Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto "plywa" po wymianie springow

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Podpowiedzcie prosze ktore elementy zawieszenia maja bezposredni wplyw na bujanie sie auta na nierownosciach. Mam na mysli bujanie sie gora-dol, auto "plywa" ,a przod jest bardzo miekki.

W zakretach jest super, na boki jest sztywno, przy poziomych nierownosciach jest tragedia.

Bylem na stacji diagnostycznej, amortyzatory maja rzekomo sprawnosc 74%

Dodam ze sytuacja wystapila po zmiane sprezyn od cupry na springi Eibach Pro Kit.

Auto to Ibiza 1.9 TDI.

Jak mozna to zweryfikowac? czy jak pojade do warsztatu to mechanicy beda w stanie stwierdzic co moze byc tego przyczyna? A moze przy wymianie sprezyn mechanik popelnil jakas gafe?

(chociaz nie kojarze co mozna zrobic zle przy wymianie samych springow).

Wymiana springow byla tylko dodatkiem, glownym powodem wizyty w warsztacie byla wymiana maglownicy, lozysk gornego mocowania amortyzatora, drazkow kierowniczyc z koncowkami. Takze te czesci sa nowe.

Prosze doradzcie cos, bo zwariowac mozna smile.gif

Pozdro!

Napisano

mialem kiedys taki efekt jak zalozylem krotsze sprezyny do standardowych amortyzatorow.

Napisano

> mialem kiedys taki efekt jak zalozylem krotsze sprezyny do standardowych amortyzatorow.

Też bym to obstawiał

Napisano
  • Autor

> Też bym to obstawiał

Amortyzatory to Bilstein B6, mozliwe ze sa juz troche zuzyte i naprawia problem?

Napisano

> Amortyzatory to Bilstein B6, mozliwe ze sa juz troche zuzyte i naprawia problem?

A B6 nie jest czasem do standardowej sprężyny?

Ze stronki: jakiś tekst

"Wyraźne zwiększenie bezpieczeństwa i sportowego stylu jazdy bez dodatkowej wymiany sprężyn (obniżenia podwozia)"

Napisano
  • Autor

> A B6 nie jest czasem do standardowej sprężyny?

> Ze stronki: jakiś tekst

> "Wyraźne zwiększenie bezpieczeństwa i sportowego stylu jazdy bez dodatkowej wymiany sprężyn

> (obniżenia podwozia)"

zarowno B4 jak i B6 sa zapewne do standardowych sprezyn, B6 jest twadrszy po prostu.

Natomiast przy obnizeniu o 20-25mm nie powinno moim zdaniem byc takiej sytuacji, ludzie jezdza na B4 i takich sprezynach i nie ma nic podobnego.

Napisano

> A B6 nie jest czasem do standardowej sprężyny?

> Ze stronki: jakiś tekst

> "Wyraźne zwiększenie bezpieczeństwa i sportowego stylu jazdy bez dodatkowej wymiany sprężyn

> (obniżenia podwozia)"

B6 działa bez problemu ze sprężynami do -30mm ok.gif

Napisano

> zarowno B4 jak i B6 sa zapewne do standardowych sprezyn, B6 jest twadrszy po prostu.

> Natomiast przy obnizeniu o 20-25mm nie powinno moim zdaniem byc takiej sytuacji, ludzie jezdza na

> B4 i takich sprezynach i nie ma nic podobnego.

Gdyby nie to że masz B6 obstawiałbym to co przedmówcy, krótsze sprężyny zwykły amorek. Ile masz na nich przejechane?

Napisano
  • Autor

> B6 działa bez problemu ze sprężynami do -30mm

a B4 nie?

amorki maja juz troche przejechane, nie wiem niestety ile, ja na nich zrobilem ok 25k, a montowal je poprzedni wlasciciel.

Napisano

> a B4 nie?

> amorki maja juz troche przejechane, nie wiem niestety ile, ja na nich zrobilem ok 25k, a montowal

> je poprzedni wlasciciel.

nie interesują mnie B4 i nie mam z nimi doświadczenia, przejeździłem na B6 z obniżonymi spręzynami 60kkm więc się na ten temat wypowiadam

Napisano

> nie interesują mnie B4 i nie mam z nimi doświadczenia, przejeździłem na B6 z obniżonymi spręzynami

> 60kkm więc się na ten temat wypowiadam

Miałem B4 w Golfie 3 Variant. Do tego auta ze standardowymi spingami optymalne rozwiązanie (cena-jakość-wrażenia). Przejeździły ok 100kkm i nadal przechodziły badania.

PZDR

Napisano
  • Autor

> Miałem B4 w Golfie 3 Variant. Do tego auta ze standardowymi spingami optymalne rozwiązanie

> (cena-jakość-wrażenia). Przejeździły ok 100kkm i nadal przechodziły badania.

> PZDR

zastanawiam sie czy jesli to wina amorkow to nie wlozyc nowych B4 po prostu, jednak boje sie ze to nie amory i wtopie z kasa

Napisano

> zastanawiam sie czy jesli to wina amorkow to nie wlozyc nowych B4 po prostu, jednak boje sie ze to

> nie amory i wtopie z kasa

Już lepiej pozostać przy B6.

Wytrzęś auto na dobrych szarpakach z wydrukiem tłumienia przy poszczególnych częstotliwościach. Robią cioś takiego koło wiaduktu kolejowego na Solokej/ Zamoyskiego.

Może być tak, że amor jest zużyty w pewnym zakresie i nie 3ma,

PZDR

Napisano

na bank wymiana amorkow nie pojdzie na marne jak auto sie buja to tylko za ich sprawa a na tego typu badania nawet nie patrz swego czasu z braku laku dlugo jezdzilem z totalnie wylanymi amorkami przednimi nawet na przeglad z takimi pojechalem i o dziwo koles gadal ze zawiecha jak nowka sprawnosc rzedu 68% jakim cudem nie wiem

Napisano

> Dodam ze sytuacja wystapila po zmiane sprezyn od cupry na springi Eibach Pro Kit.

Sam sobie odpowiedziałeś. Widocznie sprężyny od Cupry są twardsze od Eibacha.

Jak naciśniesz ręką na przedni błotnik jesteś w stanie ugiąć auto?

Napisano

zbieżność kolego, zbieżność

miałem podobnie jak przeszedłem z -60mm na serię

jeździć się nie dało, tył rzucał strasznie, trakcji nie było

ustawienie zbieżności pomogło w 100 procentach

Napisano

> Witajcie

> Podpowiedzcie prosze ktore elementy zawieszenia maja bezposredni wplyw na bujanie sie auta na

> nierownosciach. Mam na mysli bujanie sie gora-dol, auto "plywa" ,a przod jest bardzo miekki.

> W zakretach jest super, na boki jest sztywno, przy poziomych nierownosciach jest tragedia.

> Bylem na stacji diagnostycznej, amortyzatory maja rzekomo sprawnosc 74%

to nie jest "sprawność" tylko przyczepność. Na 99,9% stacji urządzenia do "badania amortyzatorów" sprawdzają przyczepność kół do podłoża a nie bujanie się nadwozia.

To że amorek ma 74% w takim przypadku znaczy że jest w stanie wytłumić drgania pionowe koła, natomiast nic nie mówi o tłumieniu drgań nadwozia.

W przypadku małej masy nieresorowanej może być tak że drgania koła są tłumione dobrze, natomiast drgania karoserii już nawet słabo.

Dodatkowo trza wziąć pod uwagę że uszkodzona poduszka , czy inne element mocujący amorka może dać zniekształcić wynik.

No i jeszcze jedna sprawa - takie badanie daje "wiedzę" o tłumieniu zawieszenia przy aktualnej wysokości zawieszenia (amplituda przemieszczeń jest bardzo niska - dodatkowo silnie wzrasta ze spadkiem skuteczności tłumienia).

> Dodam ze sytuacja wystapila po zmiane sprezyn od cupry na springi Eibach Pro Kit.

> Auto to Ibiza 1.9 TDI.

> Jak mozna to zweryfikowac? czy jak pojade do warsztatu to mechanicy beda w stanie stwierdzic co

> moze byc tego przyczyna?

Dużo zależeć będzie od doświadczenia tego konkretnego mechanika.

> A moze przy wymianie sprezyn mechanik popelnil jakas gafe?

nie sądzę .

> (...)

pozdr

Napisano

> zbieżność kolego, zbieżność

> miałem podobnie jak przeszedłem z -60mm na serię

> jeździć się nie dało, tył rzucał strasznie, trakcji nie było

> ustawienie zbieżności pomogło w 100 procentach #

popieram, mialem podobnie.

Napisano
  • Autor

> Sam sobie odpowiedziałeś. Widocznie sprężyny od Cupry są twardsze od Eibacha.

> Jak naciśniesz ręką na przedni błotnik jesteś w stanie ugiąć auto?

oczywiscie ze jestem, na poprzednich sprezynach od cupry tez bylem w stanie ugiac.

co innego miekka sprezyna a co innego sytuacja gdy auto skacze prawie jak pilka smile.gif

Napisano
  • Autor

> zbieżność kolego, zbieżność

> miałem podobnie jak przeszedłem z -60mm na serię

> jeździć się nie dało, tył rzucał strasznie, trakcji nie było

> ustawienie zbieżności pomogło w 100 procentach

zbieznosc byla ustawiona odrazu po wymianie smile.gif

Napisano
  • Autor

> to nie jest "sprawność" tylko przyczepność. Na 99,9% stacji urządzenia do "badania amortyzatorów"

> sprawdzają przyczepność kół do podłoża a nie bujanie się nadwozia.

....

na innym forum podpowiedziano mi ze z powodu wymiany sprezyn amortyzator nie pracuje w takim zakresie w jakim powinien i nie tlumi tak dobrze drgan (dlatego to bujanie).

Powiedziano mi ze nie ma sensu kupowac nowych amortyzatorow np. Bilstein B4 poniewaz nie wytrzymaja dlugo, tylko zainwestowac w amory o skroconym skoku zawieszenia...

mozecie sie jakos do tego ustosunkowac? wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.