Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy skrzynia automatyczna wrzuca na luz po odjęciu gazu??

Featured Replies

Napisano

Witam,

pytanie mam takie jak w temacie wiadomości. Wczoraj jechałem wujkowym Hyundaiem Terrakanem z automatem i zdziwił mnie brak hamowania silnikiem. Obojętnie przy jakiej prędkości zdjęcie nogi z gazu powodowało opadanie obrotów do "biegu jałowego" na obrotomierzu a auto po prostu się toczyło. Po dodaniu gazu oczywiście normalnie napęd się załączał.

Normalne to? Kojarzę z mojej przygody z automatem kilka miesięcy temu, że hamowanie silnikiem jednak występowało hmm.gif

Napisano

> Wczoraj jechałem wujkowym Hyundaiem Terrakanem z

> automatem i zdziwił mnie brak hamowania silnikiem. Obojętnie przy jakiej prędkości zdjęcie

> nogi z gazu powodowało opadanie obrotów do "biegu jałowego" na obrotomierzu a auto po prostu

> się toczyło. Po dodaniu gazu oczywiście normalnie napęd się załączał.

Siła hamowania silnikiem zależy od typu skrzyni automatycznej.

W tym przypadku to wynik sposobu działania konwertera ("sprzęgła") hydrokinetycznego. To urządzenie słabo przenosi moment w odwrotnym kierunku (czyli od kół do silnika).

Luz nie jest wrzucany po zdjęciu nogi z gazu - tak jest w każdym typie skrzyni automatycznej.

Napisano

> Witam,

> pytanie mam takie jak w temacie wiadomości. Wczoraj jechałem wujkowym Hyundaiem Terrakanem z

> automatem i zdziwił mnie brak hamowania silnikiem. Obojętnie przy jakiej prędkości zdjęcie

> nogi z gazu powodowało opadanie obrotów do "biegu jałowego" na obrotomierzu a auto po prostu

> Normalne to? Kojarzę z mojej przygody z automatem kilka miesięcy temu, że hamowanie silnikiem

> jednak występowało

W większości automatów od hamowania silnikiem są nastawy "3", "2", "1"

Są konstrukcje, które załączają hamowanie silnikiem przy wciśnieciu pedału hamulca nawet na "D"

Napisano

> W tym przypadku to wynik sposobu działania konwertera ("sprzęgła") hydrokinetycznego. To urządzenie

> słabo przenosi moment w odwrotnym kierunku

moze przenosic i przenosi w dwie strony

Napisano

> W większości automatów od hamowania silnikiem są nastawy "3", "2", "1"

Automaty z "3", "2" i "1" to już chyba tylko Subaru stosuje. Wszyscy inni mają pięcio-i-więcej biegowe.

Napisano

> Automaty z "3", "2" i "1" to już chyba tylko Subaru stosuje. Wszyscy inni mają pięcio-i-więcej

> biegowe.

A co ma piernik do wiatraka ?

W pięciobiegówce też możesz mieć do jazdy w przód np: "D" "2" "1".

Napisano

> moze przenosic i przenosi w dwie strony

Może przenosić w obie strony, ale w drugą stronę (od kół do silnika) słabiej.

Sprawność przenoszenia momentu przez konwerter hydrokinetyczny (Torque converter) zawiera się w przedziale <0%; 100%).

W szczególnym przypadku, gdy auto stoi na hamulcu a włączony jest bieg, to sprawność przenoszenia momentu wynosi 0% (słownie: zero procent).

Sprawności 100% samodzielnie nie osiąga nigdy.

Sprawność 100% (w obie strony: przy rozpędzaniu auta i hamowaniu silnikiem) może zostać osiągnięta tylko dzięki zastosowaniu mostkowania (Lock-up) czyli włączeniu równoległego sztywnego połączenia (tak jest w wielu współczesnych automatach, jego włączeniem/wyłączeniem może sterować komputer zależnie np. od biegu, prędkości i stopnia wciśnięcia gazu).

Napisano

> A co ma piernik do wiatraka ?

> W pięciobiegówce też możesz mieć do jazdy w przód np: "D" "2" "1".

Zazwyczaj nie. Jest tylko D i M a potem + i -.

Napisano

> slicznie to przepisales no i potwierdziles moje slowa

Dla autora wątku na pokreślenie zasługuje tutaj to, że konwerter hydrokinetyczny "od kół do silnika" słabiej (o ile słabiej to kwestia dyskusji i danej konstrukcji) przenosi moment niż "od silnika do kół".

To oznacza że silnik jest słabo rozpędzany kołami (to może trochę wygląda na dziwne, że połączenie jest mniej lub bardziej "sztywne" w zależności od tego z której strony - silnika czy kół - jest przyłożony moment).

Dlatego po zdjęciu nogi z pedału gazu i mimo braku zmiany biegu (zakładam że mostkowanie jest wyłączone), obroty silnika spadają bardziej niż wynikałoby to ze spadku prędkości auta.

Napisano

> Automaty z "3", "2" i "1" to już chyba tylko Subaru stosuje. Wszyscy inni mają pięcio-i-więcej

> biegowe.

nowe subaru tez maja tylko +/-

moj outback z 2005 tez ma +/- ale forester z 2008 juz tylko 3/2/1

Napisano

> Zazwyczaj nie. Jest tylko D i M a potem + i -.

A co to jest "M"??

Napisano

> manual mode?

czyli potoczne "+/-"

Napisano

> Witam,

> pytanie mam takie jak w temacie wiadomości. Wczoraj jechałem wujkowym Hyundaiem Terrakanem z

> Normalne to? Kojarzę z mojej przygody z automatem kilka miesięcy temu, że hamowanie silnikiem

> jednak występowało

Technicznie dalej jedziesz na biegu, ale z racji, że "sprzęgło" hydrokinetyczne z grubsza jest jednostronne, to efekt, a raczej objaw, zwłaszcza gdy jedziesz na standardowej pozycji "D" jest taki, jakbyś wysprzęglił w manualu.

Jeżeli załączysz (czy to przez przestawienie selektora w pozycję zablokowanego biegu x, czy to przez przejście na "tryb manualny" i zrzucenie paru biegów w dół) bieg niższy niż chce logika skrzyni, to uzyskasz efekt hamowania silnikiem.

Bardzo przydatne w górach, gdzie nie korzystając z takiego rozwiązania można sobie kuku zrobić upalając spowalniacze.

Aha, powyższe jest ofc silnym uproszczeniem i spojrzeniem przez pryzmat interfejsu z użytkownikiem, a nie technikaliów ASB.

Napisano
  • Autor

Dokładnie, jak wrzuciłem skrzynce pozycję "2" to występował efekt hamowania silnikiem. Trybu manual brak, tylko "2" i "L". No i oczywiście pozostałe podstawowe ok.gif

Trochę to dziwne, że w takiej krowie jaką jest Terrakan nie ma hamowania silnikiem w pozycji "D". Na szczęście nie ja tym jeżdżę na codzień wink.gif

Napisano

> Dokładnie, jak wrzuciłem skrzynce pozycję "2" to występował efekt hamowania silnikiem. Trybu manual

> brak, tylko "2" i "L". No i oczywiście pozostałe podstawowe

> Trochę to dziwne, że w takiej krowie jaką jest Terrakan nie ma hamowania silnikiem w pozycji "D".

Na każdym biegu występuje hamowanie silnikiem (czyli także w pozycji D), ale im wyższy bieg (czyli mniejsze przełożenie) tym jest ono słabsze.

Ponieważ w klasycznym automacie hamowanie silnikiem jest ogólnie słabsze (niż w manualu), więc hamowanie automatem na wysokim biegu jest baardzo słabe (ale jest).

Napisano

> Ponieważ w klasycznym automacie hamowanie silnikiem jest ogólnie słabsze (niż w manualu), więc

> hamowanie automatem na wysokim biegu jest baardzo słabe (ale jest).

Jest słabsze, bo skrzynia - póki nie ma komendy "przyspieszamy" - pozostaje nadal na tym wysokim biegu. Wyjątkiem są skrzynie z programami "sport", które potrafią/pozwalają aktywnie hamować silnikiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.