Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki klucz dynamometryczny kupic?

Featured Replies

Napisano

Jaki klucz dynamometryczny kupic do prac przy autach osobowych?

Napisano

> Jaki klucz dynamometryczny kupic do prac przy autach osobowych?

Taki który się nastawia kręcąc rączką i w ustawionym zakresie robi "cyk" grinser006.gif. A zakres do wyboru, do koloru - przeważnie trzeba kupić dwa, trzy klucze.

Napisano
jako amator zainwestowałem w TAKI klucz ze względu na zakres sił, no i firmę. Mam już parę narzędzi prostych i nie narzekam na trwałość i jakość.
Napisano

Z dostępych w pożądanym zakresie - najkrótszy. Pal licho gdy będziesz przykręcał śruby kół (95-105 Nm), wtedy długość ma mniesze znaczenie ale gdy będziesz chciał przykręcić co do czego dostęp jest trudniejszy to przekleństwa polecą gęsto smile.gif

W zasadzie jeśli ma się szczerą i nieprzymuszoną chęć korzystania z nich a nie tylko po to by leżał na półce to naprawdę warto zainwestować w dwa zakresy - mniejszy od ok.10 do powiedzmy 50-70 Nm (tymi momentami najczęściej są składane istotne elementy i zwykle są one zdecydowanie poręczniejsze) i większy np. do +200 Nm. Ten ostatni i tak się nie przyda do np. nakrętek piasty (w niektórych modelach samochodów moment dokręcania to +400 Nm) ale koła jak najbardziej.

Co do marek - w zależności od zasobności portfela. W górnej półce są Gedore (np. taki z wymiennymi końcówkami a także elektroniczne), STAHLWILLE; średnia to chyba Beta; budżetowe linie też nie są złe - może nie tak wygodne (rękojeści, ustawianie zakresów), jakość wykonania inna i _być_może_ rzeczywista dokładność nie tak jak w średniej/górnej półce ale powinno wystarczyć.

Ja jestem bardzo zadowolony z Bety 10-110 oraz Gedore 5-25. Ten pierwszy zdecydowanie częściej używany ale i tak jest ja długi smile.gif

Napisano
  • Autor

Yato

jonnesway

hmm.gif do czego jest potrzebny moment wiekszy niz 100Nm? bo glowice to jak widze dokreca sie 30-40Nm...?

Napisano

kiedyś były na allegro gedore 20-200Nm za 300zł po ekspozycji ok.gif

Napisano
  • Autor

> kiedyś były na allegro gedore 20-200Nm za 300zł po ekspozycji

naprawde trzeba kupowac klucz do 200 do napraw osobowki? i to za 300zl te co wkleilem w poprzednim poscie polowe tansze sie nie nadaja?

Napisano

Jak co to bierz tego jonnesway wink.gif ja mam taki za 90 zł jak sie nie mylę to mannesman czy jak tam to się pisze i też daje radę zlosnik.gif

Napisano

> naprawde trzeba kupowac klucz do 200 do napraw osobowki?

piszesz że głowicę się dokreca 40Nm... hmm robiłem kilka remontów głowic własnoręcznie i zawsze były to okolice 80-110Nm zlosnik.gif

i to za 300zl te co wkleilem w poprzednim

> poscie polowe tansze sie nie nadaja?

nadają się jak będziesz je traktował z głową ok.gif

ale gedore to zakup na całe życie + zostanie dla syna zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak często nie potrzebujesz to zawsze mogę pożyczyć:D

pare razy pojade po niego do Ciebie dzwoniac wczesniej i okaze sie ze wyjdzie na jedno z kupnem.... zlosnik.gif

ale thx za chec pomocy.

Napisano

> naprawde trzeba kupowac klucz do 200 do napraw osobowki? i to za 300zl te co wkleilem w poprzednim

> poscie polowe tansze sie nie nadaja?

W warsztacie samochodowym używam już 4 lata klucza 28-210 Nm kupionego w Castoramie za 80 zł. Prowadzę też serwis opon i tysiące kół były i nadal są przykręcane tym kluczem.

Napisano
  • Autor

> piszesz że głowicę się dokreca 40Nm... hmm robiłem kilka remontów głowic własnoręcznie i zawsze

> były to okolice 80-110Nm

jedno sie zle dowiedzialem... ale na CM twierdza ze w Fire dokreca sie 30Nm...!

> nadają się jak będziesz je traktował z głową

> ale gedore to zakup na całe życie + zostanie dla syna

hmm.gif

post-10101-14352508849512_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> W warsztacie samochodowym używam już 4 lata klucza 28-210 Nm kupionego w Castoramie za 80 zł.

> Prowadzę też serwis opon i tysiące kół były i nadal są przykręcane tym kluczem.

firmy?

Napisano

> jedno sie zle dowiedzialem... ale na CM twierdza ze w Fire dokreca sie 30Nm...!

Tak, tylko następnie już nie w/g Nm a kątowo, jak się nie mylę.

Napisano

> firmy?

Nie, wiem, czy w ogóle ktoś się pod tym podpisał. Tydzień temu chciałem zrobić kalibrację, ale okazało się, że trzyma parametry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.