Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce :( pomocy

Featured Replies

Napisano

ktos mi pomorze frown.gif hamulce mi same hamuja a nie wiem juz co robic

Napisano

> ktos mi pomorze hamulce mi same hamuja a nie wiem juz co robic

pierwsze co to uzupełnij profil

a później napisz co zrobiłeś już aby temu zapobiec

Napisano
  • Autor

wymieniłem juz płyn tarcze klocki nowe przewody elastyczne i z przody te aluminiowe wyczyściłem tłoczki kupiłem zestaw naprawczy do zacisków odpowietrzyłem aa dalej hamuja jak sie silnik zagrzeje ja z 5 km i za chwile czuje opór pedał robi sie twardszy

Napisano

> wymieniłem juz płyn tarcze klocki nowe przewody elastyczne i z przody te aluminiowe wyczyściłem

> tłoczki kupiłem zestaw naprawczy do zacisków odpowietrzyłem aa dalej hamuja jak sie silnik

> zagrzeje ja z 5 km i za chwile czuje opór pedał robi sie twardszy

spróbuj wcisnąć tłoczek np. trzonkiem od młotka

jak jest wyczyszczony i nasmarowany to bez oporu powinien sie wcisnąć

i powiedz jeszcze czy wyczyściłeś i nasmarowałeś kliny/prowadnice - te pokazane śrubokrętem

Marecki78-manual7.jpg

Napisano
  • Autor

tak były czyszczone nie ma tam ani grama rdzy posmarowane tez sa aaa aa tłoczek ma wejsc bez oparu z odkreconym przewodemi i odpowietrznikiem czy tylko jak zdejme zacisk ma sie wciskac ??

Napisano

> tak były czyszczone nie ma tam ani grama rdzy posmarowane tez sa aaa aa tłoczek ma wejsc bez oparu

> z odkreconym przewodemi i odpowietrznikiem czy tylko jak zdejme zacisk ma sie wciskac ??

jak zdejmniesz zacisk to musi poruszać się z oporem ale można go wcisnąć ręcznie

Napisano
  • Autor

> jak zdejmniesz zacisk to musi poruszać się z oporem ale można go wcisnąć ręcznie

to jest z tym troche problem ciezko wchodzi a jak odkrece przewód albo odpowie... to wchodzi normalnie

Napisano

> to jest z tym troche problem ciezko wchodzi a jak odkrece przewód albo odpowie... to wchodzi

> normalnie

no cieżko bedzie wchodził bo musi wypchnąć płyn z powrotem ale musi się to udać ręcznie

jeśli tutaj jest ok to sprawdz bo może być to wina serwa

Napisano
  • Autor

ii własnie tez tak myslałem ale nie wiem jak to zrobic frown.gif

Napisano
  • Autor

napisz mi jeszcze jak mozna sprawdzic serwo iii czym nasmarowac tłoczek zeby lepiej chodził to zrobie to i zobaczymy

Napisano

> napisz mi jeszcze jak mozna sprawdzic serwo iii czym nasmarowac tłoczek zeby lepiej chodził to

> zrobie to i zobaczymy

Kiedyś Sopel miał taki przypadek i winna okazała się pompa. Wymienił i pojechał (to było na spocie w Bełchatowie).

Napisano

Kiedyś widziałem jak mechanik tak sprawdzał serwo.Zgasił silnik,pompował pedałem hamulca kilka razy aż ten poszedł do góry i stał się twardy.Następnie wcisnął pedał hamulca i odpalił auto,jeżeli po odpaleniu pedał opuścił się trochę i stał się miętki to serwo było ok. IThankYou.gif

Napisano

> spróbuj wcisnąć tłoczek np. trzonkiem od młotka

> jak jest wyczyszczony i nasmarowany to bez oporu powinien sie wcisnąć

> i powiedz jeszcze czy wyczyściłeś i nasmarowałeś kliny/prowadnice - te pokazane śrubokrętem

a ja sie podłącze do tematu i zapytam co mają te kliny do hamowania (blokowania) hamulców? bo jakoś obrazowo nie mogę zaczaić,

na oko to przeciez one tylko zacisk trzymają na miejscu

Napisano

> a ja sie podłącze do tematu i zapytam co mają te kliny do hamowania (blokowania) hamulców? bo jakoś

> obrazowo nie mogę zaczaić,

> na oko to przeciez one tylko zacisk trzymają na miejscu

zacisk się w nich przesuwa.

inaczej by hamował tylko jeden klocek.

pozdr

Napisano
  • Autor

no to serwo oki ale te zaciski sciagłem ale tłoczki znowy sie nie da wcisnac kupiłem kichate reperaturki jak wyciagłem tłoczek to te gumki były jak przejechane papierem ściernym dam znac jak kupie nowe i wymienie .... aaa czym nasmarowac tłoczek ?????

Napisano

aaa czym nasmarowac tłoczek ?????

smarem do tłoczków hamulcowych zlosnik.gif

Napisano

> wymieniłem juz płyn tarcze klocki nowe przewody elastyczne i z przody te aluminiowe wyczyściłem

> tłoczki kupiłem zestaw naprawczy do zacisków odpowietrzyłem aa dalej hamuja jak sie silnik

Witam,

W ostatnim moim Uniaczu miałem dokładnie ten sam problem co Kolega. Wina ewidentnie leży w pompie lub serwie. Ubiegłe lato jakoś się przemęczyłem a jesienią i zimą nie było problemu. Problemu nie rozwiązałem bo wiosną go sprzedałem, ale do sedna sprawy. Problem powstaje gdy temperatura mocno wzrośnie w komorze silnika i znika gdy się ochłodzi. Gdy problem się pojawi proponuję natychmiast schłodzić pompę ( np. sprężonym powietrzem w aerozolu, szmatą namoczoną w wodzie, itp ). Jeżeli hamulce "puszczą" to winna jest pompa. Jeżeli nie, to winne jest serwo. Myślę, że szybko i skutecznie w ten sposób Kolega zdiagnozuje usterką.

Na okres opałów można w takim przypadku pokusić się na zamontowanie dodatkowego chłodzenia pompy i serwa.

Napisano

Witam!!

Miałem podobne objawy,zdecydowanie obstawiam że wina leży po stronie pompy.

A jeszcze takie pytanko jak rano odpalasz autko to nic nie hamuje?,hamulec działa poprawnie?,jeżeli tak to 100% pompa.

Napisano
  • Autor

> Witam!!

> Miałem podobne objawy,zdecydowanie obstawiam że wina leży po stronie pompy.

> A jeszcze takie pytanko jak rano odpalasz autko to nic nie hamuje?,hamulec działa poprawnie?,jeżeli

> tak to 100% pompa.

jak wsiadam rano to jest oki jadę z 7 kilometrów iii znowu zonk spróbuję ochłodzić papę moze to ta papa a silnik sie grzeje jak diabli jak chłodnica zacznie chodzic to chodzi i chodzi dobra zobaczymy z ta papa

Napisano

> jak wsiadam rano to jest oki jadę z 7 kilometrów iii znowu zonk spróbuję ochłodzić papę moze to ta

> papa a silnik sie grzeje jak diabli jak chłodnica zacznie chodzic to chodzi i chodzi dobra

> zobaczymy z ta papa

pad.gif

Napisano

> zobaczymy z ta papa

Jaką pape, o co chodzi, bo ja nie w temacie...

w aucie jest co najwyżej mata wygłuszająca bitumiczna hmm.gif

Napisano

> Jaką pape, o co chodzi

LordFalcon

chodzi o pompę hamulcową oczywiście!!!

Napisano

> jak wsiadam rano to jest oki jadę z 7 kilometrów iii znowu zonk spróbuję ochłodzić papę moze to ta

> papa a silnik sie grzeje jak diabli jak chłodnica zacznie chodzic to chodzi i chodzi dobra

> zobaczymy z ta papa

kolega chyba nawiązuje do tego wątku:

pompa.gif

cfaniaczek.gif

Napisano

Powiedziała papa

I wyszła,nie wiem kiedy wruci hahaha.gif

Napisano

> kolega chyba nawiązuje do tego wątku:

O zostałem wyróżniony winner.gif BTW - faktycznie pompa się rozleciała, do tego serwo było nie bardzo... Ale po wymianie kompletu autko hamuje w końcu tak, jak powinno smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.