Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny dźwiek sprzęgła przy zmianie biegów

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Mam pewne wątpliwości co do działania sprzęgła w moim Stilo. Silnik to 1.9 multijet 120 KM.

Otóż przy zmienie biegów w momencie wciśnięcia sprzegła słychać taki dziwny hałas, coś w podobie do takiego "chrobotania". Spotkał się ktoś z tym?? Ogólnie sprzęglo mi troche nisko nierze, aczkolwiek nie ma żadnych problemów ze zmianą biegów, każdy bieg wchodzi dobrze bez problemów, tylko niepokoi mnie ten dźwięk. Mój mechanik powiedział że sprzęgło jest ok ale no ten dźwięk mi sie nie podoba. Liczę na Waszą pomoc.

Ps. Aaa jeszcze jedno przy okazji: czy stilo z dieslem tak maja że wibracje na luzie przenoszą się na kierownice i trochę na karoserie bo w czasie jazdy jest oki ale na postoju drgania są wyczuwalne??

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Witam!!

> Mam pewne wątpliwości co do działania sprzęgła w moim Stilo. Silnik to 1.9...

Ze sprzęgłem Ci nie pomogę.

Co do drgań, jest to diesel wiec drgania są, ale powinny być minimalne, lekko wyczuwalne na kierownicy, jeśli masz mocniejsze i cię to denerwuje, to prawie na pewno poduszka pod skrzynią do wymiany. Nie pamiętam ile kosztuje, coś kolo 100zł? A wymiana bajecznie prosta wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Ze sprzęgłem Ci nie pomogę.

> Co do drgań, jest to diesel wiec drgania są, ale powinny być minimalne, lekko wyczuwalne na

> kierownicy, jeśli masz mocniejsze i cię to denerwuje, to prawie na pewno poduszka pod skrzynią

> do wymiany. Nie pamiętam ile kosztuje, coś kolo 100zł? A wymiana bajecznie prosta

> Pozdrawiam.

A da się jakoś tą poduszkę sprawdzić?? Kurcze nie mam porównania do jakiegoś innego multijeta, wtedy bym wiedział troszke więcej icon_rolleyes.gif

Napisano

> Otóż przy zmienie biegów w momencie wciśnięcia sprzegła słychać taki dziwny hałas, coś w podobie do

> takiego "chrobotania". Spotkał się ktoś z tym?? Ogólnie sprzęglo mi troche nisko nierze,

Mam tak samo , nie wiem co to ...

Napisano

u mnie przy wysprzęglaniu też mam to samo smile.gif już się przyzwyczaiłem

Napisano
  • Autor

> u mnie przy wysprzęglaniu też mam to samo już się przyzwyczaiłem

Widzę że masz ten sam silnik co ja, no cóż trzeba się tak jak piszesz przyzwyczaić.

Napisano

Co do "chrobotania" i drgań koło dwumasow prosi o wymianę, jednak drgania mozna trosze zniwelować wymianą poduszki pod skrzynią.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Co do "chrobotania" i drgań koło dwumasow prosi o wymianę, jednak drgania mozna trosze zniwelować

> wymianą poduszki pod skrzynią.

U mnie podczas wciskania sprzęgła tak do 4 cm po wciśnięciu słychać zmienną charakterystykę dźwiękową jakby coś ocierało zgodnie z obrotami silnika. Nie wiem co to ale zauważyłem odrazu po wymianie poduszki silnika wcześniej niet.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam dokładnie to samo. Jak kupowałem swojego Wagona, to przy sprawdzaniu u mechanika zwróciłem mu na to uwagę, przejechał się i powiedział, że słychać jakby łożysko sprzęgła "traciło formę" i od razu dorzucił, że dwumas pewnie też przy okazji będzie do wymiany. Powiedział, żeby jeździć, aż zacznie się to głośniej odzywać. W zasadzie już się przyzwyczaiłem. U mnie przebieg 98 tys. km, auto z polskiego salonu (przebieg sprawdzony) i jeżdżony głównie w mieście.

Napisano

haha, to doprawdy, dziwne, bo cos musi byc z tym MJ 120KM, poniwaz, wlasnie zmienilem skrzynie biegow w swoim JTD na taka z MJ 120KM iiiii od razu co zauwazylem to dziwne stukanie sprzedla, ale nie przy wciskaniu tylko puszczeniu, puszczam sprzegla i zaczyna tak dziwnie chrobotac jak by, ale czasami za ktoryms wcisnieciem przestaje, podczas jazdy luz, drgania jak cholera zeby.GIF Nie mam pojecia co to jest, na pewno nie sprzeglo ani dwumas, bo mam w maire nowe, to cos ze skrzynia musi byc chyba.

Napisano
  • Autor

> haha, to doprawdy, dziwne, bo cos musi byc z tym MJ 120KM, poniwaz, wlasnie zmienilem skrzynie

> biegow w swoim JTD na taka z MJ 120KM iiiii od razu co zauwazylem to dziwne stukanie sprzedla,

> ale nie przy wciskaniu tylko puszczeniu, puszczam sprzegla i zaczyna tak dziwnie chrobotac jak

> by, ale czasami za ktoryms wcisnieciem przestaje, podczas jazdy luz, drgania jak cholera Nie

> mam pojecia co to jest, na pewno nie sprzeglo ani dwumas, bo mam w maire nowe, to cos ze

> skrzynia musi byc chyba.

Ja nie mam pojęcia co to jest, ale już sie do tego przyzwyczailem grinser006.gif Na razie działa jak nalezy więc po co to ruszać.

A propo skrzyni, to czy 6-biegowa by pasowała?? Tak z ciekawości pytam. Czasem przydałby by mi sie 6 bieg.

Napisano

Pewnie by pasowala, ja ta z MJ 120 KM, troche tak na ryzk fizyk wzielem, bo nie wiedzialem ze bedzie pasowac na 100%, ale spasowala zeby.GIF ale to tez 5 biegowa.

Napisano

Poduszka pod skrzynią może tak, ja stawiałbym na dwumasę. Drgania + dźwięki podczas zmiany biegów, jak dla mnie to koło zamachowe mówi pa pa

> Ze sprzęgłem Ci nie pomogę.

> Co do drgań, jest to diesel wiec drgania są, ale powinny być minimalne, lekko wyczuwalne na

> kierownicy, jeśli masz mocniejsze i cię to denerwuje, to prawie na pewno poduszka pod skrzynią

> do wymiany. Nie pamiętam ile kosztuje, coś kolo 100zł? A wymiana bajecznie prosta

> Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Poduszka pod skrzynią może tak> > Pozdrawiam.

Dzisiaj siedziałem sobie w stilo mj 140 KM no i tam prawie wogole nie było drgań na kierownicy, u mnie nie dość że czuć na kierownicy to i troche nawet jak się siedzi na siedzeniu. W czaasie jazdy jest ok.

Troche mnie to denerwuje. Jak myślicie, pierwszą poduszkę wymienić tą pod skrzynią biegów??

Napisano

> Witam!!

> ciach

TNIEMY CYTATY

> Pozdrawiam

Miałem dokładnie tak samo, wymiana koła dwumasowego pomogła!

Napisano

Raczej bez wymiany koła dwumasowego się nie obejdzie. Poduszkę można wymienić przy okazji, ale chrobotanie pochodzi przeważnie od padniętej dwumasy.

Napisano
  • Autor

Raczej na razie troche pojeżdzę w takim stanie, możliwe że to dwumasa no a to tanie nie jest wiec nie odrazu. Muszę spróbować nagrać to może sie uda i bedzie cos słychać to wrzucę to tutaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.