Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co sądzicie o AR 156 w dieslu??

Featured Replies

Napisano

Witam, wszystkich posiadaczy AR,

Nosze się z kupnem modelu 156 z silnikiem diesla 1.9JTD

Co sądzicie o tym modelu jak wygląda z ich awaryjnością, jak trzymają się blachy. Możecie powiedzieć na co patrzeć przy kupnie takiego modelu? Jak wygląda spalanie czy mieści się tak jak bravo z tym silnikiem w 5l ropy?

Pozdrawiam, Łukasz.

Napisano

> Witam, wszystkich posiadaczy AR,

> Nosze się z kupnem modelu 156 z silnikiem diesla 1.9JTD

> Co sądzicie o tym modelu jak wygląda z ich awaryjnością, jak trzymają się blachy. Możecie

> powiedzieć na co patrzeć przy kupnie takiego modelu? Jak wygląda spalanie czy mieści się tak

> jak bravo z tym silnikiem w 5l ropy?

> Pozdrawiam, Łukasz.

Hi, szukałem niedawno Alfu 156SW w dieslu lecz po obejrzeniu kilku sztuk odpuściłem sobie.. Niestety miłośnikiem diesla nie jestem i klekotanie i drgania diesla wcale mi się nie podobały, wręcz denerwowały..

Moją drugą opcją była Alfa 2.5 V6 wink.gif I to był strzał w dziesiątkę wink.gif Auto marzenie wink.gif Przejechałem od 10 kwietnia 4 tys km i auta nawet nie dotknąłem, miałem jedynie problem z ksenonem, przetwornicą, ale to już wiedziałem przed zakupem wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Co sądzicie o tym modelu jak wygląda z ich awaryjnością, jak trzymają się blachy. Możecie

> powiedzieć na co patrzeć przy kupnie takiego modelu? Jak wygląda spalanie czy mieści się tak

> Pozdrawiam, Łukasz.

To 5 ltr to masz swiadomosc, ze w trasie i to raczej nie wiecej niz 100km/h zlosnik.gif

Zebys pozniej nie byl rozczarowany, bo Jtd niestety paliwa nie produkuje hehe.gif

Napisano

> Moją drugą opcją była Alfa 2.5 V6 I to był strzał w dziesiątkę Auto marzenie Przejechałem od 10

> kwietnia 4 tys km i auta nawet nie dotknąłem,

silnik V6 cudo , ale druga sprawa , czy koszt paliwa nie wyrywa z butów ?

Napisano

> silnik V6 cudo , ale druga sprawa , czy koszt paliwa nie wyrywa z butów ?

Trasa niecałe 9L miasto niecałe 16L (z klimą non-stop) wink.gif Generalnie ciekawie nie jest ale auto jest tego warte wink.gif

Napisano

> Czyli odradzacie? a 2,4 JTD?

silniki jtd nie będa sprawiały kłopotów ok.gif

Napisano

>Generalnie ciekawie nie jest ale auto jest

> tego warte

może nie tyle auto, co sam silnik. Jest genialny

Napisano

> może nie tyle auto, co sam silnik. Jest genialny

Hmm, ja do całego auta nie mam nic do zarzucenia wink.gif nie ma wad wink.gif

Napisano

> Hmm, ja do całego auta nie mam nic do zarzucenia nie ma wad

jesli sa usuwane ....

w terminie wink.gif

a v6 ... ech zostawie dla syna , jesli kiedys sie urodzi skromny.gif

Napisano

Możecie

5l jest nierealne - chyba ze bedziesz kapeluszniczo jezdzil.

Czule punkty silnika to wtryski, przeplywka, sprzeglo, turnbina. jesli to wszystko jest w porzadku to powinno byc ok.

Jesli cos z tego wymaga wymiany to koszt moze wyniesc od kilkuste do kilku tysiecy zl.

Silnika 2,4 jzd rowniez to dotyczy

> Pozdrawiam, Łukasz.

Napisano

> Hmm, ja do całego auta nie mam nic do zarzucenia nie ma wad

chodziło mi o to, że 156 to bardzo dobre auto, ale do bycia genialnym jeszcze mu brakuje. Natomiast silnik - ten jest genialny bez dwóch zdań.

Aaaa, i uważaj na skrzynię. Getrag jest solidny, ale zabić go nietrudno a naprawa uderza mocno po kieszeni.

Napisano

> Aaaa, i uważaj na skrzynię. Getrag jest solidny, ale zabić go nietrudno a naprawa uderza mocno po

> kieszeni.

Dokładnie, nawet używki nie są tanie w zakupie.

Napisano

> a v6 ... ech zostawie dla syna , jesli kiedys sie urodzi

a jakby tak przypadkiem corka...

to ... ja mam syna, który pewnie za 20/25 lat chętnie przygarnie córke z AR v6 palacz.gif

Napisano

> a jakby tak przypadkiem corka...

> to ... ja mam syna, który pewnie za 20/25 lat chętnie przygarnie córke z AR v6

Ja też mam takiego syna. zlosnik.gif

I taty siem znajom. hahaha.gif

Napisano

> Czule punkty silnika to wtryski, przeplywka, sprzeglo, turnbina. jesli to wszystko jest w porzadku

> to powinno byc ok.

wtryski - bzdura (układ paliwowy fiata jest bardzo trwały , i wiele wybacza pod względem jakości paliwa)

przepływka - tak

sprzęgło - zależy od kierowcy

turbo - patrz wyżej

Napisano

> wtryski - bzdura (układ paliwowy fiata jest bardzo trwały , i wiele wybacza pod względem jakości

> paliwa)

Smiem polemizowac i mam argumenty w postaci 2 sztukl 1.9 jtd, ktore znam i ktore problemy z wtryskami mialy. obie z dosc duzym przebiegiem. W obu przypadkach wtryski laly. W obu przypadkach wymiana wyszla dosc kosztownie bo wtryski kosztuja.

Nie twierdze, ze to notoryczna usterka - radze tylko sprawdzic przed zaklupem zeby nie wpakowac sie w koszta.

> przepływka - tak

> sprzęgło - zależy od kierowcy

Wczesniej czy pozniej jest do wymiany. Koszt jest akceptowalny, chociaz nie sa to grosze. W kazdym razie mnie by nie przerazil bo moje sprzeglo drozej wyszlo a benzyna jezdze hehe.gif

> turbo - patrz wyżej

Turbo wbrew pozorom zuzywa sie szybko - wystarczy, ze wlasciciel nie wie jak je obslugiwac.

tyle, ze turbo to najtansza czesc zamienna - szczegolnie jak ktos nie boi sie wkladac uzywek.

Napisano

a co tu sądzić, po prostu jeżdżę ( z tym że 16V - kupiony w PL w salonie ) - praktycznie bezproblemowy ... nuuuuuuda grinser006.gif

Napisano

> wtryskami mialy. obie z dosc duzym przebiegiem.

co masz na myśli przez duży przebieg hmm.gif

Napisano

> co masz na myśli przez duży przebieg

miedzy 160 a 200 tys prawdziwego przebiegu.

tak jak napisalem, nie twierdze, ze to typowa usterka - radze tylko sprawdzic przed zakupem bo cena wtryskiwaczy potrafi zabolec - szczegolnie jak sie wymieni wszystkie 4 czy 5.

Napisano

> Smiem polemizowac i mam argumenty w postaci 2 sztukl 1.9 jtd, ktore znam i ktore problemy z

> wtryskami mialy. obie z dosc duzym przebiegiem. W obu przypadkach wtryski laly. W obu

> przypadkach wymiana wyszla dosc kosztownie bo wtryski kosztuja.

ja znam ''z bliska'' także parę jtd , niektóre mają już po 300tys (firmowe Dobla jtd ) , i silnik i ukł wtryskowy są w bardzo dobrym stanie , turbiny już wymienione (tak jeżdżą nimi ) , więc możemy się tak targować , co nie zmienia faktu że fiat ma bardzo dobry CR , czego nie można powiedzieć o np dci , tdci

> Nie twierdze, ze to notoryczna usterka - radze tylko sprawdzic przed zaklupem zeby nie wpakowac sie

> w koszta.

a tu masz pełną rację

Napisano

> miedzy 160 a 200 tys prawdziwego przebiegu.

> tak jak napisalem, nie twierdze, ze to typowa usterka - radze tylko sprawdzic przed zakupem bo cena

> wtryskiwaczy potrafi zabolec - szczegolnie jak sie wymieni wszystkie 4 czy 5.

jeśli to uważasz za duży przebieg to..... wiedza jaka posiadasz na temat tego typu układu zasilania jest niewielka oslabiony.gif

U małżonki w AR 156 przebieg przekroczył 300000 km zero problemów z silnikiem . Bravo sprzedawałem przy przebiegu 230000 km. tak samo do silnika i turbiny się nie dotykałem a motor był stosunkowo mocno podkręcony. Oczywiście mowa o JTD 105KM. Obecnie mam XP z identycznym układem zasilania co JTD i problemów brak przebieg 150000km.

W jaki sposób sprawdzisz wtryski czy silnik masz rentgena że prześwietlisz. W chwili zakupu auta używanego może być wszystko OK po 10000 km eksploatacji może się zacząć sypać ale niestety to jest ryzyko przy kupnie używanego auta.

Napisano
  • Autor

a jak sprawują się blachy ?

Gniją nie gniją?? na co uważać ?

Napisano

> ja znam ''z bliska'' także parę jtd , niektóre mają już po 300tys (firmowe Dobla jtd ) , i

> silnik i ukł wtryskowy są w bardzo dobrym stanie , turbiny już wymienione (tak jeżdżą nimi )

> , więc możemy się tak targować , co nie zmienia faktu że fiat ma bardzo dobry CR , czego nie

> można powiedzieć o np dci , tdci

Tez mamy firmowe jtd i nie mamy problemow. Ogolnie dobre silniki.

Napisano

> jeśli to uważasz za duży przebieg to..... wiedza jaka posiadasz na temat tego typu układu

> zasilania jest niewielka

Nigdzie nie mowilem, ze jest duza. A czy przebieg duzy - dla jednych duzy, dla innych maly. Poza tym przebieg to jedno a powiedzenie "jak sie dba, tak sie ma" to drugie.

> W jaki sposób sprawdzisz wtryski czy silnik masz rentgena że prześwietlisz. W chwili zakupu auta

> używanego może być wszystko OK po 10000 km eksploatacji może się zacząć sypać ale niestety

> to jest ryzyko przy kupnie używanego auta.

Nie ma wiekszego problemu ze sprawdzeniem wtryskiwaczy. Ogarniety serwis Fiata sobie z tym bez problemu radzi.

Napisano

> a jak sprawują się blachy ?

> Gniją nie gniją?? na co uważać ?

Nikt z moich znajomych nie skarzy sie na korozje. Osobiscie tez sie nie spotkalem...no chyba ze w tanio naprawianych powypadkach.

Napisano

> Nie ma wiekszego problemu ze sprawdzeniem wtryskiwaczy. Ogarniety serwis Fiata sobie z tym bez

> problemu radzi.

samemu można także sprawdzić na kompie , poprzez korekcje dawek na wtryskiwaczach ok.gif

Napisano

> miedzy 160 a 200 tys prawdziwego przebiegu.

> tak jak napisalem, nie twierdze, ze to typowa usterka - radze tylko sprawdzic przed zakupem bo cena

> wtryskiwaczy potrafi zabolec - szczegolnie jak sie wymieni wszystkie 4 czy 5.

Przy używanych, z pewnego źródła po 200-250 pln za sztukę.

Faktycznie kosmos.

Napisano

> Przy używanych, z pewnego źródła po 200-250 pln za sztukę.

Nie wiem, nie jezdze dieslem. Wtryski do benzyny maja inne ceny.

Napisano
  • Autor

Co masz na myśli:

pisząc stosunkowo mocno podkręcony??

Wkładałeś chipa? z ile uzyskałeś? jakie spalanie?

Napisano

> Ja też mam takiego syna.

> I taty siem znajom.

Wygrywasz na punkty :-)

Ale może masz v6?

To może ja zaryzykuje swoją córkę? zlosnik.gif

W posagu boxer&R4 1750 DOHC z jedynym słusznym napędem

Napisano

> Co masz na myśli:

> pisząc stosunkowo mocno podkręcony??

> Wkładałeś chipa? z ile uzyskałeś? jakie spalanie?

Seria 98KM i 192NM po modyfikacjach 120KM i 286 NM ciśnienie doładowania podniesione na 1.4 bar. oczywiście mowa o Bravo gdzie przeniesienie napędu jest lekko mówiąc no.gif i to ograniczyło dalsze modyfikacje

Napisano
  • Autor

a w 156 jak to wygląda? Powiedzmy że turbo, układ zasilania i napęd w bardo dobrej kondycji. Jaka jest bezpieczna granica podnoszenia mocy?

Napisano

> a w 156 jak to wygląda? Powiedzmy że turbo, układ zasilania i napęd w bardo dobrej kondycji. Jaka

> jest bezpieczna granica podnoszenia mocy?

To zalezy ktory silnik bedzie baza wyjsciowa i czy chcesz sie ograniczyc jedynie do programu.

To co najlatwiej zabic takim podnoszeniem mocy to sprzeglo - seria moze zaczac sie poddawac przy wiecej niz 180KM.

Radze omijac gotowe czipy z alegro i isc do ludzi piszacych programy z glowa "i pod konkretne auto".

Napisano

> Ale może masz v6?

W pewnym sensie mam, i to 3.0 24v skromny.gif

Stoi w warsztacie przykryty i czeka, aż się trafi jakaś 156 z uszkodzonym V6 w dobrej cenie. hmm.gif

Z ciekawostek mam jeszcze 155 po FL z 1.8TS 8v, i na jej odnowę biologiczną (zimową) czeka 2.0 TS 8v oczywiście. food.gif

Takie tam ciekawostki na przyszłość. skromny.gif

Napisano

> ok dzięki za info i będę miał to na uwadze

Takiego OT zrobiłem, to i koledze w jego temacie coś napiszę.

Wszystko zależy od gotówki na auto.

od siebie mogę polecić 156 z silnikiem 1.9 16v. Już w serii daje dużo frajdy z jazdy, bez problemowo się modyfikuje, samym programem "dobry" tuner zrobi około 180 PS bez uszczerbku na podzespołach. Sprzęgło przy gładkim momencie wytrzymuje. Wtryski spoko, o turbo trzeba umieć zadbać, ale to jak w każdym Dieslu. W mojej 145 jtd miała około 280 kkm od nowości i nie było z nią problemów. Dwumas i sprzęgło nie odbiegają cenowo od innych, wręcz są tańsze niż np. w GM (Saab), wiem z autopsji, nie z gazet i opowieści innych.

Jeśli 8v to jeszcze mniejsze ryzyko czegokolwiek. Silnik mniej skomplikowany, co nie znaczy mniej awaryjny, ale tańszy rozrząd, świece, można stosować tańszy olej(10w40, w 16v tylko 5w). Co do sprzęgła, to mają takie same, więc ewentualne mody zniesie dzielnie, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.

W 1.9 zawieszenie żyje dłużej niż w 2.4 z powodu wagi auta. Nie można w 2.4 stosować tanich zamienników wahaczy z Allegro, padają nawet już po kilku kkm, tylko OE/TRW. Tak to mniej więcej się przedstawia. W sprawie TUNINGU dobrze jest pogadać z kolegą Cinkiem , On wie naprawdę dużo w tym temacie.

To tak na szybko.

Pozdrawiam.

Napisano

> W pewnym sensie mam, i to 3.0 24v

> Stoi w warsztacie przykryty i czeka, aż się trafi jakaś 156 z uszkodzonym V6 w dobrej cenie.

Też ciekawy. Ale ja bardziej oczy w kierunku klasyki kieruję, np. 2.5 12v a może nawet 2.0 12v NA.

Ale faktem jest, że na własność nigdy, żadnego jeszcze v6 nie miałem.

> Z ciekawostek mam jeszcze 155 po FL z 1.8TS 8v, i na jej odnowę biologiczną (zimową) czeka 2.0 TS

> 8v oczywiście.

Brzmi ciekawie. 1.8 TS 8v to jeśli dobrze zapamiętałem rozwinięcie 2.0 TS z 75/164 niż ewolucja 1.8 DOHC (taki jak w mojej 75)? Jaką on ma nominalnie moc?

Napisano

> Jaką on ma nominalnie moc?

126 - 129 PS, zależnie od wersji/kraju.

Ja mam naszą salonową, od 1właściciela w zasadzie.

Jedyny samochód, który mam tak długo, prawie 6 lat, i prawdopodobnie zostanie na dożywocie.

Napisano

Jedyny samochód, który mam tak długo, prawie 6 lat, i prawdopodobnie zostanie na dożywocie.

To to auto ? , ktore mialem ...cale... 3 dni ?

Napisano

> Jedyny samochód, który mam tak długo, prawie 6 lat, i prawdopodobnie zostanie na dożywocie.

> To to auto ? , ktore mialem ...cale... 3 dni ?

Dokładnie tak. skromny.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

pali około 6l ON,

rdzy po 8 latach nie widać,

bezawaryjne,

polecam skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.