt że

> Sarkozy jako pierwszy używa też Renault

że się wtrącę

renault 25

Renault Safrane

Renault Vel Satis

te ostatnie 3 samochody z produkcji Renault i wszystkie występowały jako prezydenckie "air force one"

Może dlatego że Renault należy do Państwa

Napisano

> witam,

> zastanawiam się nad kupnem Laguny III w kombi z silnikiem 2,0 w dieslu, lub Citroenem C5 także w

> kombi z silnikiem 2,0 z dieslem, jako że ceny są bardzo zbliżone, proszę o wasze odczucia i

> porady,

> dzięki za pomoc

Skłaniałbym się ku Citroenowi - wygodniejszy. I jakoś nie słyszy się tak o problemach z elektroniką w Cytrynie tak jak to ma miejsce w Lagunie (tak wiem, obiegowe opinie wink.gif )

A poza tym C5 ma olbrzymi bagażnik, większy niż Laguna.

Ja się podczepię z podobnym pytaniem o pomoc w wyborze:

C5 HDI - który brać 1.6 czy 2.0?

Zalety 1.6:

- tańszy podatek drogowy old.gif

- mniej paliwożerny

- prawdopodobnie bez FAP

Zalety 2.0:

- bardziej dynamiczny

- łatwiej się wyprzedza

Jestem rozdarty, bo ekonomia mówi 1.6 (i podatek i ubezpieczenie tańsze), a z drugiej strony dobrze mieć ciut więcej kucy pod nogą, żeby szybciej się włączyć do ruchu, wyprzedzić i takie tam. Generalnie nie śmiagm szybko, obecnie jeżdżę Primerą kombi 1.6 benzyniak i na moje potrzeby wystarcza w zupełności. Pewnie więc będzie 1.6. Oby na autostrzadzie bujnął się bezproblemowo do 140km/h.

A co Wy o tym sądzicie?

Napisano

Jak mam do wyboru R lub C, to zawsze C ok.gif

Napisano

Jazda próbna jednym,a następnie drugim...

Dopiero później się będziesz pytał co i jak.

Napisano

Citroen vs Renault to niczym Bentley i Fiat hehe.gif daj spokój, ani jedno ani drugie nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek prestiżem crazy.gif

Napisano

> Skłaniałbym się ku Citroenowi - wygodniejszy. I jakoś nie słyszy się tak o problemach z elektroniką

> w Cytrynie tak jak to ma miejsce w Lagunie (tak wiem, obiegowe opinie )

Citroeny też miały. Podobnie jak każdy naszpikowany elektroniką samochód. Nie czytaj obiegowych opinii tylko wejdź na jakiekolwiek forum Citroena i Laguny. Znajomy sprzedał C5 właśnie z tego powodu że serwis nie mógł dojść z elektroniką do ładu. Tyle że dotyczyło to pierwszej generacji tego samochodu. Jak jest teraz - nie wiem. A Ty rozważasz L2 czy L3? Bo problemy z elektroniką dotyczą L2 i to z początku produkcji. L3 to zupełnie inny samochód. W 3 o jakichkolwiek problemach z elektroniką nie słyszałem.

> Ja się podczepię z podobnym pytaniem o pomoc w wyborze:

> C5 HDI - który brać 1.6 czy 2.0?

> Zalety 1.6:

> - tańszy podatek drogowy

Podatek drogowy płacimy w paliwie. Stawka OC jest od 1.4 - 2.0 taka sama. Przynajmniej w HDI.

> - mniej paliwożerny

Mit. To ciężkie auto. Jeśli chcesz żeby jechało to trzeba go trzymać na wysokich obrotach. A to drastycznie podnosi spalanie.

> - prawdopodobnie bez FAP

Tu nie wiem. Ale wydaje mi się że FAP ma dopiero 2.2. Ale jeśli się mylę to rzeczywiście lepiej wybrać silnik bez FAP.

Weź się przejedź C5 i Laguną. Z różnymi silnikami. I kup to co Ci się będzie bardziej podobało. Bo tu każdy chwali swoje.

Napisano

> daj spokój, ani jedno ani drugie nie ma nic wspólnego

> z jakimkolwiek prestiżem

Dokładnie smile.gif

Napisano

> Citroeny też miały. Podobnie jak każdy naszpikowany elektroniką samochód. Nie czytaj obiegowych

> opinii tylko wejdź na jakiekolwiek forum Citroena i Laguny. Znajomy sprzedał C5 właśnie z tego

> powodu że serwis nie mógł dojść z elektroniką do ładu. Tyle że dotyczyło to pierwszej

> generacji tego samochodu. Jak jest teraz - nie wiem. A Ty rozważasz L2 czy L3? Bo problemy z

> elektroniką dotyczą L2 i to z początku produkcji. L3 to zupełnie inny samochód. W 3 o

> jakichkolwiek problemach z elektroniką nie słyszałem.

3 generacja (czyli chyba MkIII roczniki od 2008) nie jest w kręgu moich zainteresowań, bo nie ten pułap cenowy i nie ma wersji liftback (sedana nie chcę, a kombi ujeżdżam teraz)

> Podatek drogowy płacimy w paliwie. Stawka OC jest od 1.4 - 2.0 taka sama. Przynajmniej w HDI.

Z tym, że ja mieszkam w Irlandii, a tu podatek płaci się osobno raz na rok i jest on uzależniony właśnie od pojemności smile.gif Podobnie z ubezpieczeniem. Choć w przypadku ubezpieczenia to stawka nie będzie aż tak wysoka (jak szukałem Primery, to pytałem się o 2.0TD i 1.6 noPb i różnica była rzędu kilkudziesięciu euro, jeśli dobrze pamiętam.

> Mit. To ciężkie auto. Jeśli chcesz żeby jechało to trzeba go trzymać na wysokich obrotach. A to

> drastycznie podnosi spalanie.

Przeglądałem sobie też zużycie paliwa na stronie spritmonitor.de i powiem Ci, że różnice w spalaniu dla 1.6 i 2.0 nie są tak duże, jak myślałem.

> Tu nie wiem. Ale wydaje mi się że FAP ma dopiero 2.2. Ale jeśli się mylę to rzeczywiście lepiej

> wybrać silnik bez FAP.

> Weź się przejedź C5 i Laguną. Z różnymi silnikami. I kup to co Ci się będzie bardziej podobało. Bo

> tu każdy chwali swoje.

Ja nie szukam Laguny zlosnik.gif Rozmyślam między C5 1.6 a 2.0 HDI zeby.GIF

Napisano

> 3 generacja (czyli chyba MkIII roczniki od 2008) nie jest w kręgu moich zainteresowań, bo nie ten

> pułap cenowy i nie ma wersji liftback (sedana nie chcę, a kombi ujeżdżam teraz)

Jak nie ma, jak jest. Cytryna faktycznie tylko sedan lub kombi.

Napisano

> Jak nie ma, jak jest. Cytryna faktycznie tylko sedan lub kombi.

Ja właśnie o Cytrynie piszę skromny.gif MkI i MkII były kombi i liftbacki, a MkIII tylko kombi i sedan. frown.gif

Napisano

> Nie doczytałem W każdym razie powodzenia w szukaniu.

Dzięki! Mam sporo czasu, planuję zmienić w przyszłym roku, więc będę spokojnie szukał "rodzynka" smile.gif

Napisano

> Ja się podczepię z podobnym pytaniem o pomoc w wyborze:

> C5 HDI - który brać 1.6 czy 2.0?

> Zalety 1.6:

> - tańszy podatek drogowy

> - mniej paliwożerny

> - prawdopodobnie bez FAP

Nie wiem co miałeś na myśli z tym podatkiem bo akurat w Polsce nie płacimy od pojemności silnika, jest wliczony w cenę paliwa.

Spalanie 1.6HDI w tym aucie raczej nie będzie należeć do najniższych w końcu to 1.5 tony masy do uciągnięcia. Na pocieszenie 2.0HDI potrafi spokojnie zmieścić się w 8l/100 w mieście i poniżej 6/100 na trasie.

Fap w 1.6 nie występował tylko w 90 konnych wersjach tego silnika a takich w C5 nie było. Więc jest na 100%.

Jak dla mnie nie ma co się zastanawiać tylko brać 2.0 silnik na prawdę udana konstrukcja i wbrew pozorom nie pali dużo. Co prawda OC będzie wyższe ale komfort podróżowania również.

Napisano

> Nie wiem co miałeś na myśli z tym podatkiem bo akurat w Polsce nie płacimy od pojemności silnika,

> jest wliczony w cenę paliwa.

WIem o tym, ale w Irlandii jest on płacony osobno.

> Spalanie 1.6HDI w tym aucie raczej nie będzie należeć do najniższych w końcu to 1.5 tony masy do

> uciągnięcia. Na pocieszenie 2.0HDI potrafi spokojnie zmieścić się w 8l/100 w mieście i poniżej

> 6/100 na trasie.

> Fap w 1.6 nie występował tylko w 90 konnych wersjach tego silnika a takich w C5 nie było. Więc jest

> na 100%.

> Jak dla mnie nie ma co się zastanawiać tylko brać 2.0 silnik na prawdę udana konstrukcja i wbrew

> pozorom nie pali dużo. Co prawda OC będzie wyższe ale komfort podróżowania również.

Właśnie chyba będę jednak szukał 2.0 i do tego automat. Będzie pewnie palił podobnie, jak mój Nissan, ale za to tańszego paliwa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.