Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lpg BRC w 1.6 103KM gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Instalacja BRC Seqent 24, standardowy objaw : gasnie przy wrzuceniu na luz (zwlaszcza jeśli wysprzegliłem w trakcie hamowania silnikiem). Obroty lecą na łeb w dół - tak do 0 passed_out.gif

Czy do tych silników potrzeba jakiś specjalnych zabiegów?

(Gazownik jeszcze bedzie walczyl, wiec narazie chce sobie poprawic samopoczucie i uslyszeć, że komus sie udało).

Napisano

Jeśli chcesz sobie poprawić samopoczucie to wiedz, że ten silnik nie wymaga żadnych wyjątkowych zabiegów. Mam BRC i jest ok.

A co do tego typowego objawu, to nie pomogę niestety. Pamiętam, że często czytałem o tym objawie, ale nie mogę sobie przypomnieć czy to dotyczyło problemu z dolotem powietrza, czy składu mieszanki. W każdym razie na pewno da się dobrze założyć BRC do tego silnika, pytanie czy Twój gazownik to potrafi.

Napisano

Mam stag 4 i też mi gaśnie wrrr.gif gazownik mówi że to może być coś z przepustnicą niewiem.gif będę wdzięczny za pomoc 20.GIF

Napisano

> Mam stag 4 i też mi gaśnie gazownik mówi że to może być coś z przepustnicą będę wdzięczny za

> pomoc

Jeśli na benzynie nie gaśnie, to zmień gazownika.

Napisano
  • Autor

ale mi sie odpowiedziało smile.gif

> Jeśli na benzynie nie gaśnie, to zmień gazownika.

na benzynie ok, a jesli sobie nie poradzi, to zdemontuje instalacje

podobno jest jakis problem z sygnalem z czujnika walu rozrzadu (przy czym czujnik jest sprawny) - probowali stroic zarowno z podłączonym jak i odłączonym czujnikiem i nic.

Myslalem, ze komus udalo sie podobny problem pokonac, tudziez ma w pelni dzialajace brc (wtedy moglbym sie skonsultowac z kumatym warsztatem)...

Napisano
  • Autor

> W każdym razie na pewno da się dobrze założyć BRC do tego silnika, pytanie czy Twój gazownik to potrafi.

wiesz, licze ze mu sie uda, w koncu jest autoryzowanym w sieci czakramu.

podaj mi namiary na zaklad, gdzie montowales instalke - moze udziela mi jakiejs dobrej rady

Napisano

> (Gazownik jeszcze bedzie walczyl, wiec narazie chce sobie

poprawic samopoczucie i uslyszeć, że

> komus sie udało).

Do ustawienia gazu w tym silniku trzeba ustawić prawidłową pracę na benzynie/egzaminer/.Po tym za ustawienia bierze się "pan"gazownik.

Napisano

> wiesz, licze ze mu sie uda, w koncu jest autoryzowanym w sieci czakramu.

> podaj mi namiary na zaklad, gdzie montowales instalke - moze udziela mi jakiejs dobrej rady

Linka Dzwoń na komórkę.

Też jest autoryzowany w Czakramie. A instalkę robił jakieś dwa miesiące temu także jest szansa, że będzie pamiętał co i jak robił.

Napisano

> Do ustawienia gazu w tym silniku trzeba ustawić prawidłową pracę na benzynie/egzaminer/.Po tym za

> ustawienia bierze się "pan"gazownik.

A coś więcej? U mnie oczywiście nie było nic grzebane w examinerze. Z drugiej strony co takiego można ustawić w exminerze co by miało związek z pracą silnika?

Napisano
  • Autor

> Do ustawienia gazu w tym silniku trzeba ustawić prawidłową pracę na benzynie/egzaminer/.

No tak, tylko na benzynie pracuje poprawnie, nie wywala widocznych bledów, a gazownik podlaczyl sie skanerem obd (czy jakos tak) i tez bledow nie wykryl - w razie czego uderze do aso

Napisano

> Mam stag 4 i też mi gaśnie gazownik mówi że to może być coś z przepustnicą będę wdzięczny za

> pomoc

Obstawiam że wtryskiwacze Valtek czerwone a czasy na biegu jałowym poniżej 4ms to i ma prawo gasnąć.

Napisano

> Obstawiam że wtryskiwacze Valtek czerwone a czasy na biegu jałowym poniżej 4ms to i ma prawo

> gasnąć.

też mam valteki czerwone i nie mam problemów z gaśnięciem

Napisano
  • Autor

Finał opowiesci:

Gazownik walczyl w sumie 3 dni - bez efektu.

Poradzil sobie dopiero specjalista z czakramu (choc swierdzil ze nie wie dlaczego pierwotnie nie dzialalo), Jezdzilismy 2 godziny i nic. W koncu wgral inny firmware (cokolwiek to znaczy) i calosc dała się zestroić w 5 minut - do tego jeszcze zrobil korekte parametrow podczas jazdy i całość śmiga elegancko.

Napisano

> Obstawiam że wtryskiwacze Valtek czerwone a czasy na biegu jałowym poniżej 4ms to i ma prawo

> gasnąć.

Tak czerwone valteki, czasów nie znam, a jakie mają być? to może zasugeruje gazownikowi

Napisano

> Tak czerwone valteki, czasów nie znam, a jakie mają być? to może zasugeruje gazownikowi

Trzeba tak ustawić dysze, ciśnienie na reduktorze żeby mnożnik wyszedł na tyle wysoki żeby na wolnych obrotach te wtryskiwacze się wyrabiały i wtedy przestanie gasnąć - obstawiam ze ok 5ms na gazie. Niestety wtedy na wysokich obrotach będą się zapętlać (cały czas otwarte). Nie da się tego wyleczyć do końca a tylko przypudrować żeby jakoś działało. Jak masz możliwość to wymień je na coś lepszego np Valtek 34, Magic Jet lub z górnej pólki Hana, Matrix i wtedy zacznie to dobrze działać a i spalanie spadnie.

Napisano

Czerwone jak działają to jest dobrze. Ja takie mam i nic mi się nie zapętla. Najważniejsze to mieć dobrze wyregulowane. Ja wcześniej byłem u gazowników i mi kiepsko to robili. Teraz sam to robię. Kupiłem kabelek do instalacji. Biorę laptopa i ustawiam.

Napisano
  • Autor

> Wgrał nowszy czy starszy firmware?

tego mi nie powiedzial, wygladalo to na jakas bete - ale wersji nie pamietam...

Napisano

> Czerwone jak działają to jest dobrze. Ja takie mam i nic mi się nie zapętla. Najważniejsze to mieć

> dobrze wyregulowane. Ja wcześniej byłem u gazowników i mi kiepsko to robili. Teraz sam to

> robię. Kupiłem kabelek do instalacji. Biorę laptopa i ustawiam.

jaki kabelek? wystrczy taki kupić i bedzie mozna samemu regulować instalkę? a do lapka ne potrzeba jakiegoś programu do regulacji mieć?

Napisano

Ja mam kabel podobny jak na tej aukcji . Oprogramowanie do mojej instalki ( Diego G3) jest darmowe i można ściągnąć ze strony producenta.

Napisano

> Ja mam kabel podobny jak na tej aukcji . Oprogramowanie do mojej instalki ( Diego G3) jest darmowe

> i można ściągnąć ze strony producenta.

A jaką masz pewność, że w ten sposób masz prawidłowy skład mieszanki? Masz analizator spalin?

Napisano

> A jaką masz pewność, że w ten sposób masz prawidłowy skład mieszanki? Masz analizator spalin?

Regulację robi się na podstawie zebranych map benzyny i map gazu. Wszystko jest do ustawienia i nie potrzeba analizatora spalin

Napisano

U mnie z tym objawem walczyło w sumie 3-ech gazowników z serwisem gwarancyjnym włącznie , przez rok czasu i bez efektu . Wgrywanie różnych softów , tworzenie nowych map itp. - nic nie pomagało . Nie chcę się znowu rozpisywać bo już gdzieś szczegółowo wszystko opisywałem ale w końcu trafiłem na fachowca , który stwierdził że przewody od listwy wtryskiwaczy do cylindrów były za długie . Po skróceniu ich z 25 do 10 cm objaw zniknął a miałem identyczny jak opisałeś . Byłem gotów zdemontować instalację a warsztatowi który od początku źle zamontował mi instalację do tej pory dopisuję odpowiednie komentarze na wszystkich możliwych stronach slinka.gif

Napisano

Dokładnie, błędów montażowych nawet najlepsza regulacja nie usunie.

Napisano

> Dokładnie, błędów montażowych nawet najlepsza regulacja nie usunie.

Moim Valtekom stuknęło 30 tys km, mimo, że jakoś się regulują, chcę by było idealnie. Właśnie zamówiłem nowe wtryski i na dniach zabiorę się za wymianę. Padło na polecane wtryski na forum LPG - Hana 2000. Do tego listwa 4 cylindry i 4 przejściówki Valtek/Hana. Mam nadzieje, że po tej wymianie wszystko będzie pracowało idealnie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.