Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Walka z wyciekami 1.8 koszty zdjęcia

Featured Replies

Napisano

> Kwestia co dla kogo znaczy wysoki moment. Fakt jest faktem że nie trzeba tego silnika mocno kręcić

> żeby sprawnie jechać. W normalnym ruchu w zakresie 2-3 tys elegancko daje radę,

ok.gifok.gifok.gifok.gif

tu się zgodzę do jazdy po mieście w normalnym cyklu(czyt.jak inni urzytkownicy dróg) jest OK

a w razie

> czego zawsze jest druga połowa obrotomierza w rezerwie

i o to chodzi by czerpać przyjemność z jazdy palacz.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem kolego co grzebałeś w tym silniku ale u mnie na serii muszę mu depnąć powyżej 3500 tys

> żeby zaczął się turlać

Nic mu nie grzebałem poprostu wyprzedzam wtedy kiedy mam przed sobą wystarczającą ilość miejsca, a przeważnie wtedy nie muszę redukować. Przyzwyczajenia z Punto II 1.2 8v smile.gif

Napisano

> nie muszę redukować

sprubju zredukować i wtedy zobaczysz jak idzie, puntem 1.8 jazda idzie przyzwoicie ale co by z 2tyś super ciągneło to ja bym tak nie powiedział

Napisano
  • Autor

> sprubju zredukować i wtedy zobaczysz jak idzie, puntem 1.8 jazda idzie przyzwoicie ale co by z 2tyś

> super ciągneło to ja bym tak nie powiedział

Wszystko o czym tu dyskutujemy to pojęcia względne. z jednej strony ja wyprzedzanie traktuje jak dodatek do zmiany biegów dzięki czemu mam naprawdę niskie spalanie, z drugiej pozwalam sobie na redukcję dla samej przyjemności jaką daje jazda powyżej 4000/min. dla mnie to auto ciągnie juz od 2 tyś dla Was od 3 a dla następnego będzie się zbierało dopiero od 4.5.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Po tym całym remoncie padaka bierze 0.5/1000 km. Dziś wymieniłem olej na motula 300v competiotion 15w50. Kilka osób go polecało do silników luźno spasowanych, za 100 km powiem czy było warto.

Pzd

Napisano

> Po tym całym remoncie padaka bierze 0.5/1000 km.

U mnie po podobnym zabiegu remontowym wziął 1l/5000 km.

Napisano

> U mnie po podobnym zabiegu remontowym wziął 1l/5000 km.

irekw ale ty masz silnik 1.6. 1.8 lubi olejek bardziej smile.gif

Napisano

> irekw ale ty masz silnik 1.6. 1.8 lubi olejek bardziej

Wiem.Ale chyba w lipcu "stepien 2 "pytał mnie o zużcie oleju.

Napisano
  • Autor

> Wiem.Ale chyba w lipcu "stepien 2 "pytał mnie o zużcie oleju.

Zgadza się dzięki za odpowiedź 20.GIF

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Po tym całym remoncie padaka bierze 0.5/1000 km. Dziś wymieniłem olej na motula 300v competiotion

> 15w50. Kilka osób go polecało do silników luźno spasowanych, za 100 km powiem czy było warto.

I co - było warto ??? palacz.gif

Napisano

> I co - było warto ???

no.gif

Napisano

> Po tym całym remoncie padaka bierze 0.5/1000 km.

a jakiej jazdy? ciagniesz powyzej 4-5tys obr?

mi w jezdzie kapeluszowej, czyli 80-90 w niezakorkowanej trasie i bez wyprzedzania, to chyba nie ubywa, a jak sie przeleci na wysokich obrotach, to widac szybkie ubywanie.

Napisano

ogólnie polecacie ta jednostkę napędowa? czy lepiej odpuścić? prawdę powiedziawszy przeraziłem się czytając ze przy przebiegu 85kkm już takie rzeczy potrafią się dziać.

Rodzice są zainteresowani egzemplarzem z takim silnikiem, niby ~75kkm udokumentowanego przebiegu, ale straszą te problemy z olejem

Napisano
  • Autor

> a jakiej jazdy? ciagniesz powyzej 4-5tys obr?

Czasem się zdarzy przy rozpędzaniu, na autostradzie nie przekraczam 400-45000 obr / min

Ja tylko napisałem co mi się przydarzyło i co zrobiłem w tym kierunku nie każde stilo z takim silnikiem musi sprawiać problemy. Zresztą po ostatniej przygodzie i tak muszę wymienić silnik więc znowu będzie mała loteria.

Pzd

Napisano

> Zresztą po ostatniej przygodzie i tak muszę wymienić silnik

> więc znowu będzie mała loteria.

bedziesz otwieral silnik, czy chcesz wsadzic tak jak kupisz?

Napisano
  • Autor

> bedziesz otwieral silnik, czy chcesz wsadzic tak jak kupisz?

Za 2000 pln dają gwarancję chyba nie tylko rozruchową, sprawdzają kompresję itd. wyjmują silnik z auta które jest na kołach więc mają możliwość sprawdzenia czy chodzi poprawnie, czy nie dymi.

A jak rozbiorę nowy silnik to znowu idą następne koszty, a najśmieszniejsze że w tym momencie nie opłaca mi sie sprzedać auta bo jest doinwestowane.

Pzd

Napisano

> ogólnie polecacie ta jednostkę napędowa? czy lepiej odpuścić? prawdę powiedziawszy przeraziłem się

> czytając ze przy przebiegu 85kkm już takie rzeczy potrafią się dziać.

> Rodzice są zainteresowani egzemplarzem z takim silnikiem, niby ~75kkm udokumentowanego przebiegu,

> ale straszą te problemy z olejem

Problemu z olejem nie ma, po prostu lejesz go jak benzynę smile.gif Trzeba pamiętać o dolewkach i tyle smile.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano

> Problemu z olejem nie ma, po prostu lejesz go jak benzynę Trzeba pamiętać o dolewkach i tyle

Witam.

Odgrzewam kotleta w związku z zapodaniem tematu na innym forum.

Przeczytałem cały wątek, i widzę podstawowy problem w tej naprawie.

Czy ktoś pokusił sie zmierzyć luzy na pierścieniach, czy po prostu je wymieniono ?

Czy mierzony był owal tulei tłokowych cylindrów, czy olano ten temat ?

Czy cokolwiek wiadomo na temat progów w cylindrach ?

Kilka prostych pytań, a odpowiedź na nie mogła by rozwiązać problem.

i jeszcze jedno.

Olej 300V 15w50 to totalnie nie trafiony olej do codziennej delikatnej jazdy.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Wiesz co w między czasie urwał mi się dwa razy zawór dolotowy , na te pytania postaram się później odpowiedzieć. Ale po pierwszym remoncie z powodu urwania zaworu i co za tym idzie honowaniu cylindrów problem z braniem oleju zniknął więc może tam leżał a przyczyna.

Pzd

Napisano

> Wiesz co w między czasie urwał mi się dwa razy zawór dolotowy , na te pytania postaram się później

> odpowiedzieć. Ale po pierwszym remoncie z powodu urwania zaworu i co za tym idzie honowaniu

> cylindrów problem z braniem oleju zniknął więc może tam leżał a przyczyna.

> Pzd

O tym właśnie pisałem.

Sorki za zamieszanie, ale temat został pociągnięty na innym forum, więc i tutaj napisałem.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> teraz ci coś łyka oleju czy przestało ?

Narazie walcze z ubezpieczycielem auto od dwóch miesięcy stoi i czeka na naprawę.

Pzd

Napisano

> Narazie walcze z ubezpieczycielem auto od dwóch miesięcy stoi i czeka na naprawę.

> Pzd

to kiepsko

Ja teraz rozważam 3 opcje

Auto zalane Mobil 10W40

1. Dolanie Liqui Moly Visco Stabil

2. Robić dolewki Valvoline MaxLife 10W40

3. Mimo przejechanych 2 tys, spuścić cały olej i zalać Valvoline MaxLife 10W40

Napisano
  • Autor

Hmm wiesz co jeśli masz jakąś Politechnikę to idź z dobrą flaszką do jakiegoś dr. inż. habilitowanego z zakresu budowy silników i pogadaj z nim, może sie okazać że udzieli Ci paru fajnych informacji ok.gif

Pzd

Napisano

> Hmm wiesz co jeśli masz jakąś Politechnikę to idź z dobrą flaszką do jakiegoś dr. inż.

> habilitowanego z zakresu budowy silników i pogadaj z nim, może sie okazać że udzieli Ci paru

> fajnych informacji

> Pzd

:D Może jakiś wykład przeprowadzą smile.gif

Napisano

> to kiepsko

> Ja teraz rozważam 3 opcje

> Auto zalane Mobil 10W40

> 1. Dolanie Liqui Moly Visco Stabil

> 2. Robić dolewki Valvoline MaxLife 10W40

> 3. Mimo przejechanych 2 tys, spuścić cały olej i zalać Valvoline MaxLife 10W40

Ja bym jeszcze do listy dopisał Valvoline VR1 Racing 10w60.

Ostatnio testujemy pod kątem brania oleju pewien produkt Millersa.

Jak się sprawdzi to coś podpowiem.

Na dzień dzisiejszy prowadzę walkę z dwoma TSami z Alfy, tak więc wasze problemy to u nas chleb powszedni.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ja bym jeszcze do listy dopisał Valvoline VR1 Racing 10w60.

> Ostatnio testujemy pod kątem brania oleju pewien produkt Millersa.

> Jak się sprawdzi to coś podpowiem.

> Na dzień dzisiejszy prowadzę walkę z dwoma TSami z Alfy, tak więc wasze problemy to u nas chleb

> powszedni.

> Pozdrawiam.

Temu co się uda to Nobla powinni dać smile.gif

Z ciekawości się spytam czy jest w ogóle sens wymieniać uszczelniacze zaworowe ? Ewentualnie jakie są to koszty ? I czy trzeba silnik cały rozbierać ?

Napisano

> Z ciekawości się spytam czy jest w ogóle sens wymieniać uszczelniacze zaworowe ?

u mnie po kapitalnym remoncie glowicy bierze tyle ile przed...

> I czy trzeba silnik cały rozbierać ?

uszczelniacze zaworowe sa w glowicy, wiec odpowiadam: "tylko gore".

Napisano

> u mnie po kapitalnym remoncie glowicy bierze tyle ile przed...

> uszczelniacze zaworowe sa w glowicy, wiec odpowiadam: "tylko gore".

Czyli grzebanie jest całkowicie nieopłacalne ?

Napisano

przeciez trzeba sprawdzić czy dół czy góra do remontu jest a nie w ciemno facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> przeciez trzeba sprawdzić czy dół czy góra do remontu jest a nie w ciemno

Dokładnie.

Pomierzyć i będzie wiadomo, ale do tego trzeba silnik rozebrać.

Napisano

> Czyli grzebanie jest całkowicie nieopłacalne ?

Ale można to naprawić.

Koszty to już inna sprawa.

Napisano

> Dokładnie.

> Pomierzyć i będzie wiadomo, ale do tego trzeba silnik rozebrać.

Czyli gra nie warta świeczki. Kwota pewnie zaczyna się od 2 tys w górę to lepiej dolewać olej. I tak planuję maksymalnie 2-3 lata jeździć Stilo to maks koło 600 zł wydam na dolewki

Napisano

> Czyli gra nie warta świeczki. Kwota pewnie zaczyna się od 2 tys w górę to lepiej dolewać olej. I

> tak planuję maksymalnie 2-3 lata jeździć Stilo to maks koło 600 zł wydam na dolewki

Kwestia jak kto do tego podchodzi. skromny.gif

Napisano

> Kwestia jak kto do tego podchodzi.

Niestety robocizna trochę kosztuje a nie mam znajomego mechanika od silników co by mi pomógł.

• 2 miesiące później...
Napisano

zrobiłem jednak remont silnika ale tylko góra + pierścienie i do tego olej 10W60, na razie przejechałem 450 km, koszt 3400zł

Napisano
  • Autor

> zrobiłem jednak remont silnika ale tylko góra + pierścienie i do tego olej 10W60, na razie

> przejechałem 450 km, koszt 3400zł

No to dawaj znać co i jak z samochodem. Jak możesz napisz nazwę oleju.

Pzd

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.