Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru Legacy 2001 2.5 automat

Featured Replies

Napisano

Mam okazję kupić, za 15 tys zł. Od znajomej osoby, normalnej. Samochód serwisowany na bieżąco, wszystko działa sprawne. Bezwypadkowy. Przebieg też jakiś przyzwoity ale dokładnie nie pamiętam...

Rocznik 2001, silnik 2.5 z automatyczną skrzynią biegów. Wersja jakaś Limited cokolwiek to nie oznacza...

Może mi powiedzieć ktoś coś więcej o tym samochodzie? Jak się on spisuje z gazem? Jakiej jakości jest automat? Jak z częściami i cenami? Awaryjnością?

Napisano

> Mam okazję kupić, za 15 tys zł. Od znajomej osoby, normalnej. Samochód serwisowany na bieżąco,

> wszystko działa sprawne. Bezwypadkowy. Przebieg też jakiś przyzwoity ale dokładnie nie

> pamiętam...

> Rocznik 2001, silnik 2.5 z automatyczną skrzynią biegów. Wersja jakaś Limited cokolwiek to nie

> oznacza...

> Może mi powiedzieć ktoś coś więcej o tym samochodzie? Jak się on spisuje z gazem? Jakiej jakości

> jest automat? Jak z częściami i cenami? Awaryjnością?

silniki 2.5 z tego okresu cierpialy na przedwczesna awarie uszcelki pod glowicami - trzeba to sprawdzic czy auto jest juz po tej reanimacji - nowy typ uszczelek jest "dozywotni"

gaz bez najmiejszego problemu - w niemczech byly te auta do kupienia z LPG dokladanym przez dilera.

automat jeden z najtrwalszych na rynku, bardzo idiotoodpory

awaryjnosc duzo ponizej sredniej

czesci jak wie gdzie kupic to sniesznie tanie (206zł - komplet klockow i tarcz made in japan na przod do forestera 1999r )

Napisano
  • Autor

> silniki 2.5 z tego okresu cierpialy na przedwczesna awarie uszcelki pod glowicami - trzeba to

> sprawdzic czy auto jest juz po tej reanimacji - nowy typ uszczelek jest "dozywotni"

Samochód ma dowiedziałem się 180kkm pewne, był cały czas serwisowany w ASO - jak sądzisz, już po czy jeszcze przed?

> gaz bez najmiejszego problemu - w niemczech byly te auta do kupienia z LPG dokladanym przez dilera.

Czylli wchodzi tam zwykład sekwencja? Bez wymyslych dodatkow? Czy trzeba jakiegoś super wyspecjalizowanego gaziarza?

> automat jeden z najtrwalszych na rynku, bardzo idiotoodpory

Czyli powinien jeszcze pojeździć jak ma 180kkm? Ładnie zmienia biegi? Bardzo muli ten silnik 2.5?

> awaryjnosc duzo ponizej sredniej

> czesci jak wie gdzie kupic to sniesznie tanie (206zł - komplet klockow i tarcz made in japan na

> przod do forestera 1999r )

A gdzie takie ceny? Bo ja zazwyczaj się zaopatruje w IC..

Napisano

Z tego co widze to kolega w temacie ok.gif

Powiedz mi ile trzeba naszykowac na jakiegos zadbanego Forestera?

Czy za 20tys jest szansa cos znalezc, czy lepiej celowac w okolice 30 tys+.

Nie mam w sumie sprecyzowanego jeszcze budzetu, ale po malu zaczynam sie rozgladac za takim autem.

Jak wyglada kwestia utrzymania?

Sa jakies karkolomne rozwiazani (w stylu tlumik za 2 tys?).

Raczej interesowalby mnie silnik 2,0N/A.

Czy wersje z turbo, da sie gazowac?

Dzieki za odpowiedz!

Napisano

> gaz bez najmiejszego problemu - w niemczech byly te auta do kupienia z LPG dokladanym przez dilera.

niemcy masowo pozbywaja sie tych aut, w PL nikt ci tego nie ogarnie, nawet w ASO czesci (od gazu) nie do sciagniecia.

Napisano

> niemcy masowo pozbywaja sie tych aut, w PL nikt ci tego nie ogarnie, nawet w ASO czesci (od gazu)

> nie do sciagniecia.

A jest jakis problem, zeby wymienic wtryski czy kompa na jakies bardziej popularne?

Szczerze watpie, bo kazda instalacja to w sumie skladanka roznych gratow, wiec co to za klopot zlosnik.gif

Napisano

> niemcy masowo pozbywaja sie tych aut, w PL nikt ci tego nie ogarnie, nawet w ASO czesci (od gazu)

> nie do sciagniecia.

W Niemczech jezdzi tego baardzo malo. To co jest na alllegro to auta glownie 5-7letnie, czyli takie ktore dla przecietnego Niemca nadaja sie na wymiane.

Czesci w polskim ASO do LPG nigdzie nei dostaniesz bo SIP jest wyznawca teorii ze gaz to zlo, a ASO maja zabronie tykac sie tych aut grinser006.gif.

Poza ASO nie ma problemow ok.gif Jest duzo zakaldow specjalizujacych sie w Suabru jak i nawet gazownikow specjalizujacych sie w Subarakach (wliczajac nawet WRX grinser006.gif), wystarczy poczytaj troche fora internetowe.

Napisano

> Samochód ma dowiedziałem się 180kkm pewne, był cały czas serwisowany w ASO - jak sądzisz, już po

> czy jeszcze przed?

Kiedys bodajze OZI dawal link do art, w ktorym takie Subaru przejechalo 800kkm bez wiekszych napraw i awarii, jedynie eksploatacja. To jedna z trwalszych konstrukcji, dodatkowo z dosc uboga elektonika.

> Czylli wchodzi tam zwykład sekwencja? Bez wymyslych dodatkow? Czy trzeba jakiegoś super

> wyspecjalizowanego gaziarza?

tak, ale pamietaj, ze to boxer i ktos kto to robi musi miec o tym pojecie. Subarakow z wolnossacymi jednostakim zasilanymi LPG jezdzi cale multum, sa tez zaklady ktore w gazowaniu takich (jaki i uturbionych) sie specjalizuja.

> Czyli powinien jeszcze pojeździć jak ma 180kkm? Ładnie zmienia biegi? >Bardzo muli ten silnik 2.5?

Rakieta to nie bedzie, popatrz w dane tech czy Ci beda odpowiadac grinser006.gif

> A gdzie takie ceny? Bo ja zazwyczaj się zaopatruje w IC..

ja podam inny przyklad z przegladu ktory robilem tydzien temu: klocki przod (oryginal) do OBK 2.5 240zl, za tarcze 2 lata temu placilem AFAIR 340 -tez oryginal. Z innych cen: sprzeglo 1500, rozrzad (z robocizna) 1200-1500, itd. Ja pisze o modelu MY2004, w poprzednim moze byc troche taniej, wiem ze jest wiecej zamiennikow.

Jest sporo warsztatow, ktore specjalizuej sie w Subaru (w ok. W-wy ok 5 ktore znam), czesto maja one dostep do czesci sciaganych z zachodu, z USA, sprzedawane bez duzych marzy (jak w ASO) sa w dosc przystepnych cenach.

Napisano

> Samochód ma dowiedziałem się 180kkm pewne, był cały czas serwisowany w ASO - jak sądzisz, już po

> czy jeszcze przed?

raczej po...

> Czylli wchodzi tam zwykład sekwencja? Bez wymyslych dodatkow? Czy trzeba jakiegoś super

> wyspecjalizowanego gaziarza?

zwykla sekwencja, ale gazownik nie moze widziec boxsera 1. raz na oczy.

> Czyli powinien jeszcze pojeździć jak ma 180kkm? Ładnie zmienia biegi? Bardzo muli ten silnik 2.5?

bardzo idiotoodporra, bardzo polynna, ale tez powolna...

2.5 automat ma ~10.5s do 100km/h

> A gdzie takie ceny? Bo ja zazwyczaj się zaopatruje w IC..

mniejsze hurtownie specjalizujace sie tylko w czesciach do japonskich aut

Napisano

> Z tego co widze to kolega w temacie

> Powiedz mi ile trzeba naszykowac na jakiegos zadbanego Forestera?

ktora generacja? jesli I (1998-2002) to do 25000 kupi sie bardzo zadbane auto

> Czy za 20tys jest szansa cos znalezc, czy lepiej celowac w okolice 30 tys+.

jesli II generacja (2003-2008) to miminum 33000 za cos sensownego

turbo w obu przypadkach 15% wiecej

> Nie mam w sumie sprecyzowanego jeszcze budzetu, ale po malu zaczynam sie rozgladac za takim autem.

> Jak wyglada kwestia utrzymania?

bardzo tanie auta

> Sa jakies karkolomne rozwiazani (w stylu tlumik za 2 tys?).

tylny tlumin (tylko orginal) to 800zł ale 1. jest "dożywotni" 2. mozna bez poblemu dobrac cos "tuningowego"

> Raczej interesowalby mnie silnik 2,0N/A.

1999-2005 125KM (omijaj wersje 122KM)

2005-2008 158KM

2.0 N/A jest baaaaaaaaaaardzo trwaly i tani w utrzymaniu

> Czy wersje z turbo, da sie gazowac?

da sie ale drozej i tu juz TYLKO dobry specjalista od gazowania SUBARU

> Dzieki za odpowiedz!

prosze

Napisano

> nie do sciagniecia.

sa w PL czesci to tych instalacji ale taniej i lepiej zalozyc nowego kompa, wtryski i reduktor (max 1200zł)

Napisano

Widzę że kolega bardzo w temacie więc pozwolę sobie zapytać o parę rzeczy. Kupiłem Forestera 2000, zwykły 125 KM, AT z gazem (jakiś BRC 24 light). Wszystko wydaje się OK ale:

1. Jak jest niskie ciśnienie gazu (świeci się jedna dioda) to potrafi przy gwałtownym przyspieszeniu przełączyć się na benzynę. Czy to normalne?

2. Gwałtowne ruszanie - przy benzynie i pełnym zbiorniku gazu jest niemal natychmiastowe, prawie płynne. Przy małej ilości gazu jest jakby sekundowe opóźnienie zanim auto ruszy. I skacze od razu do wysokich obrotów.

3. Na zewnątrz jest powiedzmy 35 C. Jadąc powoli pod górkę na gazie temperatura szybko rośnie do czerwonego pola i trzeba włączać gorący nawiew. To występuje tylko przy wysokich temperaturach powietrza.

Pytania trochę lamerskie ale ostatni mój samochód z gazem to Skoda Favorit z I gen.

I nie wiesz może gdzie poza Allegro kupić do niego przednie lampy w cenie która nie zabije?

Pozdrawiam

Napisano

> Widzę że kolega bardzo w temacie więc pozwolę sobie zapytać o parę rzeczy. Kupiłem Forestera 2000,

> zwykły 125 KM, AT z gazem (jakiś BRC 24 light). Wszystko wydaje się OK ale:

konkretnie jaki reduktor jakie wtryski!

> 1. Jak jest niskie ciśnienie gazu (świeci się jedna dioda) to potrafi przy gwałtownym

> przyspieszeniu przełączyć się na benzynę. Czy to normalne?

nie normalne

za mala wydajnosc reduktora, przytkay filtr, zle nastawy w kompie

> 2. Gwałtowne ruszanie - przy benzynie i pełnym zbiorniku gazu jest niemal natychmiastowe, prawie

> płynne. Przy małej ilości gazu jest jakby sekundowe opóźnienie zanim auto ruszy. I skacze od

> razu do wysokich obrotów.

j.w.

> 3. Na zewnątrz jest powiedzmy 35 C. Jadąc powoli pod górkę na gazie temperatura szybko rośnie do

> czerwonego pola i trzeba włączać gorący nawiew. To występuje tylko przy wysokich temperaturach

> powietrza.

wentylatory sie zalaczja? termostat sprawny?

> Pytania trochę lamerskie ale ostatni mój samochód z gazem to Skoda Favorit z I gen.

> I nie wiesz może gdzie poza Allegro kupić do niego przednie lampy w cenie która nie zabije?

lampy? nie wiem. a co jest ze starymi?

> Pozdrawiam

Napisano

> konkretnie jaki reduktor jakie wtryski!

Reduktor Genius MB 1200 . Wtryski chyba zavoli. Na fakturze BRC sequent 24 LIGHT KIT <= 100 kW

> nie normalne

> za mala wydajnosc reduktora, przytkay filtr, zle nastawy w kompie

> j.w.

Też mi się tak wydawało. Jest na gwarancji. Problem tylko w tym przypadku da się to ustawić bez wymiany wszystkiego.

> wentylatory sie zalaczja? termostat sprawny?

Załączają się. Termostat wymieniony.

> lampy? nie wiem. a co jest ze starymi?

Słabo świecą. I wyszło mi że są angielskie frown.gif

Napisano

> ktora generacja? jesli I (1998-2002) to do 25000 kupi sie bardzo zadbane auto

> jesli II generacja (2003-2008) to miminum 33000 za cos sensownego

W sumie to jeszcze sie nie zdecydowalem konkretnie.

Jak znajde cos ladnego w I generacji to pewnie bym sie zdecydowal. Jezeli nie, to poszuakm czegos mlodszego.

Budzet na szczescie jest dosyc plynny.

> turbo w obu przypadkach 15% wiecej

> bardzo tanie auta

> tylny tlumin (tylko orginal) to 800zł ale 1. jest "dożywotni" 2. mozna bez poblemu dobrac cos

> "tuningowego"

To widze, ze nie ma dramatu ok.gif

Poza tym takich czesci nie kupuje sie co miesiac zlosnik.gif

> 1999-2005 125KM (omijaj wersje 122KM)

> 2005-2008 158KM

> 2.0 N/A jest baaaaaaaaaaardzo trwaly i tani w utrzymaniu

> da sie ale drozej i tu juz TYLKO dobry specjalista od gazowania SUBARU

Te 122Km to jest jakas konkretna wersja np. USA?

Da sie to poznac jakos latwo, czy jedynie w papierach?

Pewnie jezeli juz to zdecyduje sie na wersje N/A.

Ja potrzebuje auto do spokojnego przemieszczania, a te 120 koni powinno mi wystarczyc ok.gif

> prosze

Dzieki jeszcze raz!

Napisano

> Te 122Km to jest jakas konkretna wersja np. USA?

to sa auta z samego poczatku produkcji 1998 i niektóre 1999

> Da sie to poznac jakos latwo, czy jedynie w papierach?

122 - filtr powietrza na nadkolu

125 - filtr powietrza tuz przed przepusnica

> Pewnie jezeli juz to zdecyduje sie na wersje N/A.

> Ja potrzebuje auto do spokojnego przemieszczania, a te 120 koni powinno mi wystarczyc

ja szukalbym 2.5 automat - rownie bezawaryjny i podobnie stala jak 2.0 a jednak 0.5L robi duza roznice w dynamice

wersji US nie ma co sie bac* - wszystkie forestery sa MADE IN JAPAN i praktycznie wsztko pasjue od EU wersji

> Dzieki jeszcze raz!

* - uwaga na auta mocno powypadkowe

Napisano

> Reduktor Genius MB 1200 . Wtryski chyba zavoli. Na fakturze BRC sequent 24 LIGHT KIT nie normalne

> Też mi się tak wydawało. Jest na gwarancji. Problem tylko w tym przypadku da się to ustawić bez

> wymiany wszystkiego.

reduktor spokojnie wystarczajacy - jesli instalator czego s nie spartolil to penie tylo regulacja w kompie

> Załączają się. Termostat wymieniony.

uuuuuuu...........

jak jest wpiety reduktor? czy czasami nie szeregowo?

> Słabo świecą. I wyszło mi że są angielskie

szukaj cos na allegro czasami trafiaja auta EU do rozbiorki

Napisano

> reduktor spokojnie wystarczajacy - jesli instalator czego s nie spartolil to penie tylo regulacja w

> kompie

To mnie trochę pocieszyłeś. Pojadę na przegląd to im powiem żeby to ustawili.

> uuuuuuu...........

> jak jest wpiety reduktor? czy czasami nie szeregowo?

A jak to sprawdzić?

Napisano
  • Autor

Jeszcze pytanie: czy wszystkie legacy miały napęd na 4 koła? Czy był tam jakiś reduktor czy coś podobnego, czy tylko w Outbackach?

Jak tam jest rozwiązany napęd na 4 koła? Mowa o legacy limited z 2001 roku, jak w tytule?

Napisano

> Jeszcze pytanie: czy wszystkie legacy miały napęd na 4 koła?

ztcw to wszystkie subaru maja naped na 4 zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze pytanie: czy wszystkie legacy miały napęd na 4 koła? Czy był tam jakiś reduktor czy coś

> podobnego, czy tylko w Outbackach?

reduktor byl legacy i outback w wersji kombi i manulana skrzynia biegow

> Jak tam jest rozwiązany napęd na 4 koła? Mowa o legacy limited z 2001 roku, jak w tytule?

w tamtym roczniku w automacie 4EAT byl to inicjalny podzial 90:10 z PLYNNYM przejsciem na przez 50:50 do 10:90 wszystko odbywa sie przez sprzeglo wieloplytkowe

mimo ze na pierwszy rzut oka moze sie wydawac ze to rozwiazanie do d...y to bardzo wane jest tu okreslenie PLYNNE nie jest to haldex gdzie spiecie jest 0-1 sam sam przod albo 50:50

manual jest to centralny dyfer wspomagany LSD z inicjalnym podzialem 50:50 z płynnym przejscie na 90:10 do 10:90

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.