Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno Skutera - potrzebna pomoc fachowców.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Potrzebuję kupić dla Ojca skuter do 50 cm pojemności.

Warunki są takie:

- Cena powiedzmy do 3 tys pln (+/-500 pln)

- Maksymalna bezobsługowość czyli najlepiej czterosuw.

- Średnia wielkość z racji przechowywania jednośladu w piwnicy.

- Jako takie koła , jazda często po polnych i leśnych dróżkach (ojciec wędkarz)

Rozpatruję kupno nowego skutera mniej markowego (Romet czy jakieś Chinole) bądź markowej używki.

Co możecie polecić, czego szukać a czego omijać?

Co sądzicie o marce Romet?

Z Góry dziękuję za wszelkie info, sprawa dość pilna pomóżcie proszę.

Napisano

> - Maksymalna bezobsługowość czyli najlepiej czterosuw.

to raczej 2-suw zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie.

> Potrzebuję kupić dla Ojca skuter do 50 cm pojemności.

Brawo!

> Warunki są takie:

> - Cena powiedzmy do 3 tys pln (+/-500 pln)

Jeśli max. bezobsługowość to tylko 2 takt a jeśli toto ma jeździć po drogach leśnych i wertepach to proponuję jakiegoś Simsona.

> Rozpatruję kupno nowego skutera mniej markowego (Romet czy jakieś Chinole) bądź markowej używki.

Jeśli ma być eksploatowany po wertepach i "bezobsługowy" to zapomnij o jakimkolwiek chinolu! (Romet to też chinol)

Są dwie możliwości: używany Simson porządnie wyremontowany długo będzie słyżył albo nowy ale za to wielokrotnie droższy Japończyk!

Pośrednie rozwiązanie to jakiś Koreańczyk ale NIGDY Chińczyk!!!

Osobiście polecałbym coś w rodzaju Simsona, czyli NIESKUTEROWEGO i NIEOPLASTICZONEGO jeśli ma to tyrać w warunkach wędkarskich! smile.gif

Jejku, aż się łezka w oku kręci, GDZIE SIĘ PODZIAŁY NASZE POCZCIWE KOMRKI???!!!

Napisano

> Witajcie.

> Potrzebuję kupić dla Ojca skuter do 50 cm pojemności.

> Warunki są takie:

> - Cena powiedzmy do 3 tys pln (+/-500 pln)

> - Średnia wielkość z racji przechowywania jednośladu w piwnicy.

> - Jako takie koła , jazda często po polnych i leśnych dróżkach (ojciec wędkarz)

> Rozpatruję kupno nowego skutera mniej markowego (Romet czy jakieś Chinole) bądź markowej używki.

> Co możecie polecić, czego szukać a czego omijać?

> Co sądzicie o marce Romet?

> Z Góry dziękuję za wszelkie info, sprawa dość pilna pomóżcie proszę.

Dwie propozycje odemnie skuter Kymco Agilty klik Motorower

Zipp Salmo klik

Pierwszy napewno lepsza jakość ale mniejsze kółka i droższy. Drugiego ma znajomy w starszym wieku jeżdzi tym a rybki itp. Duże szprychowe koła idelane na wertepy. W dwa lata zrobił niewiele bo 6tyś. Ale w sumie nic nie padło. Słaba jakość plastików i lakieru silnik bez zarzutu

Napisano
  • Autor

Myślałem o Simsonie, wiem, że to sprawdzona konstrukcja, nie mniej koszt zakupu takiego toczydełka w wieku emerytalnym jest często nie mały, dodatkowo konieczność remontu budzi we mnie pewne obawy. Chodzi mi głównie o dostępność dobrych sprawdzonych części, większość to jednak zwykłe podróbki o marnej jakości.

Co do bezobsługowości, wymyśliłem sobie, że aby Ojciec nie musiał pamiętać o oleju do mieszanki itp, lepszy bedzie 4T ale czym więcej czytam, tym bardziej chyba będę się skłaniał w stronę 2T.

Wiem, że Romet to Chinol co mnie trochę przeraża. Myśląc o tej marce patrzę trochę przez pryzmat sentymentalny, bo przecież zjeździło się w życiu nie jednego Ogarka czy Kadeta:)

Co tu robić?

> Brawo!

> Jeśli max. bezobsługowość to tylko 2 takt a jeśli toto ma jeździć po drogach leśnych i wertepach to

> proponuję jakiegoś Simsona.

> Jeśli ma być eksploatowany po wertepach i "bezobsługowy" to zapomnij o jakimkolwiek chinolu! (Romet

> to też chinol)

> Są dwie możliwości: używany Simson porządnie wyremontowany długo będzie słyżył albo nowy ale za to

> wielokrotnie droższy Japończyk!

> Pośrednie rozwiązanie to jakiś Koreańczyk ale NIGDY Chińczyk!!!

> Osobiście polecałbym coś w rodzaju Simsona, czyli NIESKUTEROWEGO i NIEOPLASTICZONEGO jeśli ma to

> tyrać w warunkach wędkarskich!

> Jejku, aż się łezka w oku kręci, GDZIE SIĘ PODZIAŁY NASZE POCZCIWE KOMRKI???!!!

Napisano

> Myślałem o Simsonie, wiem, że to sprawdzona konstrukcja, nie mniej koszt zakupu takiego toczydełka

> w wieku emerytalnym jest często nie mały, dodatkowo konieczność remontu budzi we mnie pewne

> obawy. Chodzi mi głównie o dostępność dobrych sprawdzonych części, większość to jednak zwykłe

> podróbki o marnej jakości.

zadziwia mnie jak ludzie wola umoczyc kase w 20 letni szmelc, ktory sie psuje na kazdym kroku zamiast kupic nowego chinola - a oba sa praktycznie w tej samej cenie

> Co do bezobsługowości, wymyśliłem sobie, że aby Ojciec nie musiał pamiętać o oleju do mieszanki

> itp, lepszy bedzie 4T ale czym więcej czytam, tym bardziej chyba będę się skłaniał w stronę

> 2T.

praktycznie wszystkie nowe motorowery maja dozownik oleju, wiec wlewasz raz na 1000km, to chyba nie jest wielki obowiazek

> Wiem, że Romet to Chinol co mnie trochę przeraża. Myśląc o tej marce patrzę trochę przez pryzmat

> sentymentalny, bo przecież zjeździło się w życiu nie jednego Ogarka czy Kadeta:)

> Co tu robić?

kupic rometa, sam takiego uzytkuje (co prawda motocykl, a nie motorower) przejechane ponad 26kkm i cenie go za bezawaryjnosc

Napisano

> Myślałem o Simsonie, wiem, że to sprawdzona konstrukcja, nie mniej koszt zakupu takiego toczydełka

> w wieku emerytalnym jest często nie mały, dodatkowo konieczność remontu budzi we mnie pewne

> obawy. Chodzi mi głównie o dostępność dobrych sprawdzonych części,

Są firmy specjalizujące się w sprzedaży odrestaurowanych Simsonów i w porównaniu do tandetnych Chińskich skuterów jest to bardzo dobra rozwiazanie. Znajomy kupil przez internet to mu gdzieś z dosyć daleka pod dom przywieźli i jak dotąd to już dwa lata śmiga na rybki po bezdrożach.

większość to jednak zwykłe

> podróbki o marnej jakości.

Jeśli chodzi o części zamienne to ich nie brakuje a jakość tych "podróbek" nie odbiega od jakości NOWYCH części chińskich! smile.gif

> Wiem, że Romet to Chinol co mnie trochę przeraża. Myśląc o tej marce patrzę trochę przez pryzmat

> sentymentalny, bo przecież zjeździło się w życiu nie jednego Ogarka czy Kadeta:)

Sentymentami się nie kieruj bo z dawnego Rometa tylko naklejka pozostała.

> Co tu robić?

Dla starszego pana na rybki to tylko Simson albo znacznie droższy Japończyk, będą mu służyły kupę lat bezawaryjnie.

Skutery są dla małolatów i nie na błotniste niejednokrotnie wertepy!:)

Napisano

sprzedam Ci mojego za połowę tej ceny, pełny manual, przez to nie ma się co psuć smile.gif a części to chińczyk, ale najmocniejszy z możliwych smile.gif

a tak serio, to wolałbym nowego chińczyka niż używanego europejczyka

btw, mój sprzęt to quest smart , nowy kosztował dokładnie 2500 zł w zeszłym roku

Napisano

PEPCIO-Polecam Kymco Agility nawet używane. Mam już 11kkm i nic nie wymienione oprócz rolek przy chyba 8kkm no i oleje co jakiś czas i filtr powietrza i raz podciągłem tylny hamulec i jest ok.

Napisano

mnie polecasz... patrz komu odpisujesz smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.