Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miejsce dla inwalidy

Featured Replies

Napisano

> Nie do końca prawda. Jest możliwość rezerwacji koperty inwalidzkiej dla konkretnego samochodu, lecz

> wiąże się to z wnoszeniem comiesięcznej opłaty za dzierżawę miejsca parkingowego. Jest z tym

> troche chodzenia, załatwiania, przedstawiania zaświadczeń itp, ale jest to mozliwe.

Nie wiem jakie przy inwalidach są zasady ale dla nieinwalidów wcale uciążliwe nie jest. Kopertę parkingową w UM może kupić sobie każdy kto ma na to ochotę (oczywiście jeśli sa miejsca). W Lublinie 600,- zł/m-c taka przyjemność kosztuje. Ale zyskujesz prawo wzywania holownika do każdego kto Ci na Twój parking wlezie biglaugh.gif

Napisano

> Czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną. Piszesz zupełnie nie na temat.

Mozesz uzasadnic swoja wypowiedz?

Napisano

> Mozesz uzasadnic swoja wypowiedz?

Jasne.

Autor wątku pisze, że inwalida nie staje na swoim miejscu, zajmując w ten sposób jedno powszechnie dostępne miejsce. Chciałby, żeby inwalida parkował na miejscu dla niego przeznaczonym, żeby było o jedno miejsce więcej dostępne dla innych.

Ty z kolei skupiasz się na podaniu przykładu (który w ogóle nie wiem co wnosi do dyskusji - bo nikt tu raczej nie zastanawiał się dlaczego ktoś ma znaczek, istotny jest fakt, że ma) i pytasz czy taki przykład też powinien parkować w miejscu dla niego wyznaczonym.

No to ja się pytam Ciebie - co to za różnica, z jakiego powodu ktoś ma znaczek inwalidy? W kontekście wątku nie ma to żadnego znaczenia. Z jakiegokolwiek powodu by nie miał, to ma prawo stanąć na miejscu dla niego wyznaczonym. Jeśli tego nie robi, zabiera ogólnodostępne miejsce. Stąd napisałem, że Twój post jest nie na temat, bo skupia się na przyczynie posiadania znaczka, co nie ma związku z tematem wątku.

Napisano

> Jasne.

Ja Wam powiem, że rozumiem i jednych i drugich... w czwartek np widziałem kierowcę, który po zaparkowaniu swojej calibry na miejscu dla inwalidy również oddalił się żwawym krokiem... widać inwalidztwo umysłowe nie wpływa na motorykę ruchu. To, że był inwalidą jest pewne, bo:

1) zaparkował na miejscu dla inwalidów

2) zaparkował calibrę

Co do powyższych rozważań to oczywiście, że gdyby inwalida stanął na miejscu dla inwalidów to nie-inwalidzi mieliby o jedno pole więcej do dyspozycji. Działa to oczywiście dla pewnej określonej próby, gdzie jest tylko jeden inwalida. Jeżeli w danym przypadku warunek ten jest zachowany, zgadzam się z kolegą.

Jeżeli jednak na parkingu, o którym rozmawiamy, pojawia się regularnie drugie auto z nalepką to imho nie ma znaczenia gdzie stanie jeden z dwóch uprawionych, jeśli drugi stanie na kopercie.

Co do rozważań nad literą prawa - co komu wolno, a czego nie to pamiętajcie również o duchu prawa. Bo życie nie polega na bezdusznym egzekwowaniu przepisów, ale również na wrażliwości na potrzeby innych.

Tak jak nie-inwalida stający na kopercie jest burakiem, tak inwalida zajmujący miejsca nie-inwalidów, kiedy wiadomo, że na kopercie nikt inny stanąć nie może burakiem mienić również się powinien.

Basta

Napisano

> żwawszym krokiem niż ja... parkuje zupełnie gdzie indziej zajmując dodatkowe miejsca

> parkingowe.

> Kto za to odpowiada, komu zgłaszać?

Zdjęcie z mojego osiedla:

20091002119.jpg

Jak widać, to nie miejsce dla inwalidy, tylko rezerwacja długoterminowa miejsca dla konkretnej osoby.

Moim zdaniem to przegięcie, bo nie chodzi tu o to , żeby pan inwalida po przyjeździe na swoje osiedle, nie miał problemów z zaparkowaniem auta w miarę blisko od domu, tyko, żeby jego auto zawsze miało gdzie stać.

Napisano

Chyba Cię jednak nie rozumiem. Miejsca dla inwalidów są po to, żeby im życie ułatwiać, zgadza się? Więc zazwyczaj ułatwia im się życie, tworząc miejsca jak najbliżej punktu docelowego. Tutaj to raczej nie występuje...ale ułatwieniem jest też to, że miejsce w ogóle jest dostępne. A teraz załóż sobie, że inwalida z tego samochodu mieszka w klatce widocznej na zdjęciu i nie ma na parkingu koperty. W razie nie znalezienia wolnego miejsca rzeczony inwalida musiałby zaparkować załóżmy gdzieś dużo dalej. Więc ja tu widzę sens koperty - daje konkretny plus - zapewnia miejsce.

Napisano

> Chyba Cię jednak nie rozumiem. Miejsca dla inwalidów są po to, żeby im życie ułatwiać, zgadza się?

> Więc zazwyczaj ułatwia im się życie, tworząc miejsca jak najbliżej punktu docelowego. Tutaj to

> raczej nie występuje...ale ułatwieniem jest też to, że miejsce w ogóle jest dostępne. A teraz

> załóż sobie, że inwalida z tego samochodu mieszka w klatce widocznej na zdjęciu i nie ma na

> parkingu koperty. W razie nie znalezienia wolnego miejsca rzeczony inwalida musiałby

> zaparkować załóżmy gdzieś dużo dalej. Więc ja tu widzę sens koperty - daje konkretny plus -

> zapewnia miejsce.

Jak widać na obrazku, osoba ta nie jeździ zbyt często autem, a miejsce to stało się jego prywatnym miejscem parkingowym.

Nie jeździ zbyt często, wobec tego nie potrzebuje go nagminnie, skoro tak to ma możliwość parkowania a każdym innym miejscu jeżeli są do dyspozycji, a jeżeli nie to korzystania z tego właśnie bo zarezerwowane jest dla osoby niepełnosprawnej.

Co w momencie jak pod blok przyjedzie inna osoba niepełnosprawna, pan jak zwykłe pod pokrowcem trzyma auto na "swoim miejscu" a wszystkie inne miejsca zostały zajęte - czeka go kilkaset metrów niewygodnej podróży.

Podsumowując, miejsce dla inwalidów TAK, prywatne miejsce NIE.

Napisano

Ciężko jest coś mądrego w takich przypadkach wymyślić. Faktycznie trochę przegięcie, ale z drugiej strony taka sytuacja jest nie do ogarnięcia - ani nie ma limitów czasowych, ani nikt by pewnie ich nie egzekwował gdyby były.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.