Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co jeśli nie kupiłem biletu na autobahnę w Austrii?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dziś wróciłem z podróży samochodem po Europie (Portugalia, Hiszpania i Chorwacja). Wracając z Chorwacji wracałem przez Austrię i Czechy. Będąc na granicy austriacko - czeskiej i kupując winietkę na Czechy usłyszałem jak jeden koleś kupuje "bilet" na autobahny w Austrii. Podleciałem zaraz do jednego Polaka na parkingu (pełno ich tam przed bezcłowym grinser006.gif ) i zapytałem czy rzeczywiście taki "bilecik" czy też winieta jest potrzebna. Dowiedziałem się że tak. I tu teraz właściwe pytanie:

Czy jeśli przejechałem Austrię bez tej winiety i nie złapała mnie policja to coś mi grozi? Czy mają jakiś system monitorowania obecności tej winiety?. Na Słowenii były co jakiś czas bramki ze skanerami, przez które przejeżdza się z prędkością 40km/h. W Austrii czegoś takiego nie było...

wyczytałem też, że za brak winiety grozi kara 215EURO + koszt winiety angryfire.gif mam nadzieję że tylko jak mnie policja bez takowej złapie...

Napisano

> Witam!

> Dziś wróciłem z podróży samochodem po Europie (Portugalia, Hiszpania i Chorwacja). Wracając z

> Chorwacji wracałem przez Austrię i Czechy. Będąc na granicy austriacko - czeskiej i kupując

> winietkę na Czechy usłyszałem jak jeden koleś kupuje "bilet" na autobahny w Austrii.

> Podleciałem zaraz do jednego Polaka na parkingu (pełno ich tam przed bezcłowym ) i zapytałem

> czy rzeczywiście taki "bilecik" czy też winieta jest potrzebna. Dowiedziałem się że tak. I tu

> teraz właściwe pytanie:

> Czy jeśli przejechałem Austrię bez tej winiety i nie złapała mnie policja to coś mi grozi? Czy mają

> jakiś system monitorowania obecności tej winiety?. Na Słowenii były co jakiś czas bramki ze

> skanerami, przez które przejeżdza się z prędkością 40km/h. W Austrii czegoś takiego nie

> było...

> wyczytałem też, że za brak winiety grozi kara 215EURO + koszt winiety mam nadzieję że tylko jak

> mnie policja bez takowej złapie...

Nie pamiętam ale chyba tylko powyżej 3,5T kupuje się winietki ale mogę się mylić

Napisano

> Nie pamiętam ale chyba tylko powyżej 3,5T kupuje się winietki ale mogę się mylić

Winietka jest obowiązkowa także dla sam. osobowych i innych poniżej 3,5t. waytogo.gif

Quote:

Obowiązek wykupienia winietki dotyczy wszystkich kierowców podróżujacych pojazdami o maks.ciężarze całkowitym do 3,5 tony (motocykle, samochody osobowe, pojazdy campingowe). Obowiązkiem posiadania winiety jest ruch po autostradach i drogach ruchu szybkiego.

Napisano

> Czy jeśli przejechałem Austrię bez tej winiety i nie złapała mnie policja to coś mi grozi?

Jak Cię nie złapali to nic Ci nie grozi. Jakby Cię złapali to sam już napisałeś ile kosztuje strafe frown.gif

> Czy mają

> jakiś system monitorowania obecności tej winiety?.

Tak, policjanci w razie zatrzymania do kontroli oraz policjanci spacerujący po parkingach.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Winietka jest obowiązkowa także dla sam. osobowych i innych poniżej 3,5t.

W uproszczeniu można przyjąć, że jest identycznie jak w Czechach, czyli każdy samochód jadący po autostradzie musi mieć winietę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Winietka jest obowiązkowa także dla sam. osobowych i innych poniżej 3,5t.

> Quote:

> Obowiązek wykupienia winietki dotyczy wszystkich kierowców podróżujacych pojazdami o maks.ciężarze

> całkowitym do 3,5 tony (motocykle, samochody osobowe, pojazdy campingowe). Obowiązkiem

> posiadania winiety jest ruch po autostradach i drogach ruchu szybkiego.

Oki ja śmigałem >12T więc nie wiedziałem. Kiedyś mi GoBox nie złapał bramek w Wiedniu i zanim wyjechałem z Austrii to miałem na karku policial.gif i musiałem dopłacić + kara, nie było żadnej gadki zlosnik.gif

Napisano

> Oki ja śmigałem >12T więc nie wiedziałem. Kiedyś mi GoBox nie złapał bramek w Wiedniu i zanim

> wyjechałem z Austrii to miałem na karku i musiałem dopłacić + kara, nie było żadnej gadki

Oj nieprzyjemne było to spotkanie. zlosnik.gif

Napisano

> Oj nieprzyjemnie było to spotkanie.

Dlaczego?? Oni jak najbardziej kulturalni a ja zapłaciłem i finito. Ja z zagranicy nie miałem złych wspomnień ze spotkań z panami policjantami nie wliczamy w to wschodu hehe.gif

Napisano

Czy w Czechach czy Austrii nie policja łapie tylko urządzenia zawieszone nad autostradą, to są czytniki winiet!

Napisano

> Czy w Czechach czy Austrii nie policja łapie tylko urządzenia zawieszone nad autostradą, to są

> czytniki winiet!

To są bramki wzbudne do urządzeń stałych, montowanych w ciężarówkach.

Napisano
  • Autor

> Czy w Czechach czy Austrii nie policja łapie tylko urządzenia zawieszone nad autostradą, to są

> czytniki winiet!

no ale załóżmy że na jakimś samochodzie nie wykryją winiety to co wtedy? alarm dostaje jakiś najbliższy radiowóz i sciągają delikwenta z autobahny czy też dostajesz do domu najdroższe zdjęcie z wakacji? crazy.gif

Napisano

> no ale załóżmy że na jakimś samochodzie nie wykryją winiety to co wtedy? alarm dostaje jakiś

> najbliższy radiowóz i sciągają delikwenta z autobahny czy też dostajesz do domu najdroższe

> zdjęcie z wakacji?

To jest jedynie dla ciezarowek.

Ciebie jak nie zlapali, to wypij za to piwko i zapomnij ok.gif

Napisano

> no ale załóżmy że na jakimś samochodzie nie wykryją winiety to co wtedy?

To nie są czytniki winiet! Sibui napisał co to jest.

Spotkałem się raz z kontrolą winiet na Austriackiej autostradzie, a właściwie na zjeździe z autostrady. Stali sobie policjanci i trzeba było wolno obok nich przejeżdżać. Kontrola winiety przeprowadzana była metodą wzrokową - rzut oka na szybę i dziurki w winiecie.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> To jest jedynie dla ciezarowek.

> Ciebie jak nie zlapali, to wypij za to piwko i zapomnij

ufff palacz.gif trzeba będzie w sobotę jakiś 4-paczek obalić 20.GIF

Napisano

> To są bramki wzbudne do urządzeń stałych, montowanych w ciężarówkach.

A tak to mniej-więcej działa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.