Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie szyb-jaką metodą

Featured Replies

Napisano

Jako, że stałem się posiadaczem kombi chciałbym w jakiś sposób przyciemnić chociaż tylne szyby.

Jak metoda jest najlepsza/najtańsza/najtrwalsza?

W poprzednim aucie miałem w tylnych drzwiach folię elektrostatyczną i jakby była super docięta to by mi pasowała.

Napisano

> Najlepsza/najtrwalsza/najdroższa - piecowe przyciemnianie.

W razie czego proces można odwrócić ok.gif

Napisano

> W razie czego proces można odwrócić

Skąd te info?

mar00ha

Napisano

> Ja mam worki na szybach i są OK.

Ja mam banownicę i nie zawaham się jej użyć. cfaniaczek.gif

mar00ha

Napisano

> Ja mam banownicę i nie zawaham się jej użyć.

> mar00ha

Ale ja naprawdę mam worki smile.gif Tzn. taką samoprzylepną folię - na zwykłym kleju. Za pierwszym razem coś montującym nie wyszło i po kilku miesiącach zaczęło się odklejać z obu bocznych szyb. Ale poprawili i jest już dobrze.

Napisano

> Najlepsza/najtrwalsza/najdroższa - piecowe przyciemnianie.

Miałeś masz z tym styczność ??

W czym taka najtrwalsza ta metoda ??

Wiesz jak sie obchodzi z szybami po zabiegu przyciemniania piecowo ??

Słyszałeś może o tym ze nie wolno tych szyb myć od wewnątrz niczym innym niż woda ?? (a wez je umyj samą wodą )

Pozdrawiam

Napisano

W porównaniu z folią raczej trwalsze są, nie? Taką folię szlag może trafić bardzo szybko, choćby jakieś zadrapanie...

Napisano

Tu nie ma co kombinowac...profesjonalny zakład,dobrej jakości folia i będziesz zadowolony.Już w trzecim samochodzie mam "ofoliowane" wszystko poza szybą czołową i przednimi bocznymi,problemów z tym związanych nie miałem nigdy,natomiast nie wiem jak kiedyś mogłem jezdzic bez "worków" na szybach icon_eek.gif.

Napisano

> Tu nie ma co kombinowac...profesjonalny zakład,dobrej jakości folia i będziesz zadowolony.Już w

> trzecim samochodzie mam "ofoliowane" wszystko poza szybą czołową i przednimi

> bocznymi,problemów z tym związanych nie miałem nigdy,

Profesjonalny zakład po co? Trochę chęci i czasu chyba ze jesteś leniwy smile.gif

Ta folia SUN-GARD

Napisano

> Profesjonalny zakład po co? Trochę chęci i czasu chyba ze jesteś leniwy

Kiedyś podjąłem próbę,i...dla tego powierzam to fachowcom zlosnik.gif.

Napisano

Mam od dwoch lat na tylnych szybach Vectry dobra folie, ktora teoretycznie sciemnia sie przy duzym sloncu, rozjasnia jak jest ciemno. Kosztowalo to cos kolo 500 pln - i absolutnie nie zaluje i serdecznie polecam waytogo.gif

Napisano

> Kiedyś podjąłem próbę,i...dla tego powierzam to fachowcom .

4 szyby w partnerze przyciemniłem sam i kosztowało mnie to 2h roboty + 30zł za folię - jest b.dobrze ... tylną szybę zostawię fachowcom... grinser006.gif

Napisano

> Mam od dwoch lat na tylnych szybach Vectry dobra folie, ktora teoretycznie sciemnia sie przy duzym

> sloncu, rozjasnia jak jest ciemno.

Poparte praktyka czy tylko teoria?

Napisano

> Poparte praktyka czy tylko teoria?

Pytasz sie czy sciemniaja/rozjasniaja sie? Wg mnie do pewnego stopnia tak - w sloneczny dzien nie jestem w stanie zobaczyc co jest w aucie, a w normalny da rade waytogo.gif

Napisano

> natomiast nie wiem jak kiedyś mogłem

> jezdzic bez "worków" na szybach .

To jakiś problem? niewiem.gif

Napisano

> Pytasz sie czy sciemniaja/rozjasniaja sie? Wg mnie do pewnego stopnia tak - w sloneczny dzien nie

> jestem w stanie zobaczyc co jest w aucie, a w normalny da rade

Tak, o to pytałem. No to fajny bajer. waytogo.gif

Napisano

> Tu nie ma co kombinowac...profesjonalny zakład,dobrej jakości folia i będziesz zadowolony.Już w

> trzecim samochodzie mam "ofoliowane" wszystko poza szybą czołową i przednimi

> bocznymi,problemów z tym związanych nie miałem nigdy,natomiast nie wiem jak kiedyś mogłem

> jezdzic bez "worków" na szybach .

ja nie przyciemnialem, bo nie podobaja mi sie przyciemnione tylko "tylne"... a nie mam ochoty na klotnie z policial.gif

Napisano

> Słyszałeś może o tym ze nie wolno tych szyb myć od wewnątrz niczym innym niż woda ?? (a wez je umyj samą wodą )

Bzdura. Miałem takie szyby przez 5 lat i myłem zwykłym płynem do mycia szyb.

mar00ha

Napisano

> Skąd te info?

> mar00ha

ok.gif
Napisano

> ja nie przyciemnialem, bo nie podobaja mi sie przyciemnione tylko "tylne"... a nie mam ochoty na

> klotnie z

Ja tego nie robię ze względów estetycznych ,tylko praktycznych...na tylnej kanapie wożę psa.

Napisano

> jakiś tekst

No to powiem Ci, że pierwsze słyszę, że odwracalne to jest...

mar00ha

Napisano

> Jako, że stałem się posiadaczem kombi chciałbym w jakiś sposób przyciemnić chociaż tylne szyby.

> Jak metoda jest najlepsza/najtańsza/najtrwalsza?

> W poprzednim aucie miałem w tylnych drzwiach folię elektrostatyczną i jakby była super docięta to

> by mi pasowała.

Nic prostszego. Kupujesz sobie folię, najlepiej jakiś Sun gard albo armolite no chyba że stać ciebie na foliateca. Szyby myjesz dokładnie od środka i od zewnątrz. Od środka dobrze jest przejechać po mokrej szybie żyletką by zdjąć zanieczyszczenia które się przylepiły do niej. Później spryskujesz sobi e szybe od zewnątrz i kładniesz na niej folię. Za pomoca opalarki i filcu dokładnie rak koło razu dostosowujesz ją do krzywizny szyby. Jak juz to jest zrobione to docinasz folię do kształtu. Poźniej to już tylko płyn rozrobiony z szamponu dla dzieci. Zrywasz folię ochronną spryskujesz płynem folię i szybę. Układasz na szybie i wyciskasz gumową raklą. W tym momencie cieszysz się ciemną szybą waytogo.gif

Napisano

> (...) W tym momencie cieszysz się ciemną szybą

Która wygląda jak naklejony worek na śmierci. hehe.gif Zostaje 50 pęcherzy powietrza, brzegi są paskudnie docięte. Efekty tego widać szczególnie na samochodach pokroju Golfa II, którego właściciel postanowił zaoszczędzić - jak na wszystkim.

Napisano

> Która wygląda jak naklejony worek na śmierci. Zostaje 50 pęcherzy powietrza, brzegi są paskudnie

> docięte. Efekty tego widać szczególnie na samochodach pokroju Golfa II, którego właściciel

> postanowił zaoszczędzić - jak na wszystkim.

Jak zrobisz to dokładnie to wszystko będzie ok.gif żadnych pęcherzyków itd. Robiłem sam na poprzednim aucie i wyszło idealnie.

Napisano

> Która wygląda jak naklejony worek na śmierci. Zostaje 50 pęcherzy powietrza, brzegi są paskudnie

> docięte. Efekty tego widać szczególnie na samochodach pokroju Golfa II, którego własciciel

Ze Tobie tak wyszło to nie znaczy ze wszystkim tak wyjdzie smile.gif

Napisano

> W tym momencie cieszysz się ciemną szybą

> Robisz tak jakiś tekst

Strasznie mi się podoba jak ta woda czy jakieś środki chemiczne ściekają po drzwach, przy tapicerce będzie później niezły syf...

Nie mówiąc, w drzwiach tylnych szyba nie jest oklejona do końca z lewej strony, tylna szyba, widać, że się gość męczy z pęcherzykami na końcu a i tak zostają...

To nie takie prostej jak się wydaje...

Napisano

> To nie takie prostej jak się wydaje...

Bo fachowiec tnie folie z szablonu, no i gdzie sie da, wyciaga szyby - ale niektorzy nie lubia sobie zycia utrudniac biglaugh.gif

Napisano

> W tym momencie cieszysz się ciemną szybą

> Robisz tak jakiś tekst

Rewelacja. hehe.gif Zrób to sam bez wyciągania szyb z auta. hehe.gif Ciekawe ile samochodów ten gość okleił? 300? 500?

Osobiście nie próbowałem, ale widziałem ile z tym zachodu po wyjęciu szyby i oklejeniu tak, żeby nie pozostał nawet jeden pęcherzyk powietrza a folia na krawędziach była równo przycięta. Nie znam nikogo, kto robiłby to osobiście i okleił równie precyzyjnie jak gość, który oklejał moje auta. I dlatego nie próbowałem. Szkoda kasy na folię.

Napisano

> docięte. Efekty tego widać szczególnie na samochodach pokroju Golfa II, którego właściciel

Czyżby??? Od ponad 4 lat zajmuję się przyciemnianiem szyb w autach. Ewidentnie mówisz o czymś o czym nie masz pojęcia. Robię to dokładnie tak jak opisałem we wcześniejszym poście. I ku twojemu zdziwieniu nie miałem jak do tej pory reklamacji , nigdy folia się nie odkleiła. Uprzedzając pytania, robimy po 3-4 samochody dziennie więc jakies tam doświadczenie jest. Zresztą nie po to jeździłem do gebelsów na szkolenia żeby teraz klientom lipę odstawiać.

Napisano

> Czyżby??? Od ponad 4 lat zajmuję się przyciemnianiem szyb w autach.

I naprawdę myślisz, że ktoś kto będzie robił to pierwszy raz uzyska efekt taki jak Ty po 4 latach? icon_eek.gifhahaha.gif

Ja nie twierdziłem, że się nie da, ale że to cholernie trudne dla początkującego.

To tak jakby kardiochirurg napisał: wstawienie zastawki serca to bardzo prosta sprawa. Robisz tak: (...). Musi się udać. hehe.gif

Napisano

> I naprawdę myślisz, że ktoś kto będzie robił to pierwszy raz uzyska efekt taki jak Ty po 4 latach?

Myślisz że przez 4 lata dochodził do perfekcji ? icon_eek.gif Myślę że to były 2-3 samochody żeby uzyskać jakość, potem to już tylko nabieranie wprawy i szybkości ok.gif

Napisano

> Czyżby??? Od ponad 4 lat zajmuję się przyciemnianiem szyb w autach. Ewidentnie mówisz o czymś o

> czym nie masz pojęcia. Robię to dokładnie tak jak opisałem we wcześniejszym poście. I ku

> twojemu zdziwieniu nie miałem jak do tej pory reklamacji , nigdy folia się nie odkleiła.

> Uprzedzając pytania, robimy po 3-4 samochody dziennie więc jakies tam doświadczenie jest.

> Zresztą nie po to jeździłem do gebelsów na szkolenia żeby teraz klientom lipę odstawiać.

Ile schodzi czasu na jeden samochod i czemu to takie drogie? wink.gif

Napisano

> Ile schodzi czasu na jeden samochod i czemu to takie drogie?

Samochód z 5h a drogie bo folia to tylko 120zł i robocizna aż 300zł smile.gif

Napisano

> Ja nie twierdziłem, że się nie da, ale że to cholernie trudne dla początkującego.

,, cholernie trudne,, hehe.gif

Napisano

> I naprawdę myślisz, że ktoś kto będzie robił to pierwszy raz uzyska efekt taki jak Ty po 4 latach?

> Ja nie twierdziłem, że się nie da, ale że to cholernie trudne dla początkującego.

> To tak jakby kardiochirurg napisał: wstawienie zastawki serca to bardzo prosta sprawa. Robisz tak:

> (...). Musi się udać.

Faktycznie masz rację. Ale na prawdę dla osoby średnio rozgarniętej technicznie jest to do ogarnięcia. Nie mówię że za pierwszym razem będzie igła, ale jak poćwiczy na chińskiej folii to później każdą inną zamontuje bez problemów.

Napisano

> Ile schodzi czasu na jeden samochod i czemu to takie drogie?

Jesteś z rejonu więc wyślij na PW informację o jakim aucie mówimy i ile szyb ma być ciemnych waytogo.gif

Napisano

> Samochód z 5h a drogie bo folia to tylko 120zł i robocizna aż 300zł

Bardzo tanią masz tę folię. Wbrew pozorom nie zarabia się na aucie jakiś kroci. Ogólnie zasada jest taka że koszt montażu oraz materiału dzielą sumę mniej więcej na połowę.

Napisano

> Samochód z 5h a drogie bo folia to tylko 120zł i robocizna aż 300zł

No wlasnie do tego pije. 300zl za 5h, to duzo, a nie jest to przeciez jakas chirurgia precyzyjna w koncu. Domyslam sie, ze popyt jest na tyle niski, ze konkurencja nie zapewnia spadku cen frown.gif

Napisano
  • Autor

> Faktycznie masz rację. Ale na prawdę dla osoby średnio rozgarniętej technicznie jest to do

> ogarnięcia.

no właśnie, ale ja będę to robił pierwszy raz (nie licząc trabanta 15 lat temu i bravy z folią elektrostatyczną) i nie chciałbym lipy odwalić.

Napisano

Powiedz mi kolego czym taką folię usunąć. Zamierzam właśnie poćwiczyć z jakąś tandetną folią i jak mi nie wyjdzie to jak to zlikwidować?

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Napisano

> Powiedz mi kolego czym taką folię usunąć. Zamierzam właśnie poćwiczyć z jakąś tandetną folią i jak

> mi nie wyjdzie to jak to zlikwidować?

> Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Zrywasz ją normalnie, a resztki kleju które pozostaną na szybie czyścisz np. benzyną ekstrakcyjną.

Napisano

> Powiedz mi kolego czym taką folię usunąć. Zamierzam właśnie poćwiczyć z jakąś tandetną folią i jak

> mi nie wyjdzie to jak to zlikwidować?

> Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Jak chcesz ćwiczyć na najtańszej foli to nie zaczynaj nawet.

Połowa sukcesu to w miarę dobra folia np SUN-GARD

Napisano

> Jesteś z rejonu więc wyślij na PW informację o jakim aucie mówimy i ile szyb ma być ciemnych

No i jak tam? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.