Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yamaha FZS 600 Fazer na pierwszy raz ??

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Jestem w trakcie robienia prawka na motocykl, czy mozecie doradzić mi jaki szosowy-turystyczny motocykl bedzie nadawal się najlepiej na 1 raz?

Bardzo podoba mi się własnie Yamaha FZS 600 Fazer, natomiast nie wiem czy jest to dobry wybór na pierwszy motocykl.

Doradzcie prosze w jakich modelach szukac, ktore wersje beda najbardziej odpowiednie, jakich modeli unikac, ktore sa latwe do prowadzenia.

Na mocy narazie mi nie zalezy, chcialbym aby motocykl byl latwy do prowadzenia, nie za ciezki, oraz latwy do opanowania.

Pozdrawiam POL

Napisano

Jesli nigdy nie miałes do czynienia z 2 kółkami kup jakąś 250ccm albo 500ccm. Fazerka zostaw sobie na 2 moto.

Napisano
  • Autor

> Jesli nigdy nie miałes do czynienia z 2 kółkami kup jakąś 250ccm albo 500ccm. Fazerka zostaw sobie

> na 2 moto.

Ok rozumiem, a czy moge prosic o jakies propozycje?

Niestety nie mam nikogo ze znajomych kto jezdzi na moto i moglby mi cos doradzic.

Napisano

A jakie motocykle kolega preferuje ? Cos ala fazer - szosowo - turystyczne ? Jesli tak to nieśmiertelne Suzuki GS 500, Honda CB 500, CBF itd. itp

Jesli cos do pyrkania to może np SR 250, Jakies Virago 535 itp.

Ważne, żeby nie jeździło szybciej niż kolega potrafi narazie opanować. Bo rozpędzić się łatwo, gorzej wyhamować

Napisano
  • Autor

> A jakie motocykle kolega preferuje ? Cos ala fazer - szosowo - turystyczne ? Jesli tak to

> nieśmiertelne Suzuki GS 500, Honda CB 500, CBF itd. itp

> Jesli cos do pyrkania to może np SR 250, Jakies Virago 535 itp.

> Ważne, żeby nie jeździło szybciej niż kolega potrafi narazie opanować. Bo rozpędzić się łatwo,

> gorzej wyhamować

tak, only szosowo turystyczne smile.gif

GSX500 podoba mi się wizualnie, na obejrzenie takiego motocykla warto by pojechac raczej z fachowcem ?

Napisano

> Ok rozumiem, a czy moge prosic o jakies propozycje?

> Niestety nie mam nikogo ze znajomych kto jezdzi na moto i moglby mi cos doradzic.

kawasaki zephyr 550

Napisano
  • Autor

> kawasaki zephyr 550

piękny klasyk, natomiast wolal bym jakas bardziej sportowa opcje wink.gif

Napisano

> Witajcie

> Jestem w trakcie robienia prawka na motocykl, czy mozecie doradzić mi jaki szosowy-turystyczny

> motocykl bedzie nadawal się najlepiej na 1 raz?

> Bardzo podoba mi się własnie Yamaha FZS 600 Fazer, natomiast nie wiem czy jest to dobry wybór na

> pierwszy motocykl.

> Doradzcie prosze w jakich modelach szukac, ktore wersje beda najbardziej odpowiednie, jakich modeli

> unikac, ktore sa latwe do prowadzenia.

> Na mocy narazie mi nie zalezy, chcialbym aby motocykl byl latwy do prowadzenia, nie za ciezki, oraz

> latwy do opanowania.

> Pozdrawiam POL

Ja na pierwsze właśnie mam FZS. Jak nie masz pod czachą poukładane to potrafi zrobić kuku. Niepozorne ale powyżej 6k rpm potrafi pojechać i zaskoczyć. Raz już wybierałem przerwę pomiędzy drzewami na poboczu, ale się udało. Od tamtej pory szacunek do prędkości w zakręcie mi się podwyższył.

Napisano

> piękny klasyk, natomiast wolal bym jakas bardziej sportowa opcje

jak nie jest zdławiony to potrafi miło zaskoczyć, ja się z takiego przesiadłem własnie na fazera 600 miesiąc temu zlosnik.gif

Napisano

> Raz już wybierałem przerwę

> pomiędzy drzewami na poboczu, ale się udało.

Przeciwskręt cza użyć Panie!

Napisano

Kup sobie XJ600 - moto które baaaaardzo dużo wybacza, uczy i daje doświadczenie. Idealne na pierwszy raz smile.gif

Napisano

> Przeciwskręt cza użyć Panie!

Przeciwskręt nie wyratuje z każdej sytuacji biglaugh.gif

Napisano

Ja właśnie kupiłem XJ600 a wcześniej miałem rometa z125 i myślę że xj600 jest całkiem fajne na początek smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja właśnie kupiłem XJ600 a wcześniej miałem rometa z125 i myślę że xj600 jest całkiem fajne na

> początek

egzemplarz nie drogi, podoba mi sie , widze ze sa dwie wersje, z owiewka (swiatla skosne) i z okraglym swiatlem.

Rocznikowo rozne, a jak z prowadzeniem i wadami?

ktora wersje lepiej wybrac?

Napisano

> egzemplarz nie drogi, podoba mi sie , widze ze sa dwie wersje, z owiewka (swiatla skosne) i z

> okraglym swiatlem.

> Rocznikowo rozne, a jak z prowadzeniem i wadami?

> ktora wersje lepiej wybrac?

Z okrągłym przednim światłem to wersja N czyli naked (bez żadnej owiewki).

Ja takim właśnie jeżdżę, jest to mój pierwszy motocykl. Mocy na początek w zupełności wystarcza, jest ona dosyć płynnie oddawana, jak ktoś woli to silniczek nie najgorzej ciagnie na niższych obrotach (oczywiście porownując z tą samą klasą motocykli). Poza tym dosyć wygodnie się siedzi i jeździec się nie męczy. Spalanie bardzo małe, nie przekroczyłem jeszcze 5 litrów, minimalne zanotowane to 4,0. Ja kupiłem nakeda świadomie gdyż taka sylwetka lepiej mi się podoba, trzeba być jednak świadomym, że nakedem w trasie powyżej 120-130km/h już naprawdę mocno wieje w klatę i kask i długie podróże z dużymi prędkościami mogą męczyć, wtedy lepiej celowac w wersję z owiewką.

Moim zdaniem bardzo fajny sprzęt na początek, wygląda bardziej okazale niż polecany zawsze suzuki gs500, nawet niż honda cb500.

Co do wad to jakiś strasznych chyba nie ma, typówka to hałasujace sprzęgło (kosz sprzęgłowy) ale tak już jest i trzeba się przyzwyczaić i jeździc, poza tym nie jest to jakiś nie wiadomo jaki hałas, po prostu na jałowych słychać coś tam dziwnego.

Acha, są różne wersję mocy tego motocykla. W niektórych krajach stosowano dławienia mocy w celach jakiś tam pewnie podatkowych i taką XJotkę można trafić w wersji 24kW, 34kW, 37kW i 45kW. Oddławianie to czesto tylko wymiana króćców ssacych za 70pln a czasmi kosztowniejsze przerobki gaźników więc może warto sprawdzić u sprzedajacego co to naprawdęza egzemplarz.

Pomocna też jest yamaha motor polska, która na podstawie nr ramy i silnika określi w jakiej wersji moto wyjechało z fabryki, wtedy coś już wiadomo.

W 1996 moto przeszło parę modyfikacji, dołożono m.in. podgrzewane dysze gaźników i chłodnicę oleju. W 1998 dołożono drugą tarczę hamulcową z przodu i grubsze lagi.

Napisano

> Przeciwskręt nie wyratuje z każdej sytuacji

Oczywiście że nie, ale 3/4 "motocyklistów" nie wie co to jest frown.gif

Napisano

> Oczywiście że nie, ale 3/4 "motocyklistów" nie wie co to jest

Tzn, że co... można skręcać motocyklem bez przeciwskrętu? Jakoś odruchowo od dziecka używam przeciwskrętu w jednośladach. Nie wyobrażam sobie inaczej skręcić.

Napisano

i 3/4 nie wie, że go stosuje zlosnik.gif

Napisano

Jak kupiłem GSa na kwadratowych oponach (tak zużyte) to inaczej nie dało się skręcać jak maksymalny przeciwskręt hehe.gifzlosnik.gif także dla początkujących polecam taki sposób nauki grinser006.gifrotfl.gif

Napisano

No niekoniecznie, odruchowo to sie kładzie maszynę i tyle, a pcha rure w prawo żeby skręcić w lewo. Ale jak mały łuk to redukują prędkość no bo samo położenie nie pomoże haha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.