Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Data produkcji opon

Featured Replies

Napisano

Ej dobra, wiadomo jak to z datą produkcji opony jest:

DOT TTRR

i nie ma sprawy.

Jednak mam oznaczenia, których nie umiem rozwiązać:

DOT H3A2 2JF2

oraz

DOT EJH8 CLB 0107

o co kaman?

Napisano

> Ej dobra, wiadomo jak to z datą produkcji opony jest:

> DOT TTRR

> i nie ma sprawy.

> Jednak mam oznaczenia, których nie umiem rozwiązać:

> DOT H3A2 2JF2

> oraz

> DOT EJH8 CLB 0107

1 tydzien 2007 roku

> o co kaman?

Napisano

Przy znaczku hamerykańskiego departamentu transportu oprócz daty produkcji mogą być zakodowane inne informacje na temat producenta i produktu. Datę produkcji zawsze poznacz po 4 cyferkach koło siebie. Jeżeli nie znalazłeś szukaj w innych miejscach na oponie.

Napisano

> Jeżeli nie znalazłeś szukaj w innych miejscach na oponie.

Po drugiej stronie opony.

DOT jest zwykle tylko z jednej strony, a po drugiej na jego wysokosci jakieś niezrozumiałe symbole

Napisano

> Po drugiej stronie opony.

> DOT jest zwykle tylko z jednej strony, a po drugiej na jego wysokosci jakieś niezrozumiałe symbole

Nawet nie wiedziałem i nie zastanawiałem się nad tym, zawsze szukam aż znajdę i tyle.

Napisano

> DOT H3A2 2JF2

> oraz

> DOT EJH8 CLB 0107

> o co kaman?

Napewno widać różnicę w czcionce, którą zaznaczyłem na brązowo czysta jak całość opisów na oponie, a tą niebieską(data) okienko z wkładaną dodatkową matrycą co tydzień.

Napisano

> Nawet nie wiedziałem i nie zastanawiałem się nad tym, zawsze szukam aż znajdę i tyle.

Dokladnie. A najsmieszniejsze, ze potrafi czasem byc na wewnetrznej stronie opony asymetrycznej czyli jak juz zamontujesz to nie zobaczysz cool.gif

Napisano

> Dokladnie. A najsmieszniejsze, ze potrafi czasem byc na wewnetrznej stronie opony asymetrycznej

> czyli jak juz zamontujesz to nie zobaczysz

Zdjęcie koła zajmuje maksymalnie 5 minut łącznie z podniesieniem samochodu 270751858-jezyk.gif A sprawdzać daty produkcji nie trzeba codziennie, wystarczy raz...

Napisano
  • Autor

> Zdjęcie koła zajmuje maksymalnie 5 minut łącznie z podniesieniem samochodu A sprawdzać daty

> produkcji nie trzeba codziennie, wystarczy raz...

Nie mam lewarka : )

A pewnie jest tak jak piszecie: na drugiej stronie po prostu ta data się znajduje.

Napisano
  • Autor

A z innej beczki.

Chodzi o opony eagle nct5.

Zmienialem wczoraj jedna. Stara byla zalozona tak, ze data produkcji nie byla widoczna (znaczy byla do srodka auta).

Nowa zalozyli tak, ze widac date produkcji. I na moje pytanie czemu poprzednio bylo inaczej dostalem info, ze to opona asymetryczna i mozna dowolnie ja zakladac.

Mam wrazenie, ze teraz sciaga nieco w prawo (z prawej opona byla zmieniana) - czy ta opona jednak jest zle zalozona?

Napisano

ja u siebie przy oponach asymetrycznych miałem wyraźnie napisane INSIDE / OUTSIDE, więc nie można było ich założyć w/g kaprysu wink.gif

Napisano

> dostalem info, ze to opona asymetryczna i mozna dowolnie ja zakladac.

Dowolnie można ale symetryczną, a asymetryczna jak napisał kolega wyżej musi mieć oznaczenia stron.

Napisano
  • Autor

Jeszcze pociagne temat.

Jak to jest z identycznoscia opon na osi?

Taki sam musi byc bieznik czy tez producent/model opony?

Pytam sie, bo dzis zauwazylem, ze 2 opony od tego samego producenta i ten sam model maja nieco inny uklad bieznika. Jedna jest wyprodukowna w japonii a druga na slowenii.

Rok produkcji jest ten sam, roznica w datach to jakies 10tyg.

Zastanawiam sie jeszcze czy to moze miec wplyw na sciaganie w jedna strone? Konkretnie chodzi o sciaganie w prawo. Ale z tego co wyczytalem w googlach to tttm (mnie chodzi dokladnie o c-maxa bazujacego na focusie dwojce).

Napisano

> Jeszcze pociagne temat.

> Jak to jest z identycznoscia opon na osi?

> Taki sam musi byc bieznik czy tez producent/model opony?

> Pytam sie, bo dzis zauwazylem, ze 2 opony od tego samego producenta i ten sam model maja nieco inny

> uklad bieznika. Jedna jest wyprodukowna w japonii a druga na slowenii.

> Rok produkcji jest ten sam, roznica w datach to jakies 10tyg.

> Zastanawiam sie jeszcze czy to moze miec wplyw na sciaganie w jedna strone? Konkretnie chodzi o

> sciaganie w prawo.

Watpie.

Jezdzilem przeroznymi samochodami ktore mialy zalozone 4 zupelnie rozne opony z zupelnie roznymi bieznikami i raczej zadnego z nich nie sciagalo w zadna strone.

Napisano
  • Autor

A jeszcze coś: czy różnica w indexach prędkości to także różnica w bieżnikach? Jedna opona posiada index W a druga V.

Napisano
  • Autor

> Watpie.

> Jezdzilem przeroznymi samochodami ktore mialy zalozone 4 zupelnie rozne opony z zupelnie roznymi

> bieznikami i raczej zadnego z nich nie sciagalo w zadna strone.

No kumam, a jakiej szerokości te gumy były? Bo ja te różne to mam 215.

Napisano

> A jeszcze coś: czy różnica w indexach prędkości to także różnica w bieżnikach? Jedna opona posiada

> index W a druga V.

W samej rzezbie bieznika? Z zasady nie. Chociaz kiedys widzialem opony (nie pomne producenta) ktore mialy inna rzezbe przy oponach w najwyzszym indeksie predkosci chociaz niby byl to ten sam model opony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.