Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kosztorys naprawy do oceny

Featured Replies

Napisano

Mój forek miał bliskie spotkanie z sarną. Efektem tego jest niestety jedna sarna mniej w lesie i pękniety przedni zderzak. Ubezpiecznie wyliczyło mi koszt naprawy na 1580zł.

Proszę o weryfikacje kosztorysu bo wydaje mi sie mocno naciągniety w dół.

auto :subaru forester 2.5 2008r. wersja Sports (inny zdeżak niz dostępne na Europejskim rynku)

post-8406-14352509123448_thumb.jpg

Napisano

> Mój forek miał bliskie spotkanie z sarną. Efektem tego jest niestety jedna sarna mniej w lesie i

> pękniety przedni zderzak. Ubezpiecznie wyliczyło mi koszt naprawy na 1580zł.

> Proszę o weryfikacje kosztorysu bo wydaje mi sie mocno naciągniety w dół.

> auto :subaru forester 2.5 2008r. wersja Sports (inny zdeżak niz dostępne na Europejskim rynku)

Zrob bezgotowkow w ASO Subaru to sie zdziwia jak zobacza kosztorys ok.gif

Napisano

Pomnóz to razy 4 i wyjdzie Ci kwota naprawy w ASO.

Jak masz tak młode auto, to się nie zastanawiaj tylko odstaw do ASO i załatw bezgotówkowo. Mniej nerwów i szybciej masz sprawne auto, bo zakładam, że zarobic nie chcesz?

PS. Jakie TU ?

Edit: A Ty to robisz z AC? Bo jak tak, to możesz mieć udział własny (z tąd to urealnienie 20% ?) No to wtedy zrobienie w ASO może Ciebie też pociągnąc za kieszen.

Mi PTU wyliczyło przy podobneych uszkodzeniach passata z 2000 roku 990 zł i powiedzieli, że ani złotówki więcej nie dadzą. Zrobiłem bezgotówkowo w ASO i dostali fakturę na 4 kzł.

Napisano
  • Autor

> Pomnóz to razy 4 i wyjdzie Ci kwota naprawy w ASO.

> Jak masz tak młode auto, to się nie zastanawiaj tylko odstaw do ASO i załatw bezgotówkowo. Mniej

> nerwów i szybciej masz sprawne auto, bo zakładam, że zarobic nie chcesz?

> PS. Jakie TU ?

Compensa

> Edit: A Ty to robisz z AC? Bo jak tak, to możesz mieć udział własny (z tąd to urealnienie 20% ?) No

> to wtedy zrobienie w ASO może Ciebie też pociągnąc za kieszen.

Tak z AC. NIe mam żadnego udziału własnego

> Mi PTU wyliczyło przy podobneych uszkodzeniach passata z 2000 roku 990 zł i powiedzieli, że ani

> złotówki więcej nie dadzą. Zrobiłem bezgotówkowo w ASO i dostali fakturę na 4 kzł.

i chyba tak się skończy

Napisano

> Compensa

> Tak z AC. NIe mam żadnego udziału własnego

> i chyba tak się skończy

a nie masz moze opcji, ze na czesciach uzywanych naprawa?

chociaz ciutke za mlode auto...

Napisano
  • Autor

> a nie masz moze opcji, ze na czesciach uzywanych naprawa?

> chociaz ciutke za mlode auto...

opcja ubezpieczenia maksymalna - ma byc wszystko na nowych częściach

Napisano

> opcja ubezpieczenia maksymalna - ma byc wszystko na nowych częściach

to jedz do ASO i oni wszystko zalatwia ok.gif

Napisano

NIe szkoda ci czasu na te wyceny?

Wstaw do ASO i odbierz zrobiony za tydzień...Jeszcze naciagnij ich na auto zastepcze...

Napisano
  • Autor

> to jedz do ASO i oni wszystko zalatwia

ASO nie bardzo chce sie podjac wersji US - znaczy sie zrobia ale termin naprawy moze byc bardzo odlegly (1-2miesiace)

Napisano
  • Autor

> NIe szkoda ci czasu na te wyceny?

nie szkoda. chce uczciwej wyceny i na jej podstawie podjac decyzje czy robic czy nie czy odac do aso czy do innego blacharza / lakiernika.

> Wstaw do ASO i odbierz zrobiony za tydzień...Jeszcze naciagnij ich na auto zastepcze...

post wyzej

Napisano

> ASO nie bardzo chce sie podjac wersji US - znaczy sie zrobia ale termin naprawy moze byc bardzo

> odlegly (1-2miesiace)

urok posiadania subaru smile.gif a nie jest tak, że compensa ma listę blacharzy, z którymi ma podpisane umowy o naprawach bezgotówkowych? Może spróbuj sprawdzić, czy któryś z nich nie ma większego doświadczenia z subaru. Ceny części do forków przeglądałem jakiś czas temu, jak byłem zainteresowany kupnem, ale z tego co pamiętam wydawały się wyższe niż w tej kalkulacji.

Napisano

> nie szkoda. chce uczciwej wyceny i na jej podstawie podjac decyzje czy robic czy nie czy odac do

To nastaw sie , że nie uzyskasz takiej po dobroci. Wiem bo przerabiałem.

Dużo szukałem i czytałem. Firmy ubezpieczeniowe kroją na lewo i prawo takich jak Ty czy ja. Poprostu nie opłaca im się wypłacić Ci uczciwej kwoty, nawet połowe mniejszej niz zapłaciłbyś w ASO, wyliczają po absolutnym minimu (patrz urealnienia i ceny części). Z tego co się dowiedziałem tylko około 2% walczy o swoje w sądzie lub za pomoca firm, które wyciągają od nich realne pieniądze. Więc na 98% są grubo do przodu, bo te 98% nie ma siły lub nie wie, że mozna więcej wyrwać. A koszty np procesowe, które firma musi ponieść przy tych 2% walczących sa kropla w morzu zysków na tych oszukanych. Więc nie opłaca im się doprowadzić do precedensu i zapłacić jednej osobie, np Tobie odszkodowania w wysokości realnych kosztów naprawy.

Ja wytrzymałem miesiąc walki, likwidator szkody miał mnie dosyć a ja jej. Ale jak masz chec i czas to walcz i zdaj za jakiś czas relację jak Ci poszło i co osiągnąłeś.

Moze daj im znać, że termin naprawy w ASO bedzie wynosił tyle i tyle, podepnij jakieś oswiadczenie z ASO i poinformuj, że zamierzasz wziąść auto zastępcze na ten czas, może dzieki temu zmiekną trochę.

Napisano

> zainteresowany kupnem, ale z tego co pamiętam wydawały się wyższe niż w tej kalkulacji.

Zawsze są wyższe, niż te podane w kalkulacji.

U mnie cena nowego zderzaka w kosztorysie wynosiła 158 pln, a w serwisie wstawili mi za 2 000 pln.

Napisano
  • Autor

> urok posiadania subaru

nie subaru tylko subaru w wersji Sports (zdezak jak od STI)

> a nie jest tak, że compensa ma listę blacharzy, z którymi ma podpisane

> umowy o naprawach bezgotówkowych? Może spróbuj sprawdzić, czy któryś z nich nie ma większego

> doświadczenia z subaru. Ceny części do forków przeglądałem jakiś czas temu, jak byłem

> zainteresowany kupnem, ale z tego co pamiętam wydawały się wyższe niż w tej kalkulacji.

a moze zlecić ta walkę z nimi jakis firmie - napewno sa takie na rynku

Napisano

> opcja ubezpieczenia maksymalna - ma byc wszystko na nowych częściach

W takim przypadku zrobiłem wycenę naprawy w ASO i takową wysłałem ubezpieczycielowi, który ją zaakceptował.

U mnie wyszła szkoda całkowita.

Ale w Twoim przypadku, może też warto udać się do ASO ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.