Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto i kiedy powinien używać żółtego koguta?

Featured Replies

Napisano

Czy istnieją jakieś przepisy dokładnie to określające?

Tak się zastanawiam. Śmieciarki mają, Auta pracujące przy robotach drogowych mają, kombajny rolnicze mają, ale już np traktory nie mają żółtych lamp ostrzegawczych...

Gdzie leży jakaś granica konieczności / możliwości używania.

Napisano

> Czy istnieją jakieś przepisy dokładnie to określające?

> Tak się zastanawiam. Śmieciarki mają, Auta pracujące przy robotach drogowych mają, kombajny

> rolnicze mają, ale już np traktory nie mają żółtych lamp ostrzegawczych...

> Gdzie leży jakaś granica konieczności / możliwości używania.

powinny mieć wszelkie utrudniacze ruchu - maszyny budowlane, samochody służb przeróżnych

jak to jest w przepisach to nie wiem , bo się na przepisach nie znam

sam często używam koguta , jak jadę po mieście i szukam potrzebnego mi punktu oraz nie znam miasta i czasem wykonuję manewry nie do końca zgodna z przepisami (oczywiście jadąc służbową serwisówką a nie prywatnym)

Napisano

> Tak się zastanawiam. Śmieciarki mają, Auta pracujące przy robotach drogowych mają, kombajny

Ano mają. Trzeba by poszukać w przepisach i na pewno się znajdzie. Z tego co teraz pamiętam to pojazdy wykonujące prace na drodze, ponadgabaryty i jako opcja w przypadku holowania

Napisano

Auto holowane z tego co pamietam moze zamiast trojkata z tylu, miec koguta zoltego na dachu.

Napisano

Quote:

Art. 54. 1. Pojazd wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

2. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju, z tym że:

1) na jezdni jednokierunkowej oraz poza obszarem zabudowanym, podczas oczyszczania drogi ze śniegu, dopuszcza się również jazdę przy lewej krawędzi jezdni;

2) jazdę po chodniku dopuszcza się tylko przy zachowaniu bezpieczeństwa pieszych.

2a. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może korzystać z autostrady lub drogi ekspresowej nawet wtedy, gdy pojazd ten nie jest pojazdem samochodowym lub jego konstrukcja uniemożliwia rozwinięcie prędkości co najmniej 40 km/h.

3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

4. Zabrania się, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1 pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych do innych celów niż określone w ust. 1 i 3.

Napisano

nowe traktory mają

Napisano

> Auto holowane z tego co pamietam moze zamiast trojkata z tylu, miec koguta zoltego na dachu.

dokładnie,

jak chodziłem na kursy, to pamiętam, że gość gadał, że każdy może posiadać koguta (żółtego), jednakże kogut ten do niczego nie uprawnia. Służy on jedynie do zasygnalizowania innym userom dróg, aby "zwrócić szczególną ostrożność". Jako inny przykład pojazdów z używającymi kogutami podam: ochron oraz osobówki "Pilot".

Napisano

A ja miałbym takie pytanie czy "cywil" może też używać zółtego koguta?

Bardzo często, zdarza mi się pomagać znajmemu fotografowi, który robi zdjęcia do jednego z czołowych szmat.... hmmmmm magazynów samochodowych.

przy robieniu zdjęć dynamicznych, siłą rzeczy poruszamy się po drogach publicznych (robimy zdjęcia z samochodu).

Kolega zwykle wystaje przez jakieś okno/klapę bagażnika itp. i dlatego prędkość jest niewielka ale i tak robimy zamieszanie w ruchu drogowym. Zwykle zajmujemy 2 z 3 pasów itp itd.

Czy możemy sobie fundąć żółtego koguta na fotowóz?

Wyjeżdżamy, zakładamy i jest bezpiecznie, niebiescy są milsi bo jest argument - panie władzo staramy się bezpiecznie itp.

aczkolwiek główny cel to to żeby nam się postronni użytkownicy w kadr nie wpitalali, a dwa żeby z daleka widzieli że coś jest nie halo. A nie potem światła, klakson i powszechne znienawidzenie smile.gif

(naklejki redakcyjne na samochodzie są).

Jakieś opinie?

Napisano

> A ja miałbym takie pytanie czy "cywil" może też używać zółtego koguta?

> Bardzo często, zdarza mi się pomagać znajmemu fotografowi, który robi zdjęcia do jednego z

> czołowych szmat.... hmmmmm magazynów samochodowych.

> przy robieniu zdjęć dynamicznych, siłą rzeczy poruszamy się po drogach publicznych (robimy zdjęcia

> z samochodu).

> Kolega zwykle wystaje przez jakieś okno/klapę bagażnika itp. i dlatego prędkość jest niewielka ale

> i tak robimy zamieszanie w ruchu drogowym. Zwykle zajmujemy 2 z 3 pasów itp itd.

> Czy możemy sobie fundąć żółtego koguta na fotowóz?

> Wyjeżdżamy, zakładamy i jest bezpiecznie, niebiescy są milsi bo jest argument - panie władzo

> staramy się bezpiecznie itp.

> aczkolwiek główny cel to to żeby nam się postronni użytkownicy w kadr nie wpitalali, a dwa żeby z

> daleka widzieli że coś jest nie halo. A nie potem światła, klakson i powszechne znienawidzenie

> (naklejki redakcyjne na samochodzie są).

> Jakieś opinie?

PoRD:

wspomniany Art 54:

"3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe."

w tym wypadku nietypoowe zachowanie na drodze jak najbardzoej wg mnie zachęca do użycia koguta żółtego

Napisano

wydaje mi się, że żółtego koguta można używać tak samo jak światła awaryjne, oczywiście nie zamiennie.

Na podstawę prawną przytoczyć mogę:

Art 54 pkt 3:

Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

Napisano
  • Autor

> 3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może

> zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

Dzięki panowie za odpowiedzi

W takim razie będę musiał zakupić "koguta"

Założyłem do traktora TURa przez co zyskał prawie 2 metry na długości, kilkanaście cm na szerokości i znacznie trudniej się nim teraz jeździ ze względu na wystającą z przodu dugę.

Napisano

> A ja miałbym takie pytanie czy "cywil" może też używać zółtego koguta?

Jak najbardziej ok.gif

> Bardzo często, zdarza mi się pomagać znajmemu fotografowi, który robi zdjęcia do jednego z

> czołowych szmat.... hmmmmm magazynów samochodowych.

> przy robieniu zdjęć dynamicznych, siłą rzeczy poruszamy się po drogach publicznych (robimy zdjęcia

> z samochodu).

> Kolega zwykle wystaje przez jakieś okno/klapę bagażnika itp. i dlatego prędkość jest niewielka ale

> i tak robimy zamieszanie w ruchu drogowym. Zwykle zajmujemy 2 z 3 pasów itp itd.

> Czy możemy sobie fundąć żółtego koguta na fotowóz?

Oczywiscie ok.gif

> Wyjeżdżamy, zakładamy i jest bezpiecznie, niebiescy są milsi bo jest argument - panie władzo

> staramy się bezpiecznie itp.

> aczkolwiek główny cel to to żeby nam się postronni użytkownicy w kadr nie wpitalali, a dwa żeby z

> daleka widzieli że coś jest nie halo. A nie potem światła, klakson i powszechne znienawidzenie

> (naklejki redakcyjne na samochodzie są).

> Jakieś opinie?

Zakladajcie koguta , ulatwi Wam prace , a innym droge do pracy ok.gif

Napisano

I dodajmy, że aby móc legalnie uruchomić światła żółte błyskowe na drodze publicznej musi mieć adekwatny wpis do DR - "pojazd przystosowany do wykonywania czynności na drodze"

Napisano

> Jako inny przykład pojazdów z używającymi kogutami

> podam: ochron oraz osobówki "Pilot".

Pilot, o ile rozumiemy przez to pilotaż nadnormatywny powinien mieć wpis o "pojeździe przystosowanym do prowadzenia czynności na drodze".

Ochrona nie ma prawa legalnie korzystać ze świateł żółtych-błyskowych.

Kiedyś wszyscy mieli i często używali ich jako "prawie-niebieskich", co zostało w pewnym momencie wytępione sutecznie przez policję.

Napisano

> PoRD:

> wspomniany Art 54:

> "3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może

> zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe."

> w tym wypadku nietypoowe zachowanie na drodze jak najbardzoej wg mnie zachęca do użycia koguta

> żółtego

A to da się robienie atelier fotograficznego z drogi publicznej podciągnąć pod legalne "nietypowe zachowanie" ?

Bo dla mnie to napięte jak skóra na jajcach...

Napisano
  • Autor

> I dodajmy, że aby móc legalnie uruchomić światła żółte błyskowe na drodze publicznej musi mieć

> adekwatny wpis do DR - "pojazd przystosowany do wykonywania czynności na drodze"

Twoje rozumowanie kłóci się z kodeksem.

Możesz mrygać na żółto bez żadnego wpisu w dowodzie, jeśli jesteś holowany, tak?

PS

Gdzie jest napisane (ustawa/ rozporządzenie) o konieczności wpisu w dowodzie?

Napisano

> Twoje rozumowanie kłóci się z kodeksem.

> Możesz mrygać na żółto bez żadnego wpisu w dowodzie, jeśli jesteś holowany, tak?

Bo na to KD pozwala :-)

Ale nie mówi, że "wolnoć tomku".

> PS

> Gdzie jest napisane (ustawa/ rozporządzenie) o konieczności wpisu w dowodzie?

Klik

Rozdział 9 par 38.

Napisano
  • Autor

> Bo na to KD pozwala :-)

> Ale nie mówi, że "wolnoć tomku".

> Klik

> Rozdział 9 par 38.

§ 38. 1. Pojazd samochodowy przeznaczony

do wykonywania czynności na drodze, pojazd

pomocy drogowej i ciągnik balastowy ciągnący

przyczepę o szerokości przekraczającej 2,55 m

powinny być wyposażone w ostrzegawczy

sygnał świetlny błyskowy barwy żółtej

samochodowej, widoczny ze wszystkich stron

pojazdu z odległości co najmniej 150 m przy

dobrej

przejrzystości

powietrza

i

niepowodujący oślepiania innych uczestników

ruchu

oraz

odpowiadający

warunkom

określonym w § 26 ust. 2 pkt 1, 2 i 4.

2. Pojazd

pomocy

drogowej

powinien

posiadać:

1) kabinę kierowcy lub nadwozie barwy żółtej

lub oznaczone pasem wyróżniającym barwy

żółtej spełniającym warunki, o których mowa

w § 36;

2) nadwozie konstrukcyjnie przeznaczone do

przewozu uszkodzonych pojazdów lub być

wyposażony w:

a) hol giętki do holowania motocykla i hol

sztywny do holowania pojazdu,

b) ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy

barwy żółtej, o konstrukcji umożliwiającej

umieszczenie na pojeździe holowanym,

c) dodatkowy

zestaw

świateł

tylnych

przeznaczony do umieszczania na pojeździe

holowanym w przypadku tymczasowego

zakrycia świateł pojazdu holującego.

GDZIE?

Napisano

> A to da się robienie atelier fotograficznego z drogi publicznej podciągnąć pod legalne "nietypowe

> zachowanie" ?

> Bo dla mnie to napięte jak skóra na jajcach...

a co ? typowe?

nie wiem jak w W-wie, ale u mnie na wiosce ludzie nie jeżdżą stadami robiąc zdjęcia biglaugh.gif .... ale możę w stolycy to typowe biglaugh.gif

Napisano

> GDZIE?

Art 54 pkt 4. Zabrania sie, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1

pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych

do innych celów niż okreslone w ust. 1 i 3.

Klik, żebyś się nie przemęczał :-)

Napisano

> a co ? typowe?

> nie wiem jak w W-wie, ale u mnie na wiosce ludzie nie jeżdżą stadami robiąc zdjęcia .... ale możę

> w stolycy to typowe

nie zmienia faktu, że absolutnie nielegalne i sory winietou :-) ale policja ma pełne prawo wszystkim uczestnikom takiej zabawy przyłożyć pajdę za utrudnianie ruchu.

Napisano

> Art 54 pkt 4. Zabrania sie, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1

> pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych

> do innych celów niż okreslone w ust. 1 i 3.

> Klik, żebyś się nie przemęczał :-)

a ustęp 3 to jest właśnie o tym nietypowym zachowaniu na drodze

Napisano

> a ustęp 3 to jest właśnie o tym nietypowym zachowaniu na drodze

Dziduś, ale żeby legalnie koguta mieć na drodze publicznej to musisz mieć wpis "przystosowany do prowadzenia czynności na drodze".

Ćwiczyłem "osobliwie" ten temat i od pewnych tematów się odbiłem.

Paru znajomków z branży też ma ten sam problem, bo (przykład konkretny) muszą mieć koguty żółte na wszystkich pojazdach podczas przejazdu przez budowę (wymóg przepisów BHP), ale podstawowy nakaz to wyłączenie i schowanie koguta na magnesiaku natychmiast przy wyjeździe na drogę publiczną, bo okoliczna policja już wyczuła paśnik i kosi mandaty na paragrafie j.w. włącznie z szukaniem dziury w całym na błyskotki wyłączone ale wiszące na dachu na magnesiaku, co akurat jest bezprawne. Wiesz - chcesz psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie.

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to żółta błyskówka oznaczałaby tryb "święta krowa".

Napisano
  • Autor

> Art 54 pkt 4. Zabrania sie, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1

> pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych

> do innych celów niż okreslone w ust. 1 i 3.

> Klik, żebyś się nie przemęczał :-)

Nadal nie widzę, żeby cokolwiek było napisane o konieczności wpisu w dowodzie

Napisano

> Nadal nie widzę, żeby cokolwiek było napisane o konieczności wpisu w dowodzie

Klik

Proszę.

To co jest w warunkach dodatkowych winno być wpisane w DR.

Tak jak masz wpis o haku, gazie, taxi itp.

Napisano

> Klik

> Proszę.

> To co jest w warunkach dodatkowych winno być wpisane w DR.

> Tak jak masz wpis o haku, gazie, taxi itp.

dziwne nie mam takiego wpisu ...

mam tylko wpisy " POJAZD SPECJALNY " wink.gif

aaa no tak ...

Quote:

Przepisów rozporządzenia nie stosuje

się do:

1) (1) pojazdu specjalnego lub

Napisano

> Dziduś, ale żeby legalnie koguta mieć na drodze publicznej to musisz mieć wpis "przystosowany do

> prowadzenia czynności na drodze".

> Ćwiczyłem "osobliwie" ten temat i od pewnych tematów się odbiłem.

> Paru znajomków z branży też ma ten sam problem, bo (przykład konkretny) muszą mieć koguty żółte na

> wszystkich pojazdach podczas przejazdu przez budowę (wymóg przepisów BHP), ale podstawowy

> nakaz to wyłączenie i schowanie koguta na magnesiaku natychmiast przy wyjeździe na drogę

> publiczną, bo okoliczna policja już wyczuła paśnik i kosi mandaty na paragrafie j.w. włącznie

> z szukaniem dziury w całym na błyskotki wyłączone ale wiszące na dachu na magnesiaku, co

> akurat jest bezprawne. Wiesz - chcesz psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie.

> Idąc Twoim tokiem rozumowania, to żółta błyskówka oznaczałaby tryb "święta krowa".

a idąc Twoim, to ustawodawca poiwinien w ustawie wymienić nr rej. pojazdów które mogą z żółtymi jeździć biglaugh.gif

skoro jest taki przepis z taką furtką w formie wspomnianego zapisu o nietypowym zachowaniu to znaczy że MOŻNA GO UŻYWAĆ w określonych sytuacjach... a interpretacja nie należy ani do Ciebie, ani do mnie... chyba że dokładnie wiesz co ustawodawca miał na myśli tak formułując ten zapis

Napisano

> dziwne nie mam takiego wpisu ...

> mam tylko wpisy " POJAZD SPECJALNY "

Pytanie gdzie masz ten wpis i o czym mówisz (czołg, amfibia, rozściełacz asfaltu :-) )

> aaa no tak ... Quote:

> Przepisów rozporządzenia nie stosuje

> się do:

> 1) (1) pojazdu specjalnego lub

Napisano

> skoro jest taki przepis z taką furtką w formie wspomnianego zapisu o nietypowym zachowaniu to

> znaczy że MOŻNA GO UŻYWAĆ w określonych sytuacjach... a interpretacja nie należy ani do

> Ciebie, ani do mnie... chyba że dokładnie wiesz co ustawodawca miał na myśli tak formułując

> ten zapis

Masz prawo podjąć to ryzyko - w końcu to Twoje pieniądze :-)

Napisano

u której zaopatrujemy sie w światła ostrzegawcze. Zapytałem o konieczność legalizacji itp rzeczy poruszane w tym wątku.

Auto wyposażone w światła żółte błyskowe NIE MUSI mieć żadnej dodatkowej legalizacji, informacji wbitej w dowód etc. ponieważ żółte światła są sygnałami OSTRZEGAWCZYMI a nie sygnałami UPRZYWILEJOWANIA.

Firma w której pracuje ma takich świateł w sumie grubo ponad setke. Firma je ma , nie ja zlosnik.gif , natomiast ja sam ma podwojne żółte światła na osobówce przymocowane na stałe i o dziwo mandatu nigdy nie dostałem , na stacji diagnostycznej nigdy nie wymagano jakiegoś wbijania w dowód, jedyne co jest wymagane to aby owe światło miało HOMOLOGACJE. Jeżeli miałeś kolegów których policja próbowała "usankcjonować" za brak wbicica czegoś w dowód to albo oni kłamią albo policja liczyła na bezczelne wyciągnięcie kasy. I tyle w temacie.

Napisano

> u której zaopatrujemy sie w światła ostrzegawcze. Zapytałem o konieczność legalizacji itp rzeczy

> poruszane w tym wątku.

> Auto wyposażone w światła żółte błyskowe NIE MUSI mieć żadnej dodatkowej legalizacji, informacji

> wbitej w dowód etc. ponieważ żółte światła są sygnałami OSTRZEGAWCZYMI a nie sygnałami

> UPRZYWILEJOWANIA.

> Firma w której pracuje ma takich świateł w sumie grubo ponad setke. Firma je ma , nie ja ,

> natomiast ja sam ma podwojne żółte światła na osobówce przymocowane na stałe i o dziwo mandatu

> nigdy nie dostałem , na stacji diagnostycznej nigdy nie wymagano jakiegoś wbijania w dowód,

> jedyne co jest wymagane to aby owe światło miało HOMOLOGACJE. Jeżeli miałeś kolegów których

> policja próbowała "usankcjonować" za brak wbicica czegoś w dowód to albo oni kłamią albo

> policja liczyła na bezczelne wyciągnięcie kasy. I tyle w temacie.

no właśnie o tym mówię ok.gif

PS: o jakich podwójnych żółtych zamocowanych na stałe mówisz? jak to wygląda?

Napisano

> no właśnie o tym mówię

> PS: o jakich podwójnych żółtych zamocowanych na stałe mówisz? jak to wygląda?

no taka belka zespolona jak ma policja straż miejska etc, 2 lampy po bokach i w środku panel podświetlany.

Napisano

> no taka belka zespolona jak ma policja straż miejska etc, 2 lampy po bokach i w środku panel

> podświetlany.

coś jak te ale bez napisów?

lz_014.jpg

Napisano

> u której zaopatrujemy sie w światła ostrzegawcze. Zapytałem o konieczność legalizacji itp rzeczy

> poruszane w tym wątku.

> Auto wyposażone w światła żółte błyskowe NIE MUSI mieć żadnej dodatkowej legalizacji, informacji

> wbitej w dowód etc. ponieważ żółte światła są sygnałami OSTRZEGAWCZYMI a nie sygnałami

> UPRZYWILEJOWANIA.

Mikser - patrz na usta:

Możesz sobie naczepić świateł jak psów. Twój dach, Twoja sprawa.

Nigdzie nie mówiłem, że jest inaczej.

To, że policja przypierdziela się do magnesówek to insza inszość - zapach paśnika, te klimaty.

Tymniemniej ich LEGALNE używanie jest obwarunkowane pewnymi obostrzeniami i tyle.

Napisano

> Mikser - patrz na usta:

> Możesz sobie naczepić świateł jak psów. Twój dach, Twoja sprawa.

> Nigdzie nie mówiłem, że jest inaczej.

> To, że policja przypierdziela się do magnesówek to insza inszość - zapach paśnika, te klimaty.

> Tymniemniej ich LEGALNE używanie jest obwarunkowane pewnymi obostrzeniami i tyle....

... które to obostrzenia są zależne od interpretacji JASNO wyrażonego przepisu i jednocześnie w którym to przepisie nie ma sprecyzowanego o jakie konkretnie warunki używania chodzi.... więc każdy ma taką samą rację.... łącznie z busted.gif, gdzie jeden zinterpretuje tak a drugi na odwrót: jeden wlepi mandat, a drugi pochwali za ostrożność na drodze w nietypowej sytuacji

Napisano

> Mikser - patrz na usta:

> Możesz sobie naczepić świateł jak psów. Twój dach, Twoja sprawa.

> Nigdzie nie mówiłem, że jest inaczej.

> To, że policja przypierdziela się do magnesówek to insza inszość - zapach paśnika, te klimaty.

bo zazwyczaj te magnesówki nie mają legalizacji. Magnesówka z certyfikatem kosztuje 3-4 stówy, bez kupisz na allegro za 15 pln i teraz natomiast UŻYWANIE nielegalizowanego oświetlenia jest obostrzone sanakcjami ze strony policji i bardzo słusznie

> Tymniemniej ich LEGALNE używanie jest obwarunkowane pewnymi obostrzeniami i tyle.

te obostrzenia są jasne i klarowne i nie jest ich duzo żey zapamiętać a na dodatek masz opisane w moim wątku na górze ale przytocze jeszcze raz:

Quote:

Art. 54. 1. Pojazd wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

2. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju, z tym że:

1) na jezdni jednokierunkowej oraz poza obszarem zabudowanym, podczas oczyszczania drogi ze śniegu, dopuszcza się również jazdę przy lewej krawędzi jezdni;

2) jazdę po chodniku dopuszcza się tylko przy zachowaniu bezpieczeństwa pieszych.

2a. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może korzystać z autostrady lub drogi ekspresowej nawet wtedy, gdy pojazd ten nie jest pojazdem samochodowym lub jego konstrukcja uniemożliwia rozwinięcie prędkości co najmniej 40 km/h.

3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

4. Zabrania się, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1 pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych do innych celów niż określone w ust. 1 i 3.

Napisano

> coś jak te ale bez napisów?

dokładnie taki i też z napisami zlosnik.gifzlosnik.gif

• 1 rok później...
Napisano

Odświeże wiadomość. Czy jak mam kwalifikowaną pierwszą pomoc i jade ratować życie to czy mogę używać koguta żółtego błyskowego i czy musze mieć pozwolenie oraz należeć do organizacji ratującej życie

Napisano

> Odświeże wiadomość. Czy jak mam kwalifikowaną pierwszą pomoc i jade ratować życie to czy mogę

> używać koguta żółtego błyskowego i czy musze mieć pozwolenie oraz należeć do organizacji

> ratującej życie

zanim zaczniesz ratowac życie uzupełnij profil ok.gif

Napisano

dokłądnie tak samo mam na słuzbówkach u siebie ... jak jedziemy po osiedlowym chodniku ... jak jedziemy po DK i sprawdzamy nasze urzadzenia podziemne .... na budowach liniowych ... non stop włączone ...

sam na swoim prywatnym całe lato jeździłem z żółtym magnesowym i nikt nigdy nic nie powiedział ... a policja obok nie raz stała ... mało tego zdarzało sie że z mrygającym wyjechałem z budowy i zapomniałem sie i też zero mandatów zatrzymania czy czegokolwiek innego ..

być moze wynika to z ich niewiedzy (policji) ale ... cóż ...

aha dodam tylko że w służbówkach nie mam nic wbitego w dowód ...

Napisano

> I dodajmy, że aby móc legalnie uruchomić światła żółte błyskowe na drodze publicznej musi mieć

> adekwatny wpis do DR - "pojazd przystosowany do wykonywania czynności na drodze"

Nie masz racji.

Napisano

> Odświeże wiadomość. Czy jak mam kwalifikowaną pierwszą pomoc i jade ratować życie to czy mogę

> używać koguta żółtego błyskowego (...)

A co Ci to da? Nie dosc, ze nikt Ci nie ustapi, to jeszcze kazdy bedzie przed Ciebie sie wpychal skoro zobaczy żółty kogut = pojazd wolniejszy rotfl.gifhehe.gif

Napisano

> dokłądnie tak samo mam na słuzbówkach u siebie ... jak jedziemy po osiedlowym chodniku ... jak

> jedziemy po DK i sprawdzamy nasze urzadzenia podziemne .... na budowach liniowych ... non

> stop włączone ...

> sam na swoim prywatnym całe lato jeździłem z żółtym magnesowym i nikt nigdy nic nie powiedział ...

> a policja obok nie raz stała ... mało tego zdarzało sie że z mrygającym wyjechałem z budowy i

> zapomniałem sie i też zero mandatów zatrzymania czy czegokolwiek innego ..

> być moze wynika to z ich niewiedzy (policji) ale ... cóż ...

Wynika to z tego, ze takie cos mozesz legalnie robic. Tzn mrugac zoltym kogutem w czasie jazdy i Policja sie nie przyczepi. To swiatlo ostrzegawcze i o czyms ostrzegasz, chocby o tym ze z jakiegos powodu jedziesz wolniej.

> aha dodam tylko że w służbówkach nie mam nic wbitego w dowód ...

Nie musisz miec, wiec po co ? spineyes.gif

Napisano

> używać koguta żółtego błyskowego i czy musze mieć pozwolenie oraz należeć do organizacji

> ratującej życie

1. Nie. Poza tym będzie to wyglądało co najmniej śmiesznie.

2. Musisz należeć do organizacji. W przeciwnym razie nie wolno ci nic zrobić z zakresu KPP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.