Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prog zwalniajacy i uszkodzenie pojazdu a odszkodowanie ?

Featured Replies

Napisano

Dzis rano jadac do starostwa przejezdzalem droga na ktorej byly zamontowane progi zwalniajace, stare, skosnie do jezdni ulozone z trelinek, ograniczenie do 20 km/h, droga osiedlowa maly ruch.W momencie dojazdu do drugiego progu zauwazylem ze jedna z trelinek jest wyrwana do gory z 5-7 cm ominalem ja z prawej strony, za mna jechala pani pugiem 106 i albo postanowila ja okraczyc albo jej nie zauwazyla i na nia najechala. W wyniku tego wystrzelily jej poduszki powietrzne,czy taka pani moze sie domagac odszkodowania od zarzadcy drogi ze prog zwalniajacy nie spelnia standardow? Predkosc raczej nie duza bo tam nie da sie szybko jechac.

Napisano

jeżeli udowodni że dany próg nie spełnia norm i wymiarów to tak, ewentualnie może się szarpać że próg był uszkodzony

Napisano

> Dzis rano jadac do starostwa przejezdzalem droga na ktorej byly zamontowane progi zwalniajace,

> stare, skosnie do jezdni ulozone z trelinek, ograniczenie do 20 km/h, droga osiedlowa maly

> ruch.W momencie dojazdu do drugiego progu zauwazylem ze jedna z trelinek jest wyrwana do

> gory z 5-7 cm ominalem ja z prawej strony, za mna jechala pani pugiem 106 i albo postanowila

> ja okraczyc albo jej nie zauwazyla i na nia najechala. W wyniku tego wystrzelily jej poduszki

> powietrzne,czy taka pani moze sie domagac odszkodowania od zarzadcy drogi ze prog zwalniajacy

> nie spelnia standardow? Predkosc raczej nie duza bo tam nie da sie szybko jechac.

powiem CI to co zawsze mowie ludzia gdy przychodza z chca odszkodowanie. Skladajac roszczenie odszkodowawcze jest to rownoznaczne z postawienie zarzutu nie dopelnienia obowiazkow jakie naklada ustawa o drogach publicznych na zarzadce drogi. Dlatego tez osoba skladajaca takie roszczenie musi to udowodnic. Czy to beda zdjecia, notatka policyjna czy zeznania swiadkow musi to zostac udowodnione.

Napisano

Wiesz - kiedyś najechałem lanosem na krawężnik 20 cm prostopadle i miałem jakieś 40 km/h na liczniku.

Felgi i opony do wymiany i do robienia zawieszenie z przodu.

A poduszki nie wystrzeliły.

Więc sądzę, że raczej coś nie tak było z tym pugiem 106 albo jechała babka znacznie szybciej.

Napisano

> Wiesz - kiedyś najechałem lanosem na krawężnik 20 cm prostopadle i miałem jakieś 40 km/h na

> liczniku.

> Felgi i opony do wymiany i do robienia zawieszenie z przodu.

> A poduszki nie wystrzeliły.

> Więc sądzę, że raczej coś nie tak było z tym pugiem 106 albo jechała babka znacznie szybciej.

Albo czujniki są innej konstrukcji / inaczej reagują na podobne uderzenie.

Napisano

> Wiesz - kiedyś najechałem lanosem na krawężnik 20 cm prostopadle i miałem jakieś 40 km/h na

> liczniku.

> Więc sądzę, że raczej coś nie tak było z tym pugiem 106 albo jechała babka znacznie szybciej.

A to czy poduszki strzelily czy nie zalezy od indywidualnej budowy tego systemu bezpieczenstwa. Niektore auta maja pare czujnikow uderznowych rozmieszczonych w zderzaku/pasie przednim, ktore reaguja jak uderzenie "trafi" w czujnik, inne auta reaguja na przeciazenie i jak jest np powyzej 2.5 G to uaktywnia poduszki. Inne auta maja pewnie jeszcze inne rozwiazania.

Napisano
  • Autor

> liczniku.

Babka nie jechala napewno wiecej niz 20km/h tylko ze zatrzymala sie w miejscu, bo to jednak byla trelinka a nie zwykla kostka polbrukowa. Bylem w szoku ze wywalily jej poduszki, a prog widac ze uszkodzony, tylko zastanawia mnie czy mozna uznac roszczenia odszkodowawcze bo np w przypadku dziury w drodze to mozna jej nie zauwazyc, a tutaj mozna bylo jechac max 20 km na godzine i cieżko nie zauwazyc tej wyrwanej trelinki, podejrzewam ze pani widziala ta trelinke tylko nie znala mozliwosci samochodu.

Napisano

> podejrzewam ze pani widziala ta trelinke

> tylko nie znala mozliwosci samochodu.

droga ma być twarda ,a nie luźna 270751858-jezyk.gif

i to nie Ty powinieneś się martwić o uszkodzenie tylko właściciel drogi

tak jak już ktoś napisał , fotki , policja i do TU

HanYs

Napisano

>tylko zastanawia mnie czy mozna uznac roszczenia odszkodowawcze bo np w

> przypadku dziury w drodze to mozna jej nie zauwazyc, a tutaj mozna bylo jechac max 20 km na

> godzine i cieżko nie zauwazyc tej wyrwanej trelinki, podejrzewam ze pani widziala ta trelinke

> tylko nie znala mozliwosci samochodu.

w takiej sytuacji piszemy: "uszkodzenie w progu zwalniającym zasłaniał pojazd poprzedzający"

Napisano

> w takiej sytuacji piszemy: "uszkodzenie w progu zwalniającym zasłaniał pojazd poprzedzający"

TU odpisuje: "kierujący nie zachował bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu". zlosnik.gif

Napisano

> TU odpisuje: "kierujący nie zachował bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu".

A jaka ta powinna być ?

Napisano

> A jaka ta powinna być ?

bezpieczna czyli taka zeby przewidziec i zdazyc zauwazyc ewentualna przeszkode.Zagapila sie i tyle .

Napisano

> bezpieczna czyli taka zeby przewidziec i zdazyc zauwazyc ewentualna przeszkode.Zagapila sie i tyle

> .

To jest jedno, ale jesli czuje sie poszkodowana, to niech walczy. Najwyzej przegra.

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za informacje przekaze pani o ile bedzie walczyc o odszkodowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.