Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Światła jazdy dziennej a przepisy.

Featured Replies

Napisano

Witam, takie coś kupiłem na alledrogo światła do jazdy dziennej HID DRL 507 HP oczywiście światła mają wymagane homologacje E4 oraz RL, bylem nawet na stacji diagnostycznej zapytać się jak to widzi diagnosta, otrzymałem odpowiedź, że światła są ok, tylko dobrze je zamontować.

Są dwie opcje, tak jak na poniższych obrazkach:

1) parametr bocznego odstępu mniejszy o 15 cm, diagnosta powiedział, że nie będą się tego czepiać hmm.gif no, ale inny może weźmie miarkę i zasugeruję przesunięcie lamp o brakujące 15 do środka

2) zgodna z przepisami, no ale czy ładnie to wygląda confused.gif

doradźcie panowie co robić...

283914302-01dzienne.jpg

283914304-02dzienne.jpg

Proszę się nie czepiać, że krzywo bo to prowizorka na razie do zdjęć zrobiona biglaugh.gif

post-41280-14352508702409_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

FOTA

post-41280-14352508703052_thumb.jpg

Napisano

Kol. Stalan niedawno montował podobnie, tylko musisz szukajkę odpalić ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kol. Stalan niedawno montował podobnie, tylko musisz szukajkę odpalić

ok, dzięki coś tam znalazłem

Napisano

Opcja 1 jest również zgodna z przepisami, przepis mówi, że:

"nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu, wzajemna odległość nie może być większa niż 600 mm",

czyli bliżej może być, a raczej musi.

Wersja obrazkowa przepisu:

283914433-278862547-189790420_5.jpg

Dla nie posiadających lamp pmgielnych z przodu jest to najlepsze rozwiązanie, dla pozostałych wersja nr 2 to konieczność i limit długości lampy (te ładniejsze dłuższe wychodzą poza limity prawne).

Kiedyś robiłem przymiarkę do dziennych, tak wyglądają odpowiednie odległości:

283914433-AGdziennelimity.jpg

To już wersja nr 2 jest na granicy przepisu. Spójżcie na fabryczne lampy dzienne w innych autach, są zamontowane w reflektorach lub tuż pod nimi...

Pozdr.

post-65098-14352508704396_thumb.jpg

Napisano

> 2) zgodna z przepisami, no ale czy ładnie to wygląda

Gust jest jak d**a, każdy ma swój cool.gif ważne aby Tobie się podobało smile.gif.

Napisano
  • Autor

czyli te 40 cm to maximum, a ja źle zinterpretowałem przepis, człowiek całe życie się uczy biglaugh.gif

tylko jak zastosuję 1) to odległość lamp od siebie - 60 cm minimum będzie większa niż minimalne 60 cm, jak to widzisz?

Napisano

Powtórka z matematyki dla wszystkich:

Maksimum 400 mm to znaczy, że nie może być WIĘKSZA niż 400 mm, czyli MUSI być RÓWNA lub MNIEJSZA niż 400 mm!

Minimum 600 mm to znaczy, że nie może być MNIEJSZA niż 600 mm, czyli MUSI być RÓWNA lub WIĘKSZA niż 600 mm!

Pozdr.

Napisano

> czyli te 40 cm to maximum, a ja źle zinterpretowałem przepis,

Tak - jeżeli patrzyłeś w przepisy.

Nie - jeżeli korzystałeś z rysunku z przytoczonej

przez Ciebie aukcji.

Napisano

> Kol. Stalan niedawno montował podobnie, tylko musisz szukajkę odpalić

No fakt..."montowałem" zlosnik.gif

283915583-283679355-P1060013.jpg

Napisano
  • Autor

Sorry za te głupie pytania, ja jestem ostatnio strasznie zakręcony i nie myślę racjonalnie, za dużo pracy...

Napisano

> No fakt..."montowałem"

Oj, no pamiętam przecież że elektryk Ci to zrobił zlosnik.gif

Napisano

Jak to jest z tymi przepisami? Mam zamontowane światła dzienne z homologacją E4 i RL, są to swiatła diodowe Tu jest opisany mój przypadek świateł.

Ostatnio trafiłem na policjanta, który twierdzi, że te światła nie spełniają norm podawanych w kandelach; chciał mi zatrzymać dowód. Olałem go i jeździłem dalej, niestety znowu mnie zatrzymał jak tylko wypatrzył, że nie zdemontowałem tych świateł. Tym razem groził mi nie tylko zatrzymaniem dowodu, ale także 500zł mandatem. Tłumaczenie baranowi, że ktoś już te światła badał wydając homologację. Na szczęście puścił mnie, ale niby po raz ostatni. Co mam zrobić? Skieruje mnie na badanie dodatkowe to beknę 70zł i będzie mnie mógł tak wysyłać co kilka dni?

Napisano

No właśnie, ja też mam wątpliwości, dlatego na razie nie montuję świateł dziennych...

W czasach, gdy kopiuje się prawie wszystko, zrobienie lampy z wybitymi znakami homologacyjnymi to nie problem...

Warunkiem legalności dodatkowych świateł jest homologacja produktu oraz prawidłowy montaż.

Uważam, że sprzedawca powinien dołączać do produktu odpowiedni dokument, może nawet wyciąg świadectwa homologacji. Z takim świadectwem i samochodem udajemy się na stację kontroli pojazdów, gdzie za ok. 50 zł stwierdzają prawidłowość montażu dodatkowego wyposażenia, a potem do WK, gdzie wpisują nam dodatkowe wyposażenia do DR. I wtedy policial.gif może nam skoczyć na ulicy!!! Podobnie jest z hakiem, czy instalacją LPG, właściciel otrzymuje wyciąg ze świadectwa homologacji tej instalacji, idzie do WK i wpisują mu hak, czy instalację w DR.

Juz słyszę protesty niektórych, że nie będą jeszcze płacić urzędnikom, ale lepiej dać te 50 zł i mieć spokój, a nie dostawać lęków na widok patrolu na drodze... Jazda samochodzem powinna być przyjemna i bezstresowa...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio trafiłem na policjanta, który twierdzi, że te światła nie spełniają norm podawanych w

> kandelach;

a czy taki zapis normy w kandelach jest wybity na lampie?

Napisano

> a czy taki zapis normy w kandelach jest wybity na lampie?

czyli? bo nie wiem które to mogło by byc.

Napisano

> a czy taki zapis normy w kandelach jest wybity na lampie?

Tak - na stronie wesemu są dokładniejsze informacje.

283939151-homologacja.JPG

283939151-l_cechowania.JPG

post-73232-14352508803595_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Tak - na stronie wesemu są dokładniejsze informacje.

mógłbyś dać link do tej strony z tą legendą? dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.