Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały problemik z tylnymi hamulcami

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

Po roku bezproblemowej (odpukać) eksploatacji w końcu i mnie przyszło się zmierzyć z pierwszym problemem technicznym smile.gif problem objawił się w trakcie jazdy metalicznym piskiem z okolic tylnego koła. Pisk nie jest ciągły, pojawia się kiedy ma ochotę, zanika w momencie zaciągnięcia hamulca ręcznego. Ponadto całość grzeje się jak chole......a angryfire.gif

Ponieważ lubię od czasu do czasu podłubać zabrałem się do roboty - autko na lewarek, tylko koło sio. Okazało się że całe kopyto jest zdrowo zapylone i zapieczone. Wszystko dokładnie oczyściłem i jak na razie jest wporzo ale:

1. w trakcie czyszczenia zauważyłem że na zacisku uszkodzona jest guma tego wkręcanego tłoczka, efekt taki że tłoczka nie dało się wkręcić, zaczyna się blokować.

2. z klocków odchodziła jakaś taka gumowa, elestyczna nalepka - nie wiem czy ona ma spełniała jakieś zadanie hmm.gif

moje pytanie - czy można kupić jakiś zestaw regeneracyjny żeby wymienić tą uszkodzoną gumę? Czy się wogóle bawić w regenerację czy zacisk od razu na złom i kupowac nowy. Jaka powinna być min grubość tarczy tylnej (wg was) poniżej której powinno się wymieniać ją na nową? No i czy ta gumowa naklejona nakładka na klocek spełniała jakieś ważne zadanie? Grubość okładzin na klockach ok 5mm i 3mm - chyba pora wymienić?

Napisano

było...

trzeba zdjąć zaciski i je pożądnie wyczyścić...

przy okazji obejrzeć czy nie trzeba ich regenerować czyli czy wszystkie gumki na zacisku i tłoczku są w porządku...

kupić gumki można wink.gif

Napisano

IMO nie ma sensu wymieniać zacisku, na allegro masz zestawy naprawcze, np. KLIK , czyscisz dokladnie zacisk, wkladasz nowy zestaw 'gumek' i jak nowy wink.gif

Co do grubości tarczy to nie wiem, są ludzie wyznający zasadę 'do puki się nie pofaluje', o ile się nie mylę jest to w instrukcji napisane wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

ta guma to jest na "fabrycznych" klockach, dzieki niej zaciski nie tłuką sie na wykrotach, zamienniki nie mają tego i czasem na forum pojawia się wątek o stukach z okolicy zacisku hamulca, zadnej innej funkcji nie spełnia.

Napisano

> było...

> trzeba zdjąć zaciski i je pożądnie wyczyścić...

Tylko że te zdjęcia kustosza są okropnie nieostre, nie wiem nadal

jak mam rozebrać hamulec, ale w sobotę wymyśliłem że bym sobie

to też przeczyścił jak kolega. Wszystkie ujęcia zbliżeń kustosz robił

chyba jakąś komórką, a nie porządną małpką zlosnik.gif

Napisano

ale to nie jest trudne...wystarczy poluzować prowadnice (2 śruby) i odkręcić cały zacisk (2 śruby)...zdjąć (można to zrobić nie odpinając przewodu z płynem), wyczyścić i skręcić...

Napisano
  • Autor

> ale to nie jest trudne...wystarczy poluzować prowadnice (2 śruby) i odkręcić cały zacisk (2

> śruby)...zdjąć (można to zrobić nie odpinając przewodu z płynem), wyczyścić i skręcić...

Dokładnie jak kolega wyżej napisał - zajęło mi to 30min łącznie z kichanie i smarkanie bo się alergia na trawy w garażu uaktywniła cfaniak.gif

Odkręcasz dwie śrubki mocujące zacisk do kopyta kluczem 13, zdejmujesz zacisk i odkładasz go najlepiej na jakieś pudełko lub coś podobnego - byle nie wisiał na przewodzie hamulcowym. Wyciągasz klocki - z tym może być problem jeśli są porządnie zakleszczone. Na pewno nie stosuj dźwigni ze śrubokręta włożonego pomiędzy klocek a tarcze bo możesz uszkodzić tarcze. Dokładnie oczyszczasz miejsce w którym siedział klocek, na koniec wg mnie dobrze jest je delikatnie posmarować smarem miedziowanym. Skręcasz wszystko i jest cacy. Jeśli nie wymieniasz klocków na nowe to nie musisz wkręcać tłoczka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.