Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana świec i przewodów- proste?

Featured Replies

Napisano

No własnie - kupiłes sobie kabelki i świece do Bravki. Za wymianę swiec wołają u nas śrenio koło 50 pln co jak na 10 minut roboty uwazam za cene wygorowana.

Czy wymiana tego jest az tak skomplikowana? Trzeba to robić jakimś kluczem dynamometrycznym czy takim zwykłym dam radę? Są jakieś specjalne knyfy przy wymianie swiec i kabli w Bravie gdzie jak wiadomo swiece dośc glęboko wchodzą w blok silnika. Jest jakies ryzyko ze swoją niefachowa i niezbyt sprawną reką cos ukrece, połamie?

Napisano

Wszystko zalezy od tego jak mocno masz wkrecone swiecie i czy kable mocno sie zacisnely na swiecach.

Ale skoro masz nowe kable, to nawet jak przy zdejmowaniu kabli ze swiec pourywasz je - to masz nowe.

Nie wiem jak w 1.6, ale w 1.4 odkrecam wszystkie swiece prostym kluczem do swiec.

Osobiscie nie uzywam zadnych kluczy dynamometrycznych - zwyklym kluczem odkrecam i dokrecam z czuciem.

No i chyba zejdzie Ci dluzej niz 10 minut.

Obstawiam z godzine co najmniej :-)

pozdrawiam

Artur

Napisano
  • Autor

> No i chyba zejdzie Ci dluzej niz 10 minut.

> Obstawiam z godzine co najmniej :-)

A dlaczegoż to? No moze przesadziłem z tymi 10 minutami - tyle to mechanikowi zajmuje ale z 20-30 minut myslałem, ze z powodzeniem wystarczy

A wciśnięecie kabli w swiece sprawia jakąś trudność - w sensie łatwo wchodzą?

Napisano

Wchodza latwo, ale moze byc trudnosc ze zdjeciem starych.

Mysle, ze z godzinke, bo to z kluczem bedzie klopot, moze sie okazac, ze jednak taki "lamany" trzeba kupic.

A to po wykreceniu starych swiec trzeba bedzie przeczyscic gniazda swiec, moze sprezonym powietrzem przedmuchac...

Napisano

Żebyś nie musiał pamiętać, który kabel do której świecy:

- na cewce masz cyferki 1,2,3,4(nie pamiętam kolejności), oznaczają one nr cylindrów,

- cylindry liczysz od przodu silnika, przód silnika(mimo, że ustawiony poprzecznie) znajduje się tam gdzie rozrząd, rozrząd znajduje się po tej samej stronie gdzie znajdują się paski napędu osprzętu(alternator, sprężarka klimatyzacji, pompa wody, pompa wspomagania). Tył silnika znajduje się tam gdzie jest skrzynia biegów.

W przypadku 1.6 przód silnika znajduje się po prawej stronie(stronę określamy siedząc w kabinie przodem do kierunku jazdy) samochodu, czyli tam gdzie masz zbiornik płynu spryskiwacza.

Świece odkręcasz zwykłym kluczem do świec, przykręcasz z czuciem, nie za mocno bo zerwiesz gwint w głowicy i nie będzie fajnie i nie za lekko bo...

Generalnie jeśli nie masz dwóch lewych łapek i minimum zdolności manualnych to sobie poradzisz.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A to po wykreceniu starych swiec trzeba bedzie przeczyscic gniazda swiec, moze sprezonym powietrzem

> przedmuchac...

Chmmm- o tym nie pomyslałem.... Nie mam takiego urządzonka. To standardowa procedura z tym sprezonym powietrzem- w sensie robiona przez mechaniorow? Jesli tak to chyba odpuszcze - bo rzeczywiscie pewnie jakiś syf zawsze naleci przy wyciąganiu starych swieczek i jeszcze mi sie do silnika dostanie. W bravach o to nietrudno - przez tą głęboką dziure....

W sumie to tym sprezonym powietrzem juz po wyciągnieciu kabla a przed odkreceniem swiecy powinno sie chyba psiknąć. Niby kable mają takie gumowe nasadki uszczelniające ale zawsze troche ziarenek piasku moze sie dostac..

Napisano

> A dlaczegoż to? No moze przesadziłem z tymi 10 minutami - tyle to mechanikowi zajmuje ale z 20-30

> minut myslałem, ze z powodzeniem wystarczy

5 minut dojazd do sklepu po piwo,

3 minuty zakup piwa,

5 minut powrót ze sklepu,

2 minuty otwarcie piwa, zapalenie papierosa, wypicie kilku łyków,

1 minuta zdjęcie wszystkich kabli,

3 minuty wypicie do końca piwa, otwarcie kolejnego,

2 minuty odkręcenie i wydłubanie świec,

5 minut wypicie piwa,

1 minuta włożenie i dokręcenie pierwszej świecy,

5 minut wypicie piwa,

1 minuta wkręcenie drugiej świecy,

4 minuty wypalenie papierosa,

1 minuta wkręcenie trzeciej świecy,

3 minuty wypicie kolejnego piwa,

4 minuty wypalenie kolejnego papierosa,

1 minuta wkręcenie czwartej świecy,

4 minuty wypicie piwa,

4 minuty wypalenie papierosa,

2 minuty założenie nowych kabli,

4 minuty wypicie kolejnego piwa,

razem wychodzi 60 minut.

> A wciśnięecie kabli w swiece sprawia jakąś trudność - w sensie łatwo wchodzą?

Tak, należy je docisnąć.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Jakbym tyle piw (tzn jesli dobrze policzylem 6) wypil w ciagu 60 minut to chyba jednak pomylilbym te numery na cewce....:)

Napisano

> Chmmm- o tym nie pomyslałem.... Nie mam takiego urządzonka. To standardowa procedura z tym

> sprezonym powietrzem- w sensie robiona przez mechaniorow? Jesli tak to chyba odpuszcze - bo

> rzeczywiscie pewnie jakiś syf zawsze naleci przy wyciąganiu starych swieczek i jeszcze mi sie

> do silnika dostanie. W bravach o to nietrudno - przez tą głęboką dziure....

> W sumie to tym sprezonym powietrzem juz po wyciągnieciu kabla a przed odkreceniem swiecy powinno

> sie chyba psiknąć. Niby kable mają takie gumowe nasadki uszczelniające ale zawsze troche

> ziarenek piasku moze sie dostac..

Bez przesady, dobrze dmuchniesz i wystarczy. Nawet jak się kilka ziarenek dostanie do cylindra to się nic nie stanie. To ziarenko mogłoby być niebezpieczne gdyby dostało się do układu smarowania a nie do cylindra. Tam ma nie być dużych cząstek, ale pojedyńcze ziarenko mu nie zaszkodzi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jakbym tyle piw (tzn jesli dobrze policzylem 6) wypil w ciagu 60 minut to chyba jednak pomylilbym

> te numery na cewce....:)

smile.gif

Co do zasady jest tak, że jak nie masz gigantycznego pecha i świeca się nie przyspawała do głowicy to wymiana świec trwa moment.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Warto mież kawałek gumowego wężyka do łatwiejszego wprowadzania świec w gniazda. Zakładasz na końcówkę świecy (właśnie ten wężyk) i bez problemu wkręcasz w głęboką dziurę potem szarpnięcie - świeca siedzi w gnieździe już lekko przykręcona.

Napisano

> Czy wymiana tego jest az tak skomplikowana?

W zasadzie to nie jest sprawa zbyt skomplikowana.

No, chyba że trafi Ci się coś jak mnie w ubiegłym tygodniu. Próbowałem wyjąć fajkę, ta niestety weszła w tak bliski związek ze świecą, że za nic nie chciała jej zostawić samej. Próba wyciągnięcia skończyła się tym, że część fajki została w gnieździe i nijak nie szło podejść do świecy z kluczem. Musiałem wydłubywać śrubokrętem, przy okazji skruszyła się sama świeca. W końcu poszło, ale ile się naszarpałem...

Napisano

Mi bez piwek i papierosków zlosnik.gif w 1.6 wymiana świec i przewodów WN zajęła dokładnie 17 minut. Według mnie operacja którą można określić w skali na 5 jako 2/5 rotfl.gif

Napisano

> W zasadzie to nie jest sprawa zbyt skomplikowana.

> No, chyba że trafi Ci się coś jak mnie w ubiegłym tygodniu. Próbowałem wyjąć fajkę, ta niestety

> weszła w tak bliski związek ze świecą, że za nic nie chciała jej zostawić samej.

Wczoraj planowalem wykrecic swiece i sprawdzic w jakim sa stanie, ale plan udalo sie zrealizowac tylko w 3/4. Jedna swieca tak mocno siedzi w gniezdzie, ze moj standardowy "lamany" klucz ma teraz raczke przekrecona o 15st wzgledem poprzedniej pozycji, a swieca ani nawet drgnela. Nie chce jej urwac razem z gwintem. Ma ktos pomysl, co z nia poczac?

Napisano

> Wczoraj planowalem wykrecic swiece i sprawdzic w jakim sa stanie, ale plan udalo sie zrealizowac

> tylko w 3/4. Jedna swieca tak mocno siedzi w gniezdzie, ze moj standardowy "lamany" klucz ma

> teraz raczke przekrecona o 15st wzgledem poprzedniej pozycji, a swieca ani nawet drgnela. Nie

> chce jej urwac razem z gwintem. Ma ktos pomysl, co z nia poczac?

kupić porządny klucz i odkręcić. Ja nie wiem jak możecie odkręcać świece tymi 'łamanymi' kluczami po 5 zł kupionymi na stacji benzynowej....przecież one z plasteliny są zrobione.... Kup/pożycz normalny klucz i odkręcisz bez problemu.

Napisano

> kupić porządny klucz i odkręcić. Ja nie wiem jak możecie odkręcać świece tymi 'łamanymi' kluczami

> po 5 zł kupionymi na stacji benzynowej....przecież one z plasteliny są zrobione....

> Kup/pożycz normalny klucz i odkręcisz bez problemu.

Generalnie mozemy. W Nubirze pare lat mi posluzyl (w Foresterze nie mogl, bo tam nie ma dostepu dla zwyklego smiertelnika - trzeba silnik podnosic), a i tutaj 3 swiece bez problemu odkrecil.

Napisano

> Ma ktos pomysl, co z nia poczac?

Kupić porządny klucz do świec, najlepiej "taką rurkę" z długą przetyczką.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kupić porządny klucz do świec, najlepiej "taką rurkę" z długą przetyczką.

> Pozdrawiam BAS

I odkręcać na zimnym silniku, bo tego jeszcze nikt nie wspomniał.

Napisano

> I odkręcać na zimnym silniku, bo tego jeszcze nikt nie wspomniał.

A to jasne - zimny byl, jak na niedzielne popoludnie wink.gif

Napisano

> A to po wykreceniu starych swiec trzeba bedzie przeczyscic gniazda swiec, moze sprezonym powietrzem

> przedmuchac...

przedmuchać to se możesz po zdjęciu fajek, przed wykręceniem świec, później to całe badziewie wyladować by mogło w cylindrze.

Napisano

zamiast przedmuchać to ja proponuję zassać odkurzaczem okolice świec przed i po ich wykręceniu, tam są różne paprochy, przynajmniej nie trzeba kompresora

Napisano

> zamiast przedmuchać to ja proponuję zassać odkurzaczem okolice świec przed i po ich wykręceniu, tam

> są różne paprochy, przynajmniej nie trzeba kompresora

Sprobuj w Bravie (jeszcze na dodatek na parkingu pod blokiem) odkurzaczem wyssac paprochy. Niestety musze scedowac zadanie na fiacika - niech sobie przepali te paprochy. Trudno. 209kkm zasuwal, to i z paprochami popyrka dalej.

p.s. solidniejszy klucz dal rade - na razie nowa swieca wkrecona kilka obrotow, zeby sie nie kurzylo, a dokrecona bedzie, jak glowica troche podstygnie. Dzis jade na wymiane wydechu (kompletny 350zl z wymiana yikes.gif)

Napisano

> Dzis jade na wymiane wydechu

> (kompletny 350zl z wymiana )

Jakiej firmy? Bo jeżeli to jakiś zwykły polmostrów czy marix, to cena trochę z kosmosu - nawet biorąc pod uwagę montaż.

Napisano

> Kupić porządny klucz do świec, najlepiej "taką rurkę" z długą przetyczką.

> Pozdrawiam BAS

Bądź nasadka 21mm odpowiednio długa zlosnik.gif

Napisano

> Jakiej firmy? Bo jeżeli to jakiś zwykły polmostrów czy marix, to cena trochę z kosmosu - nawet

> biorąc pod uwagę montaż.

takie są ceny we wrocku - wymieniałem w kwietniu - wszędzie 280-295 zł - za polmostrów.

Napisano

> takie są ceny we wrocku - wymieniałem w kwietniu - wszędzie 280-295 zł - za polmostrów.

Ale jednak 290zł to sporo mniej niż 350zł. Ja też płaciłem 290 z montażem.

Napisano

> Ale jednak 290zł to sporo mniej niż 350zł. Ja też płaciłem 290 z montażem.

byłem u tego samego gościa na początku maja - powiedział ze mam szczęście bo od 1 maja producent podniósł ceny - więc może tutaj leży przyczyna

Napisano

> byłem u tego samego gościa na początku maja - powiedział ze mam szczęście bo od 1 maja producent

> podniósł ceny - więc może tutaj leży przyczyna

Ja tam nie wiem. Do Forka kupowalem back boxa uzywanego (prodrive - nowy z 1500-2000zl) w wyjatkowo atrakcyjnej promocyjnej cenie 500zl, to sie ucieszylem, ze 350zl za komplet z montazem wink.gif Jak patrzylem po necie, to ok. 220zl za komplet, do tego pewnie wysylka i montaz (cos gosc mowil, ze musial pospawac inaczej, bo u mnie cos tam bylo) i razem by wyszlo niewiele mniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.