Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Ford Focus

Featured Replies

Napisano

Do oglądaczy zdjęciowych mam wielką prośbę o wszelkie uwagi Foka

Do tego jeśli ktoś miał doświadczenia z 2.0 TDCI 136 KM to też proszę o wypowiedzi czy ma jakieś charakterystyczne bolączki i czy ogólnie warto się pchać w ten motor.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi 20.GIF

Napisano

Auto od handlarza...

Napisano

Wiadomość skasowana przez rectosei

Napisano

> Brawo. Trudno to wywnioskować z ogłoszenia.

Co cie tak śmieszy

Napisano

> Co cie tak śmieszy

Już nic, nie zauważyłem trzech kropek w Twojej wypowiedzi. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie z tyłu dostał bo w krzakach siedzi do zdjęć... Klapa przepieta z innego.:P

Ja im dłużej oglądam te zdjęcia to wydaje mi się że coś z przodem hmm.gif Ale ja mam wzrok zwichrowany zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie z tyłu dostał bo w krzakach siedzi do zdjęć... Klapa przepieta z innego.:P

Zawsze jak widzę takie świeże auta przytargane na handel, to mnie zastanawia nie czy był bity, ale jak mocno był bity. Silniczek czyściutki, jak nowy, choć jakaś naklejka w komorze (widać to dobrze) niedawno znikła. no.gif

Napisano

> Do oglądaczy zdjęciowych mam wielką prośbę o wszelkie uwagi Foka

> Do tego jeśli ktoś miał doświadczenia z 2.0 TDCI 136 KM to też proszę o wypowiedzi czy ma jakieś

> charakterystyczne bolączki i czy ogólnie warto się pchać w ten motor.

> Dzięki wszystkim za wypowiedzi

Silnik ma "bolączki". Dość popularne jest padanie wtryskow i pompy - co jest dosc duzym kosztem.

Ale nie jest to jakies ekstremum. Gadalem z mechaniorami i robilem wywiad jak kupowalem swojego. Ostatecznie kupilem 1.8TDCi, bo to starsza konstrukcja i nie mial takich opinii negatywnych (tam z kolei pada dwumasa smile.gif ) - i dlatego ze akurat trafilem na egzemplarz.

Ale jakbym trafil na 2.0 TDCi to bym kupil.

Napisano

> Ale jakbym trafil na 2.0 TDCi to bym kupil.

Ten 2.0 to jest ten sam motor HDI co w Peugeotach/Citroenach?

Napisano

a czy jeśli ma ESP to nie powinien mieć wyłącznika pod sterowaniem nawiewu

to samo dotyczy tempomatu, gdzie jest sterowanie przy kierownicy

niby mój jest z 2006 więc może coś tam pozmieniali

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a czy jeśli ma ESP to nie powinien mieć wyłącznika pod sterowaniem nawiewu

> to samo dotyczy tempomatu, gdzie jest sterowanie przy kierownicy

> niby mój jest z 2006 więc może coś tam pozmieniali

Racja, racja... chyba powinien mieć przycisk ESP OFF obok przycisku ogrzewania szyby. Z tempomatem też jakiś szwindel icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ten 2.0 to jest ten sam motor HDI co w Peugeotach/Citroenach?

tia.... 1.6 i 2.0 to francuzy. 1.8 to angol

Napisano

> Silnik ma "bolączki". Dość popularne jest padanie wtryskow i pompy - co jest dosc duzym kosztem.

> Ale nie jest to jakies ekstremum. Gadalem z mechaniorami i robilem wywiad jak kupowalem swojego.

> Ostatecznie kupilem 1.8TDCi, bo to starsza konstrukcja i nie mial takich opinii negatywnych

> (tam z kolei pada dwumasa ) - i dlatego ze akurat trafilem na egzemplarz.

> Ale jakbym trafil na 2.0 TDCi to bym kupil.

Ale to 2.0 i 1.8 TDCI produkcji fordowskiej mialy problemy o jakich piszesz - padal osprzet Delphi. Silnik PSA nie slyszalem by trapily go problemy o jakich piszesz icon_eek.gif

Napisano

> Ale to 2.0 i 1.8 TDCI produkcji fordowskiej mialy problemy o jakich piszesz - padal osprzet Delphi.

> Silnik PSA nie slyszalem by trapily go problemy o jakich piszesz

pisye konkretnie o 2.0 136 KM TDCI - to jest francuz, tego rozwaazalem do zakupu. nie wiadomo mi o zadnym innym 2l fordowskim comonrail w focusie.

Napisano

> pisye konkretnie o 2.0 136 KM TDCI - to jest francuz, tego rozwaazalem do zakupu. nie wiadomo mi o

> zadnym innym 2l fordowskim comonrail w focusie.

Problemy o ktorych piszesz sa znane, ale z 2.0 TDCI fordowskiego, montowanego w Mondeo, i 1.8TDCi montowanego w focusie. Nie slyszalem o wysrywajacych sie wtryskach czy pompie w konstrukcjach PSA 1.6/2.0/2.2 (o innych rzeczach i owszem).

A pisze to, bo napisales, ze tak Twoj mechanik powiedzial - sugeruje, ze moze myslal, ze to fordowski 2.0 niewiem.gif

Napisano

> Problemy o ktorych piszesz sa znane, ale z 2.0 TDCI fordowskiego, montowanego w Mondeo, i 1.8TDCi

> montowanego w focusie. Nie slyszalem o wysrywajacych sie wtryskach czy pompie w konstrukcjach

> PSA 1.6/2.0/2.2 (o innych rzeczach i owszem).

> A pisze to, bo napisales, ze tak Twoj mechanik powiedzial - sugeruje, ze moze myslal, ze to

> fordowski 2.0

nie ma 2.0 TDCI fordowskiego w Focusie MkII - jest jeden silnik 2.0 diesel. I ten jest lekko wrażliwy na wtryski i pompy - moj mechanik (ojciec) robil juz 2 wymiany wlasnie w tych motorach - gdzie czesci kosztowaly pod 6k PLN - i to nie z serwisu.

Napisano

> nie ma 2.0 TDCI fordowskiego w Focusie MkII - jest jeden silnik 2.0 diesel.

To juz wiemy biglaugh.gif.

> I ten jest lekko wrażliwy na wtryski i pompy - moj mechanik (ojciec) robil juz 2 wymiany wlasnie w tych

> motorach - gdzie czesci kosztowaly pod 6k PLN - i to nie z serwisu.

Wiesz, lekko wrazliwy, a

Quote:

Silnik ma "bolączki". Dość popularne jest padanie wtryskow i pompy - co jest dosc duzym kosztem.

Moze sie czepiam, ale chyba nie wiesz, jakie bolaczki mialy silniki, o ktorych pisze biglaugh.gif.

Poki co, pierwszy raz czytam o wrazliwosci silnikow PSA, a dokladnie wtryskow i pomp hmm.gif. A silniki te sa i w fordach, i w pezocinach, i citroenach (mowie o 2.0) niewiem.gif

Napisano

> Do oglądaczy zdjęciowych mam wielką prośbę o wszelkie uwagi Foka

> Do tego jeśli ktoś miał doświadczenia z 2.0 TDCI 136 KM to też proszę o wypowiedzi czy ma jakieś

> charakterystyczne bolączki i czy ogólnie warto się pchać w ten motor.

> Dzięki wszystkim za wypowiedzi

wg. mnie walony w przód - widać to po złym spasowaniu błotnika (tego od strony kierowcy) z drzwiami i maską. Dodatkowo pod maską w górnym prawym rogu widać, ze ma pęknięta/wyszczerbioną osłonę od czegoś tam - to dobrze nie wróży.....

Napisano

> u widać, ze ma pęknięta/wyszczerbioną osłonę

> od czegoś tam

akumulatora zlosnik.gif

> - to dobrze nie wróży.....

bez przesady, o niczym to nie swiadczy

Napisano

> Racja, racja... chyba powinien mieć przycisk ESP OFF obok przycisku ogrzewania szyby.

to jest wersja przejsciowa, wiec pewnie wylaczanie ma w opcjach komputera pokladowego

> Z tempomatem

> też jakiś szwindel

tempomatu nie ma

Napisano

> Silnik ma "bolączki". Dość popularne jest padanie wtryskow i pompy

pad.gif

> Gadalem z mechaniorami i robilem wywiad jak kupowalem swojego.

zmien mechaniorow zlosnik.gif

pomieszaly im sie silniki

Napisano

> nie ma 2.0 TDCI fordowskiego w Focusie MkII - jest jeden silnik 2.0 diesel. I ten jest lekko

> wrażliwy na wtryski i pompy

jak kazdy inny CR

poczytaj fora fordowskie i pokaz mi ta mase ludzi, ktorym padly wtryski, albo pompa

- moj mechanik (ojciec) robil juz 2 wymiany wlasnie w tych

> motorach

az w dwoch? boje_sie.gif

no no no zlosnik.gif

faktycznie musi byc cos na rzeczy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> wg. mnie walony w przód - widać to po złym spasowaniu błotnika (tego od strony kierowcy) z drzwiami

> i maską. Dodatkowo pod maską w górnym prawym rogu widać, ze ma pęknięta/wyszczerbioną osłonę

> od czegoś tam - to dobrze nie wróży.....

Dobra - odpuściłem sobie zlosnik.gif Nawet już mi się nie chce do gościa dzwonić, żeby jechać i oglądać icon_rolleyes.gif

Napisano

> To juz wiemy .

> Wiesz, lekko wrazliwy, a Quote:

> Silnik ma "bolączki". Dość popularne jest padanie wtryskow i pompy - co jest dosc duzym kosztem.

> Moze sie czepiam, ale chyba nie wiesz, jakie bolaczki mialy silniki, o ktorych pisze .

> Poki co, pierwszy raz czytam o wrazliwosci silnikow PSA, a dokladnie wtryskow i pomp . A silniki te

> sa i w fordach, i w pezocinach, i citroenach (mowie o 2.0)

mialem foke przez 1,5 roku. przed zakupem robilem wywiad i wlasnie wspomniane tutaj gdzies fora i opinie ludzi ktorzy naprawaiaja te auta odradzily mi ten najmocniejszy motor... nie bylo to na zasadzie ze nie kupuj bo zabije, ale zeby "uwazac" i liczyc sie ze wspomniana awaria.

nie znajde teraz zrodel, tak samo jak Ty nie znajdziesz na swoja korzysc... to ustalmy ze mamy inne zdanie co do tego motoru - a wartosc argumentow podobna... ja slyszalem zle opinie o tym silniku - Ty dobre... i na opiniach zostaniemy smile.gif

Napisano

> jak kazdy inny CR

> poczytaj fora fordowskie i pokaz mi ta mase ludzi, ktorym padly wtryski, albo pompa

czytalem - wlasnie stad mam te opinie.

> - moj mechanik (ojciec) robil juz 2 wymiany wlasnie w tych

> az w dwoch?

> no no no

> faktycznie musi byc cos na rzeczy

misztrzu ironiii... no jest na rzeczy, bo 1.6 i 1.8 nie pojawiaja sie w warsztacie z problemami wtryskow do tej pory wcale... a na drogach ich multum... natomiast "zbiegiem okolicznosci" dwoch stałych klientow bylo juz z 2.0 TDCI...

masz jeszcze jakąś ciętą riposte? czy chesz wysmiewac? zatrzymaj dla siebie...

dyskusja bez sensu

Napisano

> jak kazdy inny CR

> poczytaj fora fordowskie i pokaz mi ta mase ludzi, ktorym padly wtryski, albo pompa

> - moj mechanik (ojciec) robil juz 2 wymiany wlasnie w tych

> az w dwoch?

> no no no

> faktycznie musi byc cos na rzeczy

Znajomy jest szefem seriwsu forda i jak szukałem auta to mowil tylko nie 2.0 w dieslu hmm.gif

A jak za jakiś czas szukałem góry od wtrysku do 1.8 tdci to w serwisie mial do odesłania zepsute tylko od 2.0

Więc coś na rzeczy jest wink.gif

Napisano

Panowie wniosek nasuwa się jeden: kupujemy benzynę i mamy święty spokój. zlosnik.gif

Napisano

> Znajomy jest szefem seriwsu forda i jak szukałem auta to mowil tylko nie 2.0 w dieslu

> A jak za jakiś czas szukałem góry od wtrysku do 1.8 tdci to w serwisie mial do odesłania zepsute

> tylko od 2.0

> Więc coś na rzeczy jest

no jest... ale front obrnocow francuskich 2.0 CR dziwnie się aktywował smile.gif

Napisano

> no jest... ale front obrnocow francuskich 2.0 CR dziwnie się aktywował

Ale to nie franuskie 2,0 mialy problem z wtryskami a jedynie z Forda i to chyba do roku 2003 czy 2004...

Wiesz, ze gdzies bija tylko nie wiesz,w ktorym kosciele hehe.gif

Napisano

> Znajomy jest szefem seriwsu forda i jak szukałem auta to mowil tylko nie 2.0 w dieslu

> A jak za jakiś czas szukałem góry od wtrysku do 1.8 tdci to w serwisie mial do odesłania zepsute

> tylko od 2.0

> Więc coś na rzeczy jest

Ale Ty szukales FF mkI, a tam wybro miales jeden 1.8TDCi albo TDDi (90, 100, 115KM), wiec o 2.0 nie bylo mowy biglaugh.gif

Napisano

> Ale to nie franuskie 2,0 mialy problem z wtryskami a jedynie z Forda i to chyba do roku 2003 czy

> 2004...

> Wiesz, ze gdzies bija tylko nie wiesz,w ktorym kosciele

ok ok.... nie dojdziemy do porozumienia... widac inne fora wlascicieli czytalem jak plakali ze ich mkII po 50 tysiach zaczął niedomagac wtryskami i pompa smile.gif

przekonaliscie mnie smile.gif to najlepszy silnik swiata, ktoremu nic nie dolega... poszukam juz do przeszczepu do mojego Megane.

Napisano

> Ale Ty szukales FF mkI, a tam wybro miales jeden 1.8TDCi albo TDDi (90, 100, 115KM), wiec o 2.0 nie

> bylo mowy

Rozmowa bylo ogólnie o fordzie i silnikach ok.gif

Napisano
  • Autor

> Rozmowa bylo ogólnie o fordzie i silnikach

Rozmowa to ogólnie była o tym jakim ulepem jest foka z ogłoszenia zlosnik.gif

Ale przynajmniej się dowiedziałem, żeby szukać raczej 1.6 albo 1.8, zresztą tego pierwszego ma szwagier w swoim aucie i póki co nie narzeka - na razie (odpukać mlotek.gif) żadna awaria go nie spotkała.

Napisano

> czytalem - wlasnie stad mam te opinie.

ja tez czytalem i jakos na takie opinie nie trafilem

podrzuc linki do tej masy padnietych wtryskow i pomp i zamknij mi usta

Napisano

> Rozmowa to ogólnie była o tym jakim ulepem jest foka z ogłoszenia

> Ale przynajmniej się dowiedziałem, żeby szukać raczej 1.6 albo 1.8, zresztą tego pierwszego ma

> szwagier w swoim aucie i póki co nie narzeka - na razie (odpukać ) żadna awaria go nie

> spotkała.

Miałem na myśli moją rozmowę z szefem serwisu wink.gif

Napisano

> ja tez czytalem i jakos na takie opinie nie trafilem

> podrzuc linki do tej masy padnietych wtryskow i pomp i zamknij mi usta

człowieku ja sie bawiłem w fora forda 3 lata temu jak go kupowałem... sam sobie znajdź linki:

polecam google.pl

wpisz sobie: 2.0TDCI opinie i zmiksuj to z Focus MkII, Mondeo MK III itp.

zreszta... nie czuje potrzeby zamykać nikomu ust smile.gif czujesz przywiązanie, czy PSA Ci płaci za wojowanie na forach w ich obronie - twoja sprawa smile.gif ja mam prawo i podstawy nie lubić tego silnika - też moja sprawa smile.gif

20.GIF20.GIF

wątek sie chyba patrząc na komentarz autora wyczerpał

Napisano

> człowieku ja sie bawiłem w fora forda 3 lata temu jak go kupowałem... sam sobie znajdź linki:

> polecam google.pl

> wpisz sobie: 2.0TDCI opinie i zmiksuj to z Focus MkII, Mondeo MK III itp.

> zreszta... nie czuje potrzeby zamykać nikomu ust czujesz przywiązanie, czy PSA Ci płaci za

> wojowanie na forach w ich obronie - twoja sprawa ja mam prawo i podstawy nie lubić tego

> silnika - też moja sprawa

> wątek sie chyba patrząc na komentarz autora wyczerpał

Ale w FM mkIII to byl Fordowski 2.0TDCI a nie HDi-wiec akurat to nie jest dobry pomysl wink.gif

Napisano

> Ale w FM mkIII to byl Fordowski 2.0TDCI a nie HDi-wiec akurat to nie jest dobry pomysl

sorki - fakt... nadgorliwy bylem z tym Mondeo. zostaje focus.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.