Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa-pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam do Was małe pytanie. Wyczytałem gdzieś że pompy paliwowe elektryczne w motorach(wersje "gaźnikowe") posiadają "zabezpieczenie"(czy jak to nazwać) które po napełnieniu gaźnika wyłącza pompkę/przestaje pompować. Czy to prawda?

Napisano

> Witam.

> Mam do Was małe pytanie. Wyczytałem gdzieś że pompy paliwowe elektryczne w motorach(wersje

> "gaźnikowe") posiadają "zabezpieczenie"(czy jak to nazwać) które po napełnieniu gaźnika

> wyłącza pompkę/przestaje pompować. Czy to prawda?

Pompa paliwa w gazniku? O jaki motocykl dokladnie chodzi?

nie pomylilkes pompki paliwa z pompka przyspieszajaca? hmm.gif

Napisano

Choćby w thundercacie jest pompka.

Na pewno jest jakieś ograniczenie, bo przecież nie może pompować cały czas tak samo... Ale głowy uciąć sobie nie dam;p

Napisano

> Choćby w thundercacie jest pompka.

> Na pewno jest jakieś ograniczenie, bo przecież nie może pompować cały czas tak samo... Ale głowy

> uciąć sobie nie dam;p

Moze pompowac caly czas tak samo - wystarczy, ze z gaznika masz poworot do baku i nadmiar paliwa wraca. To prostsze i bardzie niezawodone niz pompka wlaczajaca sie i wylaczajaca tysiace razy.

Napisano
  • Autor

> Nie prosciej kupic zestaw przepustnic z np starego Z1000 i zapiac to jako normalny wtrysk?

> Naturalnie o ile masz cos do sterowania wtryskiem.

narazie to silnik nie przelozony grinser006.gif ale silnik zostaje na gaźniku wtrsyki są blee biglaugh.gif

a o gaźnikach z motocykla narazie zbieram informacje wink.gif

Napisano

> Witam.

> Mam do Was małe pytanie. Wyczytałem gdzieś że pompy paliwowe elektryczne w motorach(wersje

> "gaźnikowe") posiadają "zabezpieczenie"(czy jak to nazwać) które po napełnieniu gaźnika

> wyłącza pompkę/przestaje pompować. Czy to prawda?

nazwij to zabezpieczeniem, ale tak - w moim skuterze sterowanie pompy paliwa jest włączane na 0,1~5 sekund (wg książki serwisowej). i faktycznie: kiedy chciałem spuścić paliwo za pomocą pompy właśnie - ta wyłączała po 5 sek.

jak to działa podczas pracy silnika? hmm.gifniewiem.gif pojęcia nie mam, skąd pompka wie, że ma uzupełnić paliwo w gaźnikach... powrotu (przelew) do baku nie stwierdzono. icon_eek.gif

Napisano

> jak to działa podczas pracy silnika? pojęcia nie mam, skąd pompka wie, że ma uzupełnić paliwo w

> gaźnikach... powrotu (przelew) do baku nie stwierdzono.

moze jakis zawor cisnieniowy-gdy plywak blokuje naplyw paliwa,wzrasta cisnienie i zawor wylancza pompe.

Napisano

> Choćby w thundercacie jest pompka.

> Na pewno jest jakieś ograniczenie, bo przecież nie może pompować cały czas tak samo... Ale głowy

> uciąć sobie nie dam;p

POTWIERDZAM.

Wlaczasz zaplon i slyszysz jak pompa elektryczna rusza. Trwa to okolo potora sekundy i sie wylacza. Oczywiscie pompa jest w baku. Jak juz zapalisz to "zapewne" pompa dalej rusza - "zapewne" bo przy zapalonym silniku nie ma szans jej uzlyszec zlosnik.gif

Wspomne ze wlasnie Thundercat nie ma wtryskow a 4 gaznki.

Napisano

>Jak juz zapalisz to "zapewne" pompa dalej rusza - "zapewne" bo

> przy zapalonym silniku nie ma szans jej uzlyszec

> Wspomne ze wlasnie Thundercat nie ma wtryskow a 4 gaznki.

ale zauważ, że w autach pompa ma stały wydatek i masz powrót do baku. a w moto? pompa rusza - OK, ale zapotrzebowanie na paliwo jest przecież zmienne, dla przykładu możesz w górach dużo hamować silnikiem - zapotrzebowanie na paliwo = 0. pompa dalej pompuje? hmm.gif

Napisano

> ale zauważ, że w autach pompa ma stały wydatek i masz powrót do baku. a w moto? pompa rusza - OK,

> ale zapotrzebowanie na paliwo jest przecież zmienne, dla przykładu możesz w górach dużo

> hamować silnikiem - zapotrzebowanie na paliwo = 0. pompa dalej pompuje?

Przyznam sie ze nigdy sie nad tym nie zastanawialem

Napisano

> ale zauważ, że w autach pompa ma stały wydatek i masz powrót do baku. a w moto? pompa rusza - OK,

> ale zapotrzebowanie na paliwo jest przecież zmienne, dla przykładu możesz w górach dużo

> hamować silnikiem - zapotrzebowanie na paliwo = 0. pompa dalej pompuje?

Nie we wszystkich samochodach jest powrót paliwa do zbiornika, w Pandzie powrotu nie ma, pompka po nabiciu określonego cićnienia się po prostu wyłącza.

Podobnie jest to rozwiązane w XJ 600 z końcowego okresu produkcji a jest to silnik gaźnikowy.

Napisano
  • Autor

> Nie we wszystkich samochodach jest powrót paliwa do zbiornika, w Pandzie powrotu nie ma

o jakiej Pandzie mowa? tych nowszych?

>, pompka po

> nabiciu określonego cićnienia się po prostu wyłącza.

ma ona wbudowany jakiś czujnik? czy cos takiego

> Podobnie jest to rozwiązane w XJ 600 z końcowego okresu produkcji a jest to silnik gaźnikowy.

Napisano

> o jakiej Pandzie mowa? tych nowszych?

> ma ona wbudowany jakiś czujnik? czy cos takiego

> > Podobnie jest to rozwiązane w XJ 600 z końcowego okresu produkcji a jest to silnik gaźnikowy.

Mam na myśli nową Pandę, czyli tą produkowaną od 2003r. Podobna pompa jest też w innych Fiatach bo jest to rozwiązanie prostsze i tansze niż to z przewodem powrotnym.

Pompka posiada wbudowany regulator ciśnienia utrzymujący w układzie ciśnienie ok.3,5bar.

Jest to wysokie ciśnienie bo układ jest wtryskowy.

W przypadku silnika motocyklowego, gaźnikowego jak XJ600 pompka musi pokonać tylko niewielki opór paliwa tłocząc je z dolnej części zbiornika ciut wyżej, do gaźników, więc jest to delikatne urządzenie o niewielkiej wydajności.

Napisano
  • Autor

troche odkopie zlosnik.gif

a powiedzcie mi jak wygląda sprawa ssania w takich motocyklach na gaźnikach?

Napisano

> troche odkopie

> a powiedzcie mi jak wygląda sprawa ssania w takich motocyklach na gaźnikach?

Tak jak w maluchu. Masz dźwignie ze ssaniem przy lewym kciuku. Jak jest zimny silnik to zapalasz i po chwili zmniejszasz coraz bardziej az w koncu zupelne wylaczasz. Mnie wystarczy przejechac okolo 1 mili i juz jade bez ssania

Napisano

> troche odkopie

> a powiedzcie mi jak wygląda sprawa ssania w takich motocyklach na gaźnikach?

W najprostszych rozwiązaniach to przysłanianie wlotu powietrza co powoduje wzbogacenie mieszanki.

W gaźnikach stosowanych w większości współczesnych motocykli jest podobnie jak w gaźnikach samochodowych.

Specjalny zawór sterowany linką bądź cięgłem wprost przy gaźniku otwiera osobny kanałek, którym paliwo dociera wprost do gardzieli.

Z tego między innymi powodu podczas uruchamiania sprawnego, zimnego silnika nie należy przekręcać manetki gazu bo otwierając przepustnicę powietrza zakłóca się przepływ paliwa kanalikami "rozruchowymi".

Napisano

> W najprostszych rozwiązaniach

A np. w kocie jest to otwarcie dodatkowego kanału podciśnienia który podnosi membranę i przez iglicę dodaje się dodatkowe paliwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.